piotrek898 17.02.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam wszystkich budujących, W tym roku planujemy rozpocząć budowę w Dobrej na tak zwanej " Zielonej Górce". Witam Sąsiadów i Wszystkich z Grupy, My również znaleźliśmy swoje miejsce na Zielonej Górce . Obecnie wykańczamy papierkologie i jak dobrze pójdzie to startujemy maj, czerwiec. Pozdrawiamy Monika i Piotr A witam. Gdzie masz dzialeczke ? Jest tu ktos jeszcze z Zielonej Gorki (oprocz Oczki) ? Fantom Drugi rząd od strony łąki w zagłębieniu. Jak nie podwyższe działki to wszyscy będą na mnie spoglądać z góry . A wy gdzie jesteście zlokalizowani? No i najważniejsze na jakim etapie? Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.02.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Matam - twój punkt się zmieni jak zaczniesz parkować w garażu Z tego wzgledu dodatkowa klawiatura w garazu Ja mam w garażu klawiaturę co dalej powoduje, że mój wyjazd przypomina "bieg na 100m" - każda sekunda jest cenna. Oczywiście rozwiązaniem mogłoby być duże opóźnienie włączenie alarmu. I tu też pojawia się problem - co zrobić jak trzeba wrócić do domu, bo czego się zapomniało?? Przerobiłem już wszystkie możliwości i najtrafniejszym byłby pilot z dwoma oddzielnymi przyciskami włącz i wyłącz. Zresztą problem z takim pilotem jest też z bramą garażową i bramą wjazdową- wszędzie jeden przycisk działający na zasadzie "akcji odwrotnej". Jak ktoś wie czy takie piloty można przeprogramować (mają dodatkowe przyciski) to proszę o info. Jezeli ktos nas napadnie przed domem to my mozemy mu podac kod do alarmu, ktory rozbroi alarm a przy okazji wysle sygnal wlamania do centrum monitoringu, co wg mnie jest najlepszym rozwiazaniem. O ile sie bedzie pamietalo ten kod I o ile firma ochroniarska taką usługę posiada (SS nie obsługiwał). Prawda jest tak, że jak ktoś będzie chciał nas okraść to to zrobi. A ja nie jestem osobą, na której można się obłowić. tak naprawdę pies jest pogrzebany w zaprogramowaniu centrali. możliwości są ograniczone tak naprawdę tylko możliwościami centralki. jeśli macie cyfrowe, np. integrę satela to wszystko da się ustawić. np. sygnalizowanie dźwiękiem czasu na wejście/wyjście - od razu będziesz wiedział, że alarm jest uzbrojony. czas może być różny przy użyciu dwu różnych klawiatur, bo wyjazd z garażu zajmuje więcej czasu niż wyjście przez drzwi. można uzbroić alarm tylko na dole, poddasze zostawiając na noc w spokoju. da się zrobić... jeśli nie wiesz, czy alarm jest załączony czy wyłączony masz dwa rozwiązania - jedno droższe, z powiadamianiem smsem o stanie alarmu (ale bardziej elastyczne, bo możesz rozbroić alarm komórką z drugiego końca świata, jak teściowie wpadną kwiatki podlewać), drugie tańsze - podłączyć do centralki czerwonego leda i umieścić go w widocznym miejscu, żeby świecił jak alarm jest włączony. dobry instalator pyta o takie rzeczy i programuje. a jeśli nie to trzeba kupić kabelek do programowania i zrobić to samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 17.02.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam serdecznie, Czy ktoś buduje się w Dołujach a konkretnie w okolicach / na Bocianiej? Właśnie mamy tam działkę zarezerwowaną i załatwiamy kredyt, ale trochę się martwię bo i do mediów na razie daleko, i warunków zabudowy teraz nie dostaniemy bo najbliższy dom dalej niż 50m (a to podobno warunek). No i najbardziej się martwię jedną sprawą - działka została już podzielona oficjalnie i ma 850m2. W obecnych 'przepisach' wymaganie to 1000m2. Wydaje mi się że to żaden problem bo działka została wyodrębiona na starych warunkach, ale czy mogę z tego powodu nie dostać pozwolenia na budowę?? Bo w.g. nowych przepisów jest za mała?? Proszę o poradę zanim działkę kupimy... dziękuję serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.02.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam serdecznie, Czy ktoś buduje się w Dołujach a konkretnie w okolicach / na Bocianiej? Właśnie mamy tam działkę zarezerwowaną i załatwiamy kredyt, ale trochę się martwię bo i do mediów na razie daleko, i warunków zabudowy teraz nie dostaniemy bo najbliższy dom dalej niż 50m (a to podobno warunek). No i najbardziej się martwię jedną sprawą - działka została już podzielona oficjalnie i ma 850m2. W obecnych 'przepisach' wymaganie to 1000m2. Wydaje mi się że to żaden problem bo działka została wyodrębiona na starych warunkach, ale czy mogę z tego powodu nie dostać pozwolenia na budowę?? Bo w.g. nowych przepisów jest za mała?? Proszę o poradę zanim działkę kupimy... dziękuję serdecznie. podejrzewam, że kryterium wyboru takiej działki są pieniądze... ale zastanowiłbym się, bo po pierwsze działka nie za duża i sąsiedzi będą przez okna zaglądać, a pod drugie warunki zabudowy mogą się okazać mocno niekorzystne i nie postawicie domu, jaki wam się podoba. po kolejne jeśli do mediów daleko to koszt uzbrojenia działki może być wyższy, niż różnica w cenie z działką uzbrojoną... nie ma co się śpieszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 17.02.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za komentarz. Działka super tania nie jest ale jeszcze w miarę korzystnie w Dołujach gdzie ceny ponad 200zl teraz... Co do rozmiaru - w większości takie widzieliśmy w ofertach - teraz to się zmieni oczywiście ale przez to i koszt działki. Podoba nam się ulica i niedaleko do rodziny w tej samej wiosce. Projekt już sobie 'ustawiliśmy' na działce bazując na warunkach zabudowy wydanych kilka działek dalej (za daleko by nas to obejmowało, ale na tej samej ulicy) - zmieściłby się... ...ale właśnie martwi mnie to teoretyczne 'niepozwolenie' na budowę z powodu nowych przepisów podziału działki - czy to w ogóle możliwe jeżeli działka została legalnie wydzielona?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 17.02.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za komentarz. Działka super tania nie jest ale jeszcze w miarę korzystnie w Dołujach gdzie ceny ponad 200zl teraz... Co do rozmiaru - w większości takie widzieliśmy w ofertach - teraz to się zmieni oczywiście ale przez to i koszt działki. Podoba nam się ulica i niedaleko do rodziny w tej samej wiosce. Projekt już sobie 'ustawiliśmy' na działce bazując na warunkach zabudowy wydanych kilka działek dalej (za daleko by nas to obejmowało, ale na tej samej ulicy) - zmieściłby się... ...ale właśnie martwi mnie to teoretyczne 'niepozwolenie' na budowę z powodu nowych przepisów podziału działki - czy to w ogóle możliwe jeżeli działka została legalnie wydzielona?? Czy działka objęta jest planem zagospodarowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 17.02.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Niestety nie, dlatego musimy kiedys wystapic o warunki zabudowy (co teraz malo mozliwe z powodu domow za daleko). Swoja droga to mnie zastanawia - jakim cudem ktos moze sie pierwszy na ulicy wybudowac skoro musi byc kolejny dom 50m dalej to jak tu sie wybudowac w srodku lasu hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 17.02.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Niestety nie, dlatego musimy kiedys wystapic o warunki zabudowy (co teraz malo mozliwe z powodu domow za daleko). Swoja droga to mnie zastanawia - jakim cudem ktos moze sie pierwszy na ulicy wybudowac skoro musi byc kolejny dom 50m dalej to jak tu sie wybudowac w srodku lasu hehe To sprawdź lepiej czy będziesz miała zgodę na podłączenie się do kanalizacji jak nie to nie dostaniesz warunków zabudowy . Ja mam działkę w Dołujach (na szczęście mam warunki) i z tego co wiem gmina nie wydaje teraz warunków zabudowy dla terenów nie objętych planem zagospodarowania do momentu rozbudowy oczyszczalni w Redlicy a to może potrwać nawet 5lat, może coś się zmieni jak zastąpią warunki zabudowy zgodą urbanistyczną. Zapomniałem dopisać, że nawet jak właściciel działki pokaże Ci papier ze zgodą na oczyszczalnie lub szambo a nie masz warunków zabudowy to ich niestety nie dostaniesz. Mam znajomych co mają wszystkie uzgodnienia: woda, prad, szambo lub oczyszczalnie a gmina dwa razy odmówiła im wydania warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 17.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 No właśnie z kanalizą jest problem - jest dokładnie tak jak mówisz. Nie wiadomo jak to będzie z podciągnięciem, a do tego teraz nie wydają zgody na biologiczne bo jakiś proces im sąsiad kogoś wytoczył jejku jak to piszę to się coraz bardziej boję a już widziałam w wyobraźni widok z okna mojego domu na tej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.02.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za komentarz. Działka super tania nie jest ale jeszcze w miarę korzystnie w Dołujach gdzie ceny ponad 200zl teraz... jest "kryzys", może sztucznie wywołany ale większość w niego wierzy. to oznacza, że trzeba się targować. u nas w dobrej podobno działki są znowu po 100/m2 i to uzbrojone. warto poświęcić jeszcze trochę czasu na poszukiwania... i targować się do upadłego z hasłem "KRYZYS" na ustach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 17.02.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za komentarz. Działka super tania nie jest ale jeszcze w miarę korzystnie w Dołujach gdzie ceny ponad 200zl teraz... jest "kryzys", może sztucznie wywołany ale większość w niego wierzy. to oznacza, że trzeba się targować. u nas w dobrej podobno działki są znowu po 100/m2 i to uzbrojone. warto poświęcić jeszcze trochę czasu na poszukiwania... i targować się do upadłego z hasłem "KRYZYS" na ustach Hmm no to kryzys w pelni, byly po 180-210 a teraz polowe tego - niezle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 17.02.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 No wlasnie znalazlam dzis dwie dzialki w Dobrej po troche wiecej niz 100zl ale nieuzbrojone. Musze przyznac ze zalezalo mi na Dolujach z powodu rodzicow no i blizej do miasta ale chyba czas rozejrzec sie dalej... pani wlascicielka tej akurat dzialki z ceny nie zejdzie wiec teraz internet -> google -> dzialki -> okolice i szukamy ps. Bylabym wdzieczna za wiecej komentarzy od Doluj..czykow? - czy mieliscie problemy (zwlaszcza w tym ostatnim czasie) z warunkami itd. aLien01 - ale jak to nie wydali dwa razy warunkow? Toz to ich administracyjny obowiazek nawet jakby mialy te warunki wyjsc beznadziejne. Ze nie chca dac warunkow zabudowy bez warunkow przylaczy (choc i tak powinni) to jeszcze zrozumiem, ale ze z warunki przylaczy a i tak nie chca wydac?? trzeba cos sprawe ruszyc bo przeciez Doluje to teraz jeden wielki plac budowy i watpie zeby tak dlugo nie mogli dawac bo sie jakies protesty zaczna... A juz na pewno nie wierze ze przez 5 lat nie beda dawac zanim ta rozbudowa nie nastapi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.02.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 No wlasnie znalazlam dzis dwie dzialki w Dobrej po troche wiecej niz 100zl ale nieuzbrojone. Musze przyznac ze zalezalo mi na Dolujach z powodu rodzicow no i blizej do miasta ale chyba czas rozejrzec sie dalej... pani wlascicielka tej akurat dzialki z ceny nie zejdzie wiec teraz internet -> google -> dzialki -> okolice i szukamy ps. Bylabym wdzieczna za wiecej komentarzy od Doluj..czykow? - czy mieliscie problemy (zwlaszcza w tym ostatnim czasie) z warunkami itd. aLien01 - ale jak to nie wydali dwa razy warunkow? Toz to ich administracyjny obowiazek nawet jakby mialy te warunki wyjsc beznadziejne. Ze nie chca dac warunkow zabudowy bez warunkow przylaczy (choc i tak powinni) to jeszcze zrozumiem, ale ze z warunki przylaczy a i tak nie chca wydac?? trzeba cos sprawe ruszyc bo przeciez Doluje to teraz jeden wielki plac budowy i watpie zeby tak dlugo nie mogli dawac bo sie jakies protesty zaczna... A juz na pewno nie wierze ze przez 5 lat nie beda dawac zanim ta rozbudowa nie nastapi problem w tym, że nie mogą wydać warunków, dopóki nie wiedzą jaką infrastrukturą będą dysponować - bo a nuż okaże się, że warunki zabudowy nie są dostosowane np. do sieci energetycznej albo wodociągowej... bo dróg to nie ma co brać pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 17.02.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za komentarz. Działka super tania nie jest ale jeszcze w miarę korzystnie w Dołujach gdzie ceny ponad 200zl teraz... jest "kryzys", może sztucznie wywołany ale większość w niego wierzy. to oznacza, że trzeba się targować. u nas w dobrej podobno działki są znowu po 100/m2 i to uzbrojone. warto poświęcić jeszcze trochę czasu na poszukiwania... i targować się do upadłego z hasłem "KRYZYS" na ustach Hmm no to kryzys w pelni, byly po 180-210 a teraz polowe tego - niezle. coś zmyślacie Chłopaki! Nie chce mi się wierzyć, że po stówce uzbrojone działki sprzedają.... Może jeden zadłużony desperat się komuś szczęśliwie trafił... Niech się wypowiedzą najnowsi na forum najlepiej A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 17.02.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 No wlasnie znalazlam dzis dwie dzialki w Dobrej po troche wiecej niz 100zl ale nieuzbrojone. Musze przyznac ze zalezalo mi na Dolujach z powodu rodzicow no i blizej do miasta ale chyba czas rozejrzec sie dalej... pani wlascicielka tej akurat dzialki z ceny nie zejdzie wiec teraz internet -> google -> dzialki -> okolice i szukamy ps. Bylabym wdzieczna za wiecej komentarzy od Doluj..czykow? - czy mieliscie problemy (zwlaszcza w tym ostatnim czasie) z warunkami itd. aLien01 - ale jak to nie wydali dwa razy warunkow? Toz to ich administracyjny obowiazek nawet jakby mialy te warunki wyjsc beznadziejne. Ze nie chca dac warunkow zabudowy bez warunkow przylaczy (choc i tak powinni) to jeszcze zrozumiem, ale ze z warunki przylaczy a i tak nie chca wydac?? trzeba cos sprawe ruszyc bo przeciez Doluje to teraz jeden wielki plac budowy i watpie zeby tak dlugo nie mogli dawac bo sie jakies protesty zaczna... A juz na pewno nie wierze ze przez 5 lat nie beda dawac zanim ta rozbudowa nie nastapi problem w tym, że nie mogą wydać warunków, dopóki nie wiedzą jaką infrastrukturą będą dysponować - bo a nuż okaże się, że warunki zabudowy nie są dostosowane np. do sieci energetycznej albo wodociągowej... bo dróg to nie ma co brać pod uwagę No ale wlasnie ja powoluje sie na cytowana przez aLien01 sytuacje w ktorej byly juz warunki przylaczy energetycznych i wodociagowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarianN 17.02.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 witam, założyłem nowy temat dotyczący aktualnych cen wykończeniówki (chciałbym aby nie była to wykańczaniówka ), ale proszę o wypowiedzi przede wszystkim Grupę Szczecińską: jestem w fazie stan surowy zamknięty i trochę w środku (instalacja elektryczna). Pozostałe instalacje mam uzgodnione (CO, wod-kan, alarm itp). Mam pytanie: jak kształtują się aktualnie ceny posadzek, tynków, elewacji, położenia glazury itp. Taniej czy drożej niż w ubiegłym roku? Bo mój wykonawca, z którym, lepiej lub gorzej "jedziemy" od początku budowy, złożył mi propozycję na dokończenie, która mnie powaliła (swoją astronomiczną wysokością). Dlatego robię casting wśród innych wykonawców, a pytanie do forumowiczów j.w.: jest drożej, czy może (mam nadzieję ) taniej?? pozdrawiam, Marian (Dołuje - Kościno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 17.02.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 witam, założyłem nowy temat dotyczący aktualnych cen wykończeniówki (chciałbym aby nie była to wykańczaniówka ), ale proszę o wypowiedzi przede wszystkim Grupę Szczecińską: jestem w fazie stan surowy zamknięty i trochę w środku (instalacja elektryczna). Pozostałe instalacje mam uzgodnione (CO, wod-kan, alarm itp). Mam pytanie: jak kształtują się aktualnie ceny posadzek, tynków, elewacji, położenia glazury itp. Taniej czy drożej niż w ubiegłym roku? Bo mój wykonawca, z którym, lepiej lub gorzej "jedziemy" od początku budowy, złożył mi propozycję na dokończenie, która mnie powaliła (swoją astronomiczną wysokością). Dlatego robię casting wśród innych wykonawców, a pytanie do forumowiczów j.w.: jest drożej, czy może (mam nadzieję ) taniej?? pozdrawiam, Marian (Dołuje - Kościno) podobno jest taniej: nasze ceny: tynki 27zł/m2 (cementowo-wapienne z obróbką ościerzy okien-glify) posadzki mają być po 26zł/m2 (z ułożeniem styropianu) A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.02.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za komentarz. Działka super tania nie jest ale jeszcze w miarę korzystnie w Dołujach gdzie ceny ponad 200zl teraz... jest "kryzys", może sztucznie wywołany ale większość w niego wierzy. to oznacza, że trzeba się targować. u nas w dobrej podobno działki są znowu po 100/m2 i to uzbrojone. warto poświęcić jeszcze trochę czasu na poszukiwania... i targować się do upadłego z hasłem "KRYZYS" na ustach Hmm no to kryzys w pelni, byly po 180-210 a teraz polowe tego - niezle. coś zmyślacie Chłopaki! Nie chce mi się wierzyć, że po stówce uzbrojone działki sprzedają.... Może jeden zadłużony desperat się komuś szczęśliwie trafił... Niech się wypowiedzą najnowsi na forum najlepiej A. możliwe, ale warto poszukać takich desperatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarianN 17.02.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 gorące dzięki za expresową odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 17.02.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Jestem na etapie wyboru ogrzewania - część podłogówki reszta tradycyjne grzejniki. Czy ktoś korzystał z usług firmy "AQUA TEAM"?? Proszę o polecenie mi firm, sprawdzonych i z dobrymi cenami. Dzieki i pozdrawiam Jako wykonawca instalator kożystam z aqua timu dosyć często ale nie jest to jedyna hurtownia na rynku Szczecińskim sprubuj np w martonie też oferują materiały markowych producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts