Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

lista dotarła, dziękuję

lekko nieaktualna, ale podzwonię

taki był pęd z tymi działkami, a od kilku miesięcy ceny stoją

w mieście ok. 100-120 zł/m2 uzbrojone działki

poza miastem (w stronę Kobylanki) ok. 100 zł/m2 (pomijam okolice Miedwia)

w drugą stronę (Bydgoszcz) tylko 60-70/m2

Pyrzyckie - 90 zł/m2

i tak juz od dłuższego czasu

Chyba miasta pomylilas. U mnie (Płonia-Śmierdnica) miasto robilo ostatnio przetarg na dzialki zostaly osiagniete ceny 150-200zl za metr. Jeszcze wiosna moja dzialke rzeczoznawca wycenil na 100zl/m, co oznacza wzrost jej wartosci o 50% w ciagu pol roku! Nadal uwazasz, ze ceny nie rosna?

Hej!!

Jestem nowy na forum.

Bede powoli przymierzał się do budowy domku.

Czy ktoś z was ma doświadczenie przy budowaniu,

wg. projektu indywidualnego? Przeglądałem projekty

gotowe i zawsze mi czegoś brakuje, albo projekt który mi odpowiada nie mieści się w zapisach planu (głównie przez wysokość). Można próbować adaptować, ale zanim się na to zdecyduje, chciałbym wiedzieć czy ktoś korzystał ze szczecińskich

biur projektowych i jakie mniej więcej były koszty takiej obsługi i jej zakres.

Nie chciałbym mieć projektu architektonicznego a konstrukcyjny i instalacje

załatwiać oddzielnie. Z góry dzięki za informacje :)

Pozdrawiam,

Szymek

Witam

jeszcze raz spytam bo temat mnie nurtuje - czy robiliście próby szczelności kanalizacji podposadzkowej poprzez zalanie jej wodą???? mój wykonawca twierdzi że takich prób sie nie robi bo kanalizacja podposadzkowa nie jest instalacją ciśnieniową i nie musi być szczelna pod ciśnieniem słupa wody a będzie szczelna przy codziennym użytkowaniu czyli w przypadku kiedy woda będzi w niej jedynie spływała zgodnie ze spadkiem.... może macie jakiegoś speca (inspektora) który odpowiedziałby mi na to pytanie....

A co ci stoi na przeszkodzie pozatykac wszelkie otwory wyplywowe i nalac wode do kanalizacji, wtedy w najnizej polozonym punkcie sprawdzisz czy poziom sie zgadza.

nie bardzo rozumiem - zatkać otwór odpływowy - ok,nalać wody - ok, i co dalej?? poziom w najniższym punkcie???? najniższy punkt to odpływ :D

Hej!!

Jestem nowy na forum.

gotowe i zawsze mi czegoś brakuje, albo projekt który mi odpowiada nie mieści się w zapisach planu (głównie przez wysokość). Można próbować adaptować, ale zanim się na to zdecyduje, chciałbym wiedzieć czy ktoś korzystał ze szczecińskich

Pozdrawiam,

Szymek

mogę Ci polecić swojego projektanta - robilił nam projekt całkowicie wg naszego pomysłu, ma wszystkich branżystów, pozwolenie dostałem w policach w 20 dni po złożeniu, cenowo ok - patrz na priv

Witam,

przez dwa dni się nie mogłam zalogować :roll:

Witam

mam pytanie odnośnie parapetów:

czy ktoś kupował parapety A&M Żołyński - http://www.parapetyaim.com.pl

jakie doświadczenia i wrażenia z użytkowania?

jakiej grubości macie parapety wewnętrzne? 2 czy 3 cm?

pozdrawiam

m.

ja kupiłem

Jeszcze nie zamontowane

ale jakość - średnia

zadowolenie - średnie

Oczekiwałem czegoś solidniejszego

Duromarmur rysuje się na potęgę

Grubości nie pamiętam

Mam takie stylizowane na płytki (z rowkami)

Ogólnie cena konkurencyjna jakość już mniej

jańcio

Ja też kupiłam po tym jak wykonane na zamówienie parapety z klinkieru okazały się totalną klapą.

Zamontowane od paru miesięcy. Cena ok, kolor idealnie dobrany pod stolarkę. Z duromarmuru mam tylko parapety zewnętrzne, więc nic na nich nie zamierzam stawiać, zatem pewnie nie będą się bardzo rysować, a i przyglądać się będę im z bliska chyba tylko przy myciu okien. :p

A jak mi się kiedyś znudzą, albo zniszczą, to bez żalu wymienię :wink:

Hej!!

Jestem nowy na forum.

Pozdrawiam,

Szymek

szymekk, witaj w grupie :D .

Mój dom jest wg projektu indywidualnego - nietypowa działka sprawiła, że z gotowców pasował mi jeden projekt i to nie do końca. A tak mam, czego chciałam 8)

Ja zamawiałam oddzielnie - architekturę zrobiła moja przyjaciółka, konstrukcja i branże - już na mieście. Branżystki Ci nie polecę, ale z biurem konstrukcyjnym mam jak najbardziej dobre doświadczenia. Firma nazywa się Konstruktor s.c. i mieści się przy Królowej Korony Polskiej, a żona jednego ze wspólników jest architektem, więc pewnie można zlecić architekturę i konstrukcję.

A gdzie się będziesz budował?

Nie lubię poniedziałków !!!

Dziś po długiej walce i oczekiwaniu pognałem ekipę od wykończenia z budowy

Mieli zacząć na początku września, a od tamtej pory byli nie całe trzy dni na budowie.

Nawet nikt nie dzwonił że nie będą. Powoli już zaczołem myśleć, że to ja dla nich a nie oni dla mnie. Zawsze po moich telefonach mówili że jutro albo za 2 dni.

Dzisiaj przegięli już maksymalnie w sobotę deklarowali że na 100 % w poniedziałek są i tak jak się spodziewałem - standardowo.

To pierwsza i mam nadzieje, że ostatnia taka ekipa na mojej budowie.

Dlatego szukam ekipy na elewację, płyty KG - sufit, OSB poddasze użytkowe, docieplenie dachu, gładź i malowanie.

Jańcio

Janciu, mam wrażenie, że piszesz o mojej ekipie - tak samo się zachowali. Tylko że oni stracili zapał do ro boty dopiero przy cokole - tynk na elewacji i podbitkę zdążyli zrobić jak im się jeszcze chciało pracować. :roll:

Pewnie sobie poradzę - cokół mają dokończyć kafelkarze :x .

Witam wieczorkiem,

zamówiłam dziś w Euro-Klinkierze na Obotryckiej okna do poddasza. Dostałam rabat 22 %. Nie wiem czy to mało czy standardowo, ale przechowają mi okna do końca października, co mnie bardzo cieszy. W przyszłym miesiącu 5% podwyżka, więc kilka stówek w kieszeni. :D

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam wszystkich,

O tej podwyżce to pewna informacja? Tez stoję w przededniu konieczności zakupu okien więc jesli tak to trza się sprężyć.

polecam extradach - dali mi w zeszłym tyg.27%

Witam wszystkich,

Braliscie tylko okna (Ile?) czy tez całość materiałów na dach?

Witam

jeszcze raz spytam bo temat mnie nurtuje - czy robiliście próby szczelności kanalizacji podposadzkowej poprzez zalanie jej wodą???? mój wykonawca twierdzi że takich prób sie nie robi bo kanalizacja podposadzkowa nie jest instalacją ciśnieniową i nie musi być szczelna pod ciśnieniem słupa wody a będzie szczelna przy codziennym użytkowaniu czyli w przypadku kiedy woda będzi w niej jedynie spływała zgodnie ze spadkiem.... może macie jakiegoś speca (inspektora) który odpowiedziałby mi na to pytanie....

A co ci stoi na przeszkodzie pozatykac wszelkie otwory wyplywowe i nalac wode do kanalizacji, wtedy w najnizej polozonym punkcie sprawdzisz czy poziom sie zgadza.

nie bardzo rozumiem - zatkać otwór odpływowy - ok,nalać wody - ok, i co dalej?? poziom w najniższym punkcie???? najniższy punkt to odpływ :D

zatkac otwor odplywowy (ten ponizej posadzki), a do tych otworow (ponadposadzka) do ktorych doprowadzisz instalacje wewnetrzna nalac wody (wystarczy do jednego :) ), wtedy w najnizej polozonej otworze instalacji wewnetrznej sprawdzisz poziom wody, oczywiscie mozesz w innych tez sprawdzic.

Witam

zatkac otwor odplywowy (ten ponizej posadzki), a do tych otworow (ponadposadzka) do ktorych doprowadzisz instalacje wewnetrzna nalac wody (wystarczy do jednego :) ), wtedy w najnizej polozonej otworze instalacji wewnetrznej sprawdzisz poziom wody, oczywiscie mozesz w innych tez sprawdzic.

aaa - no to tak właśnie zrobiłem :)

sęk w tym że poziom wody opadł :-?