kerado28 25.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ekonomii nie oszukasz.. Im droższym "paliwem" grzejesz wode, tym szybciej Ci się zwrócą solary Jeśli grzejesz np. olejem lub prądem to stopa zwrotu będzie bardzo szybka, jesli grzejesz węgelm to długo trzeba czekać na oszczędności na solarach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 25.03.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ale drugi raz raczej bym nie zalozyl, za dlugo sie zwracaja. Zuzycie cwu to srednio 1 m3 dziennie, dla 3 osobowej rodziny Gdybyśmy zużywali ok. 1m3 dziennie dla 3 osób TYLKO na CWU, to dla 4 osób w skali miesiąca zużywali byśmy ok. 40m3 (TYLKO CWU) to musielibyśmy nie wychodzić z wanny Średnie zużycie wody to ok. 50-70 L dziennie na osobe prosze tu przeczytac http://www.muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-gazowe/jak-duzo-gazu-zuzywa-ciepla-woda_,7184_4308.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.03.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Uważam, że opłacalność systemu solarnego trzeba rozpatrywać indywidualnie, a nie wrzucać wszystko do jednego wora... W domu energooszczędnym procent CWU do CO będzie całkowicie inny Ale idąc tym tokiem 500m3 x 2,20zł (średni koszt 1m3 gazu z opłatą przesyłową)= 1100 zł (roczny koszt CWU) w/g schematu Ogrzewanie domu CO 2000 m3 x 2,20zł = 4400 zł. W domu energooszczędnym pobierzemy ok. 50% tej sumy Wtedy bilans CO i CWU wyjdzie całkiem inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombi 25.03.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 co sie tyczy solara wykonalem systemem gospodarczym sam o wym 2x1mzainwestowalem dla proby i wyniosl mnie 500zl podlaczylem grzejnik rurowy tez z demobilu i dzisiaj tj 25 03 w samo poludnie ok godz 13 pod szyba mialem temp. 85 stopni wlaczylem pompke i po 5 min. grzejnik grzal jak szalony na lato przerzuce jedynie na inst cwu aby na warsztacie miec ciepla wode za free moim zdaniem za tak niskie koszty wykonania sobie samemu solarka i instalacji inwestycja sie sprawdzila wiec obecnie rozwazam wykonanie niby solarka pod blachodachowka na rurkach PEX [plasczyzna dachu 10mx5m wiec jak to wykonam to podejrzewam ze zmkne sie w kosztach ok 1500zl i przez pol roku sama wode uzytkowa bede mial za free sorry za pisownie ale z kompem cos sie pokielbasilo i nie widzi pisowni podczas budowy solarka korzystalem z doswiadczen innych z forum ,,elektroda,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.03.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Wrzuć fotki - takie cudo już wdziałem... ale może w jakiś lepszy sposób zrobiłeś, bo tam 85 stopni to chyba nigdy nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 25.03.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Dzięki za informacje,tak też myślelismy. Jest to inwestycja dość kosztowna i długo się zwraca, a w starostwie powiatowym w Policach zwrot w tym roku to 5% (aż) i bez gwarancji że go dostaniemy.Jeszcze przemyslimy i się zastanowimy ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.03.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A czym planujecie ogrzewać dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 25.03.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Gaz i kominek bez płaszacza wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.03.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 To jeśli mogę coś podpowiedzieć odnośnie izolacji budynku:- ściany - min 15 docieplenia - wskazane 20 cm- podłoga - min 15 docieplenia - wskazane 20 cm- jeżeli parterówka to strop min. 20 cm - wskazane 30cm- jeżeli piętrówka to krokwie 25+10cm Dobre docieplenie podroży inwestycje o ok. 3 tys, lecz te pieniążki zwrócą Ci się w ciągu 2-3 lat Dobrze byłoby zainstalować wentylacje mechaniczną zamiast grawitacyjnej. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 25.03.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 dzięki za informacje akurat te wszystkie warunki mamy spełnione prócz krokwi są 18 i tak juz musi zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 25.03.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A tak wogóle to co to jest ta wentylacja mechaniczna bo moze warto solary zamienić na tą wentylację????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.03.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Uuu, dużo tłumaczyć Szybko i po krótce: Jest to system, który poprzez wentylatory zasysa świeże powietrze z zewnątrz przechodzi przez wymiennik i się ogrzewa, następnie już lekko ogrzane powietrze (ok. 14-18 stopni) "wrzucoane" jest do domu. Dom wtedy dogrzewamy TYLKO od tych wrzuconych stopni do stopni które chcemy mieć w domu. Czyli np. mamy w domku 22 stopnie, nawiewamy 17 stopni to musimy ogrzać powietrze w domu od 17 do 22 stopni. Zysk mamy na poziomie ok. 4000KWh Dodatkowo, nie licząc świeżego powietrza mamy nadzór nad wilgotnością. Jak zapewne wiesz, największe straty ciepła mamy poprzez wentylacje grawitacyjną i dlatego w niektórych krajach zabroniono takich stosować!! W Polsce coraz więcej domów budowanych jest z wentylacją mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.03.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A tak to wygląda z definicji: Rekuperacja jest to wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła. Rekuperacja jest to proces odzyskiwania ciepła z wywiewanego, zużytego powietrza (z kuchni, łazienek, wc) i oddanie go do powietrza nawiewanego (do pokoi mieszkalnych). Proces ten odbywa się za pomocą urządzenia, które nazywa się rekuperator. Rekuperacja zapewnia prawidłowy obieg powietrza w budynku, optymalny jego rozkład w pomieszczeniach, filtrację powietrza oraz usuwanie nieprzyjemnych zapachów i wilgoci. Ogrzewanie powietrzne i rekuperacja to jedyne możliwe rozwiązanie, pozwalające na dostarczanie świeżego powietrza do wnętrza budynku. Rekuperatory to urządzenia oszczędzające nasze zdrowie i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 25.03.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 No dosyć jasno opisane i warte zainteresowania dzięki muszę troszkę o tym poczytać, ale dużo mi pomogłeś dzięki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.03.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Nie ma za co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 26.03.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Czy zamawiał ktoś z was drewno kominkowe na skrzyniopaletach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 26.03.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 czy robił ktoś ostatnio kominek? Możecie kogoś*polecić? I najważniejsze, czy ktoś*budował sam kawałek wodociągu i kanalizy w gminie Dobra? Jeśli tak to czy próbował*uzyskać*od Gminy zwrot kosztów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 26.03.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Witam Widzę prace idą pełną parą - bardzo dobrze . Mam pytanie do was gdzie dostanę najlepszą cenę na tynk silikatowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 26.03.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 czy robił ktoś ostatnio kominek? Możecie kogoś*polecić? I najważniejsze, czy ktoś*budował sam kawałek wodociągu i kanalizy w gminie Dobra? Jeśli tak to czy próbował*uzyskać*od Gminy zwrot kosztów?? A jaki szukasz? Z płaszczem Wodnym? Jeśli tak ja zdecydowałem się na Byrskiego podobno mają największy płaszcz wodny. A jeśli chodzi o gościa który będzie mi robił to poleca go sam producent i z rozmów jakie z nim przeprowadziłem widać, że jest pasjonatem w tym co robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 26.03.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 A jaki szukasz? Z płaszczem Wodnym? Jeśli tak ja zdecydowałem się na Byrskiego podobno mają największy płaszcz wodny. A jeśli chodzi o gościa który będzie mi robił to poleca go sam producent i z rozmów jakie z nim przeprowadziłem widać, że jest pasjonatem w tym co robi Właśnie nie, zwykły bez płaszcza, z otwieraniem na bok, na razie myślę*o Arysto, ale szukam tez kogoś kto montuje kominki i potem je zabudowuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts