rafiks 13.09.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 witam forumowiczów. Czy ktos sie orientuje czy oprócz projektu przyłaczy sanitarnych potrzebnych do pozwolenia na budowe trzeba pózniej wykonac jeszcze projekty tych przyłaczy przed wykonaniem tych przyłaczy.czym rózni sie projekt budowlany od wykonawczego.jakie projekty potrzebne sa i na jakiej mapce do PNB w Starostwie Police .Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarook 13.09.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 caretilla wpisz w google siatki ocynkowane producenci szczecin i tam znajdziesz sporo adresów a następnie telefon i sprawdzaj ceny. Teleport to chyba najdroższe miejsce w mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 13.09.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Kupowałam w teleporcie parę rzeczy, co prawda jakieś pół roku temu ale wcale nie byli drodzy. Właśnie wtedy kupowałam u nich siatkę. Ale fakt, w Szczecinie jest trochę parę takich firm i zawsze można zrobić porównanie jak wyglądają ceny na dzień dzisiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.09.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 rafiks, co masz na myśli pisząc "czy oprócz projektu przyłaczy sanitarnych potrzebnych do pozwolenia na budowe trzeba pózniej wykonac jeszcze projekty tych przyłaczy przed wykonaniem tych przyłaczy"? Do PNB potrzebujesz projekty przyłączy, według których będziesz się przyłączał do sieci. Nie musisz mieć dwóch różnych projektów. Jak np. ustalisz przyłączenie z ZWiKiem to tak powinieneś się włączyć do sieci. Potem geodeta sprawdza wszystko, nanosi ewentualne niezgodności, podpisujesz umowę i masz wodę. Inne media w zależności od potrzeb/warunków/wymagań. Do PNB będziesz jeszcze musiał dać mapkę zagospodarowania terenu, czyli informację gdzie będzie wjazd samochodu do garażu, furka, wszystkie skrzynki (ZK, gaz, studzienki) czy altanka śmietnikowa oraz inne (np. szambo czy studzienka rozsączająca). Nie lepiej aby to wszystko wykonał architekt adoptujący lub projektant? Mapka powykonawcza, bo domyślam się, że o to chodzi wykonuje się po wybudowaniu domu, zanosi do starostwa i jak nie wniosą żadnych sprzeciwów to możesz "oficjalnie" zamieszkać w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 13.09.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 do Tomka. Chodzi mi o to ,czy bede potrzebował jakies dodatkowe projekty tych przyłaczy czy wystarcza tylko te które projektanci poszczególnych branzy zaprojekt na mapce do celow projektowych.czy te projekty robi sie na tej mapie do adaptacji cy kazde przylacze na oddzielnej mapce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roxi10 13.09.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 caretilla - bardzo dziękuję za informacje o serwisie "mierzyńskim".I jeszcze prośba do Wszystkich - jeśli posiadacie gruz po budowie i nie macie co z nim zrobić to chętnie go przyjmę - każdą ilość.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.09.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Rafiks, projektanci przyłączy mają zrobić Ci takie projekty, żebyś nie musiał robić żadnych dodatkowych projektów, czytają Twój post miałem przez chwilę wrażenie, że chcesz zrobić "jakieś projekty" przyłączy, żeby dopstać pozwolenie na budowę a potem w trakcie budowy zrobić sobie tak jak uważasz. Może się mylę, tak czy owak niech lepiej architekt, któey adaptuje Twój projekt zrobić Ci te projekty (każdy architekt ma współpracujących z nim branżystów) - naprawdę wcale nie będzie to drożej a masz komplet w ręku. Pomyśl - jak będzie jakiś drobny błąd w któymś z projektów to będziesz biegał do każdego branżysty po poprawki? Tomek słusznie Ci napisał - niech zrobi to architekt (jego współpracownicy) - jak tak też zrobiłem i tak jest moim zdaniem najwygodniej. Czasami oszczędności są pozorne - jeśli w ogóle są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 14.09.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 rafiks, wystarczą te projekty co dostaniesz od projektanta /branżystów. Na ich podstawie ZWIK, ENEA czy Gazownia będą w stanie wykonać przyłączenie. Mój projektant adaptujący do projektów dołączył rysunki/schematy np. studzienek i innych przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 14.09.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Czy ktoś z Was korzystał z usług stolarza robiącego drzwi wewnętrzne? możecie podesłać jakiś sprawdzony kontakt? ile mogą kosztować takie drzwi robione na indywidualne zamówienie? ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie? warto, nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo69 14.09.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Ja ma zgodę na budowę etc. ale potrzebowałem prądu. Dostałem warunki przyłączy zapłaciłem tyle ile chcieli itp za umowę o przyłącze. To było w Stargardzie a Podłączą mnie Pyrzyce. Nieźle nie. A więc idę do Pyrzyc (skrzynkę na licznik itp mam przy działce od kilku lat) a Pani do mnie że nie mogą mi podłączyć licznika bo najpierw muszę podprowadzić kabel do skrzynki "(tej szarej). Kabel ma być wkopany w ziemię albo docelowo do przyszłego budynku lub podłączony do rozdzielni budowlanej (tak ją zrozumiałem) i wtedy oni przyjdą i podłączą. Kiedyś podłączało się do celów budowy rozdzielnie do tej właśnie szarej skrzynki bez żadnych kombinacji. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co mam zrobić krok po kroku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 14.09.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 dziekuje za odpowiedzi. Wczoraj byłem w gazowni,enei .Kazda z firm robi projekt do przyłacza. zastanawiam sie po co ja mam jeszce robic projekty jak i tak zapłace tym firmom.jak trzeba to sie zrobi.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 14.09.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Czy ktos z kolegów i koleżanek buduje może domek bryza z mg projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 14.09.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam Kto buduje domek z wentylacją mechaniczną? Chodzi mi o rodzaj zastosowanych kanałów wentylacyjnych do nawiewu i wywiewu pomieszczeń parteru. Czy stosowaliście prostokątne kanały ułożone na stropie i zalane wylewką, czy okrągłe pod sufitem zabudowane płytami G-K? A może ktoś już ma działającą wentylację mechaniczną to prosiłbym o odzew bo mam kilka pytań technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 14.09.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam wszystkich, Przymierzamy się na "ostro" (w końcu!) do wykonania prac drenażowych, brukarskich itp. Prosimy o polecenie solidnych i sprawdzonych ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 15.09.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 olo69, musisz poprowadzić swój kabel z szarej skrzynki (ZK) do rozdzielni budowlanej (RB) gdzie będziesz miał gniazdka 220 i siłowe. Kabel najlepiej od razu poprowadzić w takiej ilości/długości jak będziesz potrzebował do instalacji do domu. Elektryk wtedy tylko wypnie z RB i podłączy do instalacji domowej. Długość kabla potrzebnego powinieneś mieć w projekcie bo projektant adoptujący/branżysta musi takie rzeczy wyliczyć. W szarej skrzynce będzie tylko licznik, który zostanie zaplombowany. Po tym nie masz możliwości ingerencji bez interwencji ze strony Enea. Nie dziw się, że Enea chce abyś najpierw przyłączył się do ZK a oni zaplombują wszystko, bo inaczej można by było podłączyć się poza licznikiem, a na to oni się nie zgodzą rafiks, Ty potrzebujesz swoje projekty dla PnB do złożenia do Starostwa. Tam będzie projekt przyłącza od sieci (prąd, woda, gaz) do Ciebie do domu, nie tylko sam projekt gdzie usadowić skrzynkę ZK, czy gdzie będzie zawór wodny lub gazowy, bo takowe robią dostawcy mediów i za to m.in. płacisz (choć nie tylko). Niestety aby rozpocząć tą piękną czynność jakim jest budowa ograbią Cię ze wszystkich oszczędności bez tego nie ruszysz i wszystkie te instytucje oraz inni (np. architekci czy geodeci) doskonale o tym wiedzą. Musisz mieć SWÓJ projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 15.09.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 e-tomi! napisał:"Witam Kto buduje domek z wentylacją mechaniczną? Chodzi mi o rodzaj zastosowanych kanałów wentylacyjnych do nawiewu i wywiewu pomieszczeń parteru. Czy stosowaliście prostokątne kanały ułożone na stropie i zalane wylewką, czy okrągłe pod sufitem zabudowane płytami G-K? A może ktoś już ma działającą wentylację mechaniczną to prosiłbym o odzew bo mam kilka pytań technicznych. " My mamy dom z wentylacja mechaniczną. Zastosowaliśmy tubofleksy zatopione w wylewce + skrzynki rozprężne. W tym lub przyszłym tygodniu nastąpi podłączenie rekuperatora i wyregulowanie systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 15.09.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 cześć Toni,ja tez mam wentylację mechaniczną, wszystko na skrzynkach rozprężnych (bez trójników), kanały okragłe - nie koniecznie muszą iść pod sufitem, mogą być rozprowadzone np. na stropodachu a tylko schodzić w dół przepustami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 15.09.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Dzięki Aniutka i Roofi i caretilla za odpowiedzi. To jeszcze pytanie, jakie macie średnice tych kanałów okrągłych, czy są okryte wełną i ile cm wylewki na to? I kto robił Wam projekt instalacji? Aniutka i Roofi jak uruchomicie cały system, napisz proszę jak wygląda sprawa odgłosów, szumów i hałasów albo ich braku, czego życzę Właśnie obawiam się, że źle zrobiona wentylacja będzie wydawać jakieś dźwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 15.09.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Witam wszystkich. W końcu dzisiaj udało mi się dobić do forum, cały czas były problemy techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo69 15.09.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Czy ktoś wie gdzie mogęw dobrej cenie kupic piasek (nie płukany). Moszę wymienić grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts