Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Ostatnio ktos pytal o hurtownie Budmaster w Dobrej. A wiec, mialem okazje w ciagu jednego dnia kupowac cement w trzech roznych miejscach :

1) Leroy - 9,45 za worek

2) WodKan 10,78 za worek przy zakupie palety

3) Budmaster 11,69 za worek przy zakupie palety

kazdy niech sobie reszte dopowie

Fantom

Tylko jeszcze transport, ja w Budmaterze miałem "gratis" jak u nich robiłem cały czas zakupy.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

...przekopanie ziemi??? zostało Ci tak mało działki czy takbardzo wierzysz w sprawność tego "fizycznego" ? ;-)

bardziej to drugie, najchętniej bym sam to zrobił ale na nic nie mam czasu ostatnio ani siły, dzięki za podpowiedź z infoludkiem już skorzytsałem z tej podpowiedzi i dzisiaj Pan pracował, mam koparkę za 80 zł jakby ktoś potrzebował z Gumieniec, ale jeszcze nie wiem jak pracuje dopiero w przyszłym tygodniu do mnie zajedzie.

I mam jeszcze jedną pytanko, ktoś ma więźbę z wiązarów prefabrykowanych? Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ale wychodzi chyba drożej od normalnej wieźby.

też to przerabiałem i wychodzi drożej w moim przypadku jakieś 30 %, z perspektywy uważam, że dobrze się stało że nie mam wiązarów ponieważ wyszło mi naprawdę spore pomieszczenie na "górze" które teraz bardzo się przydaje, a w przypadku wiązarów byłoby zdecydowanie mniejsze o ile w ogóle by wyszło.

pzdr

też to przerabiałem i wychodzi drożej w moim przypadku jakieś 30 %, z perspektywy uważam, że dobrze się stało że nie mam wiązarów ponieważ wyszło mi naprawdę spore pomieszczenie na "górze" które teraz bardzo się przydaje, a w przypadku wiązarów byłoby zdecydowanie mniejsze o ile w ogóle by wyszło.

pzdr

Ja od razu zwróciłem się do projektanta aby tak zaprojektował wiązary, żeby wygospodarować właśnie takie pomieszczenie (strych). Pytanie czy miałeś też strop drewniany, bo w przypadku wiązarów tworzą one od razu strop i niby ma wyjść taniej. Ale mnie same wiązary mają kosztować 13 tys netto (250m2 dachu) i robocizna 4500 co chyba przy takim dachu jest normalną stawką cieśli.

I powtórzę pytanie o sprawdzonego cieślę i dekarza oraz może co najważniejsze tartak, gdzie drewno nie jest impregnowane konewką ;-) i naprawdę suszone więcej niż 2 dni ;-)

Ja od razu zwróciłem się do projektanta aby tak zaprojektował wiązary, żeby wygospodarować właśnie takie pomieszczenie (strych). Pytanie czy miałeś też strop drewniany, bo w przypadku wiązarów tworzą one od razu strop i niby ma wyjść taniej. Ale mnie same wiązary mają kosztować 13 tys netto (250m2 dachu) i robocizna 4500 co chyba przy takim dachu jest normalną stawką cieśli.

ja za wiązary miałem zapłacić chyba 17 000 zl (firma Partner) a za więźbę 11 000 zł, strop mam drewniany i faktycznie musiałem dokupić dodatkowe krokwie, ale było to juz wliczone w podaną cenę więźby. Napewno wiązary są wykonane z lepszego drzewa i napewno są bardzo dobrze "mocowane". Wydaje mi się ze wiazary zyskują na popularności w tym tygodniu widziałem w okolicy 3 domy na które wciagali wiązary.

I mam jeszcze jedną pytanko, ktoś ma więźbę z wiązarów prefabrykowanych? Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ale wychodzi chyba drożej od normalnej wieźby.

wychodzi drożej ale nie ma potrzeby robić stropu ( oczywiście przy poddaszu nieużytkowym) więc w sumie patrząc na całość jest taniej oczywiście jak się zaakceptuje fakt, że na górze nie będzie już miejsca.

bardziej to drugie, najchętniej bym sam to zrobił ale na nic nie mam czasu ostatnio ani siły, dzięki za podpowiedź z infoludkiem już skorzytsałem z tej podpowiedzi i dzisiaj Pan pracował, mam koparkę za 80 zł jakby ktoś potrzebował z Gumieniec, ale jeszcze nie wiem jak pracuje dopiero w przyszłym tygodniu do mnie zajedzie.

ile Pan bierze za pracę? ja w sumie też niedlugo chcialbym co nieco uporządkowac, zwłaszcza część oogrodową.

A ja ponawiam prośbę o sprawdzoną ekipę tynkarzy z agregatem

oj ja też się podłączam - tynki gipsowe...

i od razu w ramach uaktualniania informacji do listy wykonawców radzę uważać na Pana tynkarza co się HUBERT WOLF zowie - facet mówi, że oddzwoni, potem nie oddzwania, potem dzwoni za 2 dni, że miał tyle pracy ale jest właśnie w samochodzie i zadzwoni wieczorem, telefonu nie ma, potem trzeciego dnia dzwoni "żeby powiedzieć mi dzień dobry" bo nie ma teraz czasu na rozmowę ale zadzwoni po południu, bo musi ze mną dłużej porozmawiac i... nie dzwoni! A ja dałem mu 3 szanse, co mi się nigdy nie zdarza..

kto z Was zna się na tym i mi podpowie, co spowoduje większy mostek termiczny - zaprawa murarska czy bloczek typu suporex? Musze zrobić 5 cm podmurówki we wnęce okiennej i źle wyliczyłem bloczki, zabrakło mi, wyrównać to zaprawą czy lepiej dokupić te bloczki i je położyć na cienkiej zaprawie?

Witam wszystkich.

Niniejszym wpisem chciałbym się przywitać.

Planuje wraz z małżonką budowę domu z pracowni domy z wizją, projekt to Praktyczny 1.

Domek powstanie na warszewie.

W chwili obecnej jestem na etapie wyboru architekta do adaptacji projektu (może mi kogoś zasugerujecie, by obsłużył mnie kompleksowo tzn wraz z PnB, i stosunkowo szybko)

Budowę planuję zacząć tak szybko jak się tylko da.

Jednocześnie rozglądam się za ekipą budowlaną, solidną i w miarę szybką.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

A jest ktoś może ktoś ze szczecina co buduje Praktycznego 1?

Pozdrawiam

kto z Was zna się na tym i mi podpowie, co spowoduje większy mostek termiczny - zaprawa murarska czy bloczek typu suporex? Musze zrobić 5 cm podmurówki we wnęce okiennej i źle wyliczyłem bloczki, zabrakło mi, wyrównać to zaprawą czy lepiej dokupić te bloczki i je położyć na cienkiej zaprawie?

A nie lepiej zwykłą cegłą ceramiczną? Ale ona ma ok 6 cm.

A nie lepiej zwykłą cegłą ceramiczną? Ale ona ma ok 6 cm.

nie, zwykła cegła to za grubo... ja już mam położone te bloczki tylko zabrakło mi dwóch, to mi chłopaki zaprawą wyrównali (któa nomen omen pękła), nie wiem, czy to skuć i położyć te dwa bloczki czy się tym nie przejmować

Witam wszystkich.

Niniejszym wpisem chciałbym się przywitać.

Planuje wraz z małżonką budowę domu z pracowni domy z wizją, projekt to Praktyczny 1.

Domek powstanie na warszewie.

W chwili obecnej jestem na etapie wyboru architekta do adaptacji projektu (może mi kogoś zasugerujecie, by obsłużył mnie kompleksowo tzn wraz z PnB, i stosunkowo szybko)

Budowę planuję zacząć tak szybko jak się tylko da.

Jednocześnie rozglądam się za ekipą budowlaną, solidną i w miarę szybką.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

A jest ktoś może ktoś ze szczecina co buduje Praktycznego 1?

Pozdrawiam

ja tam swojego architekta nie polecę, na koniec najchętniej skopię mu tyłek... a co do ekipy - ta zeszła wczoraj z budowy po zakończeniu SSO, ale kierbud robi mi odbiór w środę i na pewno się z nimi spotkam jeszcze na drobne poprawki, więc póki co nie podają namiarów, dopóki nie rozliczę ich roboty do końca!

nie, zwykła cegła to za grubo... ja już mam położone te bloczki tylko zabrakło mi dwóch, to mi chłopaki zaprawą wyrównali (któa nomen omen pękła), nie wiem, czy to skuć i położyć te dwa bloczki czy się tym nie przejmować

ja mam wylane zaprawą ok 3 cm więc sugeruje się tym nie przejmować, ale mostek na pewno jest. Pan z ogłoszenia 12 zł/h. Czy w sprawie posadzek dzwoniłeś do p. Bejnarowicza z listy ?