szydas 06.09.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 dzięki, zaraz wchodzę na allegro i kupuję hmmm... z allegro to tylko od sprawdzonego sprzedawcy, bo inaczej nie masz gwarancji, że sprzęt będzie ci dobrze chodził.... może być na aneksie B i nie pójdzie na neostradzie, może nie mieć homologacji, a może to być sprzęt zwrócony z powodu awarii - na allegro są osoby które taki sprzęt skupują i sprzedają jako nowy.... a realizacja gwarancji we własnym zakresie może być mocno upierdliwa..... chyba wolałbym dopłacić parę złotych i wziąć z oficjalnego sklepu internetowego.... nie wiem za ile est na allegro, tu masz cenę "sklepową" http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywna/Linksys/sieci_bezprzewodowe/sieci_bezprzewodowe_802_11g/routery_i_urzadzenia_dostepowe/Linksys_Wireless_G_Router_ADSL_WAG200G/pelny,id,28915/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 07.09.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 pozdrawiam piatkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 07.09.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 dzięki, zaraz wchodzę na allegro i kupuję hmmm... z allegro to tylko od sprawdzonego sprzedawcy, bo inaczej nie masz gwarancji, że sprzęt będzie ci dobrze chodził.... może być na aneksie B i nie pójdzie na neostradzie, może nie mieć homologacji, a może to być sprzęt zwrócony z powodu awarii - na allegro są osoby które taki sprzęt skupują i sprzedają jako nowy.... a realizacja gwarancji we własnym zakresie może być mocno upierdliwa..... chyba wolałbym dopłacić parę złotych i wziąć z oficjalnego sklepu internetowego.... nie wiem za ile est na allegro, tu masz cenę "sklepową" http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywna/Linksys/sieci_bezprzewodowe/sieci_bezprzewodowe_802_11g/routery_i_urzadzenia_dostepowe/Linksys_Wireless_G_Router_ADSL_WAG200G/pelny,id,28915/ mam sprawdzonego sprzedawcę (hurtownię), sprawdzony, udziela gwarancji, sprzęt sprawny oryginalnie zapakowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 07.09.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 07.09.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam i podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stawory 07.09.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 zainstalowałem okna drewniane w niezłej cenie PCV wycenili mi na 14 tys Kowalscy na 26 tys ja dałem za swoje 20 tys jakość dla mnie OK - sosna ! dla zainteresowanych namiary na priv to ja poproszę... czas powoli zacząć myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Tomek 07.09.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Jeden problem pozostaje ....................jak my mamy się przebić pod ławą żeby położyć wode ...............??? Nie wiem dlaczego wykonawcy nie doprowadzili ci wody do domu, przynajmniej podejścia. Powiedz jeszcze, że kanalizy też nie rozprowadzili i będzie super. PS. O sama wodę nie ma się bardzo co martwić Należy przekuć się w ławie i przeciągnąć rurę. Na tym etapie upierdliwe ale do zrobienia Kanalizy też nie rozprowadzili ........jest super Jutro o 8 przyjeżdża firma i rozprowadzi mi kanalize i wode ....ale facet nie chce przebijać się pod ławą ( powiedział że on się tego nie podejmie ponieważ jak by się coś zawaliło/ popękało miałby na sumieniu )ma zrobić to w pierwszym bloczku nad ławą........ Wysokość fundamentów mam 1,6m z tego 45 cm ławy.....w projekcie mam wode na wysokości 1,53m ( niby strefa przemarzania ) teraz bedzie woda na wysokości 1,15m nie wiem czy mi rury w zimę nie pozamarzają ???? Nie znam się na tym .......więc wierzę wykonawcom .....tylko czy oni się znają ??? Jeśli ktoś może doradzić czy te 1,15 starczy , byłabym wdzięczna ..... Ps. a tak w ogóle to mały ruch na szczecińskiej ..... słoneczko przygrzało to się towarzystwo buduje i oby tak pozostało na długie, długie dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 08.09.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Witam porannie Trzeba wstawać i budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 08.09.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Witam Poinformuje z radością że otrzymaliśmy Pozwolenie na budowę. Nie obyło się bez problemów, ale najważniejsze że już jest. Inny problem to brak ekipy , ale to się jeszcze okaże w przeciągu 2 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 08.09.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Jeden problem pozostaje ....................jak my mamy się przebić pod ławą żeby położyć wode ...............??? Nie wiem dlaczego wykonawcy nie doprowadzili ci wody do domu, przynajmniej podejścia. Powiedz jeszcze, że kanalizy też nie rozprowadzili i będzie super. PS. O sama wodę nie ma się bardzo co martwić Należy przekuć się w ławie i przeciągnąć rurę. Na tym etapie upierdliwe ale do zrobienia Kanalizy też nie rozprowadzili ........jest super Jutro o 8 przyjeżdża firma i rozprowadzi mi kanalize i wode ....ale facet nie chce przebijać się pod ławą ( powiedział że on się tego nie podejmie ponieważ jak by się coś zawaliło/ popękało miałby na sumieniu )ma zrobić to w pierwszym bloczku nad ławą........ Wysokość fundamentów mam 1,6m z tego 45 cm ławy.....w projekcie mam wode na wysokości 1,53m ( niby strefa przemarzania ) teraz bedzie woda na wysokości 1,15m nie wiem czy mi rury w zimę nie pozamarzają ???? Nie znam się na tym .......więc wierzę wykonawcom .....tylko czy oni się znają ??? Jeśli ktoś może doradzić czy te 1,15 starczy , byłabym wdzięczna ..... Ps. a tak w ogóle to mały ruch na szczecińskiej ..... słoneczko przygrzało to się towarzystwo buduje i oby tak pozostało na długie, długie dni Basiu, przyjmuje się że w naszej części kraju głębokość przemarzania wynosi 80cm, więc 1,15m powinno być ok, zobacz tu: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/glebokosc-przemarzania,7195_4987.htm A gdzie był Twój kierownik budowy w czasie wykonywania fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 08.09.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Witam Poinformuje z radością że otrzymaliśmy Pozwolenie na budowę. Nie obyło się bez problemów, ale najważniejsze że już jest. Inny problem to brak ekipy , ale to się jeszcze okaże w przeciągu 2 tygodni. Gratulacje i powodzenia w negocjacjach z potencjalnym wykonawcą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Tomek 08.09.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Basiu, przyjmuje się że w naszej części kraju głębokość przemarzania wynosi 80cm, więc 1,15m powinno być ok, zobacz tu: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/glebokosc-przemarzania,7195_4987.htm A gdzie był Twój kierownik budowy w czasie wykonywania fundamentów? Dzięki za link, uspokoiłaś mnie;) A kierownik jest tak zachwycony moją ekipą, że był na razie tylko odebrać zbrojenie ław a później ma przyjechać jak będą zalewać strop. Trochę jest w tym wszystkim mojej winy........ Niestety nie znam się na wszystkim jak również jest to moja pierwsza budowa więc zero praktyki, ale cóż człowiek uczy się na błędach ..... Powinnam na samym początku ustalić co ma wykonać ekipa ( punkt po punkcie ) a nie zostawić wszystko na terminie " stan surowy zamknięty " Więcej już takiego błędu nie popełnię .........ale jak wspomniałam na swoje usprawiedliwienie ....jest to mój pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 08.09.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Basiu, przyjmuje się że w naszej części kraju głębokość przemarzania wynosi 80cm, więc 1,15m powinno być ok, zobacz tu: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/glebokosc-przemarzania,7195_4987.htm A gdzie był Twój kierownik budowy w czasie wykonywania fundamentów? Dzięki za link, uspokoiłaś mnie;) A kierownik jest tak zachwycony moją ekipą, że był na razie tylko odebrać zbrojenie ław a później ma przyjechać jak będą zalewać strop. Trochę jest w tym wszystkim mojej winy........ Niestety nie znam się na wszystkim jak również jest to moja pierwsza budowa więc zero praktyki, ale cóż człowiek uczy się na błędach ..... Powinnam na samym początku ustalić co ma wykonać ekipa ( punkt po punkcie ) a nie zostawić wszystko na terminie " stan surowy zamknięty " Więcej już takiego błędu nie popełnię .........ale jak wspomniałam na swoje usprawiedliwienie ....jest to mój pierwszy raz Niby czlowiek uczy sie na bledach, ale wiekszosc z nas pewnie nie zdecyduje sie drugi raz budowac, wiec nie bedzie okazji na poprawienie bledow :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 08.09.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Witam Wszystkich Tych którzy mnie prosili o listę rankingową pragnę poinformować, że właśnie poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 09.09.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witam wszystkich. U mnie kopanie pod ławy, pogoda całe szczęście sprzyja, oby taka była jak najdłużej.Witam Na jaka glebokosc kopiesz lawi jaka szerokosc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 09.09.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Basiu, przyjmuje się że w naszej części kraju głębokość przemarzania wynosi 80cm, więc 1,15m powinno być ok, zobacz tu: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/glebokosc-przemarzania,7195_4987.htm A gdzie był Twój kierownik budowy w czasie wykonywania fundamentów? Dzięki za link, uspokoiłaś mnie;) A kierownik jest tak zachwycony moją ekipą, że był na razie tylko odebrać zbrojenie ław a później ma przyjechać jak będą zalewać strop. Trochę jest w tym wszystkim mojej winy........ Niestety nie znam się na wszystkim jak również jest to moja pierwsza budowa więc zero praktyki, ale cóż człowiek uczy się na błędach ..... Powinnam na samym początku ustalić co ma wykonać ekipa ( punkt po punkcie ) a nie zostawić wszystko na terminie " stan surowy zamknięty " Więcej już takiego błędu nie popełnię .........ale jak wspomniałam na swoje usprawiedliwienie ....jest to mój pierwszy raz A kto zapewnia i opłaca kierownika? Jeśli ekipa, to wiadomo, że będzie on raczej działał w interesie wykonawcy, a nie Waszym. Wtedy wskazane jest zatrudnić swojego inspektora nadzoru. A jeśli to Wy płacicie kierownikowi i to pewnie niemałe pieniądze, to wybaczcie - chyba powinniście oczekiwać, że będzie nadzorował ekipę, a nie tylko prowadził dziennik budowy. Inwestor z reguły nie jest w stanie znać się na wszystkim (choć w naszych realiach powinien ), ale - do jasnej ciasnej - kierownik powinien! Przecież to nie jest jego pierwsza budowa, on robi to zawodowo. Czy sporządziliście wraz z umową harmonogram robót? Rzeczywiście stan surowy zamknięty może obejmować pewne prace, ale nie musi - np. schody, tarasy, ściany działowe, przepusty itp. Dlatego trzeba to sprecyzować w umowie - choćby aneksem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 09.09.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Pytanie dnia: Ile kosztuje polozenie podbitki z PCV? Moj wykonawca wola sobie 40zl za m2 podbitki ze zrobieniem konstrukcji. Czy to nie za duzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 09.09.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Basiu, przyjmuje się że w naszej części kraju głębokość przemarzania wynosi 80cm, więc 1,15m powinno być ok, zobacz tu: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/glebokosc-przemarzania,7195_4987.htm A gdzie był Twój kierownik budowy w czasie wykonywania fundamentów? Dzięki za link, uspokoiłaś mnie;) A kierownik jest tak zachwycony moją ekipą, że był na razie tylko odebrać zbrojenie ław a później ma przyjechać jak będą zalewać strop. Trochę jest w tym wszystkim mojej winy........ Niestety nie znam się na wszystkim jak również jest to moja pierwsza budowa więc zero praktyki, ale cóż człowiek uczy się na błędach ..... Powinnam na samym początku ustalić co ma wykonać ekipa ( punkt po punkcie ) a nie zostawić wszystko na terminie " stan surowy zamknięty " Więcej już takiego błędu nie popełnię .........ale jak wspomniałam na swoje usprawiedliwienie ....jest to mój pierwszy raz A kto zapewnia i opłaca kierownika? Jeśli ekipa, to wiadomo, że będzie on raczej działał w interesie wykonawcy, a nie Waszym. Wtedy wskazane jest zatrudnić swojego inspektora nadzoru. A jeśli to Wy płacicie kierownikowi i to pewnie niemałe pieniądze, to wybaczcie - chyba powinniście oczekiwać, że będzie nadzorował ekipę, a nie tylko prowadził dziennik budowy. Inwestor z reguły nie jest w stanie znać się na wszystkim (choć w naszych realiach powinien ), ale - do jasnej ciasnej - kierownik powinien! Przecież to nie jest jego pierwsza budowa, on robi to zawodowo. Czy sporządziliście wraz z umową harmonogram robót? Rzeczywiście stan surowy zamknięty może obejmować pewne prace, ale nie musi - np. schody, tarasy, ściany działowe, przepusty itp. Dlatego trzeba to sprecyzować w umowie - choćby aneksem . Maggie, wszystko ładnie, pieknie ale ... skąd wiedzieć czy kierownik nie daje ... ciała!? A to jest możliwe. Zmiana kierownika w trakcie to też nie jest prosta rzecz. Nie każdy chce przejąć budowę po kimś innym albo "śpiewa" wiekszą stawkę. O zmianie ekipy (ekip) w trakcie budowy nie wspomnę. Oczywiście jakość naszego przyszłego domu jest najważniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Tomek 09.09.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Dzieki za odpowiedzi Maggie kierownika my opłacamy. Problem w tym, że on nie ma samochodu i ja go przywożę i odwożę....i w ferworze walki chyba o nim zapomniałam a facet się nie przypomina.....dzięki za przypomnienie że go mam Generalnie zauważyłam że wszędzie istnieje spychologia....facet od przelotowych instalacji zrobił mi te przelotki ....( skasował 700zł) i powiedział że to powinni zrobić budowlańcy ...........widać naiwna jestem jeszcze bardzo..................może budowa mnie czegoś nauczy. Dziś dam spokój kierownikowi bo niedziela ale jutro przywiozę go na budowę i niech ustala co i jak, a ja swoją drogą pogadam z wykonawcą i niech mi punk po punkcie określi co będą robić, żeby nie dochodziło już do takich sytuacji. Cóż....nie łatwo jest zbudować dom..........ale może jak juz go zbudujemy to będziemy mieli większą satysfakcję M3 Zmiana rzeczywiście nie jest prosta, ale zawsze mogę go trochę pogonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 09.09.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witam wszystkich. U mnie kopanie pod ławy, pogoda całe szczęście sprzyja, oby taka była jak najdłużej.Witam Na jaka glebokosc kopiesz lawi jaka szerokosc ? Ławy 60 x 30 cm głębokość wykopu -1,1 . W efekcie będzie troche grubsza na ok 37 cm bo nie będę dawał chudziaka. Martwi mnie tylko pogoda bo jutro mają kończyć zbrojenie a na wtorek zalewanie. A prognoza na jutro nienajlepsza i boje się czy zdąża ze zbrojeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts