Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Haloo jest tu kto :D

Czy może ktoś wie gdzie można zamówić/kupić szyby hartowane, klejone na wymiar, najlepiej gdyby można było je jeszcze giąć pod zadanym kątem ?? Chciałbym się zorientować jakie to koszta.

http://www.glaspo-plonsk.pl/index.php?kat=379

http://www.dubielvitrum.pl/produktyiuslugi/uslugi/

http://vitroform.pl/vitroform.htm

pierwsze z brzegu w google :wink: :D :D :D

Dzięki za odpowiedź.

Liczymy się z większymi kosztami niż w przypadku dachu dwuspadowego. Jednak chciałabym nawiącać kontakt z tymi, którzy już w zachodnipomorskim wybudwali dom w podobnym stylu. Myślę, ze rozmowa duzo by nam pomogła.

Witaj na naszym forum.

Ja buduję domek aloes3 z Archonu. Chcemy aby wyglądał stylowo bo nawet w środku będziemy mieć same stylowe mabelki w stylu retro.

Zapraszam do mojego albumu

http://foto.onet.pl/6er68,u.html

Witam

Jak sie otwieraja wasze drzwi zewnetrzne ?? Do srodka domu czy na zewnatrz ??

Na zewnątrz.

u mnie tez na zewnatrz :)

u mnie też :lol:

u nas też będą się otwierały na zewnątrz

no dobra... a jak juz ustalicie w którą stronę.. to może ktoś podpowie gdzie w szczecinie jest największy wybór przyzwoitych drzwi drewnianych??? chciałbym przynajmniej na razie pooglądać...

pozdrawiam

m.

Ja bylem u Kowalskich, naprawde ladne drzwi robia, cenia sie ale chyba warto. Szydas ta firme napewno zarekomenduje :). Wlasnie U Kowalskich doradzono mi zeby drzwi otwieraly sie do wewnatrz i sensownie to argumentowal.

własnie tylko u Kowalskich zalecają by drzwi otwieraly się do wewnątrz /tak mam w projekcie/ Inni stwierdzali ze dla nich to bez różnicy. Chce oczywiście drzwi drewniane.

Ja zrobiłem gipsowe

Jak dobra ekipa to miejscami trzeba będzie gładzią wyrównać, jak kiepska to całą ścianę - miejsce po miejscu.

Podobno lepsze są cementowo-wapienne - bo oddychają. Ale na nie to już obowiązkowo gładź bo szorstkie wychodzą. A jak przykryje się gładzią to po oddychaniu nici.

Więc lepiej gipsowe i przypilnować ekipę niż cem.-wap. i zapłacić potem jeszcze za każdy m2 za gładź.

odwieczny dylemat z tym "oddychaniem"... a jak cem-wap "oddychające" tynki pokryje sie póżniej , najczęściej, lateksową farbą, to dalej toto oddycha? ja naprawdę nie wiem...

Oj, Delf, lateksowa farba pozwala na nabranie wdechu pełną piersią. :wink:

Nota bene mam cementowo -wapienne. Bardziej (podobno) wytrzymałe a ja hoduję osobniki płci ....hm, uszkadzającej. :D

WITAJCIE. Krótkie pytanko. Czy tynkować scianki kolankowe na poddaszu czy pociągnąć płyty g-k przy okazji robót przy ocieplaniu dachu.

Czekam na opinie.

Otynkować - bardziej wytrzymałe, niż z G-K.

ja tynkuje choć wykonawca kręcił nosem - trudniej im to polaczyć ze skosem

Wykonawca cwaniak. Nie ma żadnego problemu z połączeniem, tylko wymaga pewnej dbałości.

Witam prawie weekendowo.

Jakie tynki zastosowaliście i dlaczego?

Mam okazję zrobiić gipsowe ale nie jestem do nich tak na 100% przekonany.

Pozdrawiam

Ja zrobiłem gipsowe

Jak dobra ekipa to miejscami trzeba będzie gładzią wyrównać, jak kiepska to całą ścianę - miejsce po miejscu.

Podobno lepsze są cementowo-wapienne - bo oddychają. Ale na nie to już obowiązkowo gładź bo szorstkie wychodzą. A jak przykryje się gładzią to po oddychaniu nici.

Więc lepiej gipsowe i przypilnować ekipę niż cem.-wap. i zapłacić potem jeszcze za każdy m2 za gładź.

odwieczny dylemat z tym "oddychaniem"... a jak cem-wap "oddychające" tynki pokryje sie póżniej , najczęściej, lateksową farbą, to dalej toto oddycha? ja naprawdę nie wiem...

zgadzam się że ani oddychanie ani nasiąkliwość nie maja znaczenia co do wyboru - zależy to od ostatniej warstwy farby. Jeśli przewidujecie farby szczelne /lateksowe czy choćby akryl/ to obie ściany będą zachowywać się podobnie. No chyba że będa to farby klejowe, bielenie wapnem czy tkanina - wtedy raczej mineralne. Ja mam mineralne :)

Ja robie tynki cementowo-wapienne, bo gipsowi nie ufam. Po pierwsze, o czym wspomnieli inni, jest kruchy. Przy wnoszeniu mebli, wbijaniu gwozdzi, latwo ukruszyc. O dzieciach juz nie wspomne, choc niektore zniszczyly by pewnie i zelbetowy bunkier, a co dopiero tynki ;)

Po drugie koroduje w nim wszystko co stalowe :/

"Oddychalnosc" nie ma dla mnie az takiego znaczenia, bo zakladam, ze bede mial sprawna wentylacje.

Haloo jest tu kto :D

Czy może ktoś wie gdzie można zamówić/kupić szyby hartowane, klejone na wymiar, najlepiej gdyby można było je jeszcze giąć pod zadanym kątem ?? Chciałbym się zorientować jakie to koszta.

Co chcesz z tego zrobić?

Elementy barierek balkonowych.

Jesli chodzi o szkło i konstrukcje szklane, to fachowcem w tej dziedzinie (praktykiem!) jest Paweł z firmy IDEE (kolega z Forum 8) ). Telefon łatwo mozna znależć w necie.

Walus1-fajny ten Twój domek!

Nie udało nam się skontaktować z nikim, kto wybudował dom ze Studia Stylowy Dom, ale chyba mimo wszystko kupujemy ten nasz wymarzony projekt. Liczymy, że to, co stracimy na materiale (bo dużo będzie tego, w porównaniu z dwuspadowymi dachami) zaoszczędzimy na robociźnie (bo na 50% mamy dobrą, a tanią ekipę). Trzymajcie kciukasy za nasz wybór, bo nie powiem...trochę mamy stresa...

Walus1-fajny ten Twój domek!

Nie udało nam się skontaktować z nikim, kto wybudował dom ze Studia Stylowy Dom, ale chyba mimo wszystko kupujemy ten nasz wymarzony projekt. Liczymy, że to, co stracimy na materiale (bo dużo będzie tego, w porównaniu z dwuspadowymi dachami) zaoszczędzimy na robociźnie (bo na 50% mamy dobrą, a tanią ekipę). Trzymajcie kciukasy za nasz wybór, bo nie powiem...trochę mamy stresa...

Życze powodzenia. Lepiej wybrać taki projekt jaki nam sie podoba a nie z braku laku zadowolić się innym bo taniej a później żałować do końca życia.

Pochwal się jaki wybraliście projekt.

jeszcze nie kupiliśmy projektu. Na razie zwiedzamy dzielnice domków jednorodzinnych w Szczecinie i Gorzowie z nadzieją znalezienia takiego samego lub podobnego :lol: Nasz dom marzeń to z otwartym poddaszem. Ma wszystko, co do tej pory próbowałam przerobić w innych projektach, czyli: antresolę, a na niej bibiloteka, otwarta kuchnia i świetne ułożenie salonu i jadalni (w ogóle wszystko ma idealnie rozłożone względem stron świata biorąc pod uwagę usytuowanie na naszej działce), duża liczba garderob, itp. Jednym słowem nasz ideał......no może oprócz wielkości dachu i powierzchni zabudowy :(

może uda mi się wstawić link

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/zop/zop.html