Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam

Jak sie otwieraja wasze drzwi zewnetrzne ?? Do srodka domu czy na zewnatrz ??

Na zewnątrz.

u mnie tez na zewnatrz :)

u mnie też :lol:

u nas też będą się otwierały na zewnątrz

no dobra... a jak juz ustalicie w którą stronę.. to może ktoś podpowie gdzie w szczecinie jest największy wybór przyzwoitych drzwi drewnianych??? chciałbym przynajmniej na razie pooglądać...

pozdrawiam

m.

Ja bylem u Kowalskich, naprawde ladne drzwi robia, cenia sie ale chyba warto. Szydas ta firme napewno zarekomenduje :). Wlasnie U Kowalskich doradzono mi zeby drzwi otwieraly sie do wewnatrz i sensownie to argumentowal.

Witam

A jeśli możesz powiedzieć jak argumentował, bom ciekawa.

Z tego co wiem, to drzwi zewnętrzne powinny się otwierać na zewnątrz ze względów:

1. Bezpieczeństwa w czasie ewakuacji (np. pożaru)

2. Przez drzwi otwierane na zewnątrz trudniej się włamać (ubezpieczenie domu)

3. Bardziej wrażliwe na warunki atmosferczyne.

4. Prawie wykluczone w przypadku elewacji klinkierowej.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Didi .

Chcialam sie zapytac .Mam teren piaszczysty wode deszczowa musze odprowadzac na dzialke jak zrobie przy rynnach ala oczko wysadzone kamyczkami to czym moge to obsadzic czy np funkie albo paprocie sie nadaja :lol:

Pozdrawiam

Nie wiem co się nadaje na obsadzenie oczka ale wpuszczanie wody pod fundament jest wysoce niewskazane.

Lepiej byłoby odprowadzić wodę do skrzynek rozsączających.

Czy może ktoś podpowiedzieć gdzie można kupić polistyren ekstrudowany - potrzebuję tego około 8m2 grybości 5 cm więc raczej bym potrzebował miejsce gdzie mają to w stałej ofercie.

Jedynie Apa Strip miewa takie rzeczy.

Klaus

Ależ dawno nie gościłeś na forum - miło cię widzieć.

Dzięki za miłe słowo.

Faktycznie dawno tu nie zaglądałem ale wiesz... buduję. :D

Czy może ktoś podpowiedzieć gdzie można kupić polistyren ekstrudowany - potrzebuję tego około 8m2 grybości 5 cm więc raczej bym potrzebował miejsce gdzie mają to w stałej ofercie.

Jedynie Apa Strip miewa takie rzeczy.

Klaus

Ależ dawno nie gościłeś na forum - miło cię widzieć.

Dzięki za miłe słowo.

Faktycznie dawno tu nie zaglądałem ale wiesz... buduję. :D

no chyba, że tak :D

Didi .

Chcialam sie zapytac .Mam teren piaszczysty wode deszczowa musze odprowadzac na dzialke jak zrobie przy rynnach ala oczko wysadzone kamyczkami to czym moge to obsadzic czy np funkie albo paprocie sie nadaja :lol:

Pozdrawiam

Nie wiem co się nadaje na obsadzenie oczka ale wpuszczanie wody pod fundament jest wysoce niewskazane.

Lepiej byłoby odprowadzić wodę do skrzynek rozsączających.

dokładnie tak jak pisze Klaus

I nie za bardzo rozumiem czy Ty chcesz przy każdej rynnie robić oczko?

Wybudowałem się za boiskiem przy ul. Paproci (brak jeszcze tablicy, ale to ostatnia uliczka za boiskiem w kierunku Buku). A, że boisko jakby zobowiązuje, to może trochę wspólnej rekreacji, sportu i relaksu. Chętnie pogadam na tematy budowlane, doradzę w kwestiach systemu kanadyjskiego, wskażę jaką firmę szczecińską w tym względzie ominąć dużym łukiem (spotkam się z nią w Sądzie niestety), ale także chętnie umówię się na rowerek, bieganko i każdy inny sport. Bo jak człowiek z kimś zaklepie godzinę, to honor nie pozwala się nie stawić. Trochę łatwiej wspólnie zmobilizować się. Bo coś po 2-letniej przerwe na budowanie ciężko wychodzi mi własna mobilizacja. Uratowało mnie nieco to, iż co kilka miesięcy jadę na jakieś tam zawody i walczę z sobą o dotarcie do mety. Niezbyt zdrowo robić to bez treningów, ale dzięki temu miewałem kilka dni w roku nieco sportowe. Stworzyliśmy także Ognisko TKKF w Szczecinie, ale siłą rzeczy przeniesiemy je do Dobrej i trochę zechcemy podziałać organizacyjnie. W ostatnią sobotę zresztą, przeprowadziliśmy ze Szczecina przez Dobrą iron triathlon, który udał się znakomicie i będzie to cykliczna nasza impreza (patrz: http://www.extremalnasobota.info/ ).Widziałem już 2 biegających. W tym jeden z 2 psami, na których widok mój burek udaje bardzo odważnego. Nieźle także posuwa na swoim quadzie pan z ul. Frezjowej. Gdyby jednak komuś brakowało mobilizacji, to proponuję próby wspólnych truchcików, rowerków lub temu podobnych. Zapraszam. Jeżeli znajdą się chętni - to podam nieco więcej informacji sportowo-przygodowo-rekreacyjnych.

Ewentualnych zainteresowanych zapraszam do działu: A może wreszcie rower i bieganko w Dobrej k/ Szczecina

Szukam kogoś kto ostatnio kupował dachówki Creaton, Gdzie można je obejrzeć i są najtańsze.

Bryta czy Ty czasami nie masz takiej dachówki ?, coś mi się tak kojarzy :wink:

Dach Serwis

również Euroklinkier choć tego drugiego nie polecam.

Ja bralem w Serwis Dachu i jestem zadowolony zarowno z ceny, jak i z terminow dostaw. Jedyny minus tej hurtowni, to brak mozliwosci zwrotu nadmiaru materialu.

Wybudowałem się za boiskiem przy ul. Paproci (brak jeszcze tablicy, ale to ostatnia uliczka za boiskiem w kierunku Buku). A, że boisko jakby zobowiązuje, to może trochę wspólnej rekreacji, sportu i relaksu. Chętnie pogadam na tematy budowlane, doradzę w kwestiach systemu kanadyjskiego, wskażę jaką firmę szczecińską w tym względzie ominąć dużym łukiem (spotkam się z nią w Sądzie niestety), ale także chętnie umówię się na rowerek, bieganko i każdy inny sport. Bo jak człowiek z kimś zaklepie godzinę, to honor nie pozwala się nie stawić. Trochę łatwiej wspólnie zmobilizować się. Bo coś po 2-letniej przerwe na budowanie ciężko wychodzi mi własna mobilizacja. Uratowało mnie nieco to, iż co kilka miesięcy jadę na jakieś tam zawody i walczę z sobą o dotarcie do mety. Niezbyt zdrowo robić to bez treningów, ale dzięki temu miewałem kilka dni w roku nieco sportowe. Stworzyliśmy także Ognisko TKKF w Szczecinie, ale siłą rzeczy przeniesiemy je do Dobrej i trochę zechcemy podziałać organizacyjnie. W ostatnią sobotę zresztą, przeprowadziliśmy ze Szczecina przez Dobrą iron triathlon, który udał się znakomicie i będzie to cykliczna nasza impreza (patrz: http://www.extremalnasobota.info/ ).Widziałem już 2 biegających. W tym jeden z 2 psami, na których widok mój burek udaje bardzo odważnego. Nieźle także posuwa na swoim quadzie pan z ul. Frezjowej. Gdyby jednak komuś brakowało mobilizacji, to proponuję próby wspólnych truchcików, rowerków lub temu podobnych. Zapraszam. Jeżeli znajdą się chętni - to podam nieco więcej informacji sportowo-przygodowo-rekreacyjnych.

Ewentualnych zainteresowanych zapraszam do działu: A może wreszcie rower i bieganko w Dobrej k/ Szczecina

witaj na forum :D

wygląda na to, że to wasz domek obserwowaliśmy w czasie budowy naszego (my z kameliowej). czy to wy jeździcie czasem góralami po osiedlu? też sobie obiecuję, że jak skończę budowę to wrócę do rekreacji, ale końca budowy nie widać :D

Witam.

:) Mam za sobą pierwsze przeżycia ;) budowlane:

Wstawianie okien okna zamówione miesiąc temu MS wszystko ekstra i fajnie ;)

jako że 2 okna nie standardowe przełożyli termin z 21 lipca na 4 sierpnia.

Potwierdzenie montażu w czwartek...

Sobota godzina 9:20 telefon że panowie montażyści nie mają transportu i nie mogą dowieść okien...

budowanie

Drzwi najwyższej klasy ale...

Muszyńscy ze stargardu zrobią takie same drzwi za pół ceny.

no nie wiem.... kiedy robiliśmy wycenę muszyńscy za drzwi chcieli więcej niż kowalscy.... okna faktycznie mieli tańsze, ale za to dodatki droższe.... w efekcie byli jakieś 15% tańsi od kowalskich ale nas przekonała obsługa u tych drugich... pełen profesjonalizm, kultura no i doświadczenia znajomych, którzy brali okna od kowalskich... może teraz prawa rynku sprawiły, że zminili ceny? :roll:

Witaj sasiedzie z tej samej ulicy :). Ja dopiero zaczne budowe, wiec jak sie wprowadze to z mila checia pobiegam lub pogram.

Szukam kogoś kto ostatnio kupował dachówki Creaton, Gdzie można je obejrzeć i są najtańsze.

Bryta czy Ty czasami nie masz takiej dachówki ?, coś mi się tak kojarzy :wink:

Dach Serwis

również Euroklinkier choć tego drugiego nie polecam.

Ja bralem w Serwis Dachu i jestem zadowolony zarowno z ceny, jak i z terminow dostaw. Jedyny minus tej hurtowni, to brak mozliwosci zwrotu nadmiaru materialu.

Ja bralem wycene w extradach-u na krakowskiej. To byla pierwsza wycena cena dachowki podstawowej 40 zl (terra viva miedziana). Bylem zadowolony z obslugi. Pochwalcie sie swoimi cenami dachowek :).