Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam grupkę :lol:

U mnie wylewki sie przesuneły na poniedziałek, drzwi mają być w piątek. Do wiosny chce zamieszkać, ale zobaczymy czy uda sie wykończyć. Podłogówke dałam wszędzie oprócz sypialni i teraz żałuję, ale musiałabym przesunąć temn wylewki żeby to naprawić, a na to nie mam czasu ani siły :-? .

Jak masz potem żałować, to może jednak warto przesunąć? Przecież to kwestia paru dni.

:lol: już mi sie nie chce w poniedzialek robia wylewki i finito, koszt zresztą dodatkowy :roll: będzie dobrze :p

Witam wszystkich,

Koledzy i koleżanki, podrzućcie proszę namiary na solidnych i sprawdzonych wykonawców z zakresu:

1. Instalacji wodno-kanalizacyjnych, gazowych, kotłowni i pieców CO.

2. Kominków.

Witam!

Odnośnie 1- podaję namiar na suuuuper rzetelnego i sprawnego fachowca (jeden z nielicznych, których moge polecić z czystym sumieniem):

pan Bała- 603 330 932.

Pozdr serdecz

Witam wszystkich,

Koledzy i koleżanki, podrzućcie proszę namiary na solidnych i sprawdzonych wykonawców z zakresu:

1. Instalacji wodno-kanalizacyjnych, gazowych, kotłowni i pieców CO.

2. Kominków.

Witam!

Odnośnie 1- podaję namiar na suuuuper rzetelnego i sprawnego fachowca (jeden z nielicznych, których moge polecić z czystym sumieniem):

pan Bała- 603 330 932.

Pozdr serdecz

Dzięki wielke za odzew i informację! :-)

Pilnie szukam sensownego malarza. Niestety, miałam partacza, po którym trzeba ponownie kłaść na ściany gładź. Już samo to naraziło mnie na niezaplanowane koszty, nie chcę teraz ponownie ryzykować (chociaż partacz też miał referencje, tyle że rodzinne).

Podciągam (pewnie zrobię to jeszcze kilka razy).

Jaką macie grubość ziaren w tynku typu baranek 1,5 czy 2 mm?

Zdecydowanie lepiej 2mm a najlepiej 2,5.

Poniżej wklejam tekst guru od chemii budowlanej (Sp5es).

"...Wytyczne ogólne:

- im grubsza faktura , tym bardzie wytrzymały tynk

- nie ma technicznie (nie mylić z ofertą rynkową) tynku mineralnego cieńszego niż 2mm, i akryl/silikon/silikat cieńszego niż 1,5 mm. Układy cieńsze to szwindel.

- w Niemczech 80% sprzedaży tynków fakturowych to średnie granulacje, tj. 3mm dla mineralnego, 2,5 mm dla pozostałych; u nas 80% to najcieńsze grubości, nawet 1 mm - to farba strukturalna, nie tynk....

- najsłabsza mechanicznie klasa to mineralny, pozostałe są 2-3 razy mocniejsze (co nie znaczy że mineralny nie ma dostatecznej wytrzymałości !)

- tynki "barankowe"/"drapane" są bardziej wytrzymałe niż rowkowane/korniki

- rowkowane mniej się brudzą niż drapane

- rowkowane zatarte pionowo mniej się brudzą niż zatarte poziomo.

- na małych budynkach rowkowanego raczej nie zacierać poziomo,bo optycznie poszerza budynek, ale co kto lubi

- rowkowane najładniej wychodzą zacierane w kółko - ale do tego trzeba "ręki" wykonawcy

- podstawowa zaleta tynku strukturalnego - pokrywa rysy i błędy podłoża

- mniej widać wszelkie niedoróbki

- na gładkim - wszystko jest jak na dłoni ..."

Poniżej wklejam tekst guru od chemii budowlanej (Sp5es).

"...Wytyczne ogólne:

- im grubsza faktura , tym bardzie wytrzymały tynk

- nie ma technicznie (nie mylić z ofertą rynkową) tynku mineralnego cieńszego niż 2mm, i akryl/silikon/silikat cieńszego niż 1,5 mm. Układy cieńsze to szwindel.

- w Niemczech 80% sprzedaży tynków fakturowych to średnie granulacje, tj. 3mm dla mineralnego, 2,5 mm dla pozostałych; u nas 80% to najcieńsze grubości, nawet 1 mm - to farba strukturalna, nie tynk....

- najsłabsza mechanicznie klasa to mineralny, pozostałe są 2-3 razy mocniejsze (co nie znaczy że mineralny nie ma dostatecznej wytrzymałości !)

- tynki "barankowe"/"drapane" są bardziej wytrzymałe niż rowkowane/korniki

- rowkowane mniej się brudzą niż drapane

- rowkowane zatarte pionowo mniej się brudzą niż zatarte poziomo.

- na małych budynkach rowkowanego raczej nie zacierać poziomo,bo optycznie poszerza budynek, ale co kto lubi

- rowkowane najładniej wychodzą zacierane w kółko - ale do tego trzeba "ręki" wykonawcy

- podstawowa zaleta tynku strukturalnego - pokrywa rysy i błędy podłoża

- mniej widać wszelkie niedoróbki

- na gładkim - wszystko jest jak na dłoni ..."

wybralismy 2 mm, ale chciałam sie upewnić czy podjeliśmy słuszną decyzję :wink:

malarza niestety nie znam :(

ciach...

wybralismy 2 mm, ale chciałam sie upewnić czy podjeliśmy słuszną decyzję :wink:

malarza niestety nie znam :(

my też wzięliśmy 2 mm, mimo, że wykonawca namawiał nas na 1 mm. to byłaby jego wygoda, bo łatwiej mu wtedy obrobić wszystkie narożniki, z grubszym ziarnem trzeba się więcej napracować żeby ładnie wyszło

Witam niedzielnie,

Teska, ale z Ciebie ranny ptaszek 8)

dzióbek, my też mamy 2mm. 3mm wizualnie mi się nie podobał, poza tym wydaje mi się, że bardziej by się brudził

trobe, malarza niestety nie polecę, bo sami chwyciliśmy za pędzle i wałki :p

Klaus, regipsy robił nam p. Gołębowski - jakość na czwórkę, może być i terminy miał niezbyt odległe, ale ktoś na forum kiedyś się na niego skarżył. Jeśli dalej chcesz telefon, to podam na priv

M3, wszystkie instalacje "rurowe" + piec + podłączenie kominka z rozprowadzeniem gorącego powietrza wykonali panowie z firmy Kuzo, tel. 600 372 437. Mogę ich polecić z czystym sumieniem.

Witam,

Dzisiaj na spokojnie ocenilem sytuacje na placu boju. Ekipa od stanu surowego ciagle walczy z dachem. Wczoraj po raz kolejny przekladali dachowki na jednej z polaci i wyszlo jeszcze gorzej niz bylo. Brakuje mi juz do nich cierpliwosci. Cos mi sie wydaje, ze pozegnam sie z nimi w niezgodzie. Podeslijcie mi na wszelki wypadek namiary na dekarzy, bo niewykluczone, ze kto inny bedzie musial skonczyc u mnie dach.

Z innych ciekawostek, to zalegly mi sie komary w ilosci ogromnej. Wykorzystuja chyba nadmiar wilgoci i chlodek. Siedza sobie pod schodami i w ciemnej lazience na dole. Jak sie wchodzi to slychac take straszne bzzzz. Chyba jutro raida kupie.

http://galeria.dum.pl/cache/medium/Budowa/2007-09-02/IMG_0991.JPG