Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

słuchajcie - kiedyś o to pytałem, ale poszukiwanie się wyszukiwarką na forum jest mało wygodnie jak dla mnie, więc myślę, że sie nie obrazicie, jak zapytam raz jeszcze o polecenie jakiejś firmy, gdzie zrobię barierkę/balustradę balkonową. Ostatecznie zdecydowałem się na malowaną proszkowo, a nie stalową, wiec teoretycznie każdy zakład kowalski (teoretycznie!) Dzisiaj rano umówiłem się z gościem z firmy MARDOM, mówił, że będzie od godz. 12.00 na miejscu, przyjechałem po 12 a faceta nie ma, pojechał sobie gdześ poza Szczecin, przecież w końcu jestem tylko klient i jechałem do niego 20 km, czego ja wymagam... oddzwonić, przeprosić, zaproponować inny termin nie wchodzi u niego w grę, więc Mardom u mnie też nie wchodzi już w grę...

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Na kominie z klinkieru (cegła pełna) poniżej membany dachowej zauważyłem że wszyskie ścianki są mokre (jakby rosa) czy to normalne? obróbka blacharska raczej szczelna (a nawet jeśli by nie była, to byłby mokry w jednym miejscu) cegły raczej też by się tak szbko wody nie napiły by były mokre poniżej dachu tj na stryszku, a może to różnica temperatury, na zewnątrz zimno a w środku mimo iż jest tylko SSO to zawszze cieplej i woda się wykrapla. co o tym sądzicie? mieliście podobny problem? zgóry dzięki za odpowiedź. pozdro

Witam.

Na kominie z klinkieru (cegła pełna) poniżej membany dachowej zauważyłem że wszyskie ścianki są mokre (jakby rosa) czy to normalne? obróbka blacharska raczej szczelna (a nawet jeśli by nie była, to byłby mokry w jednym miejscu) cegły raczej też by się tak szbko wody nie napiły by były mokre poniżej dachu tj na stryszku, a może to różnica temperatury, na zewnątrz zimno a w środku mimo iż jest tylko SSO to zawszze cieplej i woda się wykrapla. co o tym sądzicie? mieliście podobny problem? zgóry dzięki za odpowiedź. pozdro

bez "wysmarowania" komina środkiem typu woda stop, albo czyms podobnym się nieobejdzie, też to miałem jeżeli obróbka jest ok, silikon dekarski nie odszedł to może puszczać przez fugi i trzeba wysmarować, ale wpierw musi byc parę dni sucho i w miarę ciepło.

pzdr

Wtajcie

Ja własnie zastanawiam się nad wykończeniem komina po prostu strukturą = tynk. Cegieł klinkierowych nie moge mieć, bo nie mam miejsca na obmurówkę komina od poziomu stropu -a jest to wskazane.Taka obejma zbrojona betonowa tuż pod dachem (jako oparcie dla klinkieru) jakoś mnie nie przekonuje. Płytki -z nimi różnie bywa. Czy ktoś z Was ma strukturę albo słyszał jakieś za i przeciw?

Co do klinkieru to też słyszałam, że należy potraktować go jakimś impregnatem hydrofobowym.

bez "wysmarowania" komina środkiem typu woda stop, albo czyms podobnym się nieobejdzie, też to miałem jeżeli obróbka jest ok, silikon dekarski nie odszedł to może puszczać przez fugi i trzeba wysmarować, ale wpierw musi byc parę dni sucho i w miarę ciepło.

pzdr

Podobno w Castoramie są nie najgorsze, zresztą to nie musi być najwyższa klasa. Swoje - jeszcze nie użyłam -dostałam od przyszłych sąsiadów. Bardzo to miło, no i zawsze jakby nie patrzeć jeden wydatek mniej.Porozglądaj się - może ktoś z Twoich sąsiadów też ma jakieś niepotrzebne - odpadają wtedy problemy z transportem:).

gdzie kupowaliście tymczasowe drzwi do zamkniecia budynku na zimę? a może ktoś ma do odsprzedanie takie drzwi?

gdzie kupowaliście tymczasowe drzwi do zamkniecia budynku na zimę? a może ktoś ma do odsprzedanie takie drzwi?

ja miałem takie solidne wyspawane metalowe z ramą powinny jeszcze gdzieś być, jeżeli jesteś zainteresowany to poszukam, ale za darmo ich nie oddam bo sam za nie musiałem zapłacić, jaby co daj cynk na priv.

Witam.

nie przesaczaja sie strugi to, komin ma osad kondensatu (rosa).

Miałem przemilczeć bo nie lubię wdawać się "pyskówki" ale kolejny raz powtarzasz negatywną opinię na temat wełny kamiennej jak rozumiem Rockwoola.

Myślę że jest ona zupełnie nieuzasadniona i może niepotrzebnie innych wprowadzać w błąd.

Warto by się nad tym zastanowić zanim kolejny raz powtórzysz tekst o rozsypywaniu się wełny kamiennej ;-)

Pzdr

Robert

zapraszam mam wlasnie klopot co poczac z nie mala iloscia granulatu ktory powstal z pewnej welny.

moze jako obronca odkupisz za pelna wartosc cennikowa ;)

słuchajcie - kiedyś o to pytałem, ale poszukiwanie się wyszukiwarką na forum jest mało wygodnie jak dla mnie, więc myślę, że sie nie obrazicie, jak zapytam raz jeszcze o polecenie jakiejś firmy, gdzie zrobię barierkę/balustradę balkonową. Ostatecznie zdecydowałem się na malowaną proszkowo, a nie stalową, wiec teoretycznie każdy zakład kowalski (teoretycznie!) Dzisiaj rano umówiłem się z gościem z firmy MARDOM, mówił, że będzie od godz. 12.00 na miejscu, przyjechałem po 12 a faceta nie ma, pojechał sobie gdześ poza Szczecin, przecież w końcu jestem tylko klient i jechałem do niego 20 km, czego ja wymagam... oddzwonić, przeprosić, zaproponować inny termin nie wchodzi u niego w grę, więc Mardom u mnie też nie wchodzi już w grę...

U mnie barierki balkonowe robił p. Krzysztof Wróblewski tel. 503 600 510, ostatnio miał warsztat na Heyki.

Też polecono mi go na forum. Solidny i przystępny cenowo.

Witam.

Miałeś impregnowany komin ?

Parę stron temu opisywałem moje przygody z kominem - po długotrwałym deszczu, zaczął cieknąć ( po 2 latach ). Na szczęście dom ciągle na gwarancji. Wykonawca zagruntował 3 krotnie komin i coś tam poprawił przy obróbce, niestety nie widziałem co bo byłem w pracy, powiedział jednak, że przyczyny upatruje w przesiąkaniu przez cegłę. Obecnie wszystko OK, a deszcze niezłe...

poszukuję ziemi ogrodowej do wyrównania terenu, gdzie mogę kupić?

to ma być ziemia do wyrównania w sensie podniesienie tereny czy wyrównania pod np. kostkę brukową docelowo? jak chcesz coś sadzić to najlepiej czarnoziem (ok. 600-700 zł za wywrotkę 16 ton), jak wyrównać pod polbruk to musisz wziąć piasek zasypowy - właśnie ja teraz to robię - 400 zł za wywrotkę, a jak chcesz zwykłą ziemię tylko na wyrównanie (np. z innego wykopu, może być gliniasta) to z tego co się orientuję niecałe 200 zł za wywrotkę. A gdzie ma to jechać?

to ma być ziemia do wyrównania w sensie podniesienie tereny czy wyrównania pod np. kostkę brukową docelowo? jak chcesz coś sadzić to najlepiej czarnoziem (ok. 600-700 zł za wywrotkę 16 ton), jak wyrównać pod polbruk to musisz wziąć piasek zasypowy - właśnie ja teraz to robię - 400 zł za wywrotkę, a jak chcesz zwykłą ziemię tylko na wyrównanie (np. z innego wykopu, może być gliniasta) to z tego co się orientuję niecałe 200 zł za wywrotkę. A gdzie ma to jechać?

to ma być ziemia do podniesienia terenu, na wiosnę chcę dać na tą ziemię czarnoziem, ma to jechać do Załomia

masz jakieś namiary na potencjalnych sprzedawców bardzo byłabym wdzięczna bo jakoś na Prawobrzeżu nie mogę ich znaleźć

to ma być ziemia do podniesienia terenu, na wiosnę chcę dać na tą ziemię czarnoziem, ma to jechać do Załomia

masz jakieś namiary na potencjalnych sprzedawców bardzo byłabym wdzięczna bo jakoś na Prawobrzeżu nie mogę ich znaleźć

mam z Dobrej, brałem od nich piasek, ale sąsiad brał ziemię na podniesienie terenu, płacił chyba 180 zł za wywrotkę, ale mamy ich na miejscu, więc z dojazdem do Ciebie nie wiem jak będzie tel. 503 063 707

Miałeś impregnowany komin ?

Parę stron temu opisywałem moje przygody z kominem - po długotrwałym deszczu, zaczął cieknąć ( po 2 latach ). Na szczęście dom ciągle na gwarancji. Wykonawca zagruntował 3 krotnie komin i coś tam poprawił przy obróbce, niestety nie widziałem co bo byłem w pracy, powiedział jednak, że przyczyny upatruje w przesiąkaniu przez cegłę. Obecnie wszystko OK, a deszcze niezłe...

cześć

komin jest nieimpregnowany, jutro wzywam zarówno dekarzy jak i murarzy i kierbuda. Nie chce mi się uwierzyć by klinkier i fuga tak nasiąkły by poniżej obróbki wykraplała sie woda jak z gąbki. Dla mnie to nadal wielka niewiadoma. Zobaczymy co panowie budowlańcy wymyślą :)

pozdrawiam

Czy ktoś z Was zbroił komin Schiedla? W pustakach są takie otwory przewidziane na zbrojenie-wpuszcza się pręty i zalewa zaprawą. Fachura od kominów mówi, żeby zbroić -niezależnie od wys. wystawania ponad dach,a w instrukcji Schiedla napisane, by tylko w przypadku jak wystaje ponad dopuszczalną schiedlowską normę.

Witam grupę

Pilnie poszukuję:

1. fachowca (brukarza), który potrafi fugować kostkę brukową specjalnymi zaprawami do fugowania. Brukarze których mam są tradycyjni i boją się zapraw.

2. Kogoś do postawienia drewutni

tylko, że ten mój ciąg pieszo-rowerowy to ani droga zbiorcza ani główna (od głównej mam 7m) ;)

czy źle to rozumiem?

Ciąg pieszo-rowerowy powinien znajdować się w granicach pasa drogowego (działki oznaczonej na mapie "dr"). W 99% tak jest, czasami tylko czasowo ciąg jest na własnej wydzielonej działce ale i tak ta działka jest w zarządzie władającego drogą lub gminy, starostwa, i.t.p. Czyli nie interesuje Cię odległość od ciągu tylko od granicy działki drogowej zapisana w planie zagospodarowania lub nieprzekraczalna linia zabudowy o ile taka jest wyznaczona w tym planie.

Slawek_K - linie rozgraniczające to nie to samo co granice działki drogowej