kristina 14.05.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 A ja bym zalicytoeal na allegro i sie nie przejmowal tym co mowia przez telefon. Frajerow szukaja. Kupic przez allegro i nie beda mogli stekac. albo dostana nega i punkt karny za ceny netto - szybko im konto zamkna. Fantom[/quote tak zgadzam się, kupuj, będą musieli ci sprzedać za taką cenę inaczej nie tylko stracą prowizje, dostaną nega i allegro zamknie im konto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 14.05.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Witam - mam pytanie ( pewnie kolejne bez odpowiedzi:), czy ktos z Was kladl strop z plyt kanalowych?? Ja mieszkałem w domu w którym strop był własnie wykonany z płyt kanałowych i zdecydowanie ODRADZAM, poprostu pęka w miejscach łaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 14.05.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 czy ktoś z Was orientuje się albo może miał taki przypadek, jak wygląda możliwość przeniesienia skrzynki ZK, która stoi tuż przed granica działki a należy do ENEI? Geodezyjnie i "w życiu" powinna być przed Twoją działką, jeżeli tak nie jest sprawdź mapy bo może się okazać, że Ty masz działkę źle wyznaczoną, chociaż oczywiście wątpię. Jeżeli Ty masz granicę OK to wtedy idź do zakładu powinni Ci pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 14.05.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Panowie z gór fizycznie budują, ale są "pod opieką" lokalnych "biznesmenów" mających zarejestrowaną działaność gospodarczą. Ja np. dla bezpieczeństwa brałem na wszystkie etapy SSO fakturę - trudno 8% kwoty w prezencie, ale mam podkładkę do gwarancji, żeby mi się za jakiś czas nie wypiął, że tam nie budował. Na każdej FV mam napisane, jakiej inwestycji dotyczy faktura. U mnie było 237 tys. netto za niecałe 200 m2, z tym że doszły zmiany no i niestety koszty dodatkowe. Ale miałem też oferty i za 80.000 i za 280.000 netto! Góralskie ekipy, na które trafiałam wszystkie były pod wodzą górali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 14.05.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 tak z ciekowości jaką cenę będziesz uważał za atrakcyjną ? U mnie budowała ekipa górali składająca się z 5 fachowców i faktycznie tak jak pisał Sławek zarabiali 200 zł na dobę co daje 1000 zł dziennie, miesięcznie ok 25 000 zł, budowa srednio trwa (SSO) ok 2 m-cy plus dola dla szefa to daje minimum 60 000 zł. W tym tygodniu czytałem w gazecie prawnej że znowu rozpoczął się boom budowlany i chyba faktycznie tak jest. Ja kończe budowę domu i budżet został przekroczony o 30 % od założeń. Co do ekip z gór to w moim przypadku to byli super, najgorsze zaczęło się z miejscowymi "fachowcami" z małymi wyjątkami. SSO wspominam bardzo miło. pozdrawiam Uważam, że ceny u nas nie są atrakcyjne w ogóle A boom to najbardziej napędza prasa i my sami, więc lepiej nie mnóżmy tego typu opinii tak na wszelki wypadek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRIAPOS 14.05.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Chciałem kupic u nich pustaki stropowe, w internecie na Allegro były bodajże za 3.60 brutto/sztuka. Zadzowniłem, okazało sie, że nie 3.60. ale 3.80 i nie brutto ale netto. Podziękowalem i kupiłem gdzie indziej po 2.50 netto. Szkoda na nich czasu. Moim zdaniem lekarstwem na tego typu różnice cenowe, zakładając że dotyczą identycznego materiału jest możliwość współpracy z tzw. menadżerem kosztów budowy, który mając wypracowane już układy z dostawcami może zaproponować zakup w niższych cenach niż oferta dla odbiorcy indywidualnego. Ponadto brak wiedzy o różnicach natury technicznej, użytkowej czy estetycznej dla początkującego inwestora może generować dodatkowe koszty a tego typu osoba dalej gwarantowałaby bieżące uczestnictwo w podejmowaniu decyzji na każdym etapie budowy uwzględniając koszty i jakość materiałów przy zdecydowanie mniejszym zaangażowaniu czasowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 14.05.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Szalenstwo. Własnie skonczylem SSO, dom 230 m^2, koszt okolo 205 tys. Kosz jednego metra kwadratowego około 900 zł/m^2. Troche przeplacilem, jakieś 10 - 20 tys. Pierwsza ekipa wystawila mnie do wiatru, druga byla do niczego, trzecia byla w porzadku. Targuj się i szukaj dalej. 2000/m^2 za SSO to szaleństwo cenowe. Pamiętaj, że masz potężną broń: pieniądze. Nie daj się okradać. Ta praca budowlańców nie jest tyle warta. Uważam, ze za takie ceny powinno być wykonawstwo super pierwsza klasa. Tymczasem czytam,że czasem jedynie dobry kierownik i jakaś tam wiedza własna może zapobiec drodze na skróty wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 14.05.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 A ja bym zalicytoeal na allegro i sie nie przejmowal tym co mowia przez telefon. Frajerow szukaja. Kupic przez allegro i nie beda mogli stekac. albo dostana nega i punkt karny za ceny netto - szybko im konto zamkna. Fantom[/quote tak zgadzam się, kupuj, będą musieli ci sprzedać za taką cenę inaczej nie tylko stracą prowizje, dostaną nega i allegro zamknie im konto dzięki za ostrzeżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 14.05.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Czy ktoś z Was budował bądź buduje dom na płycie fundamentowej? Zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami, w tym i płytą. Są jednak tak różne opisy technologii wykonywania jej, że zgłupiałam. Czy znacie ekipy, które dobrze to robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.05.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Góralskie ekipy, na które trafiałam wszystkie były pod wodzą górali. ..pod woidzą górali, którzy już nie pamiętają, kiedy ostatni raz w górch byli bo się tu zadomowili od lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.05.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Geodezyjnie i "w życiu" powinna być przed Twoją działką, jeżeli tak nie jest sprawdź mapy bo może się okazać, że Ty masz działkę źle wyznaczoną, chociaż oczywiście wątpię. Jeżeli Ty masz granicę OK to wtedy idź do zakładu powinni Ci pomóc... jest przed moją działką, ale mam prądową z jednej strony a gazową 4 metry obok i bramę wjazdową muszę zrobić dokładnie między nimi, chciałbym dać praową obok gazowej i usytuowac sobie wjazd najdogodniej dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Szalenstwo. Własnie skonczylem SSO, dom 230 m^2, koszt okolo 205 tys. Kosz jednego metra kwadratowego około 900 zł/m^2. Troche przeplacilem, jakieś 10 - 20 tys. Pierwsza ekipa wystawila mnie do wiatru, druga byla do niczego, trzecia byla w porzadku. Targuj się i szukaj dalej. 2000/m^2 za SSO to szaleństwo cenowe. Pamiętaj, że masz potężną broń: pieniądze. Nie daj się okradać. Ta praca budowlańców nie jest tyle warta. to jest koszt z materiałem ? nie mów, że szaleństwo, mi wskutek różnych przyczyn i zmian doszło 20.000 zł brutto za robociznę i materiały oraz 12.000 dopłaty za dachówkę bo akurat miałem ochotę na taką, która kosztowała więcej... a okna połaciowe? wliczasz w SSO ? Bo ja też w trakcie budowy dokonałem zmiany konstrukcyjnej dachu, doszła powierzchnia, dołożyłem 2 okna... komin możesz mieć obłożony płytką klinkierową albo obmurowany klinkierem i już różnica w cenie... nie da się tego tak porównać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.05.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Szalenstwo. Własnie skonczylem SSO, dom 230 m^2, koszt okolo 205 tys. Kosz jednego metra kwadratowego około 900 zł/m^2. Troche przeplacilem, jakieś 10 - 20 tys. Pierwsza ekipa wystawila mnie do wiatru, druga byla do niczego, trzecia byla w porzadku. Targuj się i szukaj dalej. 2000/m^2 za SSO to szaleństwo cenowe. Pamiętaj, że masz potężną broń: pieniądze. Nie daj się okradać. Ta praca budowlańców nie jest tyle warta. to jest koszt z materiałem ? nie mów, że szaleństwo, mi wskutek różnych przyczyn i zmian doszło 20.000 zł brutto za robociznę i materiały oraz 12.000 dopłaty za dachówkę bo akurat miałem ochotę na taką, która kosztowała więcej... a okna połaciowe? wliczasz w SSO ? Bo ja też w trakcie budowy dokonałem zmiany konstrukcyjnej dachu, doszła powierzchnia, dołożyłem 2 okna... komin możesz mieć obłożony płytką klinkierową albo obmurowany klinkierem i już różnica w cenie... nie da się tego tak porównać! Sorry za podwójny post - policzyłem dokładnie - miałem 32.800 zł dopłaty w stosunku do pierwotnej kalkulacji, dopłaty wynikały ze zmiany materiałów, problemów technicznych (wymiana gruntu, igłofiltry) czy też dodatkowych zakupów (okna połaciowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 14.05.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 to jest koszt z materiałem ? nie mów, że szaleństwo, mi wskutek różnych przyczyn i zmian doszło 20.000 zł brutto za robociznę i materiały oraz 12.000 dopłaty za dachówkę bo akurat miałem ochotę na taką, która kosztowała więcej... a okna połaciowe? wliczasz w SSO ? Bo ja też w trakcie budowy dokonałem zmiany konstrukcyjnej dachu, doszła powierzchnia, dołożyłem 2 okna... komin możesz mieć obłożony płytką klinkierową albo obmurowany klinkierem i już różnica w cenie... nie da się tego tak porównać! Sorry za podwójny post - policzyłem dokładnie - miałem 32.800 zł dopłaty w stosunku do pierwotnej kalkulacji, dopłaty wynikały ze zmiany materiałów, problemów technicznych (wymiana gruntu, igłofiltry) czy też dodatkowych zakupów (okna połaciowe) A czy np badania gruntu nie wskazywały,ze konieczna będzie wymiana gruntu? Wtedy wykonawca, znając je na etapie wyceny, teoretycznie nie mógłby żądać dopłaty? Czy zmiany polegały np na tym ,ze kierownik dopatrzył się błędów w projekcie i konieczna była zmiana - stąd koszty? Swoją drogą - mogliby coś niecoś zrobić w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 14.05.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Może ktoś mi poleci kogoś do zepchnięcia humusu i koparkowego z okolic Goleniowa Helenowa. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 15.05.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Czy ktoś z Was budował bądź buduje dom na płycie fundamentowej? Zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami, w tym i płytą. Są jednak tak różne opisy technologii wykonywania jej, że zgłupiałam. Czy znacie ekipy, które dobrze to robią? Ja budowałem. Budowanie na plycie jest z reguły łatwiejsze, szybsze i tańsze od tradycyjnych law. Po płycie masz od razu stan "0". Każda ekipa, która zna się na zbrojeniach (stropy, schody, każda to umie) potrafi zbudowac płyte. Ja musiałem, ze względu na warunki gruntowe. Wada: nie zrobisz piwnicy. Warto to rozważyć. Ale płyta musi opisana w projekcie. Architekci nie lubią płyt - nie chce im się uczyć. Jest to chyba głowna przyczyna niskiej popularności tej metody posadowienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 15.05.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 to jest koszt z materiałem ? nie mów, że szaleństwo, mi wskutek różnych przyczyn i zmian doszło 20.000 zł brutto za robociznę i materiały oraz 12.000 dopłaty za dachówkę bo akurat miałem ochotę na taką, która kosztowała więcej... a okna połaciowe? wliczasz w SSO ? Bo ja też w trakcie budowy dokonałem zmiany konstrukcyjnej dachu, doszła powierzchnia, dołożyłem 2 okna... komin możesz mieć obłożony płytką klinkierową albo obmurowany klinkierem i już różnica w cenie... nie da się tego tak porównać! Sorry za podwójny post - policzyłem dokładnie - miałem 32.800 zł dopłaty w stosunku do pierwotnej kalkulacji, dopłaty wynikały ze zmiany materiałów, problemów technicznych (wymiana gruntu, igłofiltry) czy też dodatkowych zakupów (okna połaciowe) Oczywiście, że z materiałem. Gdym tyle zapłacił za samą robociznę to bym chyba oszalał. Dom 186 m^2 z przylegającym garażem dwustanowiskowym i pomieszczeniem gospodarczym, razem ~230 m^2. Bryła prosta, typu stodoła, bez kolumienek, wykuszy, i innych ..... Płyta fundamentowa, ściany z silikatów 18 cm, dach dwuspadowy, strop gęstożebrowy, schody betonowe, wylewane na budowie, więźba z pokryciem dachówką ceramiczną Koramic, rynny, 3 okna dachowe. Komin systemowy, na górze obłożony cegłą klinkierowa (płytki podobno odpadają). Robocizna: 45 tys. Reszta materiały. Myślę, ze taki dom, gdzie indziej bym postawił za 600 zł/m^2: 200 zł robocizna i 400 zl materiały. Taka jest cena godziwa za dom. U mnie wyszło 900, czyli 50% więcej ze względu na Szczecin, no i to był mój pierwszy dom. Frycowe kosztuje. Wymiana gruntu, igłofiltry? Masz trudne warunki gruntowe, woda. Boli, i kosztuje. Ale ja też mam takie warunki. Dlatego zbudowałem na płycie fundamentowej. Nie musiałem wymieniać gruntu ani stosować igłofiltrów. Najważniejsze sa pierwsze decyzje. Moim zdaniem cena robocizny za dom to 200 zł/m^2. Plus 10% - góra 20 %, gdy dom jest szczególnie skomplikowany. Reszta to okradanie inwestora. Praca budowlańca też ma swoją cenę. W końcu to nie adwokaci, lekarze czy inni specjaliści kształcący się wiele lat. Im można, a czasem trzeba płacić 200 zł/godzinę. Budowlańcom po zawodówce, albo i bez? Gdy bezrobocie sięga 15 %? W życiu. Dźwignie cegieł na budowie nie jest aż tyle warte. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 15.05.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Oczywiście, że z materiałem. Gdym tyle zapłacił za samą robociznę to bym chyba oszalał. Dom 186 m^2 z przylegającym garażem dwustanowiskowym i pomieszczeniem gospodarczym, razem ~230 m^2. Bryła prosta, typu stodoła, bez kolumienek, wykuszy, i innych ..... Płyta fundamentowa, ściany z silikatów 18 cm, dach dwuspadowy, strop gęstożebrowy, schody betonowe, wylewane na budowie, więźba z pokryciem dachówką ceramiczną Koramic, rynny, 3 okna dachowe. Komin systemowy, na górze obłożony cegłą klinkierowa (płytki podobno odpadają). Robocizna: 45 tys. Reszta materiały. Myślę, ze taki dom, gdzie indziej bym postawił za 600 zł/m^2: 200 zł robocizna i 400 zl materiały. Taka jest cena godziwa za dom. U mnie wyszło 900, czyli 50% więcej ze względu na Szczecin, no i to był mój pierwszy dom. Frycowe kosztuje. Wymiana gruntu, igłofiltry? Masz trudne warunki gruntowe, woda. Boli, i kosztuje. Ale ja też mam takie warunki. Dlatego zbudowałem na płycie fundamentowej. Nie musiałem wymieniać gruntu ani stosować igłofiltrów. Najważniejsze sa pierwsze decyzje. Moim zdaniem cena robocizny za dom to 200 zł/m^2. Plus 10% - góra 20 %, gdy dom jest szczególnie skomplikowany. Reszta to okradanie inwestora. Praca budowlańca też ma swoją cenę. W końcu to nie adwokaci, lekarze czy inni specjaliści kształcący się wiele lat. Im można, a czasem trzeba płacić 200 zł/godzinę. Budowlańcom po zawodówce, albo i bez? Gdy bezrobocie sięga 15 %? W życiu. Dźwignie cegieł na budowie nie jest aż tyle warte. Pozdrawiam Witam, przy wykończeniówce zobaczysz jakie dzienne stawki wychodzą pracownikom fizycznym, aż czasami człek się zastanawia po się uczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 15.05.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 jest przed moją działką, ale mam prądową z jednej strony a gazową 4 metry obok i bramę wjazdową muszę zrobić dokładnie między nimi, chciałbym dać praową obok gazowej i usytuowac sobie wjazd najdogodniej dla mnie... Oj to się komplikuje sprawa, mogą Ci pozwolić, ale zrobisz to na własny koszt... sami tego na 100% nie zrobią, ale potwierdź to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 15.05.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ja budowałem. Budowanie na plycie jest z reguły łatwiejsze, szybsze i tańsze od tradycyjnych law. Po płycie masz od razu stan "0". Każda ekipa, która zna się na zbrojeniach (stropy, schody, każda to umie) potrafi zbudowac płyte. Ja musiałem, ze względu na warunki gruntowe. Wada: nie zrobisz piwnicy. Warto to rozważyć. Ale płyta musi opisana w projekcie. Architekci nie lubią płyt - nie chce im się uczyć. Jest to chyba głowna przyczyna niskiej popularności tej metody posadowienia. Pozdrawiam Jedna z ekip wręcz proponuje mi płytę - mówi, ze jest to pewniejsze usadowienie budynku, a przy tak małej wielkości domu jak mój (+- 130 + garaż) różnica w cenie jest niewielka.Pewnie też łatwiej im to zrobić, zgodnie z tym co piszesz. Czytałam jednak, że przy płycie obowiązuje większy reżim wykonawczy - np przy ubijaniu piachu itp. Jedną z moich wątpliwości jest -czy pod płytą ma być styropian czy nad nią. Jak sobie to rozrysowałam to wychodzi, że energooszczędnie lepsze jest pierwsze rozwiązanie.Tak też piszą.Natomiast zastanawiam się jaki to musi być styropian, by wytrzymał napór betonu. A co ze zbrojeniem.Z góry czy z dołu? Pod ścianami nośnymi inaczej zbroi się płytę?Taka duża tafla nie pęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts