Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam wieczorkowo

Jakiego materiału używaliście do wykonania podłogi na strychu, cena OSB mnie "zabiła" :evil:

Ja zamierzam uzyc desek, ktore mi zostaly po szalunkach i deskowaniu dachu. Moze nie bedzie jakos specjalnie elegancko, ale nie musze juz nic kupowac. Kasa i tak sie konczy zbyt szybko :/

Witam wieczorkowo

Jakiego materiału używaliście do wykonania podłogi na strychu, cena OSB mnie "zabiła" :evil:

Ja OSB - wcześniej tymi płytami zabity był otwór na bramę garażową. Cienkimi płytami 8mm obiłam skosy i ... teraz dzieci twierdzą, że one chcą mieszkać na tym strychu, a nie w swoich pokojach :roll: :lol: .

witam!

mam kilka pytań do obecnie budujących.

Ile kosztują:

- podbitka

- elewacja łącznie z ociepleniem

- m2 ogrodzenia z siatki na wylewce

- m2 położenia kafelek i położenie cokolika (bo mi chcą liczyć cokolik tyle co metr położenia kafelek- czy tak sie liczy?).

Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuję.

witam!

Ile kosztują:

- podbitka

- m2 położenia kafelek i położenie cokolika (bo mi chcą liczyć cokolik tyle co metr położenia kafelek- czy tak sie liczy?).

witam wszystkich.

Krasnoludek jeśli chodiz i cenę kafelek to musisz podać o jaką robotę Ci chodzi bo na pewno m2 w garażu nie będzie kosztował tyle samo co m2 gresu polerowanego w salonie lub bajery w łazience.

Ale tak w skrócie

garaż 35 zł/m2

salon od 45zł

łazienka proste układanie ok 40-45 zł , pozostałe bajery to już indywidualnie.

metr cokolika z ciętej płytki max 8 zł/mb, a jeśli to gotowy to nawet powinno być taniej.

Ale ceny i tak mogą się różnić od ww podanych , dla przykadu wczoraj szwagier mnie zastrzelił informacją, że od niego fachowcy krzyknęli 60 zł/m2 za zwykłe proste ściany bez żadnych bajerów, kurcze może ja nie na czasie z cenami jestem :o ?.

dzięki wielkie!

U nas liczą sobie wszędzie 40 za m2 ale ten cokolik to przesadzają na początku chcieli 30 zł a teraz krzyczą ze chcą 40 bo dużo roboty (uciąć z płytki i przykleić:)). Za łazienke z montarzem białym i stopniem przy wannie wzieli 3300 też nie wiem czy to dużo czy mało. Łazienka bez wydziwów tylko ten stopień przy wannie.

Gdzie w Szczecinie można kupić płytki granitowe płomieniowane?

Krasnoludek,

podbitka drewniana 40zł/m2

elewacja (styro+siatka+klej+tynk mineralny) 35zł/m2

cena z wiosny, podobno teraz drożej

kafelki - w cegiełkę 45-60zł, cokolików nie planuję

łazienka ok. 9m2 ale trochę powydziwiana (mozaika na wannie i brodziku, geberity, sporo dekorów, luksfery, wklejane lustro, wymurowanie szafek): 4500-5000zł za całość

witam!

Ile kosztują:

- podbitka

Podbitka 38 zł/m2

Elewacja - na styropianie - robocizna ok 55 zł/m2

Kafelki za garaż ok. 30 zł/m2 (co do cokolików - to w cenie), łazienka ok 45 zł/m2

Ceny aktualne

Jańcio

Basiu, przyjmuje się że w naszej części kraju głębokość przemarzania wynosi 80cm, więc 1,15m powinno być ok, zobacz tu:

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/glebokosc-przemarzania,7195_4987.htm

A gdzie był Twój kierownik budowy w czasie wykonywania fundamentów? :roll:

Dzięki za link, uspokoiłaś mnie;)

A kierownik jest tak zachwycony moją ekipą, że był na razie tylko odebrać zbrojenie ław a później ma przyjechać jak będą zalewać strop.

Trochę jest w tym wszystkim mojej winy........

Niestety nie znam się na wszystkim jak również jest to moja pierwsza budowa więc zero praktyki, ale cóż człowiek uczy się na błędach .....

Powinnam na samym początku ustalić co ma wykonać ekipa ( punkt po punkcie ) a nie zostawić wszystko na terminie " stan surowy zamknięty "

Więcej już takiego błędu nie popełnię .........ale jak wspomniałam na swoje usprawiedliwienie ....jest to mój pierwszy raz ;)

A kto zapewnia i opłaca kierownika? Jeśli ekipa, to wiadomo, że będzie on raczej działał w interesie wykonawcy, a nie Waszym. Wtedy wskazane jest zatrudnić swojego inspektora nadzoru.

A jeśli to Wy płacicie kierownikowi i to pewnie niemałe pieniądze, to wybaczcie - chyba powinniście oczekiwać, że będzie nadzorował ekipę, a nie tylko prowadził dziennik budowy.

Inwestor z reguły nie jest w stanie znać się na wszystkim (choć w naszych realiach powinien :roll: ), ale - do jasnej ciasnej - kierownik powinien! Przecież to nie jest jego pierwsza budowa, on robi to zawodowo.

Czy sporządziliście wraz z umową harmonogram robót? Rzeczywiście stan surowy zamknięty może obejmować pewne prace, ale nie musi - np. schody, tarasy, ściany działowe, przepusty itp. Dlatego trzeba to sprecyzować w umowie - choćby aneksem :wink: .

Maggie, wszystko ładnie, pieknie ale ... skąd wiedzieć czy kierownik nie daje ... ciała!? A to jest możliwe. Zmiana kierownika w trakcie to też nie jest prosta rzecz. Nie każdy chce przejąć budowę po kimś innym albo "śpiewa" wiekszą stawkę. O zmianie ekipy (ekip) w trakcie budowy nie wspomnę.

Oczywiście jakość naszego przyszłego domu jest najważniejsza.

Witam Wszystkich

Ja tez bym takiego kierownika wykopala przeciez to sa podstawowe rzeczy .

Do kominka (powietrze )tez robi sie przepust :lol: