Miraśka 26.05.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 dzwoniłam do extradachu-to sie nazywa markiza AMZ odbijajaca promienie słoneczne-montowana na zewnatrz faktycznie i na moje okienka jak dobrze usłyszałam 71-75 zł-do samodzielnego montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 26.05.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 pytanie ogrodnicze : mam już założony trawnik, więc teren oczyszczony, wyrównany, z kiełkującą trawką. Chciałabym dokonać pierwszych nasadzeń i czy teraz można wsadzić drzewka owocowe, świerki i jakieś krzaczory np. borówkę czy kalinę? Czy można wsadzać samosiejki (brzóżki, sosenki) ? Czy może robi się to tylko wiosną czy jesienią ???? Ogrodnicą jestem od 2 lat dopiero, ale wg. mnie i moich doświadczeń można wsadzać w ziemię wszytsko cały czas. Gorzej z przesadzaniem, wtedy faktycznie wiosna lub jesień. Samosiejki są ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 26.05.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 dzwoniłam do extradachu-to sie nazywa markiza AMZ odbijajaca promienie słoneczne-montowana na zewnatrz faktycznie i na moje okienka jak dobrze usłyszałam 71-75 zł-do samodzielnego montażu mam coś takiego na dwóch oknach, więc sie wypowiem; cena super, montaz tez prościzna, ładny wygląd z zewnątrz (szczególnie przy ciemnym dachu), spełnia swoja role i w pokoju jest naprawde chłodniej; mysle, że jedynym mankamentem jest jej wysuwanie, bo trzeba otworzyć okno i kijkiem ją zahaczyć do okna i czasami zostaje na oknie przez kilka dni , bo nie chce mi się jej ciągle otwierać i zamykać, jednak dla mnie "normalne rolety" zabierają zdbyt dużo światła (montowane sa w prowadnicach) i sa dużo droższe. Tak więc cos za coś, a my dokupimy kolejną, bo spełniła swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.05.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Delf dzieki wielkie -w środe jadę zamówić 4 sztuki-własnie tak sobie myslałam ,ze jakis kłopot bedzie z ich obsługą-ale faktycznie cos za cos-dobrze ze w pokojach sa jeszcze zwykłe okna bo była by ciemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.05.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam Jakie ponieśliście koszty za stan surowy otwarty (ściany bez ocieplenia, dach poryty dachówką, bez stolarki okiennej i drzwiowej)? Chodzi mi tylko o koszty materiałów i robocizny za ten etap, bez kosztów działki, papierków i mediów. Sadze ze powninniscie liczyc okolo 1000-1100 za metr. metr jakiej powierzchni? Mariusz zdecydowanie brac ich....ja 4 lata do tylu za 11mb plus studzienka placilam 3400 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.05.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 witam ktos sprzedaje auto to i ja sie zapytam....gdzie mozna sprzedac komputer( stacjonarny)........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 26.05.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam Jakie ponieśliście koszty za stan surowy otwarty (ściany bez ocieplenia, dach poryty dachówką, bez stolarki okiennej i drzwiowej)? Chodzi mi tylko o koszty materiałów i robocizny za ten etap, bez kosztów działki, papierków i mediów. Sadze ze powninniscie liczyc okolo 1000-1100 za metr. metr jakiej powierzchni? Mariusz zdecydowanie brac ich....ja 4 lata do tylu za 11mb plus studzienka placilam 3400 zl Teska, chyba nie na ten temat chciałaś napisać , no chyba że masz dom 11mb plus studzienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 26.05.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 witam ktos sprzedaje auto to i ja sie zapytam....gdzie mozna sprzedac komputer( stacjonarny)........ najprościej na allegro lub jakimś podobnym ebayu.... a jeśli nie za drogi to można sprezentować jakiemuś domowi dziecka - ktoś będzie miał z tego prawdziwą, wielką radochę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 26.05.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam, Podpowiedzcie proszę: gdzie kupowaliście materiały na elewację: styropian, siatkę, klej, tynk i farbę? Czy wszystko u jednoego sprzedawcy czy np. ocieplenie gdzie indziej a tynki i farbe gdzie indziej? Jakie hurtownie polecacie? Ja mogę polecić firmę w której kupowałem kompleksowo materiały. Przy całym zestawie spore rabaty. Pierwszy transport nic nie kosztuje, dowiozą sami. Spory asortyment farb i marek oraz wszystkie nie zbędne dodatki. Firma jest w Dąbiu. Adres na priv. Agroma Lub Uni-Bud zaczynaja wyzej niz Agroma ale mozna dostac 20 % rabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 26.05.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 witam, czy udało się komuś z Was podłączyć licznik w szafce pomiarowej bez instalacji wewnętrznej na działce? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 27.05.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, czy udało się komuś z Was podłączyć licznik w szafce pomiarowej bez instalacji wewnętrznej na działce? Mariusz Czy możesz sprecyzować o co pytasz? Bo jeśli chodzi Ci o prąd na działce, to licznik jest nie zbędny! Jeśli masz przyłącze, fachowcy podłączają drugą skrzynkę z licznikiem i nie potrzebujesz żadnej instalacji więcej. Obok skrzynki montujesz zestaw gniazdek i tyle. Jak już dom wybudujesz i wejdzie elektryk, rozprowadza instalację wewnętrzną i podpina się do skrzynki pomiarowej... U mnie tak to wyglądało. Skrzynka pomiarowa dalej jest gdzie była... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 27.05.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 dzwoniłam do extradachu-to sie nazywa markiza AMZ odbijajaca promienie słoneczne-montowana na zewnatrz faktycznie i na moje okienka jak dobrze usłyszałam 71-75 zł-do samodzielnego montażu mam coś takiego na dwóch oknach, więc sie wypowiem; cena super, montaz tez prościzna, ładny wygląd z zewnątrz (szczególnie przy ciemnym dachu), spełnia swoja role i w pokoju jest naprawde chłodniej; mysle, że jedynym mankamentem jest jej wysuwanie, bo trzeba otworzyć okno i kijkiem ją zahaczyć do okna i czasami zostaje na oknie przez kilka dni , bo nie chce mi się jej ciągle otwierać i zamykać, jednak dla mnie "normalne rolety" zabierają zdbyt dużo światła (montowane sa w prowadnicach) i sa dużo droższe. Tak więc cos za coś, a my dokupimy kolejną, bo spełniła swoje zadanie. Witam, Również mogę polecić, bo sam je użytkuję. Montaż banalnie prosty - wykręcamy 2 śrubki z ościeżnicy na zewnątrz i w to miejsce wkręcamy kasetę z markizą. Tylko trzeba się trochę nagimnastykować gdy okno jest wysoko. Ja podczas upałów zostawiam je rozwinięte cały czas, chyba że wieje mocny wiatr, wtedy trzeba zwinąć bo mocno łopoczą i obijają się o okno metalową rurką. Sprawują się rewelacyjnie, temperatura w pomieszczeniach jest nie wyższa niż w dolnych kondygnacjach budynku. U mnie nie zaciemniają pokoju bo wybrałem maksymalnie przepuszczające światło (w pomieszczeniu mam światło jak w lekko pochmurny dzień), ale są też takie, które zaciemniają bodajże w 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 27.05.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 dzwoniłam do extradachu-to sie nazywa markiza AMZ odbijajaca promienie słoneczne-montowana na zewnatrz faktycznie i na moje okienka jak dobrze usłyszałam 71-75 zł-do samodzielnego montażu mam coś takiego na dwóch oknach, więc sie wypowiem; cena super, montaz tez prościzna, ładny wygląd z zewnątrz (szczególnie przy ciemnym dachu), spełnia swoja role i w pokoju jest naprawde chłodniej; mysle, że jedynym mankamentem jest jej wysuwanie, bo trzeba otworzyć okno i kijkiem ją zahaczyć do okna i czasami zostaje na oknie przez kilka dni , bo nie chce mi się jej ciągle otwierać i zamykać, jednak dla mnie "normalne rolety" zabierają zdbyt dużo światła (montowane sa w prowadnicach) i sa dużo droższe. Tak więc cos za coś, a my dokupimy kolejną, bo spełniła swoje zadanie. Witam, Również mogę polecić, bo sam je użytkuję. Montaż banalnie prosty - wykręcamy 2 śrubki z ościeżnicy na zewnątrz i w to miejsce wkręcamy kasetę z markizą. Tylko trzeba się trochę nagimnastykować gdy okno jest wysoko. Ja podczas upałów zostawiam je rozwinięte cały czas, chyba że wieje mocny wiatr, wtedy trzeba zwinąć bo mocno łopoczą i obijają się o okno metalową rurką. Sprawują się rewelacyjnie, temperatura w pomieszczeniach jest nie wyższa niż w dolnych kondygnacjach budynku. U mnie nie zaciemniają pokoju bo wybrałem maksymalnie przepuszczające światło (w pomieszczeniu mam światło jak w lekko pochmurny dzień), ale są też takie, które zaciemniają bodajże w 90%. Witam Wszystkich . Przespalam wasza dyskusje mowicie o roletach do okien zwyklych czy dachowych . Czy to jest dostepne od reki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 27.05.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 O dachowych. Ja kupowałem w zeszłym roku na Santockiej (SCMB ?) i trzeba było czekać od 1 do 3 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 27.05.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, czy udało się komuś z Was podłączyć licznik w szafce pomiarowej bez instalacji wewnętrznej na działce? Mariusz Czy możesz sprecyzować o co pytasz? Bo jeśli chodzi Ci o prąd na działce, to licznik jest nie zbędny! Jeśli masz przyłącze, fachowcy podłączają drugą skrzynkę z licznikiem i nie potrzebujesz żadnej instalacji więcej. Obok skrzynki montujesz zestaw gniazdek i tyle. Jak już dom wybudujesz i wejdzie elektryk, rozprowadza instalację wewnętrzną i podpina się do skrzynki pomiarowej... U mnie tak to wyglądało. Skrzynka pomiarowa dalej jest gdzie była... u mnie wygląda to tak, że Enea postawika szafkę ZKP - jest to szafka ZK-3b z nadbodowaną drugą szafką na tablicę licznikową, w tej szafce zostanie zamontowany licznik i nie muszę stawiać na działce własnej szafki na pomiar, gdy jednak byłem u nich kilka dni temu otrzymałem informację, że bez przygotowanej wewnętrznej linii zasilającej (w moim przypadku przewód podłączony do RB na budowie) licznik nie zostanie zainstalowany, dlatego pytałem czy komuś z Was udało się zainstalować sam licznik bez linii zasilajęcej plac budowy/posesję Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.05.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, czy udało się komuś z Was podłączyć licznik w szafce pomiarowej bez instalacji wewnętrznej na działce? Mariusz Czy możesz sprecyzować o co pytasz? Bo jeśli chodzi Ci o prąd na działce, to licznik jest nie zbędny! Jeśli masz przyłącze, fachowcy podłączają drugą skrzynkę z licznikiem i nie potrzebujesz żadnej instalacji więcej. Obok skrzynki montujesz zestaw gniazdek i tyle. Jak już dom wybudujesz i wejdzie elektryk, rozprowadza instalację wewnętrzną i podpina się do skrzynki pomiarowej... U mnie tak to wyglądało. Skrzynka pomiarowa dalej jest gdzie była... u mnie wygląda to tak, że Enea postawika szafkę ZKP - jest to szafka ZK-3b z nadbodowaną drugą szafką na tablicę licznikową, w tej szafce zostanie zamontowany licznik i nie muszę stawiać na działce własnej szafki na pomiar, gdy jednak byłem u nich kilka dni temu otrzymałem informację, że bez przygotowanej wewnętrznej linii zasilającej (w moim przypadku przewód podłączony do RB na budowie) licznik nie zostanie zainstalowany, dlatego pytałem czy komuś z Was udało się zainstalować sam licznik bez linii zasilajęcej plac budowy/posesję Mariusz U mnie sytuacja wyglądała tak jak u ciebie Mariusz . Miałem ( i mam nadal) skrzynkę ZKP z górną częścią na licznik. Zadzwoniłem do p. X który jest jednocześnie pracownikiem ENEI i on załatwił papierki ( zgodność przyłącza - chociaż sami to budowali, i swoje uprawnienia), założył licznik, podłączył instalację wewnętrzną - czyli skrzynkę wielkości kartonu na buty dziecięce z dwoma gniazdami 230v i siłę- i podłączył prąd. Skrzynka RB jest umocowana do skrzynki ZKP z tyłu.Wszystko. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 27.05.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 ) Tak, tynki wew. U mnie również robili tynki wewn. cem-wap. I?? KTO MOŻE POLECIĆ DOBRĄ EKIPĘ DO TYNKÓW< OCIEPLENIA PODDASZA< REGIPSÓW? Z góry dzięki za info. Robert Tomasz Wojtyczka - jest na liście - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 27.05.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 U mnie sytuacja wyglądała tak jak u ciebie Mariusz . Miałem ( i mam nadal) skrzynkę ZKP z górną częścią na licznik. Zadzwoniłem do p. X który jest jednocześnie pracownikiem ENEI i on załatwił papierki ( zgodność przyłącza - chociaż sami to budowali, i swoje uprawnienia), założył licznik, podłączył instalację wewnętrzną - czyli skrzynkę wielkości kartonu na buty dziecięce z dwoma gniazdami 230v i siłę- i podłączył prąd. Skrzynka RB jest umocowana do skrzynki ZKP z tyłu.Wszystko. pozdrawiam a ile pan X za to wziął i czy w ramach ceny były również materiały (bezpieczniki, gniazda, RB)? podeślij jeśli masz namiary na pana Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 27.05.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, czy ktoś z Was budował stan surowy z ekipą Piotra Trzepaczki? jeśli tak to poproszę o opinie Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 27.05.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, jak cenią się Wodociągi z Goleniowa w stosunku do firm prywatnych jeśli chodzi o budowę przyłączy wody i kanalizy? za sam kosztorys śpiewają sobie 150 netto (jeśli nie zlecisz im wykonania), czy warto brać firmy zewnętrzne i narażać się na problemy z odbiorem? działka w Mierzynie, media w drodze - do poprowadzenia po kilka metrów, Mariusz ponawiam pytanie - macie jakieś doświadczenia z wodociągami z Goleniowa? ile płaciliście im za przyłącze woda+kanaliza? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts