Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

jeśli znam się na prawie użyłaś pewnie określeń wartościujących /partacz oszust niesłowny itd/ i ty musiałaś udowodnić ze to prawda

gdybyś napisała .." umówiłam się na koniec roku skończył 6 miesięcy później, umówiliśmy się na 100 zł zapłaciłam 1000 zł itp. \ nic nie mógłby ci zarzucić - po prostu fakty najlepiej bez komentarza - wszyscy i tak zrozumieją o co chodzi. Jedyny wyjątek - miałaś klauzulę w umowie o poufności treści umowy lub o nieudzielaniu informacji o przebiegu wykonania umowy. Jeśli nie - nic nie może zrobić

strach się bać normalnie, ale podpisuję się pod tym; ja już przeszłam burzę na tym forum odnośnie podawania dokładnych lokalizacji swoich domków oraz "wartościowania" fachowców, myślę też, że nie do końca rozsądne jest podawanie kto, a w zasadzie która i kiedy zostaje "słomiana wdową", bo naprawdę różni ludzie czytują forum, jest w końcu publiczne...

Muszę się wyżalić:(

Dostałam WZ, kupilismy projekt i wszystko pięknie, ładnie tylko nie mieści się dom na działce:( (było przekłamanie na mapie) metr nie wchodzi, mimo że w WZ mam określoną nie przekraczalną linię 3 m od drogi do lasu, to nie mogę posadowić domu bo na tej ścianie są okna kuchni, jadalni i salonu. Wychodzi na to że będziemy pomniejszać garaż o 1 m-bo dokładnie tyle zabrakło. Zła jestem bo to wszystko przedłuży złożenie wniosku o PnB, do tego kasa dla archtektów za przeprojektowanie dachu nad garażem i skrócenie domu.

Ech poniedziałek.

Mogłabym złożyć wniosek do gminy o zgodę na bezprzetargowe kupno kawałka (dokładnie 1 m) ze ścieżki prowadzącej do lasu, która została zaprojektowana jako miejsce dojścia do lasu z psami dla 6 domów, ale nie wiem jak uzasadnić w gminie potrzebę wykupienia tego gruntu i czy gmina się zgodzi na ścieżkę o szerokości 1,5 m.

Może ktoś z Was ma pomysł?

Witam

mam pytanie odnośnie parapetów:

czy ktoś kupował parapety A&M Żołyński - http://www.parapetyaim.com.pl

jakie doświadczenia i wrażenia z użytkowania?

jakiej grubości macie parapety wewnętrzne? 2 czy 3 cm?

pozdrawiam

m.

ja kupiłem

Jeszcze nie zamontowane

ale jakość - średnia

zadowolenie - średnie

Oczekiwałem czegoś solidniejszego

Duromarmur rysuje się na potęgę

Grubości nie pamiętam

Mam takie stylizowane na płytki (z rowkami)

Ogólnie cena konkurencyjna jakość już mniej

jańcio

Nie lubię poniedziałków !!!

Dziś po długiej walce i oczekiwaniu pognałem ekipę od wykończenia z budowy

Mieli zacząć na początku września, a od tamtej pory byli nie całe trzy dni na budowie.

Nawet nikt nie dzwonił że nie będą. Powoli już zaczołem myśleć, że to ja dla nich a nie oni dla mnie. Zawsze po moich telefonach mówili że jutro albo za 2 dni.

Dzisiaj przegięli już maksymalnie w sobotę deklarowali że na 100 % w poniedziałek są i tak jak się spodziewałem - standardowo.

To pierwsza i mam nadzieje, że ostatnia taka ekipa na mojej budowie.

Dlatego szukam ekipy na elewację, płyty KG - sufit, OSB poddasze użytkowe, docieplenie dachu, gładź i malowanie.

Jańcio

Hejka,

czytam powyższe posty i myślę sobie, iż moja Ciocia ma rację, że "wponiedziałek się żadnych spraw nie załatwia".

Ja pojechałam po okna do poddasza i okazało się, że kierownik będzie jutro, a tylko On jest władny dać dobry rabat (mam nadzieję, że będzie dobry). Nie pozostaje mi nic innego, jak udać się tam jutro. :evil: Tylko szkoda mi czasu, którego mam tak mało. :cry:

Pozdrowionka

Aleksandra

Dostałam WZ, kupilismy projekt i wszystko pięknie, ładnie tylko nie mieści się dom na działce:( (było przekłamanie na mapie) metr nie wchodzi, mimo że w WZ mam określoną nie przekraczalną linię 3 m od drogi do lasu, to nie mogę posadowić domu bo na tej ścianie są okna kuchni, jadalni i salonu. Wychodzi na to że będziemy pomniejszać garaż o 1 m-bo dokładnie tyle zabrakło. Zła jestem bo to wszystko przedłuży złożenie wniosku o PnB, do tego kasa dla archtektów za przeprojektowanie dachu nad garażem i skrócenie domu.

Ech poniedziałek.

Mogłabym złożyć wniosek do gminy o zgodę na bezprzetargowe kupno kawałka (dokładnie 1 m) ze ścieżki prowadzącej do lasu, która została zaprojektowana jako miejsce dojścia do lasu z psami dla 6 domów, ale nie wiem jak uzasadnić w gminie potrzebę wykupienia tego gruntu i czy gmina się zgodzi na ścieżkę o szerokości 1,5 m.

1. To może spróbuj oddać projekt, uzasadniając to zaistniałą sytuacją,

lub

2. zwróć się do Gminy z prośbą by wyraziła zgodę na mniejszą niż 4 m odległość od drogi, jeśli urzędnicy zawalili sprawę i było przekłamanie na mapie,

lub

3. może możesz obrócić dom o 90 st. i przeprojektować wjazd do garażu, by wjeżdżać na wprost lub zostawić bez zmian i wjeżdżać z boku?

Moim zdaniem szkoda zmniejszać garaż.

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam wszystkich po dłuższej przerwie,

Proszę o podpowiedź: gdzie znaleźć duży wybór (i dostęp "od ręki") cegieł klinkierowych. Muszę zakupić do obmurowania kominów.

I pytaniem do doświadczonych> Jak Wam obmurowaywali kominy? Całość obmurówki cegłą pełną? Podpowiadali mi informacje, że można dziurawką/kratówką a ostatnie 2 warstwy pełną?

Jak zrobiono u Was?

Ja także nie lubię poniedziałków !!!! :evil: :evil: :evil:

Dzisiaj wywaliliśmy ekipę od elewacji, bujali się z nami od połowy lipca i dalej nie skończyli, a poniszczyli, a nasyfili. Kiedyś opiszę ich dokładnie, ale teraz nie jestem w stanie :evil: :evil: :evil:

Kto z Was mógłby polecić swoją EKIPĘ OD ELEWACJI, do wykonania została jedna ściana szczytowa i poprawki - PILNE !!! Proszę !!! Poszukuję kogoś kto zna się na tym co robi, jest słowny i chce mu sie pracować.

Jaka lista teraz jest aktualna, bo ja mam chyba z IV ?

Witam w poniedziałek

ewamin dzięki jeszcze raz za listę (martelia - ja dostałam listę z 04).

Jak na poniedziałek to udało mi się dużo załatwić, jutro mogę odebrać warunki na gaz i umówiłam się z gościem do kopania studni.

Nie ma co się smucić jutro jest wtorek i będzie lepiej :D

Pozdrawiam

Dorota

Ech poniedziałek.

Witam Wszystkich .

Jesli to gotowy projekt to np Archon wymienia bezplatnie na inny moze i inne biora rowniez :lol:

Proszę o podpowiedź: gdzie znaleźć duży wybór (i dostęp "od ręki") cegieł klinkierowych. Muszę zakupić do obmurowania kominów.

I pytaniem do doświadczonych> Jak Wam obmurowaywali kominy? Całość obmurówki cegłą pełną? Podpowiadali mi informacje, że można dziurawką/kratówką a ostatnie 2 warstwy pełną?

Jak zrobiono u Was?

Najwiecej jest w Euroklinkierze na Obortyckiej

Mozna dac ostatnie 3 warstwy z pelnej albo ostatnie warstwy zalac betonem (tylko musisz miec dobrych i rzetelnych wykonawcow )

Jak zrobiono u Was?

Najwiecej jest w Euroklinkierze na Obortyckiej

Mozna dac ostatnie 3 warstwy z pelnej albo ostatnie warstwy zalac betonem (tylko musisz miec dobrych i rzetelnych wykonawcow )

Bryta, dzięki za info.

Byłem w Partnerze i Euroklinkierze ale tych w Płoni. Wiekszy wybór w Partnerze, choć facet w Euro mówił, ze większy wybór mają w Obotryckiej.

Muszę jeszcze poszukać.

Poszukuję cegły, która by pasowała do cementowego Brass'a - brąz. Ma ktoś może jakiś pomysł? :-)

1. To może spróbuj oddać projekt, uzasadniając to zaistniałą sytuacją

Aleksandra, niestety jest to nasz wymarzony projekt, któego nawet nie trzeba było przerabiać, już się zdecydowaliśmy i będziemy pomniejszać garaż, jest na szczęście wielki, bo ma 39 m2, więc zmniejszy nam się do ok. 35m2 co nie jest aż taką tragedią. Zresztą w czwartek będę wiedziała dokładnie co robimy i jak z tej całej sytuacji wybrnąć.

Pozdrawiam wszystkich wtorkowo:)

1. To może spróbuj oddać projekt, uzasadniając to zaistniałą sytuacją

Aleksandra, niestety jest to nasz wymarzony projekt, któego nawet nie trzeba było przerabiać, już się zdecydowaliśmy i będziemy pomniejszać garaż, jest na szczęście wielki, bo ma 39 m2, więc zmniejszy nam się do ok. 35m2 co nie jest aż taką tragedią. Zresztą w czwartek będę wiedziała dokładnie co robimy i jak z tej całej sytuacji wybrnąć.

Pozdrawiam wszystkich wtorkowo:)

Nie wiedziałam, że garaż jest tak ogromny. :o To nie ma się nad czym zastanawiać. Zmniejszajcie i budujcie Wasz wymarzony dom. Powodzenia!

:D

Pozdrowionka

Aleksandra