Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

czeka się faktycznie długo, w skrajnych przypadkach nawet rok - tyle roboty teraz mają, jeśli dostałaś warunki techniczne to tam masz napisane jakie dokumenty są niezbędne do podpisania umowy, upierdliwe jest zbieranie zgód współwłaścicieli drogi jeśli jest prywatna i jest ich wielu (u mnie ponad 40)

Mariusz

U nas podobnie! Gdzie się budujesz?

w Mierzynie na Wiatracznej

Mariusz

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

witam,

czy ktoś z Was budował stan surowy z ekipą Piotra Trzepaczki? jeśli tak to poproszę o opinie

Mariusz

a jakże...co prawda nie my ale znajomi 2 różne rodziny....powiem krótko solidnie, na czas...do konstrukcyjnym elementów ..dach...nie można się przyczepić..ale i ytong ładnie kładli...( chodzi mi o trzepaczkę górala...nie wiem może jest kilku...he he)

dzięki za informacje

Mariusz

Czy ktos jeszcze współpracował z Panem Tomaszem Wojtyczką (tynki, regipsy)???

Jedna pozytywna opinia to trochę mało.

ja osobiście nie miałem z nim kontaktu ale wykańczał dom u kolegi mojego ojca i z tego co się orientuję wszystko było OK

Mariusz

Jest możliwość byś podpytał coś bliżej na temat jakości, przebiegu prac, współpracy itp?

wysłałem Ci namiar na tego człowieka, u którego robił, na prv

Mariusz

witam

ktos :lol: :lol: sprzedaje auto to i ja sie zapytam....gdzie mozna sprzedac komputer( stacjonarny)........

:wink: :wink:

najprościej na allegro lub jakimś podobnym ebayu.... a jeśli nie za drogi to można sprezentować jakiemuś domowi dziecka - ktoś będzie miał z tego prawdziwą, wielką radochę....

wiem, tak zawsze robie z meblami itp....ale komputer jest syna i ma niecaly rok....i duzo.....no wiadomo

Teska czy ta czapka z logo Ferrari jest nadal aktualna .

Wysłałam ci wiadomaść na prv,ale chyba nie doszło.

:(

nie doszlo.....teraz jedziemy na wakacje, bedzie w domu kuzyn....wiec jak wrocimy to sie odezwe

Ok! Będę czekać na wiadomość.

Zyczę super wakacji i wypoczynku.Fajnie masz,też bym się gdzieś ulotniła :lol:

Pozdrawiam

Warstwa ok 5 cm, możesz więcej. Im więcej tym zachowujesz większą wilgotność i chwasty (bo zawsze coś przejdzie) będą jak wyrosną to będą pojedyncze i słabiutkie, wtedy łatwo jest je wyrywać - w zasadzie będziesz to robić "tak przy okazji" gdy akurat będziesz przechodziła.

Didi bardzo dziękuję za porady, skoro to sprawdzona metoda to napewno tak zrobię :)

A ile masz zaplacic za przylacze wodne rok temu w szczecinie placilam chyba cos 3500 tys :lol: do garazu bez studzienki :lol:
Wodociąg mam przy samej działce, należy się w niego wpiąć, poprowadzic kawałek na teren działki i zamontować studzienkę wraz z licznikiem. Pani powiedziała mi że są to kwoty ok 4800-5200 za kompleksową robotę.
Rok temu, za taka fuche zapłaciłem 4100,- W tej cenie - oprocz opisach wyzej rzeczy - była jeszcze robota geodety.
Wode na działkę w Mierznie podłączały mi Zachodniopomorskie Wodociągi z Goleniowa w 2007 roku ( lipiec ) i za studnie z 2 licznikami ( jeden do domu, drugi do podlewania ogrodu ) zapłaciłem 3.500 zł + koszt geodety około 200 zł.
piszecie o samej wodzie czy z kanalizą?

Mariusz

Sama woda

No to mam wycenę na budowę przyłącza, odległość 8 m, studzienki, zawory, obsługa geodezyjna wyszło ........... 4575,69+22vat=5582,34 zł

Powaliło mnie :o

No to mam wycenę na budowę przyłącza, odległość 8 m, studzienki, zawory, obsługa geodezyjna wyszło ........... 4575,69+22vat=5582,34 zł

Mnie to dopiero powalilo!

Wczoraj dostalam moja wycene. Budowa wodociagu 90m i kanalizacji 40m - 88000 netto!!!!!!!!!!!

Chyba wybuduje dom , zrobie przepusty i instalacje wewnetrzna a jak sie sasiedzi pobuduja bedziemy myslec co dalej :(. Chyba ,ze nagle wygram w totka!

A narazie pozostaje zbiornik na wode z pompa a kupka i siusiu do wiaderka :)

A teraz z innej beczki. W zwiazku z tym , ze musze miec ten zbiornik tak czy inaczej szukam kogos zaufanego do zainstalowania systemu do zbierania deszczowki. Pilne!!!!

A ile masz zaplacic za przylacze wodne rok temu w szczecinie placilam chyba cos 3500 tys :lol: do garazu bez studzienki :lol:
Wodociąg mam przy samej działce, należy się w niego wpiąć, poprowadzic kawałek na teren działki i zamontować studzienkę wraz z licznikiem. Pani powiedziała mi że są to kwoty ok 4800-5200 za kompleksową robotę.
Rok temu, za taka fuche zapłaciłem 4100,- W tej cenie - oprocz opisach wyzej rzeczy - była jeszcze robota geodety.
Wode na działkę w Mierznie podłączały mi Zachodniopomorskie Wodociągi z Goleniowa w 2007 roku ( lipiec ) i za studnie z 2 licznikami ( jeden do domu, drugi do podlewania ogrodu ) zapłaciłem 3.500 zł + koszt geodety około 200 zł.
piszecie o samej wodzie czy z kanalizą?

Mariusz

Sama woda

O żesz by ich mać! Nie pamietam jak było u mnie ale Vat 22 a nie 7%?

O żesz by ich mać! Nie pamietam jak było u mnie ale Vat 22 a nie 7%?

Zastanawiam się czy samemu (tzn np. kogoś z listy) tego nie zrobić. Tylko czy pożniej nie będą robić problemów z odbiorem.

Co do vat-u.... właściwie materiał + usługa to powinno być 7% ale jest 22%, chyba że można później odliczyć.

witam

Czy ktoś z Was kupował materiały w niemczech?

Muszę kupic porotherm 24 cm napiszcie proszę czy w niemczech gdzies blisko kupię go taniej i czy w tych składach mówia po Polsku, bardzo proszę o info gdzie takie składy są i czy to się opłaca. Porotherm muszę kupic juz w przyszłym tygodniu i chciałbym to uczynić przed porażką niemców z Polską na ME bo potem zapewne będą nam sprzedawać drożej :-)

z góry dziękuje za info i pozdrawiam wszytkich bobów i bobowe budowniczowe