Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

witam forumowiczów. Czy ktos sie orientuje czy oprócz projektu przyłaczy sanitarnych potrzebnych do pozwolenia na budowe trzeba pózniej wykonac jeszcze projekty tych przyłaczy przed wykonaniem tych przyłaczy.czym rózni sie projekt budowlany od wykonawczego.jakie projekty potrzebne sa i na jakiej mapce do PNB w Starostwie Police .Z góry dziekuje

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

rafiks, co masz na myśli pisząc "czy oprócz projektu przyłaczy sanitarnych potrzebnych do pozwolenia na budowe trzeba pózniej wykonac jeszcze projekty tych przyłaczy przed wykonaniem tych przyłaczy"? Do PNB potrzebujesz projekty przyłączy, według których będziesz się przyłączał do sieci. Nie musisz mieć dwóch różnych projektów. Jak np. ustalisz przyłączenie z ZWiKiem to tak powinieneś się włączyć do sieci. Potem geodeta sprawdza wszystko, nanosi ewentualne niezgodności, podpisujesz umowę i masz wodę. Inne media w zależności od potrzeb/warunków/wymagań.

Do PNB będziesz jeszcze musiał dać mapkę zagospodarowania terenu, czyli informację gdzie będzie wjazd samochodu do garażu, furka, wszystkie skrzynki (ZK, gaz, studzienki) czy altanka śmietnikowa oraz inne (np. szambo czy studzienka rozsączająca). Nie lepiej aby to wszystko wykonał architekt adoptujący lub projektant?

Mapka powykonawcza, bo domyślam się, że o to chodzi wykonuje się po wybudowaniu domu, zanosi do starostwa i jak nie wniosą żadnych sprzeciwów to możesz "oficjalnie" zamieszkać w domku :)

Rafiks,

projektanci przyłączy mają zrobić Ci takie projekty, żebyś nie musiał robić żadnych dodatkowych projektów, czytają Twój post miałem przez chwilę wrażenie, że chcesz zrobić "jakieś projekty" przyłączy, żeby dopstać pozwolenie na budowę a potem w trakcie budowy zrobić sobie tak jak uważasz. Może się mylę, tak czy owak niech lepiej architekt, któey adaptuje Twój projekt zrobić Ci te projekty (każdy architekt ma współpracujących z nim branżystów) - naprawdę wcale nie będzie to drożej a masz komplet w ręku. Pomyśl - jak będzie jakiś drobny błąd w któymś z projektów to będziesz biegał do każdego branżysty po poprawki? Tomek słusznie Ci napisał - niech zrobi to architekt (jego współpracownicy) - jak tak też zrobiłem i tak jest moim zdaniem najwygodniej. Czasami oszczędności są pozorne - jeśli w ogóle są...

Ja ma zgodę na budowę etc. ale potrzebowałem prądu. Dostałem warunki przyłączy zapłaciłem tyle ile chcieli itp za umowę o przyłącze. To było w Stargardzie a Podłączą mnie Pyrzyce. Nieźle nie. A więc idę do Pyrzyc (skrzynkę na licznik itp mam przy działce od kilku lat) a Pani do mnie że nie mogą mi podłączyć licznika bo najpierw muszę podprowadzić kabel do skrzynki "(tej szarej). Kabel ma być wkopany w ziemię albo docelowo do przyszłego budynku lub podłączony do rozdzielni budowlanej (tak ją zrozumiałem) i wtedy oni przyjdą i podłączą. Kiedyś podłączało się do celów budowy rozdzielnie do tej właśnie szarej skrzynki bez żadnych kombinacji. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co mam zrobić krok po kroku?

Witam

Kto buduje domek z wentylacją mechaniczną? Chodzi mi o rodzaj zastosowanych kanałów wentylacyjnych do nawiewu i wywiewu pomieszczeń parteru. Czy stosowaliście prostokątne kanały ułożone na stropie i zalane wylewką, czy okrągłe pod sufitem zabudowane płytami G-K? A może ktoś już ma działającą wentylację mechaniczną to prosiłbym o odzew bo mam kilka pytań technicznych.

olo69, musisz poprowadzić swój kabel z szarej skrzynki (ZK) do rozdzielni budowlanej (RB) gdzie będziesz miał gniazdka 220 i siłowe. Kabel najlepiej od razu poprowadzić w takiej ilości/długości jak będziesz potrzebował do instalacji do domu. Elektryk wtedy tylko wypnie z RB i podłączy do instalacji domowej. Długość kabla potrzebnego powinieneś mieć w projekcie bo projektant adoptujący/branżysta musi takie rzeczy wyliczyć. W szarej skrzynce będzie tylko licznik, który zostanie zaplombowany. Po tym nie masz możliwości ingerencji bez interwencji ze strony Enea. Nie dziw się, że Enea chce abyś najpierw przyłączył się do ZK a oni zaplombują wszystko, bo inaczej można by było podłączyć się poza licznikiem, a na to oni się nie zgodzą ;)

rafiks, Ty potrzebujesz swoje projekty dla PnB do złożenia do Starostwa. Tam będzie projekt przyłącza od sieci (prąd, woda, gaz) do Ciebie do domu, nie tylko sam projekt gdzie usadowić skrzynkę ZK, czy gdzie będzie zawór wodny lub gazowy, bo takowe robią dostawcy mediów i za to m.in. płacisz (choć nie tylko). Niestety aby rozpocząć tą piękną czynność jakim jest budowa ograbią Cię ze wszystkich oszczędności ;) bez tego nie ruszysz i wszystkie te instytucje oraz inni (np. architekci czy geodeci) doskonale o tym wiedzą. Musisz mieć SWÓJ projekt.

e-tomi! napisał:

"Witam

Kto buduje domek z wentylacją mechaniczną? Chodzi mi o rodzaj zastosowanych kanałów wentylacyjnych do nawiewu i wywiewu pomieszczeń parteru. Czy stosowaliście prostokątne kanały ułożone na stropie i zalane wylewką, czy okrągłe pod sufitem zabudowane płytami G-K? A może ktoś już ma działającą wentylację mechaniczną to prosiłbym o odzew bo mam kilka pytań technicznych. "

My mamy dom z wentylacja mechaniczną. Zastosowaliśmy tubofleksy zatopione w wylewce + skrzynki rozprężne. W tym lub przyszłym tygodniu nastąpi podłączenie rekuperatora i wyregulowanie systemu.

Dzięki Aniutka i Roofi i caretilla za odpowiedzi. To jeszcze pytanie, jakie macie średnice tych kanałów okrągłych, czy są okryte wełną i ile cm wylewki na to? I kto robił Wam projekt instalacji?

Aniutka i Roofi jak uruchomicie cały system, napisz proszę jak wygląda sprawa odgłosów, szumów i hałasów albo ich braku, czego życzę :) Właśnie obawiam się, że źle zrobiona wentylacja będzie wydawać jakieś dźwięki.