Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich .

Prosze Was podajcie ile jest teraz stopni i czy pada w Szczecinie :lol:

leciutko kropi w mierzynie, temp ok 4 st, ogólnie zawsze tutaj zaglądam i sie sprawdza :wink: http://www.meteogroup.pl/nc/pl/home/pogoda/polska/pogoda_lokalna.html?region=pl&cityID=48X20&cityName=Szczecin

Dzieki .

Pytam bo moi panowie od elewacji wznowili prace bo niby cieplej :lol:

Potrzebuję porady beardziej doświadczonych:)

Czy lepiej załatwiać wszystkie materiały (poza drewnem i stalą) przez hurtownię budowlaną, czy bezpośrednio u firm zajmujących się tylko daną branżą?

I drugie pytanie gdzie najlepiej zamawiać stal, beton i więźbę?

Ja zamawialam osobno .

Stal tanio mial Felmax i Centrostal :lol:

A co z tym rokiem 2008 - bo nie chwyciłem.

Ja budowałem w 2007 roku - czyli w samym szczycie cenowym.

Teraz ceny spadają, a i materiały są bardziej dostępne.

Do Tomadyna !

Przepraszam Tomek

Ale jak uważasz że w 2008 jest łatwiej zbudować dom niż w 2007

To delikatnie mówiąc - nie wiesz co piszesz, zepsuł ci się kalkulator, albo małe przejęzyczenie - które tłumaczy wszystko.

Jańcio Wodnik

Stal tanio mial Felmax i Centrostal :lol:

Ha, ha, ha..........

Dobre naprawdę dobre :)

Nie bardzo rozumiem twoja wypowiedz .W kwietniu 2007 jak potrzebowalam stali to obdzwonlam mnostwo miejsc i byli najtansi .

Z tego co wiem to niektorzy z forum tez kupowali tam stal . :lol:

A jesli znasz tansze miejsce to podaj na pewno ci co potrzebuja stali skorzystaja :lol:

ofcbur :

Ja wziąłem firmę wykonawców z materiałem... Nie wiem czy taniej (z tego co liczyłem, to tak i nie martwiłem się, że czegoś nie dowiozą na czas....), a na pewno wygodniej :) Od wykopów po dachówkę :)

Ja nie do końca ufam wykonawcom "ze wszystkim" na czymś muszą zarobić :)

ofcbur :

Ja wziąłem firmę wykonawców z materiałem... Nie wiem czy taniej (z tego co liczyłem, to tak i nie martwiłem się, że czegoś nie dowiozą na czas....), a na pewno wygodniej :) Od wykopów po dachówkę :)

Naturalne jest ze musi zarobic na materiale w koncu ponoci koszty ich organizacji. Plus dla inwestroa to teoretyczne wieksze rabaty na materiale. Ostatnio szuaklem styropianu i okazalo sie ze dostalem lepsze ceny niz wykonujacy u mnie hudraulik. Gdy szukalem wykonawcy to pierwszy pomysl to wykonawca z materialem. Po wycenie tej samej dachowki okazalo sie ze dostaelm lepsze rabaty niz on co kupuje kilka dachow w roku. Jak sie dowiedzial to byl lekko zmieszany. Jednak oszczednosc na czasie ogromna i odchodzi kolejny problem a mianowicie obawa o kradziez materialu. Gdyz to wykonawca ponosi odpowiedzialnosc.

ofcbur :

nie wolno ufać, trzeba kontrolować :D można też jasno ustalić zasady - jeśli ty dostaniesz gdzieś wycenę na materiał tańszą niż wykonawca to płacisz mu tylko tyle. niech się stara....

ofcbur :

nie wolno ufać, trzeba kontrolować :D można też jasno ustalić zasady - jeśli ty dostaniesz gdzieś wycenę na materiał tańszą niż wykonawca to płacisz mu tylko tyle. niech się stara....

Kurna, szydas - chciałbym być tak twardy jak Ty! Poki co, roznie mi to wychodzi... Mozesz zostaniesz moim plenipotentem ds.kontaktów z wykonawcami? Oszczednościami podzielimy się 50/50 :D

tylko tyle ile chcę zapłacić. tak po prostu...

ha, ha, ha

Grunt to dobry dowcip :D

czemu traktujesz to jako dowcip? na ogrodzenie przeznaczyłem 15 tysięcy,... okazji :wink: )

Szydas,

wychodzili Ci z oferta z wyższego poziomu a płaciłeś stawki średniorynkowe i tyle :-)

nie do końca tak, bo nigdy nie brałem oferty z jednego źródła, ...

"jakbym wiedział, że tak chcecie zrobić nie dałbym wam i połowy tego!" :wink: :D :D :D :D

szydas na prezydenta!

za co się nie weźmiesz - sukces! jak ty to robisz? (szczery podziw)