Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ale drugi raz raczej bym nie zalozyl, za dlugo sie zwracaja. Zuzycie cwu to srednio 1 m3 dziennie, dla 3 osobowej rodziny

Gdybyśmy zużywali ok. 1m3 dziennie dla 3 osób TYLKO na CWU, to dla 4 osób w skali miesiąca zużywali byśmy ok. 40m3 (TYLKO CWU) to musielibyśmy nie wychodzić z wanny :p

Średnie zużycie wody to ok. 50-70 L dziennie na osobe :wink:

prosze tu przeczytac http://www.muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-gazowe/jak-duzo-gazu-zuzywa-ciepla-woda_,7184_4308.htm

Uważam, że opłacalność systemu solarnego trzeba rozpatrywać indywidualnie, a nie wrzucać wszystko do jednego wora...

W domu energooszczędnym procent CWU do CO będzie całkowicie inny :p

Ale idąc tym tokiem 500m3 x 2,20zł (średni koszt 1m3 gazu z opłatą przesyłową)= 1100 zł (roczny koszt CWU) w/g schematu

Ogrzewanie domu CO 2000 m3 x 2,20zł = 4400 zł.

W domu energooszczędnym pobierzemy ok. 50% tej sumy :wink:

Wtedy bilans CO i CWU wyjdzie całkiem inaczej.

co sie tyczy solara

wykonalem systemem gospodarczym sam o wym 2x1m

zainwestowalem dla proby i wyniosl mnie 500zl podlaczylem grzejnik rurowy tez z demobilu

i dzisiaj tj 25 03 w samo poludnie ok godz 13 pod szyba mialem temp. 85 stopni wlaczylem pompke i po 5 min. grzejnik grzal jak szalony

na lato przerzuce jedynie na inst cwu aby na warsztacie miec ciepla wode za free

moim zdaniem za tak niskie koszty wykonania sobie samemu solarka i instalacji inwestycja sie sprawdzila wiec

obecnie rozwazam wykonanie niby solarka pod blachodachowka na rurkach PEX [plasczyzna dachu 10mx5m wiec jak to wykonam to podejrzewam ze zmkne sie w kosztach ok 1500zl i przez pol roku sama wode uzytkowa bede mial za free

sorry za pisownie ale z kompem cos sie pokielbasilo i nie widzi pisowni

podczas budowy solarka korzystalem z doswiadczen innych z forum ,,elektroda,,

To jeśli mogę coś podpowiedzieć odnośnie izolacji budynku:

- ściany - min 15 docieplenia - wskazane 20 cm

- podłoga - min 15 docieplenia - wskazane 20 cm

- jeżeli parterówka to strop min. 20 cm - wskazane 30cm

- jeżeli piętrówka to krokwie 25+10cm

Dobre docieplenie podroży inwestycje o ok. 3 tys, lecz te pieniążki zwrócą Ci się w ciągu 2-3 lat

Dobrze byłoby zainstalować wentylacje mechaniczną zamiast grawitacyjnej.

[/code]

Uuu, dużo tłumaczyć :wink:

Szybko i po krótce:

Jest to system, który poprzez wentylatory zasysa świeże powietrze z zewnątrz przechodzi przez wymiennik i się ogrzewa, następnie już lekko ogrzane powietrze (ok. 14-18 stopni) "wrzucoane" jest do domu.

Dom wtedy dogrzewamy TYLKO od tych wrzuconych stopni do stopni które chcemy mieć w domu. Czyli np. mamy w domku 22 stopnie, nawiewamy 17 stopni to musimy ogrzać powietrze w domu od 17 do 22 stopni.

Zysk mamy na poziomie ok. 4000KWh

Dodatkowo, nie licząc świeżego powietrza mamy nadzór nad wilgotnością.

Jak zapewne wiesz, największe straty ciepła mamy poprzez wentylacje grawitacyjną i dlatego w niektórych krajach zabroniono takich stosować!!

W Polsce coraz więcej domów budowanych jest z wentylacją mechaniczną.

A tak to wygląda z definicji:

Rekuperacja jest to wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła. Rekuperacja jest to proces odzyskiwania ciepła z wywiewanego, zużytego powietrza (z kuchni, łazienek, wc) i oddanie go do powietrza nawiewanego (do pokoi mieszkalnych). Proces ten odbywa się za pomocą urządzenia, które nazywa się rekuperator. Rekuperacja zapewnia prawidłowy obieg powietrza w budynku, optymalny jego rozkład w pomieszczeniach, filtrację powietrza oraz usuwanie nieprzyjemnych zapachów i wilgoci. Ogrzewanie powietrzne i rekuperacja to jedyne możliwe rozwiązanie, pozwalające na dostarczanie świeżego powietrza do wnętrza budynku. Rekuperatory to urządzenia oszczędzające nasze zdrowie i pieniądze.

czy robił ktoś ostatnio kominek? Możecie kogoś*polecić?

I najważniejsze, czy ktoś*budował sam kawałek wodociągu i kanalizy w gminie Dobra? Jeśli tak to czy próbował*uzyskać*od Gminy zwrot kosztów??

A jaki szukasz? Z płaszczem Wodnym?

Jeśli tak ja zdecydowałem się na Byrskiego podobno mają największy płaszcz wodny. A jeśli chodzi o gościa który będzie mi robił to poleca go sam producent i z rozmów jakie z nim przeprowadziłem widać, że jest pasjonatem w tym co robi

A jaki szukasz? Z płaszczem Wodnym?

Jeśli tak ja zdecydowałem się na Byrskiego podobno mają największy płaszcz wodny. A jeśli chodzi o gościa który będzie mi robił to poleca go sam producent i z rozmów jakie z nim przeprowadziłem widać, że jest pasjonatem w tym co robi

Właśnie nie, zwykły bez płaszcza, z otwieraniem na bok, na razie myślę*o Arysto, ale szukam tez kogoś kto montuje kominki i potem je zabudowuje:)