Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

szydas

ewamin napisał:

Witam Wszystkich

Przekonał nas do tego żebyśmy tynk i malowanie zostawili na później kiedy zrobimy podjazdy itp.

a niby jak to argumentował?

Mamy do zrobienia sporo prac na zewnątrz: podjazdy, chodniki, koparka do wyrównania terenu. A wiadomo wszystko brudzi, kurzy. Zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie, żeby nie wprowadzać sie na nowe i od razu mieć wizję czyszczenia zakurzonych boni lub naprawiania uszkodzeń po koparce w elewacji.

A co z przyczepnoscia farby do brudnej elewacji :lol:

Tez mie rozumiem tej argumentacji :lol:

Nas właśnie próbuje namówic na to samo...Mamy się zastanowić. :roll:

no nie wiem... dobry tynk jest samozmywalny, tzn. czyści się przy pomocy deszczu, ostatecznie wody z węża ogrodowego. kurzyć będzie się zawsze, jak nie z podjazdu to z ulicy, z sąsiedniej budowy itd. a przy tynkowaniu i malowaniu można zapaćkać kostkę brukową, żwir w opasce i całą resztę

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

no nie wiem... dobry tynk jest samozmywalny, tzn. czyści się przy pomocy deszczu, ostatecznie wody z węża ogrodowego. kurzyć będzie się zawsze, jak nie z podjazdu to z ulicy, z sąsiedniej budowy itd. a przy tynkowaniu i malowaniu można zapaćkać kostkę brukową, żwir w opasce i całą resztę

powiem tak...koparkę można faktycznie teraz załatwić - nam na przykład wjechała w garaż :roll: , ale z resztą bym się wyluzowała, uważam, że łatwiej zmyć kurz z elewacji (jesli w ogóle będzie sens, bo zakładam, że osiądzie równomiernie), niż czyścić polbruki lub tym bardziej kostkę granitową z tynku (a że upaprzą, można być pewnym)

Witam, ja dziś z innej beczki:

Czy znacie sprawdzony warsztat samochodowy, który specjalizowałby się w oplach?

Maggie,

GRZESIK - nieautoryzowany serwis Opel

Grzesik Opel Serwis. Mechanika, diagnostyka, klimatyzacja

tel: 0 91 455 44 33

adres: Dembowskiego 10, 71-533 Szczecin

godziny otwarcia: 6:30-21:30. 7-15

Naprawy naszych aut służbowych i prywatnych od wielu lat.

Ja naprawiam u niego lub w serwisie opla u Bogackiego.

Dzień dobry,

Dziękuję za listę wykonawców. Co prawda jestem na etapie wykończeniówki poddasza ale i tak kilka adresów się przyda.

Mam pytanie czy ktoś z Was zamawiał drzwi wewnętrzne Pols-skone w firmie Fenstar p. Arkadiusza Kuczyńskiego na Struga? Jeżeli nikt to może słyszaliście jakies opinie (solidność, podejście do klientów etc) o niej?

Dodatkowo zastanawia mnie kwestia czasu oczekiwania na zamówione drzwi. W fenstarze jest to ok. 6 tygodni ale na tak krótki czas realizacji nawet nie liczę. Natomiast tuż obok w DDD mówią o 12 tygodniach :o . Próbowałem również potwierdzić tę informację o regionalnego przedstawiciela Pol-skone i też mówił o ok. 6 tygodniach. Zdaję sobie sprawę, że na sprzedawców trzeba brać odpowiednią poprawkę ale te rozbieżności są, że tak powiem "zasadnicze".

No i tu pojawia się 2. pytanie. Czy czasem nie jest tak, że mniejsze firmy (jak np. Fenstar) zamawiają w fabryce drzwi dosyć szybko po podpisaniu umowy z klientem a np. większe (np. DDD) łączą (co zajmuje trochę czasu) wszystkie zamówienia ze swoich sklepów w jedno zbiorcze i dopiero wtedy wysyłają je do fabryki? Stąd też mogą wynikać tak duże różnice w czasie oczekiwania.

Jeżeli możecie polecić (z własnego lub innych doświadczenia) inną firmę sprzedającą drzwi Pol-skone to też będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam

Witam wszystkich. Mam do sprzedania przyczepę kempingową, idealna na budowę, zarejestrowana bezterminowo i ubezpieczona. Posiada instalację elektryczną z podlicznikiem energii, gazową i zlew z działającym kranikiem. Ponadto do przyczepy jest dopinany spory przedsionek ze ściankami. Ogólny stan przyczepy dobry. Osoby zainteresowane zapraszam na priv.

Mogę tylko potwierdzić 12 tyg w DDD...
Ok czyli rozumiem, że tyle czekałeś lub jeszcze czekasz.

BTW jaki udało Ci się u nich wytargować rabat?

Pozdrawiam

Znajomi kupowali... Ja kupowałem u nich panele. Zamawiali i się zes....li!

Generalnie ludzie mili, ale nie do końca dali radę... i mało słowni.

My zamówiliśmy drzwi wewnętrzne w IDEE ... No cóż, tanie nie są, ale coś za coś :) i też 8-10 tygodni.

Mogę tylko potwierdzić 12 tyg w DDD...
Ok czyli rozumiem, że tyle czekałeś lub jeszcze czekasz.

BTW jaki udało Ci się u nich wytargować rabat?

Pozdrawiam

My zamówiliśmy drzwi wewnętrzne w IDEE ... No cóż, tanie nie są, ale coś za coś :) i też 8-10 tygodni.

Nasi sasiedzi rowniez mieli jazde z DDD. Ma zamawialismy w VOX i jestesmy zadowoleni. Teraz sie przeniesli do nowego miejsca i maja miec duzo miejsca wystawowego.

No to jasne spróbuję swojego szcześcia gdzie indziej ;-). Może przynajmniej będzie szybciej.

Wiem też tam byłem drzwi ładne ale te które "teoretycznie" (nazwa wybarwienia jak i jego odcień) pasowałyby do naszej podłogi wyglądały jakoś tak "blado" i plastikowo" mimo że są w okleinie naturalnej.

Drzwi, które upatrzyliśmy sobie w Pol-skone (Noble II) są chyba najbardziej zbliżone z naszymi (znaczy bardziej żony) oczekiwaniami. Na dole też mamy polskone (choć zupełnie inny model) z którego jesteśmy zadowoleni i stąd właśnie taki wybór drzwi.

Dzień dobry,

Dziękuję za listę wykonawców. Co prawda jestem na etapie wykończeniówki poddasza ale i tak kilka adresów się przyda.

Mam pytanie czy ktoś z Was zamawiał drzwi wewnętrzne Pols-skone w firmie Fenstar p. Arkadiusza Kuczyńskiego na Struga? Jeżeli nikt to może słyszaliście jakies opinie (solidność, podejście do klientów etc) o niej?

Dodatkowo zastanawia mnie kwestia czasu oczekiwania na zamówione drzwi. W fenstarze jest to ok. 6 tygodni ale na tak krótki czas realizacji nawet nie liczę. Natomiast tuż obok w DDD mówią o 12 tygodniach :o . Próbowałem również potwierdzić tę informację o regionalnego przedstawiciela Pol-skone i też mówił o ok. 6 tygodniach. Zdaję sobie sprawę, że na sprzedawców trzeba brać odpowiednią poprawkę ale te rozbieżności są, że tak powiem "zasadnicze".

No i tu pojawia się 2. pytanie. Czy czasem nie jest tak, że mniejsze firmy (jak np. Fenstar) zamawiają w fabryce drzwi dosyć szybko po podpisaniu umowy z klientem a np. większe (np. DDD) łączą (co zajmuje trochę czasu) wszystkie zamówienia ze swoich sklepów w jedno zbiorcze i dopiero wtedy wysyłają je do fabryki? Stąd też mogą wynikać tak duże różnice w czasie oczekiwania.

Jeżeli możecie polecić (z własnego lub innych doświadczenia) inną firmę sprzedającą drzwi Pol-skone to też będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam

My kupowaliśmy drzwi Pol-skone w DDD na Struga i czekaliśmy ok 7-8 tyg, było to ok lutego-marca , ale wiem że teraz czas się wydłużył do 12 tyg. Myślę, że teoria o łączeniu zamówień jest całkiem prawdopodobna. Dowiadywałam się w innych sklepach i wiem, że rzeczywiście termin oczekiwania jest krótszy (ale niestety nie pamiętam, który był to sklep).

Jeżeli chodzi o drzwi Pol- skone to są świete, bardzo ładnie wykonane :D

Witam Grupę,

mam pytanie: do kiedy można kłaść tynki wewnętrzne cementowo-wapienne w domu nieogrzewanym? Teoretycznie termin wypada nam na listopad... podobno ma być już śnieg, to pewnie i mróz :( . Agregat maszyny do kładzenia tynków chodzi w temperaturach dodatnich (stoi na zewnątrz), ale co ze środkiem? Jeśli uda się położyć wszystko jak będzie jeszcze ciepło, a później będzie minusowa temp., to co się może stać? Pomóżcie, bo nie mogę nic na ten temat znaleźć. :cry:

Zależy nam na tym, żeby położyć jeszcze w tym roku...ale boję się, że pośpiech nam coś popsuje....

pozdrawiam

A.

Dobry wieczór,

Podpowiedzcie proszę jak to miało miejsce u Was: czy wygrzewaliście podłogi przed położeniem paneli laminowanych? Jesli tak, to jak długo przed położeniem? Dodam, że mamy ogrzewanie podłogowe.

I czy ogólnie wygrzewaliście dom przed montażem np. mebli? Sprawdzaliscie pozom wilgotności?

Dobry wieczór,

Podpowiedzcie proszę jak to miało miejsce u Was: czy wygrzewaliście podłogi przed położeniem paneli laminowanych? Jesli tak, to jak długo przed położeniem? Dodam, że mamy ogrzewanie podłogowe.

I czy ogólnie wygrzewaliście dom przed montażem np. mebli? Sprawdzaliscie pozom wilgotności?

przyłączam się do pytania

A.

Dobry wieczór,

przyłączam się do pytania

A.

Panelom generalnie jest wszystko jedno. Trzeba zastosować odpowiedni podkład i zachować ok 1cm dylatacji dookoła. Koniec :)

Witam Grupę,

mam pytanie: do kiedy można kłaść tynki wewnętrzne cementowo-wapienne w domu nieogrzewanym? ........................................................................

Zależy nam na tym, żeby położyć jeszcze w tym roku...ale boję się, że pośpiech nam coś popsuje....

pozdrawiam

A.

Kalendarz takich prac nie istnieje. Wszystko zależy od pogody. My kładliśmy tynki w styczniu a posadzki wylewaliśmy w lutym... Czasem paliliśmy w kozie, ale tylko dlatego, żebyśmy nie zamarzli podczas inspekcji... Ale mróz nie jest mile widziany...

Witam Grupę,

mam pytanie: do kiedy można kłaść tynki wewnętrzne cementowo-wapienne w domu nieogrzewanym? ........................................................................

pozdrawiam

A.

Kalendarz takich prac nie istnieje. Wszystko zależy od pogody. My kładliśmy tynki w styczniu a posadzki wylewaliśmy w lutym... Czasem paliliśmy w kozie, ale tylko dlatego, żebyśmy nie zamarzli podczas inspekcji...

Tynki powinny być kładzione przy temp. powyżej 5 stopni. Co do posadzek kto niewiem.

Przeszukaj forum napewno znajdziesz poradę.