Asia i Robert 03.02.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Spokojnie mogę powiedzieć, że nasz kierownik jest wart tych pieniędzy - dokładny, kiedy trzeba stanowczy, bardzo często na budowie i to zarówno z własnej inicjatywy jak i po telefonie wykonawcy czy inwestora. nasz kierownik również choć płacimy mu za całość od początku aż do odbioru domu 5 tys. zł. czyli gdyby doliczyć nasz stan "0" cena byłaby identyczna może się jeszcze okazać że to ta sama osoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 03.02.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 czyli gdyby doliczyć nasz stan "0" cena byłaby identyczna może się jeszcze okazać że to ta sama osoba Niewykluczone:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.02.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ofcbur tak na marginesie coś zaniedbujesz swój dziennik budowy a ciekawie się zapowiadał, może jakieś nowe fotki z postępu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 03.02.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ofcbur tak na marginesie coś zaniedbujesz swój dziennik budowy a ciekawie się zapowiadał, może jakieś nowe fotki z postępu prac. Racja Alien, święta racja...... czasu nie ma, może jak skończą dach- chyba już niedługo postaram się to nadrobić. Na razie w sobotę mamy spóźnioną wiechę, dzięki MaTam będzie ciepło bo kozę odkupiliśmy:) A teraz pytanie z innej beczki, poszukuję namiarów na stolarza wirtuoza:) do stworzenia kuchni moich marzeń, ma ktoś namiary na kogoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 03.02.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A ja potrzebuje mistrza kafelkarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 03.02.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Czy możecie polecić jakiś naprawdę dobry środek do czyszczenia szyby kominkowej? Sprawdziłam już dwa i jeden jest gorszy od drugiego Podpisuję się pod pytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 03.02.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Czy możecie polecić jakiś naprawdę dobry środek do czyszczenia szyby kominkowej? Sprawdziłam już dwa i jeden jest gorszy od drugiego Podpisuję się pod pytaniem. hej znam ten ból- w tamtym roku wypróbowałam wiele środków ,łacznie z polecanymi na forum,drogimi -za 20-28 zł za szt a uzywalismy tego sporo z uwagi na palenie prawie 24 godz na dobe,aż niespodziewanie zauwazyłam w selgrosie w miare tani płyn-cos ok 9zł TYTAN-rewelacja -w porównaniu z tamtymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anandama 03.02.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Czy możecie polecić jakiś naprawdę dobry środek do czyszczenia szyby kominkowej? Sprawdziłam już dwa i jeden jest gorszy od drugiego Podpisuję się pod pytaniem. hej znam ten ból- w tamtym roku wypróbowałam wiele środków ,łacznie z polecanymi na forum,drogimi -za 20-28 zł za szt a uzywalismy tego sporo z uwagi na palenie prawie 24 godz na dobe,aż niespodziewanie zauwazyłam w selgrosie w miare tani płyn-cos ok 9zł TYTAN-rewelacja -w porównaniu z tamtymi Tak rzeczywiście w poprzednim domku używałam również Tytana- tylko uwaga -bardzo niszczy skóre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anandama 03.02.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam Wszystkich chetnych na otrzymanie listy wykonawcow prosze o wyslanie swojego zlgoszenia zawierajacy nick z forum na adres [email protected]. Nie musza tego wykonywac osoby, ktore do tej pory otrzymywaly liste. Osoby, ktore przeslalmy mi wiadomosci na PW prosze o ponowne wyslanie zgloszenia na podany adres. Jednoczenie informuje ze osoby, ktorych aktywnosc na naszym forum jest zerowa nie otrzymaja listy. W tej edycji pomagac mi bedzie inna osoba z forum, jezeli bedize chciala to sie ujawni . MaTaM Próbowałam wysłać swój nik z prosbą na ten adres, ale niestey system pokazuje jakiś bład i nie wysyła wiadomości. Czy ktoś może wie jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 03.02.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Czy możecie polecić jakiś naprawdę dobry środek do czyszczenia szyby kominkowej? Sprawdziłam już dwa i jeden jest gorszy od drugiego Podpisuję się pod pytaniem. <"Dr.Beckmann" Piekarnik żel >do kupienia np w Cerrefour, albo w Real... Nie spływa i nie kapie na podłogę. Czasem trzeba powtórzyć czynność, ale jak na razie ten jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIMT 03.02.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam, Czy moglibyście zweryfikować poniższe ceny za robociznę: Kafelki - 45 zł za metrGładzenie ścian i Malowanie - 15 zł za metrKładzenie paneli podłogowych - 12 zł za metr (z listwami)Podbitka drewniana - 50 zł za metrOcieplenie z zewnątrz - 45 zł za metrOgrodzenie z siatki - 50 zl za metr (fundament + wymurowanie bloczków fundamentowych)Tarasy i schody wyjściowe - 100 zł za metrPolbruk - 50 zł za metr (na betonie) Mam jeszcze pytanie odnośnie ogrodzenia z klinkieru. Długość mojego ogrodzenia wynosi 32 metry. Firma chce za robociznę 5 tys. Co sądzicie o tych cenach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 03.02.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Kolejna edycja listy wydana Sprawdzcie swoje skrzynki ps. jakby co to piszcie reklamacje na znany Wam adres matam,dziękuję za listę a czy ja moge dostać taką liste? Matam czy my też możemy otrzymac tę listę pozdrawiam noag Będę wdzięczna za listę - [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 03.02.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Czy możecie polecić jakiś naprawdę dobry środek do czyszczenia szyby kominkowej? Sprawdziłam już dwa i jeden jest gorszy od drugiego Podpisuję się pod pytaniem. hej znam ten ból- w tamtym roku wypróbowałam wiele środków ,łacznie z polecanymi na forum,drogimi -za 20-28 zł za szt a uzywalismy tego sporo z uwagi na palenie prawie 24 godz na dobe,aż niespodziewanie zauwazyłam w selgrosie w miare tani płyn-cos ok 9zł TYTAN-rewelacja -w porównaniu z tamtymi Miraśka, a ten Tytan to płyn przeznaczony do mycia szyb kominków czy między innymi do tego czy też może jakiś wynalazek o innym przeznaczeniu, który okazał się rewelacyjny w interesujacych nas celach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wurzel2 03.02.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ma ktoś może doświadczenie z roletami zewnętrznymi? Właśnie zamawiałem okna no i rolety-pan w firmie wycenił mi to cudo w ten sposób: cena rolety 220 zł brutto za m2 powierzchnia otworowa moich okien to 18,6 m2 czyli 18.6 x 220 = około 4100 brutto bez elektryki - elektryka ewentualnie + 5 silników (bo jest 5 okien) x 199 zł za silnik + zgranie systemu z komputerkiem około 400 zł to daje nam około 5500 brutto Hm nie mam orientacji cenowej...dopiero niestety "raczkuję" na swojej budowie..ale może ktoś z Forumowiczów przerabiał niedawno ten temat? Będę wdzięczny za porady i uwagi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.02.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam, Poszukuję wzoru wezwania do zapłaty odsetek za nieterminowe wykonanie robót budowlanych. Posiada ktoś takie? A może jakiś link? W kwestii ceny za usługi kierownika-też płaciłem 4000 zł za SSO. Czyżby ten sam dopilnowywał kilku budów forumowiczów?. U mnie to pan Z.S Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam Wszystkich, mam pytanie do mieszkających lub będących w najbliższym czasie mieszkańcami Dobrej i okolic , posiadających dzieci w wieku szkolnym. Czy wysyłacie/wyślecie swoje pociechy do szkoły w Dobrej? Jeżeli nie- to dlaczego i gdzie w takim razie? bardzo proszę o opinie... stoję przed dylematem A. Rozważałem szkołę w Dobrej, moja koleżanka posyła tam dzieciaka i sobie chwali, ale ze względów logistycznych nasza pociecha będzie chodzić do szkoły w Szczecinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 04.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ma ktoś może doświadczenie z roletami zewnętrznymi? Właśnie zamawiałem okna no i rolety-pan w firmie wycenił mi to cudo w ten sposób: cena rolety 220 zł brutto za m2 powierzchnia otworowa moich okien to 18,6 m2 czyli 18.6 x 220 = około 4100 brutto bez elektryki - elektryka ewentualnie + 5 silników (bo jest 5 okien) x 199 zł za silnik + zgranie systemu z komputerkiem około 400 zł to daje nam około 5500 brutto Hm nie mam orientacji cenowej...dopiero niestety "raczkuję" na swojej budowie..ale może ktoś z Forumowiczów przerabiał niedawno ten temat? Będę wdzięczny za porady i uwagi Pozdrawiam Wygląda to całkiem rozsądnie. Spytaj w innej firmie, tak dla porównania. Komputerek za 400 zł to b dobra cena. Średnia cena jednego przycisku do podnoszenia i opuszczania rolet, to ok 65-85 złotych (x5...) Potargowałbym się troszkę w kwestii za m2. Silniczki kosztują ok 150-200zł (polecam elektryczne podnoszenie!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 04.02.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam, Czy moglibyście zweryfikować poniższe ceny za robociznę: Kafelki - 45 zł za metr Gładzenie ścian i Malowanie - 15 zł za metr Kładzenie paneli podłogowych - 12 zł za metr (z listwami) Podbitka drewniana - 50 zł za metr Ocieplenie z zewnątrz - 45 zł za metr Ogrodzenie z siatki - 50 zl za metr (fundament + wymurowanie bloczków fundamentowych) Tarasy i schody wyjściowe - 100 zł za metr Polbruk - 50 zł za metr (na betonie) Mam jeszcze pytanie odnośnie ogrodzenia z klinkieru. Długość mojego ogrodzenia wynosi 32 metry. Firma chce za robociznę 5 tys. Co sądzicie o tych cenach? kafelki - może być gładzenie i malowanie - nawet tanio panele - noormalna cena podbitka - jaki metr? bo jesli za m/b to cena wysoka i to bardzo oceplenie cena dobra ogrodzenie nie bardzo kumam zakres więc się nie wypowiem Tarasy i schody tez nie wiem co masz do zrobienia wylanie tarasów pokrycie płytkami ?. jesli obłozenie płytkami to cena wręcz kosmiczna jesli za m2. Polbruk - cena jakby w normie ale tutaj tez róznie bywa jeśli ekipa dobra to brać. Co do ogrodzenia z klinkieru to nie wiem takwego nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 04.02.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam, Poszukuję wzoru wezwania do zapłaty odsetek za nieterminowe wykonanie robót budowlanych. Posiada ktoś takie? A może jakiś link? W kwestii ceny za usługi kierownika-też płaciłem 4000 zł za SSO. Czyżby ten sam dopilnowywał kilku budów forumowiczów?. U mnie to pan Z.S Pozdrawiam Moj wykonawca SSO miał zakończyć 7.12. Obecnie skończyli kłaść dachówkę. Zostały okna połaciowe, obróbka kominów, rynny. Obawaim się, że do końca lutego nie skończy. Mamy w umowie zapis, że w przypadku zwłoki inwestorowi należy się 1% dziennie od wartości nie wykonanej roboty. Gdybym tak policzyła to uzbierało by się pare tyś. Jednak wykonawca też czekał kiedyś na swoją kasę, gdyż nam z kolei bank nie wypłacał transzy. Nie upominał się o odsetki. Jeśli nie masz zapisu w umowie jakie to maja być osdestki to wydaje mi się, że będą to odsetki ustawowe. Oto link do kalulatora http://www.infor.pl/kalkulatory/odsetki_ustawowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.02.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam, Poszukuję wzoru wezwania do zapłaty odsetek za nieterminowe wykonanie robót budowlanych. Posiada ktoś takie? A może jakiś link? W kwestii ceny za usługi kierownika-też płaciłem 4000 zł za SSO. Czyżby ten sam dopilnowywał kilku budów forumowiczów?. U mnie to pan Z.S Pozdrawiam Moj wykonawca SSO miał zakończyć 7.12. Obecnie skończyli kłaść dachówkę. Zostały okna połaciowe, obróbka kominów, rynny. Obawaim się, że do końca lutego nie skończy. Mamy w umowie zapis, że w przypadku zwłoki inwestorowi należy się 1% dziennie od wartości nie wykonanej roboty. Gdybym tak policzyła to uzbierało by się pare tyś. Jednak wykonawca też czekał kiedyś na swoją kasę, gdyż nam z kolei bank nie wypłacał transzy. Nie upominał się o odsetki. Jeśli nie masz zapisu w umowie jakie to maja być osdestki to wydaje mi się, że będą to odsetki ustawowe. Oto link do kalulatora http://www.infor.pl/kalkulatory/odsetki_ustawowe.html O nie. Mam zapis o karach umownych a opóźnienie wynosi 5 miesięcy Wykonawca już trochę dołożył ze swoich ale zaczyna fisiować. Chcę go sprowadzić na ziemię bo moje ewentualne żądania przewyższają te jego ekstra wydatki. Jak nie będzie współpracował to się mocno przejedzie. Spisanie tej umowy to była jak na razie najważniejsza rzecz podczas budowy domu...no i wynajęcie Kierbuda, który jest niezastąpiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts