martelia 23.08.2007 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 witam wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 23.08.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Dzieki za gratulacje . Teraz ten drozszy i trudniejszy etap A ile ci wyszedl 1 m2 ?? Witam Wszystkich Wyszedl mi prawie 1100 zl z dachowka glazurowana Bryta, w oparciu o jaką powierchnię obliczałaś koszt: użytkową, całkowitą? PS> Witam wszystkich serdecznie! Podzielilam przez (170m uzytkowej +40 garazu ) No, to trochę sie wykosztowałaś. (to jeszcze bez okien i drzwi wejsciwych>?)Jak sfinalizuję u siebie ten etap to tez dam znać. No niestety nazbieralo sie plus ze budowalam w dobrym standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMarcin1719502044 23.08.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam. Ponowię pytanko o tynkarzy Panowie i Panie budowa mi stanie jak nie pomożecie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 23.08.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuani 23.08.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam grupę Jestem na etapie kompletowania dokumentów, pewnie to trochę potrwa, ale już próbuję przymierzać się do budowy. Moglibyscie mnie oświecić jak wyglądają w naszym regionie ceny za m2 domu? (dom będzie ok. 150 m2, dach dwuspadowy) A może znacie kogoś/firmę kto mógłby zrobić mi zestwienie materiałów na podstawie projektu? Pozdrawiam Kasia można wiedzieć w którym miejscu w Stargardzie? Co do dokumentów to: enea - 2 tyg. wod. i kan. - 3 tyg. geodeta - ok. misiąca no i warunki z gminy - ok miesiąca a na koniec gazownia i 3 tyg. wiec jeśli złożone w jednym terminie to po około miesiącu powinien być komplet do pozwolenia (oczywiście jeszcze adaptacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 23.08.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 23.08.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam, kasiastargard, ceny za robociznę za Pyrzycami pewnie będą trochę niższe, niż w Szczecinie i najbliższych okolicach. Jeśli masz już wybranego kierownika budowy, to on powinien orientować się w cenach i potrafić zrobić orientacyjny kosztorys. My dawaliśmy ponadto kilku wykonawcom projekt do wyceny (stan surowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 23.08.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 do szydas : kiedyś wspomniałeś o konieczności wypełnienia szczelin przy oknach (ściana-ościeżnica) akrylem. Czy możesz mi podpowiedzieć jakim akrylem (czy to jest to samo co silikon ?), czy bezbarwny i czy Śnieżka go pokryje, czy jakiejś konkretnej firmy ? Czy nakłada się z pistoletu ? I jeszcze jedno pytanko : mam tynki cementowo-wapienne i mimo listew przy oknach, dość mocno popękało właśnie w tych miejscach, momentami nawet się kruszy ? Czy to typowe czy niestety kolejna fuszerka ? nazywa się to albo akryl (po prostu) albo silikon akrylowy (jakiś wynalazek językowy). nakłada się normalnie z wyciskacza, jest w zwykłych tubach jak silikon. bezbarwnego nie spotkałem, my kładliśmy w kolorze okien. po dwu malowaniach śnieżką praktycznie nie widać go spod spodu, trzeba się przyjrzeć. nasz był z castoramy, chyba soundala. co do pękania to nie wiem, może to normalny efekt pracy dwu różnych materiałów przy zmianach wilgotności. akryl powinien to ładnie posklejać. i ostatnie pytanie z tej serii : czy ten sam rodzaj akrylu stosuje się wewnątrz i na zewnątrz ? U mnie wypełnili płytki parapetowe zewnętrzne fugą, która już w tej chwili sie kruszy. Mają wydłubać i wpuścić akryl. Nie jest fajnie czy taki akryl nadaje się również do wypełnienia szczelin w tynku cem-wap? jedna ze ścian działowych była przestawiana i ponieważ nie była przewiązana z prostopadłą, pojawiły się podłużne rysy na tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 23.08.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Co do dokumentów to: enea - 2 tyg. wod. i kan. - 3 tyg. geodeta - ok. misiąca no i warunki z gminy - ok miesiąca a na koniec gazownia i 3 tyg. Poprawiam nieco : trzeba pilnowac bo ja na Enea juz 3ci miesąc czekam Pan powiedział że zalatwiaja wnioski z Marca, co było ewidentnym kłamstwem poprostu wniosek im się zapodział, więc trzeba pilnować i monitowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 23.08.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 23.08.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 do szydas : kiedyś wspomniałeś o konieczności wypełnienia szczelin przy oknach (ściana-ościeżnica) akrylem. Czy możesz mi podpowiedzieć jakim akrylem (czy to jest to samo co silikon ?), czy bezbarwny i czy Śnieżka go pokryje, czy jakiejś konkretnej firmy ? Czy nakłada się z pistoletu ? I jeszcze jedno pytanko : mam tynki cementowo-wapienne i mimo listew przy oknach, dość mocno popękało właśnie w tych miejscach, momentami nawet się kruszy ? Czy to typowe czy niestety kolejna fuszerka ? nazywa się to albo akryl (po prostu) albo silikon akrylowy (jakiś wynalazek językowy). nakłada się normalnie z wyciskacza, jest w zwykłych tubach jak silikon. bezbarwnego nie spotkałem, my kładliśmy w kolorze okien. po dwu malowaniach śnieżką praktycznie nie widać go spod spodu, trzeba się przyjrzeć. nasz był z castoramy, chyba soundala. co do pękania to nie wiem, może to normalny efekt pracy dwu różnych materiałów przy zmianach wilgotności. akryl powinien to ładnie posklejać. i ostatnie pytanie z tej serii : czy ten sam rodzaj akrylu stosuje się wewnątrz i na zewnątrz ? U mnie wypełnili płytki parapetowe zewnętrzne fugą, która już w tej chwili sie kruszy. Mają wydłubać i wpuścić akryl. Nie jest fajnie czy taki akryl nadaje się również do wypełnienia szczelin w tynku cem-wap? jedna ze ścian działowych była przestawiana i ponieważ nie była przewiązana z prostopadłą, pojawiły się podłużne rysy na tynku. my uzupełnialiśmy braki zaprawą tynkarską (sprawdzę na budowie - jakiego producenta) - wyszło przyzwoicie, a wczoraj polecono mi tynk ROTHBAND - ale jescze go nie testowałam. A masz pęknięcia przy oknach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 23.08.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 heloł wpadlam się przywitac i juz lecę Wszystkich nowych witam i życzę udanych budów ( polecam rady Maggie - wzorowo przyłożyła się do swojej budowy) , starych pozdrawiam gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 23.08.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam. Ponowię pytanko o tynkarzy Panowie i Panie budowa mi stanie jak nie pomożecie Pozdrawiam Witam rzuć okiem na PRIV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 23.08.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam. Ponowię pytanko o tynkarzy Panowie i Panie budowa mi stanie jak nie pomożecie Pozdrawiam Nie że polecam, ale ja zadowolony nawet jestem Eurotynki - 502744070 kto pyta nie błądzi Jańcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 23.08.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam grupę Jestem na etapie kompletowania dokumentów, pewnie to trochę potrwa, ale już próbuję przymierzać się do budowy. Moglibyscie mnie oświecić jak wyglądają w naszym regionie ceny za m2 domu? (dom będzie ok. 150 m2, dach dwuspadowy) A może znacie kogoś/firmę kto mógłby zrobić mi zestwienie materiałów na podstawie projektu? Pozdrawiam Kasia Przy obecnych cenach wykonawstwa ok. 2500 tys/m2 średnio bo nie znam standardu w jakim chcesz zrobić. Co do zestawienia materiałów polecam (ja tak zrobiłem) zakup kosztorysu z firmy projektowej - ok. 400 zł - u mnie się sprawdziło. Jańcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 23.08.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam grupę Jestem na etapie kompletowania dokumentów, pewnie to trochę potrwa, ale już próbuję przymierzać się do budowy. Moglibyscie mnie oświecić jak wyglądają w naszym regionie ceny za m2 domu? (dom będzie ok. 150 m2, dach dwuspadowy) A może znacie kogoś/firmę kto mógłby zrobić mi zestwienie materiałów na podstawie projektu? Pozdrawiam Kasia można wiedzieć w którym miejscu w Stargardzie? Co do dokumentów to: enea - 2 tyg. wod. i kan. - 3 tyg. geodeta - ok. misiąca no i warunki z gminy - ok miesiąca a na koniec gazownia i 3 tyg. wiec jeśli złożone w jednym terminie to po około miesiącu powinien być komplet do pozwolenia (oczywiście jeszcze adaptacja) Przyłącze gazu - nawet do 18 m-cy Przegięcie w biały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 23.08.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 maggie nie Pyrzyce, a osiedle pyrzyckie w Stargardzie kierownika jeszcze nie mam do wyceny tez jeszcze nie dawałam, bo projekt jest jeszcze w adaptacji, ale to kwestia 2 tygodni czy do wyceny dawałyście(liście) projekt po otrzymaniu pozwolenia na budowę? prosze o namiary sparwdzonych i tanich ekip - do kogo mogłabym zwrócic sie o wycene stanu surowego? Z tym właśnie jest największy problem Polecam w systemie generalnego, od początku do końca jedna ekipa Najprościej to ruszyć 4 litery i przejechać się po najbliższych budowach, popatrzeć, pogadać z inwestorami i ekipami. Robocizna surowego z dachem - ok. 50 tyś. jak znajdziesz taniej i dobrze nie ma co się zastanawiać. Choć ceny za 150 m2 w surowym w okolicy 70 tyś. już mnie nie przerażają. pozdrowienia Jańcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 23.08.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam Popoludniowo Jeszcze jeden dzien i weekend Ale sprzatanie dzialki i tak czeka Jak poradzic sobie z mocno przerosnieta trawa gleba kopanie jest ponad sily . I chce bez randapu . Czy zamawialiscie koparke albo traktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 23.08.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam, czuwam cały czas nad wami a dzisiaj dodatkowo z prośbą: Szukam ludków, albo samego gościa do wylania fundamentu pod ogrodzenie lub ewentualnie wykonanie ogrodzenia w całości, będe wdzięczna za namiary. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 23.08.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam Popoludniowo Jeszcze jeden dzien i weekend Ale sprzatanie dzialki i tak czeka Jak poradzic sobie z mocno przerosnieta trawa gleba kopanie jest ponad sily . I chce bez randapu . Czy zamawialiscie koparke albo traktor Oj bez roundupu bedzie ciezko, bo co przekopiesz to i tak ci odrosnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts