Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witajcie.

Mam problem z działką. Po tych cholernych ulewach zapadł mi sie kawałek działki a w wielu miejscach stoi jeszcze woda i podłoze jest bardzo miekkie. W koło tego zapadnietego kawałka wykopaliśmy taką dziurę o szerokości metra w głąb na jakieś półtora i sama tam glina wody od pierona. Czy ktoś miał moze do czynienia z taką sytuacją, co z tm fantem robić ? Czy rozkopywać działkę i prowadzić dreny czy czekać aż ziemia siadzie bo działkę równaliśmy na wiosnę i czy wogóle ta ziemia kiedyś siadzie skoro pod spodem sama glina. A do tego ten kawałek który mi sie zapadł to przy samej studzience chłonnej (podobno odrenowanej) tak twierdził wykonawca który wykonywał nam studnie chłonne. Ale mniemam wątpić w jego umiejętnosci lub chęci bo ten że sam wykonywał mi ogrzewanie w domu, studnie wodociagową oraz wodociąg i jak na razie to tylko wodociag działa (czyli mam wodę - jeszcze). Bo ogrzewanie spierniczone, studnia nabierała wody i trzeba było ją robić na nowo, a studzienki chłonne chmmm coś mnie sie zdaje że też do d.... są.

W każdym bądz razie NIE POLECAM FIRMY MADAR MAREK FURMAN !!!!!!

Jeśli dobrze pamiętam to kiedyś zwracałem Ci uwagę na to, że ten teren jest z lekka mokrawy...

Tam należy dochować szczególnej staranności związanej ze wszystkimi sprawami dotyczącymi badania gruntu, odprowadzenia wody, drenażu, izolacji itp...

Robiliście badanie gruntu przez geologa ?

Jeśli nie to zróbcie to koniecznie i zastosujcie się do jego zaleceń. Skonsultujcie drenaż z porządnym fachowcem, zaproście go na działkę, pokażcie fotki (z dziennika już znikły - pewnie były na Fotosiku, a to podły serwis jest, jeśli chcesz żeby fotki u nich wisiały to trzeba płacić !) i trzeba naprawić co skopane. Jeśli się okaże, że coś nie tak jak w projekcie (jeśli było w projekcie), to wystąpicie z reklamacją (jeśli była umowa).

Grunt to znaleźć przyczynę - rozwiązanie się znajdzie.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli dobrze pamiętam to kiedyś zwracałem Ci uwagę na to, że ten teren jest z lekka mokrawy...

Tam należy dochować szczególnej staranności związanej ze wszystkimi sprawami dotyczącymi badania gruntu, odprowadzenia wody, drenażu, izolacji itp...

Jeśli nie to zróbcie to koniecznie i zastosujcie się do jego zaleceń. Skonsultujcie drenaż z porządnym fachowcem, zaproście go na działkę, pokażcie fotki (z dziennika już znikły - pewnie były na Fotosiku, a to podły serwis jest, jeśli chcesz żeby fotki u nich wisiały to trzeba płacić !) i trzeba naprawić co skopane. Jeśli się okaże, że coś nie tak jak w projekcie (jeśli było w projekcie), to wystąpicie z reklamacją (jeśli była umowa).

Badania gruntu robiliśmy pzred adaptacją projektu i projektant dostosowywał nam ustawienie domu do gruntu. Z badań wynika że nasza działaka leży akurat na całkiem dobrym terenie (jesli jakieś tereny w Dobrej można tak nazwać). Po za tym jednym kawałkiem (który jest przy samej studziennce chłonnej) nigdzie indziej takie cos nie wystepuje. Po tych piątkowych deszczach woda troszkę mocniej zmoczyła działkę ale dzisiaj jest juz ok. Wczoraj wypomopwywaliśmy wodę ze studzienki i pompa nam sie zapchała. Okazało się ze - klejem butabrenem. Zastanawiam sie co w mojej studzience robił taki klej i wydaje nam sie, a raczej jesteśmy chyba juz tego pewni ze ta studzienka jest dziurawa albo ktoś coś sknocił przy jej robieniu. Chyba nie ma innego wyjścia tylko tą studnie odkopać (a miałam taką ładną trawke) :(.

Co do poziomu morza to nie wiem muszę zerknąc w badania geologiczne (bo tam chyba jest) ???. Jak będę w domu to zobaczę.

Co do fotek to faktycznie początkowe były w fotosiku. Ale reszta zostałą. Dom dookoła jest odrenowany wiec myślę ze sie nie zapadnie. Tylko ta cholerna dziura mnie denerwuje. Po raz kolejny zwracam uwagę na partaczy w tym przypadku firma hydrauliczna MADAR - NIE POLECAM. Pan nawet nie poczuwa sie do obowiązku przyjechania do usuniecia usterki.

Dzięki za wyczerpującą odp. Nie ma to jak odp praktyka. Ja mam "normalne" fundamenty, nie płytę fundamentową.

A co do projektu -może to dziwnie zabrzmi, ale cieszyłabym się, gdyby okazało się, że dom został zaprojektowany na zapas, bo projekt wydaje mi się taki minimalistyczny. A pod schody betonowe powinno być jakieś wzmocnienie - ława czy poduszka betonowa - a nic nie ma.

Polecam nie czytać za dużo "magazynów fachowych" bo wieksza część artykułów jest bądź sponsorowana bądź pisana przez redaktorów widzących budowe tylko na zdjęciach.

Wieńca na ścianach fundamentowych nie ma sensu robić - obecnie 99% projektów jest zdecydowanie przesadzona co do zbrojenia i spraw konstrukcyjnych - jakby to dokładnie przeliczyć to elementy konstrukcyjne mają ok 40%zapasu a jesli projekt jest z pracowni ze śląska to ok 50% :-)

Płyta na gruncie powinna być pogrubiona do 30 cm i zazbrojona w miejscach typu początek schodów, kominy (chyba że oczywiście pod te elementy jest zaprojektowany fundament) - Istotne jest aby przy zasypywaniu stosować tylko piasek zasypowy i dobrze go zagęścić - no i oczywiście grubość płyty 10cm.

Nie ma co dodawać czegoś co nie potrzebne bo efekt żaden a gotówki ubywa :-)

W razie kolejnych wątpliwości pytaj :-)

Pozdrawiam

http://www.Budszczecin.pl

No tak... dawno mnie tu nie było, więc wyszukiwarka się na mnie obraziła. Albo ja się odumiałam:(

Podpowiedzcie proszę, gdzie szukać tynku silikonowego Caparol w naszych okolicach? Póki co widzę ITD, ale cena 198 PLN za wiadro... Szukam więc dalej.

pozdrawiam

coffee

Zobacz w GEKO ul Rapackiego 3.

Braliśmy od nich w tamtym roku siatkę i klej Caparola na elewację.

W Unibudzie kiepskie podejście do sprawy.

witam

gdyby ktoś był tak miły i polecił mi firmę hurtownię, w której dostanę naprawdę TANIO porotherm 25, wiem, że niektórzy sprowadzali z niemiec bo bywało taniej ale jakoś nie mogę się dokopac do żadnego kontaktu, na dzień dzisiejszy mam 4,30netto za 25 P+W 250x373x238

słyszałam też teze że poroterm EDER jest tańszy ale nigdzie nie moge namierzyć go w szczecinie ani okolicach

i gdzie kupić można najtaniej strop TERRIVA w szczecinie?

będę bardzo wdzięczna za każda pomoc:)

pozdrawiam

cytat z dziennika

pomazali mi fundamenty czym czarnym
wiec cos przesadzasz z tymi warunkami

witam

gdyby ktoś był tak miły i polecił mi firmę hurtownię, w której dostanę naprawdę TANIO porotherm 25, wiem, że niektórzy sprowadzali z niemiec bo bywało taniej ale jakoś nie mogę się dokopac do żadnego kontaktu, na dzień dzisiejszy mam 4,30netto za 25 P+W 250x373x238

słyszałam też teze że poroterm EDER jest tańszy ale nigdzie nie moge namierzyć go w szczecinie ani okolicach

i gdzie kupić można najtaniej strop TERRIVA w szczecinie?

będę bardzo wdzięczna za każda pomoc:)

pozdrawiam

W marcu br płaciłem netto loco hurtownia 3.79 za 25cm Winerbergera ze Lęborka. Wtedy dodatkowo producent dawał swój transport (tańszy niż normalnie). Czasami nie patrz jedynie na cenę. Możesz kupić taniej np. 24cm Robena, tyle że będzie gorzej wykonany, bardziej się kruszył (więcej odpadów) i ściany będą krzywe, że będziesz psioczyć na wykonawców, że zaprawy idzie dużo, bo będą musieli to równać zaprawą. Mam jedną ścianę wewnętrzną z 24cm Robena więc mam porównanie. Potarguj się o tą ceną, może zejdą ;)

"Najtaniej" dostaniesz jak się spytasz w kilku hurtowniach. Któraś z nich na pewno da niżej ;) Każdy może polecić Ci inną, ale ogólnie to zacznij pytać w Extradachu, Isolacje, Damare... dają duże rabaty i sprzedają dobry jakościowo materiał. Może ktoś z koleżeństwa poda jeszcze jakieś namiary.

dziękuję Tomek_Police :)

jeszcze znalazłam fajne ceny w e-cegły.pl amaja strasznie drogi transport, zaraz zaczynam sama szukać transprortu,,, a jeszcze mam małe zamieszanie w głowie, bo już od kilku osób słyszę że pustaki ROBENA 24 sa lepsze od 25 winerbergera (niby mają inną technologię i są bardziej termoizolacyjne) nie ma łatwo