Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Ja bylem u Kowalskich, naprawde ladne drzwi robia, cenia sie ale chyba warto. Szydas ta firme napewno zarekomenduje :). Wlasnie U Kowalskich doradzono mi zeby drzwi otwieraly sie do wewnatrz i sensownie to argumentowal.

Witam

A jeśli możesz powiedzieć jak argumentował, bom ciekawa.

Z tego co wiem, to drzwi zewnętrzne powinny się otwierać na zewnątrz ze względów:

1. Bezpieczeństwa w czasie ewakuacji (np. pożaru)

2. Przez drzwi otwierane na zewnątrz trudniej się włamać (ubezpieczenie domu)

Drzwi maja zapraszac do domu

Bezpieczniej jak sa do srodka bo zawiasy ukryte,

Latwiej ocieplic wstawione drzwi,

potrzebny jest mniejszy otwor aby wstawic drzwi,

Mniej sie wypaczaja, ale to do mnie nie trafilo cos jeszcze sprzedawca dodal ale nie trafilo to do mnie,

Na zewnatrz to montuje sie w obiektach uzytecznosci publicznej w celu latwiejszej ewakuacji.

Moje drzwi (mam nadzieję) zapraszają do środka :)) Zresztą i tak wpuszczając kogoś przez bramkę (domofonem) już otwierasz drzwi więc nikogo ze schodka nie zepchniesz otwierając je

Nie wiem jakie drzwi Ci pokazano, ale gdyby nawet ktoś wykręcił zawiasy to w środku są takie metalowe blokady, które nie pozwalają wyjąć drzwi bez ich wcześniejszego otwarcia, a do tego są jeszcze zamki blokujące

Nie mieliśmy najmniejszego problemu z ociepleniem drzwi.

Co do mniejszego otworu :o nie wiem jakie to ma znaczenie? u mnie jak budowlańcy zrobili otwór na drzwi 140cm to pasowało wszystko a powiem Ci, że ja bardzo byłam uczulona na ilość pianki stosowanej przy montażu. Drzwi mają być połączone ze ścianą a nie z pianką.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ile płaciliście za ocieplenie?

Interesuje mnie cena robocizny, bo jak zmieniaja sie ceny materialow, kazdy widzi.

Czym pomalowales deski czolowe bardzo ladny kolor :lol:

Lazurem w kolorze mahoniu. Nazwa jakos zachodniobrzmiaca, jesli chcesz, to moge sprawdzic i podac ci dokladnie.

Ladnie wyszlo .

Moje deski wisza juz pod rynnami :D

Interesuje mnie cena robocizny, bo jak zmieniaja sie ceny materialow, kazdy widzi.

Lazurem w kolorze mahoniu. Nazwa jakos zachodniobrzmiaca, jesli chcesz, to moge sprawdzic i podac ci dokladnie.

Ladnie wyszlo .

Ja bardzo dlugo wybieralem kolor, ale wybor okazal sie trafny. Mam nadzieje, ze rownie ladnie bedzie sie to komponowac z dachowka.

Ladnie wyszlo .

Ja bardzo dlugo wybieralem kolor, ale wybor okazal sie trafny. Mam nadzieje, ze rownie ladnie bedzie sie to komponowac z dachowka.

Ja tez dlugo wybieralam i bardzo fajnie tez mi wyszlo .Najbardziej sie ciesze z wyboru cegly klinkierowej na komin zajelo nam to z 3 miesiace :oops: ale efekt jest rewelacyjny :D Wrecz poezja 8) jeszcze majster przylozyl sie do kominow :D :D

Witam prawie weekendowo.

Jakie tynki zastosowaliście i dlaczego?

Mam okazję zrobiić gipsowe ale nie jestem do nich tak na 100% przekonany.

Pozdrawiam

Ja zrobiłem gipsowe

Jak dobra ekipa to miejscami trzeba będzie gładzią wyrównać, jak kiepska to całą ścianę - miejsce po miejscu.

Podobno lepsze są cementowo-wapienne - bo oddychają. Ale na nie to już obowiązkowo gładź bo szorstkie wychodzą. A jak przykryje się gładzią to po oddychaniu nici.

Więc lepiej gipsowe i przypilnować ekipę niż cem.-wap. i zapłacić potem jeszcze za każdy m2 za gładź.

Dylemat podobny jak ten od okien - co lepsze plastiki czy drewniane :) ?

Jańcio

45 zł/m2

podobno teraz ok. 55 zł

i przy wełnie wykonawcy strasznie wyją

O materiały bym sie nie przejmował bo tanieją, za to z robocizną jest coraz gorzej.

Jańcio

45 zł/m2

podobno teraz ok. 55 zł

i przy wełnie wykonawcy strasznie wyją

O materiały bym sie nie przejmował bo tanieją, za to z robocizną jest coraz gorzej.

Jańcio

Ja płacić będę (umowa podpisana, prace rozpoczęte):

35zł./m2 elewacji tynk silikonowy 4 różne kolory :roll:

45zł./m2 cokołu z płytek klinkierowych

45zł./mb podbitki drewnianej z malowaniem

Wykonawca z FORUM - jak skończy to dostanie opinię :lol:

Witam prawie weekendowo.

Jakie tynki zastosowaliście i dlaczego?

Mam okazję zrobiić gipsowe ale nie jestem do nich tak na 100% przekonany.

Pozdrawiam

Ja zrobiłem gipsowe

Jak dobra ekipa to miejscami trzeba będzie gładzią wyrównać, jak kiepska to całą ścianę - miejsce po miejscu.

Podobno lepsze są cementowo-wapienne - bo oddychają. Ale na nie to już obowiązkowo gładź bo szorstkie wychodzą. A jak przykryje się gładzią to po oddychaniu nici.

Więc lepiej gipsowe i przypilnować ekipę niż cem.-wap. i zapłacić potem jeszcze za każdy m2 za gładź.

odwieczny dylemat z tym "oddychaniem"... a jak cem-wap "oddychające" tynki pokryje sie póżniej , najczęściej, lateksową farbą, to dalej toto oddycha? ja naprawdę nie wiem...

Witam wszystkich,

Mam zapytanie: Jak przebiegała/układała się Wasz współpraca z kierownikiem budowy? Jakie były jego czynnosci w czasie z wizyt/kontroli? Sprawdzał m.in. poziomy i piony? Ja czesto uzupełnia wpisy w dzienniku? Odnotowywał tam każdą zmianę w stosnku do projektu? Czy robiliscie protokoły odbierania poszczególnych robót? Jakich? Jak często? Macie może jakiś wzór takiego protokołu?

Moze macie jeszcze jakieś uwagi?

U mnie sprawdzal piony i poziomy ,budowlancy nie mogli zalewac fundamentow stropow bez jego wizyty i zgody .Ponadto bez problemu konsultuje z nim zmiany .Jak tylko mam zastrzezenia co do jakosci to dzwonie sprawdza bardzo dokladnie :lol:

Dajcie znać - to dla mnie b. ważne!!!

A jak z tym:

"Ja czesto uzupełnia wpisy w dzienniku? Odnotowywał tam każdą zmianę w stosnku do projektu? Czy robiliscie protokoły odbierania poszczególnych robót? Jakich? Jak często? Macie może jakiś wzór takiego protokołu?"

Troche nie bardzo wiem co ci odpowiedziec . :roll:

Dziennik prowadzony jest na biezaco wiadomo wpisy wazniejszych czynosci typu humus,wytyczenie itp .Zmiany wpisane co do protokolow to trudno mi powiedziec .Powiem szczeze ze bardziej interesowala mnie techniczne sprawy zwiazane z budowa :lol:

Może za ogólnie napisałem: Czy w umowie masz może zapisane, że płacisz po odbiorze robót? Z takiego odbioru robi sie protokół (na którym podpisują się wykonawca, inwestor i kieronik, np.) - proste pytanie robisz cos takiego?

Ja podzielilam sume na 4 etapy wspolpraca jak narazie bardzo dobra :lol:

OK, nieważne ... :-)

PS. Witam wszystkich!

Marcin,

a co to takiego te deski czołowe? Do czego służą i gdzie się je mocuje?

Witam wszystkich serdecznie

jestem nowa na forum i pragnę dołączyć do grupy budujących się Szczeciniaków.

Czy przyjmiecie mnie do swego grona i zechcecie podzielić doświadczeniem, radami, itp.? :D

czy ktoś z Was wybudował lub buduje dom ze Studia Stylowy Dom? Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź, gdyż ogromnie podobają nam się te projekty, ale boimy się wysokich kosztów budowy. Szukamy kogoś, kto mógłby nam bliżej naświetlić o ile te domy są droższe od standardowych z dachami wielospadowymi.

Marcin,

a co to takiego te deski czołowe? Do czego służą i gdzie się je mocuje?

To sa deski montowane zwykle pionowo na zakonczeniach krokwi, pod rynnami.

Witam wszystkich serdecznie

jestem nowa na forum i pragnę dołączyć do grupy budujących się Szczeciniaków.

Czy przyjmiecie mnie do swego grona i zechcecie podzielić doświadczeniem, radami, itp.? :D

czy ktoś z Was wybudował lub buduje dom ze Studia Stylowy Dom? Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź, gdyż ogromnie podobają nam się te projekty, ale boimy się wysokich kosztów budowy. Szukamy kogoś, kto mógłby nam bliżej naświetlić o ile te domy są droższe od standardowych z dachami wielospadowymi.

Witam w grupie!

Jesli boicie sie wysokich kosztow budowy, to zapomnijcie w ogole o dachu wielospadowym. Dla obrazu wspomne, ze kierownik mojej ekipy wycenil innym klientom robocizne bardzo wymyslnego dachu wielospadowego na prawie tyle, ile u mnie wyniosla robocizna calego stanu surowego. O koszcie materialow nie wspomne.