sethan 06.06.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam po sporym niebycie:) Przestrzegam przed kupowaniem zamawianiem czegokolwiek w firmie PRODREWhttp://www.prodrew.com/ mnie naciągneli na 10 tysięcy zaliczki na drewno tarasowe, dałem sprawę do prawnika dzisiaj dowiedziałęm się że ma kolejne zlecenia (od innych osób) do podjęcia kroków prawnych w celu odzyskania zaliczek, zadatków od tej firmy. pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 06.06.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Dzięki Waszym radom (miałam dylematy kupować czy budować) własnie zakupiłam działkę - Bezrzecze. Była droga ale mam media i jest ładnie położona. Metraż to 1065 metrów. Pozwolenie na budowę jest, fundamenty wprawdzie do poprawki ale są. Teraz budowa. Na razie rozglądam się za ekipą budowlaną i kierownikiem budowy. Projekt saga - domowe klimaty wprawdzie narzucony ale odpowiada moim potrzebom. Przyłączam się więc do Waszej grupy budujących. Teraz to już i Wasza grupa. Witamy. W kupie;) raźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 06.06.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 masz na myśli ogrodzenie tymczasowe budowy, docelowe domu czy jakiś inny płot? zgłaszać nigdzie nie musisz, a jeśli robisz już ostateczne ogrodzenie po budowie to lepiej wg punktów wytyczonych przez geodetę. Na tymczasowe wystarczy jak gdzieś w pobliżu wytyczonych słupków je zrobisz. Chociaż powiem, że nawet przy tymczasówce lepiej zrobić możliwie blisko właściwych punktów, bo się potem sąsiedzi "przyzwyczajają", zwłaszcza, jak jest na ich korzyść źle wytyczone. Tak myślę nad docelowym ogrodzeniem bo małża mówi, że na prowizorkę nas nie stać i co później zrobię z siatką i kołkami, chociaż kołki to by się przydały przy suszeniu tynków, zwierzę koza zeżre całe drewno z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 06.06.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Tak myślę nad docelowym ogrodzeniem bo małża mówi, że na prowizorkę nas nie stać i co później zrobię z siatką i kołkami, chociaż kołki to by się przydały przy suszeniu tynków, zwierzę koza zeżre całe drewno z budowy. a jesteś już pewien, jaki będzie poziom docelowy terenu? jak tynki będzisz robił w zimie to faktycznie, ale latem to chyba nie będzie potrzeba? Mi tynki wypadną gdzieś za miesiąc i na razie żadnej kozy nie szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 06.06.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Najlepszy to Grab. Osobiście nie paliłem jesionem ale znajomi palili i mówili, że smoli. Ja palę dębem i bukiem a planuje obecnie kupić grab no tak grab jest twardy, że ho ho to bezapelacyjnie najlepsze drzewo na opał, jesion nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcsmile 06.06.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Tak myślę nad docelowym ogrodzeniem bo małża mówi, że na prowizorkę nas nie stać i co później zrobię z siatką i kołkami, chociaż kołki to by się przydały przy suszeniu tynków, zwierzę koza zeżre całe drewno z budowy. Witam, ja również tak myślałęm. Chciałem sobie po bokach i z tyłu zrobić już docelowo ogrodzenie - niby zwykła siatka zielona na słupkach, ale miało być już na gotowo. Prawda okazała się bolesna już przy wylewaniu ław fundamentowych kiedy okazało się, że grucha z betonem się nie "wyrobi" i musiałem szybko siatkę rozbierać! Teraz mam jedno "zdejmowane przęsło siatkowe" i tamtędy mi wjeżdżały wszystkie materiały na budowę, piasek, kruszywo i takie tam. Ja też się śmiałem kiedy sąsiad mówił, żebym nie robił na gotowo. Wg mnie na docelowe ogrodzenie mogą sobie pozwolić tylko ci, którzy mają naprawdę dużą działkę, moja 1000m2 okazała się za mała pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 07.06.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam, ja również tak myślałęm. Chciałem sobie po bokach i z tyłu zrobić już docelowo ogrodzenie - niby zwykła siatka zielona na słupkach, ale miało być już na gotowo. Prawda okazała się bolesna już przy wylewaniu ław fundamentowych kiedy okazało się, że grucha z betonem się nie "wyrobi" i musiałem szybko siatkę rozbierać! Teraz mam jedno "zdejmowane przęsło siatkowe" i tamtędy mi wjeżdżały wszystkie materiały na budowę, piasek, kruszywo i takie tam. Ja też się śmiałem kiedy sąsiad mówił, żebym nie robił na gotowo. Wg mnie na docelowe ogrodzenie mogą sobie pozwolić tylko ci, którzy mają naprawdę dużą działkę, moja 1000m2 okazała się za mała pozdrawiam Potwierdzam. Grucha (z taśmą) z trzech stron mi już wjeżdżała na działkę. Inaczej przy każdym razie musiałbym zamawiać pompę (ponad dwukrotnie droższa od taśmy). Poza tym raz niezdarny pan z HDSem uszkodził siatkę leśną przy dowozie jakichś materiałów. Gdyby była docelowa to chyba bym się zapłakał, a już nie wspomnę jakby mi podmurówkę uszkodził. Siatkę docelową wykonam dopiero po wylaniu tarasu i ganków oraz dowiezieniu dachówki, bo potem już nie będę miał dużych transportów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 07.06.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 ja też nie radzę robić ogrodzenia na gotowo zanim nie stanie dom i nie zagospodaruje się terenu działki. Stałe ogrodzenie to problem bo nie ma później jak wjechać na działkę ani z materiałami budowlanymi ani z czarnoziemem jak się będzie robiło ogród, nie mówiąc o koparce. Prowizoryczne ogrodzenie jest zawsze rozbieralne w każdej sytuacji. Tu słuchałam się kierowniak budowy w tej kwestii i to było mądre posunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 07.06.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 To ja posłucham mądrych rad i zrobię ogrodzenie tymczasowe z siatki leśnej, bo rzeczywiście docelowe, ładne ogrodzenie to problem w trakcie budowy która praktycznie się jeszcze nawet nie zaczęła. Dzięki za rady. . A jeszcze się spytam czy mając na działce różnicę poziomów 80 cm mogę zepchnąć ziemię czy muszę nawieźć tejże ziemi. Wyżej jest od sąsiadów ale na jednym poziomie z ich działką a niżej po przeciwnej stronie- od drogi ale też na jednym poziomie z drogą.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 07.06.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Możesz częsciowo zniwelować teren swojej działki ziemią z wykopu który powstanie podczas fundamentowania. Jak będziesz robić ogród to i tak musisz kupić czarnoziem, nim możesz ewentualnie doniwelować poziomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 07.06.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam, zbieram dokumenty potrzebne do do złożenia zawiadomienia o zakończeniu budowy i jednym z załączników jest zawiadomienie o nadaniu numeru porządkowego nieruchomości. co to jest ? skąd braliście takie zawiadomienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 08.06.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Witam, zbieram dokumenty potrzebne do do złożenia zawiadomienia o zakończeniu budowy i jednym z załączników jest zawiadomienie o nadaniu numeru porządkowego nieruchomości. co to jest ? skąd braliście takie zawiadomienie? W gminie składasz pismo o nadaniu nr domu. Można to zrobić już w czasie budowy. Ja jeszcze nie mam odebranego budynku a nr mam od roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 08.06.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 dark01tutaj macie cennik drewna w nadlesnictwie Gryfino... nie wiem czy jest nowszy http://start.lasy.gov.pl/image/image...=1298880126182 Czy można po tej cenie kupić drewno opałowe od nich, czy jest już podsuszone i czy mają swój transport. Kupowałam od innego dostawcy dąb i buk po 180 zl za m szesc .z transportem, ,obiecywali suche ale nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinds 08.06.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 sorry za głupie pytanie - kiedy montuje się parapety zedwnętrzne i wewnętrzne? Razem z oknami czy można później? Zewnętrzne chyba po ociepleniu, a wewnętrznych nie daje się pod okno? Zewnętrzne po ociepleniu a wewnętrzne można nawet po tynkach także śmiało można wstawiać okna najpierw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinds 08.06.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Ma ktoś może namiary na sprawnego kopacza w cenach 80-95 zł/h takiego który wykopie równo fundamenty? Najlepiej prawobrzeże ale jak jest ok to może i dojechać z mierzyna czy dobrej. Proszę o namiary na priv. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 08.06.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 dark01 Czy można po tej cenie kupić drewno opałowe od nich, czy jest już podsuszone i czy mają swój transport. Kupowałam od innego dostawcy dąb i buk po 180 zl za m szesc .z transportem, ,obiecywali suche ale nie było. W całej Polsce nie ma co liczyć na sezonowane drewno, lasy państwowe mają takie zapotrzebowanie na surowiec że nikt nie suszy specjalnie drewna do sprzedaży. Jeśli ktoś ci mówi że ma suche to po prostu ściemnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 08.06.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Czy kupowal ktos lub wypozyczał ostatnio stemple?? Jakie sa teraz ceny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 08.06.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Czy kupowal ktos lub wypozyczał ostatnio stemple?? Jakie sa teraz ceny?? Jeśli chodzi o szalunki stropowe i stęple to w poniedziałek zwróciłem stęple do AlimexII na Osowie. Dom parterowy z powierzchnią stropu ok. 230m2, dość sporo podciągów, bez hebów, dwie dziury z kratownicą (przy kominach niemożliwość ułożenia belek), reszta terriva. Za taką przyjemność niecałe 5300 PLN brutto (z transportem w obie strony). Nie pytaj mnie o dokładne ilości, ale był tego metalowy las w domu myślę że z 200-300 słupów. Wybrałem się tam wcześniej z moim wykonawcą i właściciel p. Flaszka rozrysował wszystko, wykonawca dopowiedział klika miejsc podchwytliwych i tak oto na 3 tygodnie wypożyczyłem stęple. Do całości dodać należy jeszcze trochę płyt OSB na szalunki, ewentualnie wypożyczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 08.06.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Jeśli chodzi o szalunki stropowe i stęple to w poniedziałek zwróciłem stęple do AlimexII na Osowie. Dom parterowy z powierzchnią stropu ok. 230m2, dość sporo podciągów, bez hebów, dwie dziury z kratownicą (przy kominach niemożliwość ułożenia belek), reszta terriva. Za taką przyjemność niecałe 5300 PLN brutto (z transportem w obie strony). Nie pytaj mnie o dokładne ilości, ale był tego metalowy las w domu myślę że z 200-300 słupów. Wybrałem się tam wcześniej z moim wykonawcą i właściciel p. Flaszka rozrysował wszystko, wykonawca dopowiedział klika miejsc podchwytliwych i tak oto na 3 tygodnie wypożyczyłem stęple. Do całości dodać należy jeszcze trochę płyt OSB na szalunki, ewentualnie wypożyczyć. Ja w zeszłym roku kupowałem strop Terrive w Dobrej u Budmastera i za to wypożyczenie stępli metalowych + cały osprzęt do nich kosztowało mnie to 1000zł z transportem bez względu na ilość dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 08.06.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Ja w zeszłym roku kupowałem strop Terrive w Dobrej u Budmastera i za to wypożyczenie stępli metalowych + cały osprzęt do nich kosztowało mnie to 1000zł z transportem bez względu na ilość dni. A porównywałeś może cenę terrivy z innymi hurtowniami? Tak z czystej ciekawości jak wychodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts