kju 11.10.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Czy ktoś z Was zbroił komin Schiedla? W pustakach są takie otwory przewidziane na zbrojenie-wpuszcza się pręty i zalewa zaprawą. Fachura od kominów mówi, żeby zbroić -niezależnie od wys. wystawania ponad dach,a w instrukcji Schiedla napisane, by tylko w przypadku jak wystaje ponad dopuszczalną schiedlowską normę. mam Rondo Plus, nie zbroili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.10.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 cześć komin jest nieimpregnowany, jutro wzywam zarówno dekarzy jak i murarzy i kierbuda. Nie chce mi się uwierzyć by klinkier i fuga tak nasiąkły by poniżej obróbki wykraplała sie woda jak z gąbki. Dla mnie to nadal wielka niewiadoma. Zobaczymy co panowie budowlańcy wymyślą pozdrawiam Daj znać co wymyślili.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.10.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czy ktoś z Was zbroił komin Schiedla? W pustakach są takie otwory przewidziane na zbrojenie-wpuszcza się pręty i zalewa zaprawą. Fachura od kominów mówi, żeby zbroić -niezależnie od wys. wystawania ponad dach,a w instrukcji Schiedla napisane, by tylko w przypadku jak wystaje ponad dopuszczalną schiedlowską normę. ja mam Schiedel Rondo Plus i bez żadnego zbrojenia zgodnie z tym co piszą w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 12.10.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 cześć komin jest nieimpregnowany, jutro wzywam zarówno dekarzy jak i murarzy i kierbuda. Nie chce mi się uwierzyć by klinkier i fuga tak nasiąkły by poniżej obróbki wykraplała sie woda jak z gąbki. Dla mnie to nadal wielka niewiadoma. Zobaczymy co panowie budowlańcy wymyślą pozdrawiam To ze klinkier i fuga nasiąkaja to jest obecnie norma i trzeba kominy dobrze impregnować - ale w twoim przypadku to dziwne jako ze komin mokry dookoła a jednak deszcz to przeważnie zacina z którejs strony - no ale kto wie - zaimpregnować i tak trzeba porządnie i czapke posmarować jakim lepszym czarnym mazidłem Pozdrawiam Budszczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 12.10.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 To ze klinkier i fuga nasiąkaja to jest obecnie norma i trzeba kominy dobrze impregnować - ale w twoim przypadku to dziwne jako ze komin mokry dookoła a jednak deszcz to przeważnie zacina z którejs strony - no ale kto wie - zaimpregnować i tak trzeba porządnie i czapke posmarować jakim lepszym czarnym mazidłem Pozdrawiam Budszczecin A jakie "czarne mazidło" masz na myśli? Dysperbit czy raczej coś z rozpuszczalnikiem np abizol? Czapę mam z Ceresit'u X5, tak polecał kierownik. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 12.10.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Co polecacie do impregnacji komina z klinkieru? WodoStop (szklana woda) czy coś innego?A czy ktoś stosował preparat Funcosil SNL? w Euroklinkierze mi go polecali jako rewelacyjny do impregnacji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.10.2011 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Czy ktoś z Was zbroił komin Schiedla? W pustakach są takie otwory przewidziane na zbrojenie-wpuszcza się pręty i zalewa zaprawą. Fachura od kominów mówi, żeby zbroić -niezależnie od wys. wystawania ponad dach,a w instrukcji Schiedla napisane, by tylko w przypadku jak wystaje ponad dopuszczalną schiedlowską normę. tak nie tylko gdy wystaje, zbroisz gdy chcesz wykonać podstawę pod obmurowanie końcówki cegłą np. klinkierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 13.10.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam grupę Pilnie poszukuję: 1. fachowca (brukarza), który potrafi fugować kostkę brukową specjalnymi zaprawami do fugowania. Brukarze których mam są tradycyjni i boją się zapraw. 2. Kogoś do postawienia drewutni Ciąg pieszo-rowerowy powinien znajdować się w granicach pasa drogowego (działki oznaczonej na mapie "dr"). W 99% tak jest, czasami tylko czasowo ciąg jest na własnej wydzielonej działce ale i tak ta działka jest w zarządzie władającego drogą lub gminy, starostwa, i.t.p. Czyli nie interesuje Cię odległość od ciągu tylko od granicy działki drogowej zapisana w planie zagospodarowania lub nieprzekraczalna linia zabudowy o ile taka jest wyznaczona w tym planie. Slawek_K - linie rozgraniczające to nie to samo co granice działki drogowej akurat ten mój ciąg pieszo-rowerowy jest prostopadły do dr Leży między moją dzaiłką a działką sąsiednią ( to taka droga polna w głąb terenu - docelowo ścieżka rowerowa) A nieprzekraczalnej linii zabudowy nie mam wyznaczonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark01 13.10.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 akurat ten mój ciąg pieszo-rowerowy jest prostopadły do dr Leży między moją dzaiłką a działką sąsiednią ( to taka droga polna w głąb terenu - docelowo ścieżka rowerowa) A nieprzekraczalnej linii zabudowy nie mam wyznaczonej nawiazujac do tego mam takie pytanie - jestem wspolwlasicielem dzialki - drogi, ale na mapach nie ma statusu "dr", w jaki sposob moge naprawic to niedopatrzenie? (do starostwa? geodety? gminy?) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nexpl 13.10.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam, może ktoś ma albo wie gdzie można kupić garaż blaszany 3x6 z transportem i montazem? Chyba, że używany to inna sprawa 605 931 911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 13.10.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Kończę budowę i za niewielkie pieniądze oddam klej Mapei P9 i gips szpachlowy franspol ok. 10 worków. zainteresowanych proszę o kontakt na priv. Dodam że towar nie jest z ciastoramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 13.10.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 akurat ten mój ciąg pieszo-rowerowy jest prostopadły do dr Leży między moją dzaiłką a działką sąsiednią ( to taka droga polna w głąb terenu - docelowo ścieżka rowerowa) A nieprzekraczalnej linii zabudowy nie mam wyznaczonej Droga polna czy nie powinna być w wydzielonym pasie czyli na osobnej działce a jeżeli tak nie jest to właściwie tej drogi nie ma -jest tylko wyjeżdżona trasa. A skąd wiesz, że tam ma być docelowo ścieżka rowerowa? Jeżeli z planu zagospodarowania to powinny tam być również zapisy jakiej szerokości pas terenu ma być przeznaczony pod tą planowaną ścieżkę rowerową - o ile wiem nie ma żadnych normowych min. szerokości pasa terenu pod ścieżki rowerowe, natomiast ktoś musi tą ścieżkę wybudować a później (teoretycznie) ją utrzymywać (zarządzać) czyli jakiś pas musi zostać wydzielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 13.10.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 nawiazujac do tego mam takie pytanie - jestem wspolwlasicielem dzialki - drogi, ale na mapach nie ma statusu "dr", w jaki sposob moge naprawic to niedopatrzenie? (do starostwa? geodety? gminy?) pozdrawiam Jakieś oznaczenie terenu na tej działce musi być. Geodeta powinien wiedzieć czy jest konieczność zmiany tzw. sposobu użytkowania i on to załatwia. Ale jeżeli to np. działka rolna to i tak bez takiego przekształcenia nie wolno drogi wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miłek 13.10.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 WitamJestem tutaj nowa i mam pytanie czy moglibyście polecić mi dobrego i w miarę taniego Geodetę i Architekta. Wiem , że Wy żyjecie już innymi sprawami związanymi z budową , ale ja jestem na początku drogi , a dzieckiem przy piersi:) trudno znaleźć cokolwiek.Z góry dziękuję i pozdrawiam Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.10.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam, może ktoś ma albo wie gdzie można kupić garaż blaszany 3x6 z transportem i montazem? Chyba, że używany to inna sprawa 605 931 911 Kupiłem w zeszłym roku 3x5 na allegro i było najtaniej. Panowie przyjechali i złożyli, ja tylko zamocowałem przy pomocy kotew z LM. Po budowie przerobię na drewutnie ściągając ścianki żeby był przewiew dla drewna i montując drewnianą (ażurową) ściankę w celu upiększenia, a na dach pójdzie OSB i papa żeby nie dźwięczało podczas deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 13.10.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam, może ktoś ma albo wie gdzie można kupić garaż blaszany 3x6 z transportem i montazem? Chyba, że używany to inna sprawa 605 931 911 Witam. Latem kupiłem garaż blaszany z int. od producenta "blaszanygaraż" o wym 3X6 za 1350 z montażem i z transportem, był w II gatunku tzw na budowę, plecy zrobione z kilku kawałków blachy różnych kolorów ale na budowę OK, musiałem tylko zrobić posadowienie z bloczków betonowych i wypoziomować je. Garaż przyjechał chyba w ciągu tygodnia, monterzy uwineli się sprawnie i szopa na narzędzia stoi. Nie wiem czy wszyscy to wiedzą ale takie budowle jak to powiedziała pani urzędniczka podlegają zgłoszeniu i ja w swojej gminie -Goleniów musiałem zgłosić zamiar postawienia tejże szopy (nie garażu, bo na niego trzeba mieć pozwolenie na budowę, nawet na blaszak- tyle przepisy), musiałem też zgłosić zamiar postawienia ogrodzenia budowlanego i altanki drewnianej 2,5X3 która pozostanie już z nami na zawsze. W przypadku mania już PnB szopę i płot chyba można postawić bez zgłoszenia, ja PnB nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 13.10.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam Jestem tutaj nowa i mam pytanie czy moglibyście polecić mi dobrego i w miarę taniego Geodetę i Architekta. Wiem , że Wy żyjecie już innymi sprawami związanymi z budową , ale ja jestem na początku drogi , a dzieckiem przy piersi:) trudno znaleźć cokolwiek. Z góry dziękuję i pozdrawiam Forumowiczów tak... i uwielbiamy sformułowania "dobrego i taniego" - zaczynasz budowę to już na początku radzę Ci wybić sobie to z głowy - te dwa przymiotniki nie korelują ze sobą w żadnym przypadku! musisz pytać albo o dobrego albo o taniego.... przede wszystkim napisz gdzie budujesz, geodeta miejscowy byłby dobrym rozwiązaniem, architekt także, będzie miał z pewnością przetarte ścieżki w urzędach a to wazne przy załatwianiu PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 13.10.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 OSTRZEŻENIE - słuchajcie - ostrzeżenie mam dla Was, uważajcie na faceta od zabudowy GK i poddasza co się zowie MARCIN NAJMAN. Dostałem jego namiar od jednego z forumowiczów (chociaż teraz mam wątpliwości, czy tym forumowiczem nie był on sam, raptem 5 postów i to samo imię co nick), gościu zrobil u mnie 1/3 roboty i z dnia na dzień zniknął. Przyjechał na budowę o świcie, zostawił klucze, pilota od bram, zabrał narzędzia (na szczęście tylko swoje) i słuch o nim zaginął. Po dwóch dniach i prób kontaktu dostałem smsa, że jest za granicą. Nie miał nawet cywilnej odwagi o tym powiedzieć... szok, dorosły facet, żona, dziecko a zachował się jak ostatni gówniarz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 13.10.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 No niestety ostatnio obrodziło w takich fachowców.Nawet Ci polecani wcześniej na forum chyba zostali rozpieszczeni i to przez nas. Znikają, nie odbierają telefonów, wymigują się od kontaktu mimo , że coś tam obiecali. Słowo niektórych jest g... warte. Szkoda czasami bo wydawało się że to solidny fachowiec, dostawał dobrą opinię polecało się go innym. Pisze ogólnie bez nazwisk. Ale przyjdzie czas by zweryfikować opinie na naszej liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 13.10.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Jak zrobić by pokazywała się sygnatura pod postem. Kiedyś nie miałem z tym problemu teraz nie mogę znaleść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts