Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witamy

Gdzie rusza budowa ?

Ekipa ma wykonac stan surowy ?

Fantom

Witaj Fantom,

odczytuję, że pytanie do mnie. Budowa ruszy na Skolwinie, firma ma doprowadzić do SSO. Taki sam zakres wykonywali u znajomej, wszystko wyszło OK, rzetelnie, terminowo i bez alkoholu :) - wydają się być bez zarzutu ?? Wstępna wycena za robociznę bez materiałów 77 tys.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Fantom,

odczytuję, że pytanie do mnie. Budowa ruszy na Skolwinie, firma ma doprowadzić do SSO. Taki sam zakres wykonywali u znajomej, wszystko wyszło OK, rzetelnie, terminowo i bez alkoholu :) - wydają się być bez zarzutu ?? Wstępna wycena za robociznę bez materiałów 77 tys.

Zdecydowanie potarguj się z ceną, Twój przyszły dom to 120 m2, prosta bryła budynku i dwuspadowy dach.

Zdecydowanie potarguj się z ceną, Twój przyszły dom to 120 m2, prosta bryła budynku i dwuspadowy dach.

Zapomniałam dodać, że zmienilismy trochę projekt np. jest doprojektowana piwnica (pod częścią budynku, ze wzg. na krzywą działkę), z pewnością to wpłynęło na cenę. W czwartek idziemy się targować :)

Zapomniałam dodać, że zmienilismy trochę projekt np. jest doprojektowana piwnica (pod częścią budynku, ze wzg. na krzywą działkę), z pewnością to wpłynęło na cenę. W czwartek idziemy się targować :)

To już domyślam się gdzie się budujesz... piękny widok na Odrę, mam nadzieję, że nie widzisz za dużo przemysłu ;)

Po ile braliście piasek zasypowy do fundamentów i ile wam tego wyszło? Wczoraj nam zasypywali i wyszło tego ok. 230 ton piasku po 23 zł już z transportem.

A co się stało z piaskiem/ziemią z wykopu? Ja użyłem właśnie piasek z wykopu + od sąsiada trochę gruzu.

PS. ODDAM W DOBRE RĘCE! 4 worki gruzu gruzu. Zostało z murowania ścian i stropu terriva. Będzie tego ze 2 tony w 4 workach Big-Bag.

Po ile braliście piasek zasypowy do fundamentów i ile wam tego wyszło? Wczoraj nam zasypywali i wyszło tego ok. 230 ton piasku po 23 zł już z transportem.

Nie wiem ile ton wyszło ale zasyp fundamentów kosztował mnie ok 5000PLN :/ Przy zerze budynku ok 20cm ponad teren, budynek 170m2 pow. zabudowy. Pamiętam to dobrze bo planując budowę w ogóle nie przewidziałem tego kosztu.

ja kupowałem u kudry w Mierzynie 24 zł, albo 26 zł pierwszy gatunek, Sławek nie kupuj tylko drugiego gatunku bo strasznie krzywe i "mokre" trudno potem wymalować

dzięki Bartek, nie mam już siły szukać, za dużo rzecz naraz sie teraz u mnie dzieje :-) a to parapety zewnętrzne, a to rolety, a to brama, poddasze i wszystko lada dzien i każdy coś chce..

No, nas też cena powaliła. A powiedzcie jaki beton dawaliście na chudziaka (nie tego pod ławy, tylko na podłogę na gruncie)? W projekcie B10, ale jak zwykle są różne teorie, szczególnie, że działówki z silikatów.

Nie wiem ile ton wyszło ale zasyp fundamentów kosztował mnie ok 5000PLN :/ Przy zerze budynku ok 20cm ponad teren, budynek 170m2 pow. zabudowy. Pamiętam to dobrze bo planując budowę w ogóle nie przewidziałem tego kosztu.

No, nas też cena powaliła. A powiedzcie jaki beton dawaliście na chudziaka (nie tego pod ławy, tylko na podłogę na gruncie)? W projekcie B10, ale jak zwykle są różne teorie, szczególnie, że działówki z silikatów.

B10, ale działówki z porothermu. Pogadaj z kierem, może wystarczy dozbroić tam gdzie mają iść działówki.

ODDAM W DOBRE RĘCE! 4 worki gruzu gruzu. Zostało z murowania ścian i stropu terriva. Będzie tego ze 2 tony w 4 workach Big-Bag.

B15, w garażu wrzuciliśmy siatkę z pręta 6, a w częsci domowej z trójeczki.

To widzę, ze nie jest takie rzadkie,by siatkę dawać w chudziak? A pod działówki dozbrajałeś cosik?

Szkoda kasy by zbroić chudziak. Lepiej siatkę lub włókno dać w finalną posadzkę.

ODDAM W DOBRE RĘCE! 4 worki gruzu gruzu. Zostało z murowania ścian i stropu terriva. Będzie tego ze 2 tony w 4 workach Big-Bag.

Jak zasyp pod chudziakiem jest dobrze ubity to B10 wystarczy, a jak wylejemy chudziak na morką glinę to i z B20 może być problem.

Nie radze pchac 18 cm welny w 18cm krokwie. Tam powinna byc szczelina od gory ! Wiec miedzy krokwie raczej 15 cm. A co potm to juz sprawa kasy i komfortu(to o czym pisalem, np wielkosc pomieszczen itp)

Fantom

Zgadzam się ;-)

Pustka musi być

Zdecydowanie lepiej dać krokwie 20 cm i wtedy wełnę 18 cm + 10 cm i po problemie z obniżaniem pomieszczeń, wieszakami itd. ;-)