Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

dziękuję Tomek_Police :)

jeszcze znalazłam fajne ceny w e-cegły.pl amaja strasznie drogi transport, zaraz zaczynam sama szukać transprortu,,, a jeszcze mam małe zamieszanie w głowie, bo już od kilku osób słyszę że pustaki ROBENA 24 sa lepsze od 25 winerbergera (niby mają inną technologię i są bardziej termoizolacyjne) nie ma łatwo

Wandeczka, tez szukam ceramiki. Pytałam sie w wielu skladach,a takze internetowo. Faktycznie e-cegly na aukcji maja Unipor b. tanio ale juz z transportem dostalam wycene dwa razy tyle. Jeszcze normalna wycene dostałam od Meri-San ( alledrogo) Na razie najlepiej wypadl Extradach + rozładunek po mojej stronie.

dziękuję Tomek_Police :)

jeszcze mam małe zamieszanie w głowie, bo już od kilku osób słyszę że pustaki ROBENA 24 sa lepsze od 25 winerbergera (niby mają inną technologię i są bardziej termoizolacyjne)

Ja jestem innego zdania. Winerberger jest bardziej prosty. Tynkarze będą bardziej zadowoleni i w sumie ja też... pójdzie mniej tynku. Dodatkowo kupiłem 15 MPa nie 10 jak z reguły jest oferowany Roben. Twardsza cegła. Roben ma inaczej ułożone przegrody i niby jest ich więcej ale jak patrzałem na współczynniki przenikania ciepła to są bardzo zbliżone. Ale to ciągle 1 cm ściany więcej na korzyść WB.

Cześć,

poszukuję porady bo już na prawdę jesteśmy zakręceni. Szukamy ekipy która wybuduje nam dom. Trafiamy tylko na oferty niby to budowlańców ale są tak drodzy np. wybudowanie domu w stanie deweloperskim po prawie najtańszych kosztach ok. 500 tys i po dłuższych rozmowach okazuje się że to developerzy którzy obecnie "przeczekują " kryzys sami nie budując na handel ale dla świadczą usługi na wybudowanie domu na działce klienta. Czy znacie inne sposoby znalezienia odpowiednich ekip do prac cząstkowych lub całości ale nie developerów?

pozdrawiam

Magda

Czy sami korzystacie z developerów czy może z innych sposobów - podajcie mi proszę z jakich.

Cześć,

poszukuję porady bo już na prawdę jesteśmy zakręceni. Szukamy ekipy która wybuduje nam dom. Trafiamy tylko na oferty niby to budowlańców ale są tak drodzy np. wybudowanie domu w stanie deweloperskim po prawie najtańszych kosztach ok. 500 tys i po dłuższych rozmowach okazuje się że to developerzy którzy obecnie "przeczekują " kryzys sami nie budując na handel ale dla świadczą usługi na wybudowanie domu na działce klienta. Czy znacie inne sposoby znalezienia odpowiednich ekip do prac cząstkowych lub całości ale nie developerów?

pozdrawiam

Magda

Czy sami korzystacie z developerów czy może z innych sposobów - podajcie mi proszę z jakich.

a co dla Ciebie oznacza "wybuduje nam dom" - interesuje Cię SSO, SSZ, stan deweloperski czy może całość na gotowo aż do wprowadzenia się ? Nie piszesz jaki jest metraż domu, więc 500 tys. raz może być kwotą kolosalnie dużą, albo bardzo małą. Poczytaj nasze posty na grupie, przy średniej wielkości domu 180-200 m2 nikt z nas raczej nie schodzi poniżej 500.000 zl... a wiadomo, że końcowe wykończenie (takie dopieszczanie domu) robi się zazwyczaj mieszkając już w nim... więc to są późniejsze koszty rozłożone w czasie...

Cześć,

pozdrawiam

Magda

Część firm budowlanych łączy usługi budowlane z drobną developerką. Kupują działki i jak mają wolne moce przerobowe i finansowe to budują na własnych działkach. A co do cen to rozpiętość jest bardzo duża. My przykładowo jak szukaliśmy ekipy do SSO to rozpiętość cenowa za robociznę była od 55 tyś do 85 tyś, a pewnie i znalazły by się jeszcze ceny z poza tego zakresu. Spotkaliśmy się z kilkoma ekipami (2 albo 3 z nich to drobni developerzy) i ta z najniższą ceną nam odpowiadała :) choć przed podpisaniem uzyskaliśmy kilka pozytywnych opinii o ekipie i byliśmy oglądać ich wybudowane domki.

Mam pytanie odnośnie kupna materiałów. Czy jeżeli istnieje możliwość kupna materiału bez VATu, ale i bez faktury to kupujecie czy zawsze faktura i materiał droższy o VAT? Niektóre materiały mogę nabyć bez VATu. Jest to taniej, ale zastanawiam się czy w przyszłości nie przydadzą mi się faktury.

Część firm budowlanych łączy usługi budowlane z drobną developerką. Kupują działki i jak mają wolne moce przerobowe i finansowe to budują na własnych działkach. A co do cen to rozpiętość jest bardzo duża. My przykładowo jak szukaliśmy ekipy do SSO to rozpiętość cenowa za robociznę była od 55 tyś do 85 tyś, a pewnie i znalazły by się jeszcze ceny z poza tego zakresu. Spotkaliśmy się z kilkoma ekipami (2 albo 3 z nich to drobni developerzy) i ta z najniższą ceną nam odpowiadała :) choć przed podpisaniem uzyskaliśmy kilka pozytywnych opinii o ekipie i byliśmy oglądać ich wybudowane domki.

A czy możesz podać mi namiar? Mój dom ma ok.180 metrów pow. użytkowej.

No i się zaczęło ..... Dziura w ziemi jest, nawet pod ławy już wykopane, no i związana z tym kolejna zagwostka. Czy ławy szer. 50 i 60 i zbrojenie 4X fi 12pod silikaty jest wystarczające? Czy jest sens przedobrzać?

Kier mówi, żeby nie zmieniać.Oczywiście jak chcemy może poszerzyć do szer. 70 i dać zbrojenie poprzeczne dodatkowe.Sami nie wiem czy wchodzić w koszta.Czas do namysłu -do jutra do 7:00 rana!!

No i się zaczęło ..... Dziura w ziemi jest, nawet pod ławy już wykopane, no i związana z tym kolejna zagwostka. Czy ławy szer. 50 i 60 i zbrojenie 4X fi 12pod silikaty jest wystarczające? Czy jest sens przedobrzać?

Kier mówi, że tak.Oczywiście jak chcemy może poszerzyć do szer. 70 i dać zbrojenie poprzeczne dodatkowe.Sami nie wiem czy wchodzić w koszta.Czas do namysłu -do jutra do 7:00 rana!!

Sugestia kier-buda wynika z oględzin gruntu czy "z kapelusza"? Zróżnicowana szerokość ław ma umożliwic w miare rowne osiadanie budynku. Zrównanie ich do jednej szerokości może dać więcej szkody niz pożytku, ława poszerzona z 50 do 70 osiądzie wolniej niz ta 60-70 czyli osiągniesz efekt odwrotny do zamierzonego

Artur

Mam pytanie odnośnie kupna materiałów. Czy jeżeli istnieje możliwość kupna materiału bez VATu, ale i bez faktury to kupujecie czy zawsze faktura i materiał droższy o VAT? Niektóre materiały mogę nabyć bez VATu. Jest to taniej, ale zastanawiam się czy w przyszłości nie przydadzą mi się faktury.

pracujesz w Urzędzie skarbowym ?, z faktur mozesz odliczyć po zakończeniu inwestycji różnicę w Vat, ale jest to różnica pomiędzy stawką 23 %, a 7 % gdy tego nie uczynisz to możesz wykorzystać je do np rozpalenia w kominku, nie wszystkie faktury są podstawą do odliczenia vat, zależy od zakupionego towaru no i faktura jest potrzebna w razie reklamacji, a powinieneś wiedzieć że sprzedaż z pominięcim Vat-u jest przestępstwem więc powiadom policję, a nie pytaj na forum czy warto popełniać przestępstwo.

pozdrawiam pracownik kontroli skarbowej :-)

Kier mówi, że tak.Oczywiście jak chcemy może poszerzyć do szer. 70 i dać zbrojenie poprzeczne dodatkowe.Sami nie wiem czy wchodzić w koszta.Czas do namysłu -do jutra do 7:00 rana!!

Burundi widze że Wy naprawde chyba macie za dużo gotówki - zbrojenie 4x Fi12 i szerokość ław 50-60cm jest ok. Jeśli z badania gruntu jego nośność jest ok to nie ma sensu nic dodawać - jesli teren jest do dupu to sie nie poszerza ław tylko wymienia grunt - nie poszerzajcie ław i nie dodawajcie zbrojenia bo to nie ma zadnego logicznego uzasadnienia (no chyba że wieżowiec stawiacie a nie domek :-))

Troszkę nieściśle się wyraziłam. Kier mówi, żeby nie zmieniać tego co jest w projekcie. Twierdzi to niby na podstawie oględzin, doświadczenia i niby analizy projektu.Ja często lubię dac coś na wyrost, stąd zagwostka.Boję się ciężaru silki. Z drugiej strony będziemy mieli kolosalny beton, bo aż B30,wiadomo do zbrojenia to nic nie ma,ale zawsze w połaczeniu z nim wzmacnia konstrukcję. B30 ze względu na warunki wodne.

Sugestia kier-buda wynika z oględzin gruntu czy "z kapelusza"? Zróżnicowana szerokość ław ma umożliwic w miare rowne osiadanie budynku. Zrównanie ich do jednej szerokości może dać więcej szkody niz pożytku, ława poszerzona z 50 do 70 osiądzie wolniej niz ta 60-70 czyli osiągniesz efekt odwrotny do zamierzonego

Artur

Jak ja lubię Twoje fachowe odpowiedzi - serio. Teren: badania trochę minęły się z rzeczywistością. W badaniach wychodziła sama glina piaszczysta -taki sam grunt pod całym domkiem. A w rzeczywistości z przodu domku mamy gliny, z tyłu coś tam czarnego z domieszką brązu:) -kier twierdzi, że nośne (kurna felek, mam nadzieję, że ma rację !!), a narożnik garażu piach jakiś tam-kier twierdzi, że nośny. Coś tam kier jakimś ustrojstwem sondował niby.

To jak już pytam fachury, to zapytam o jeszcze jedno: poproszę bez śmiechu jakby co. Znajomy kierbud z moich rodzinnych stron radzi: nie bac się , nie poszerzać, dla świętego spokoju można dołem dać do tych 4Xfi12 w ławie, jeden pręt -ale dołem. Da to coś, pomoże? Odpwiedz, że tak proszę:)

A tak ogólnie boję się ,że silka 24 mocno obciąży biedne ławy i osiądzie jakoś niemiłosiernie.

Burundi widze że Wy naprawde chyba macie za dużo gotówki - zbrojenie 4x Fi12 i szerokość ław 50-60cm jest ok. Jeśli z badania gruntu jego nośność jest ok to nie ma sensu nic dodawać - jesli teren jest do dupu to sie nie poszerza ław tylko wymienia grunt - nie poszerzajcie ław i nie dodawajcie zbrojenia bo to nie ma zadnego logicznego uzasadnienia (no chyba że wieżowiec stawiacie a nie domek :-))

No i tu właśnie jest problem. A co by pomogło? Oprócz płyty fundamentowej na całości oczywiście:)

Jak napisał Budszczecin - jesli badanie gruntu i dopasowanie law jest OK, nic więcej nie potrzeba. Mozna odwiedzic domy budowane w latach 70-80 - ławy bez zbrojenia, beton z betoniarki i ....... stoją :)

Artur

Tyle,że moje badanie gruntu jakoś się rozminęło z gruntem rzeczywistym:)Może dlatego, że było wykonywane za jednym zamachem dla większej ilości działek - po 2 odwierty na domek na każdej z działek. Kier od razu mówił, że z całym szacunkiem dla geologów, on musi sam zbadać grunt- w sumie to nie wiem czy robił to sondą czy pręta wbijał w wykop pod ławy- nie byłam przy tym,więc mam nadzieję, że to zrobił. My też sobie taki eksperyment robiliśmy. Jestem strasznym niedowiarkiem.

Jak napisał Budszczecin - jesli badanie gruntu i dopasowanie law jest OK, nic więcej nie potrzeba. Mozna odwiedzic domy budowane w latach 70-80 - ławy bez zbrojenia, beton z betoniarki i ....... stoją :)

Artur