Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

WITAM, JAK TO ZROBIĆ ŻEBY MIEĆ TELEWIZJĘ SAT I INTERNET W DOMU I W KAŻDYM POKOJU MÓC OGLĄDAĆ INNY PROGRAM, MOŻE MACIE NAMIARY NA JAKIEGOŚ INSTALATORA, MYŚLAŁEM ŻE MAJĄC LIVEBOXA TP TO JEST DO ZROBIENIA, ALE NIE JEST. :( , ZA 2 TYG TYNKI A JA NIE MAM ŻADNYCH KABELKÓW :cry:

POZDRAWIAM

Podłączam się pod pytanie. Czy planując tv satelitarną do każdego odbiornika musiałabym mieć osobną antenę? :roll:

Oficjalnie TAK !

WITAM, JAK TO ZROBIĆ ŻEBY MIEĆ TELEWIZJĘ SAT I INTERNET W DOMU I W KAŻDYM POKOJU MÓC OGLĄDAĆ INNY PROGRAM, MOŻE MACIE NAMIARY NA JAKIEGOŚ INSTALATORA, MYŚLAŁEM ŻE MAJĄC LIVEBOXA TP TO JEST DO ZROBIENIA, ALE NIE JEST. :( , ZA 2 TYG TYNKI A JA NIE MAM ŻADNYCH KABELKÓW :cry:

POZDRAWIAM

Podłączam się pod pytanie. Czy planując tv satelitarną do każdego odbiornika musiałabym mieć osobną antenę? :roll:

Oficjalnie TAK !

a nie oficjalnie?

Witam Wszystkich po małej przerwie :)

Tym którzy poprosili mnie o listę, obiecuje, że prześlę ją dziś wieczorkiem.

Natomiast tym którzy przesłali mi namiary na elektryka bardzo serdecznie dziękuję

:D

A tak poza tym melduję, że strop mamy zalany i zaczęły już rosnąć powolutku ściany poddasza :D

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego poniedziałku :)

Witam Wszystkich, :D

chcę kupić okna do poddaszy Velux, ale nie wiem jakie wybrać - GZL, GZLB, GGL? Czy do łazienki dawaliście to samo, co do pomieszczeń mieszkalnych, czy GGU? Mam mieć wentylację mechaniczną. Kąt nachylenia dachu 36 st.

Proponują mi od razu zakup rolet - połączenie rolety z roletą plisowaną. Ktoś taką użytkuje? Co o niej sądzicie?

Pozdrowionka

Aleksandra

http://LEKSA.fotosik.pl/albumy/255232.html

witam,

w jakiej wysokości macie wpisane kary za niedotrzymanie warunków, terminów umów przez Waszych wykonawców ? Lub jakie stosowaliście ?

0.3% wartosci zlecenia za kazdy dzien opoznienia

0,1% wynagrodzenia ustalonego w umowie za każdy dzień opóźnienia. Wynagrodzenie wynosi 60.000 zł.

Za odstąpienie od Umowy z przyczyn zależnych od Wykonawcy - 20% wynagrodzenia umownego.

W sytuacji, gdy kara umowna nie pokrywa szkody, przysługuje prawo żądania odszkodowania na zasadach ogólnych.

Pozdrowionka

Aleksandra

http://LEKSA.fotosik.pl/albumy/255232.html

witam,

w jakiej wysokości macie wpisane kary za niedotrzymanie warunków, terminów umów przez Waszych wykonawców ? Lub jakie stosowaliście ?

A masz .............:

§8 KARY UMOWNE

1. Strony postanawiają, że obowiązującą je formą odszkodowania będą kary umowne.

2. Kary umowne będą naliczane w następujących sytuacjach i wysokościach:

a) Zamawiający płaci Wykonawcy kary umowne:

• • Za zwłokę w przeprowadzeniu odbioru w wysokości 0,5% wynagrodzenia ustalonego w Umowie na dany etap robót za każdy dzień zwłoki, licząc od dnia następnego po terminie, w którym odbiór miał być zakończony.
    • Z tytułu odstąpienia od umowy z przyczyn niezależnych od Wykonawcy w wysokości 20% wynagrodzenia umownego, po uregulowaniu kwoty za prace wykonane.
    • Za zwlokę w zapłacie faktury w wysokości 0,1% wynagrodzenia określonego tą fakturą za każdy dzień zwłoki.

b) Wykonawca płaci Zamawiającemu kary umowne:

• • Za zwłokę w wykonaniu określonych w umowie i załącznikach przedmiotów odbioru w wysokości 0,5% wynagrodzenia ustalonego w Umowie na dany etap robót za każdy dzień zwłoki.
    • Za zwłokę w usunięciu wad stwierdzonych przy odbiorze lub w okresie rękojmi, w wysokości 1% wynagrodzenia umownego za wykonany przedmiot odbioru za każdy dzień zwłoki liczonej od dnia wyznaczonego na usunięcie wady.
    • Za odstąpienie od Umowy z przyczyn Wykonawcy w wysokości 20% wynagrodzenia umownego.

3. Strony zastrzegają sobie prawo do odszkodowania uzupełniającego, przenoszącego wysokość kar umownych do wysokości rzeczywiście poniesionej szkody.

4. Strony ustalają, że obowiązującą je formą odszkodowania za niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy będzie odszkodowanie na zasadach tytułu XV i XVI Kodeksu Cywilnego.

wie ktoś może skąd wziąć spore ilości ziemi do wyrównania terenu wokól domu??

ponawiam pytanie :D

Tez to przerabiam, ale powiem ci, ze nie jest latwo znalezc czysta ziemie. Dalem ogloszenie do Kontaktu i na razie udalo mi sie zdobyc tylko jedna wywrotke ziemii z wykopow.

U nas w Policach budują zaraz przy wjeździe do miasta przed wiaduktem kolejowym nową stację paliw wykopali z terenu ogromne masy pieknej czarnej ziemi i lezy to u nich na boku, sąsiad od nich sobie kilka wywrotek nawiózł, ja też miałem chęć ale narazie skupiam się na innych sprawch i odpuściłem sobie tą ziemię bo do czasu mojego zagospodarowania terenu to mi by chwaściorami strasznie porosła. jak chcecie to proponuje podjechać i popytać majstrów o tę ziemię. Niestety nie mam do nich żadnych namiarów.

wie ktoś może skąd wziąć spore ilości ziemi do wyrównania terenu wokól domu??

ponawiam pytanie :D

Tez to przerabiam, ale powiem ci, ze nie jest latwo znalezc czysta ziemie. Dalem ogloszenie do Kontaktu i na razie udalo mi sie zdobyc tylko jedna wywrotke ziemii z wykopow.

U nas w Policach budują zaraz przy wjeździe do miasta przed wiaduktem kolejowym nową stację paliw wykopali z terenu ogromne masy pieknej czarnej ziemi i lezy to u nich na boku, sąsiad od nich sobie kilka wywrotek nawiózł, ja też miałem chęć ale narazie skupiam się na innych sprawch i odpuściłem sobie tą ziemię bo do czasu mojego zagospodarowania terenu to mi by chwaściorami strasznie porosła. jak chcecie to proponuje podjechać i popytać majstrów o tę ziemię. Niestety nie mam do nich żadnych namiarów.

a czemu nie mozna zerknac na foteczki????

witam,

0.3% wartosci zlecenia za kazdy dzien opoznienia

0,1% wynagrodzenia ustalonego w umowie za każdy dzień opóźnienia. Wynagrodzenie wynosi 60.000 zł.

Za odstąpienie od Umowy z przyczyn zależnych od Wykonawcy - 20% wynagrodzenia umownego.

W sytuacji, gdy kara umowna nie pokrywa szkody, przysługuje prawo żądania odszkodowania na zasadach ogólnych.

1% za każdy dzień opóźnienia, zerwanie umowy 100% wartości umowy