Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Czy ktoś z Was zbroił komin Schiedla? W pustakach są takie otwory przewidziane na zbrojenie-wpuszcza się pręty i zalewa zaprawą. Fachura od kominów mówi, żeby zbroić -niezależnie od wys. wystawania ponad dach,a w instrukcji Schiedla napisane, by tylko w przypadku jak wystaje ponad dopuszczalną schiedlowską normę.

mam Rondo Plus, nie zbroili

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

cześć

komin jest nieimpregnowany, jutro wzywam zarówno dekarzy jak i murarzy i kierbuda. Nie chce mi się uwierzyć by klinkier i fuga tak nasiąkły by poniżej obróbki wykraplała sie woda jak z gąbki. Dla mnie to nadal wielka niewiadoma. Zobaczymy co panowie budowlańcy wymyślą :)

pozdrawiam

Daj znać co wymyślili....

Czy ktoś z Was zbroił komin Schiedla? W pustakach są takie otwory przewidziane na zbrojenie-wpuszcza się pręty i zalewa zaprawą. Fachura od kominów mówi, żeby zbroić -niezależnie od wys. wystawania ponad dach,a w instrukcji Schiedla napisane, by tylko w przypadku jak wystaje ponad dopuszczalną schiedlowską normę.

ja mam Schiedel Rondo Plus i bez żadnego zbrojenia zgodnie z tym co piszą w instrukcji

cześć

komin jest nieimpregnowany, jutro wzywam zarówno dekarzy jak i murarzy i kierbuda. Nie chce mi się uwierzyć by klinkier i fuga tak nasiąkły by poniżej obróbki wykraplała sie woda jak z gąbki. Dla mnie to nadal wielka niewiadoma. Zobaczymy co panowie budowlańcy wymyślą :)

pozdrawiam

To ze klinkier i fuga nasiąkaja to jest obecnie norma i trzeba kominy dobrze impregnować - ale w twoim przypadku to dziwne jako ze komin mokry dookoła a jednak deszcz to przeważnie zacina z którejs strony - no ale kto wie - zaimpregnować i tak trzeba porządnie i czapke posmarować jakim lepszym czarnym mazidłem

Pozdrawiam

Budszczecin

To ze klinkier i fuga nasiąkaja to jest obecnie norma i trzeba kominy dobrze impregnować - ale w twoim przypadku to dziwne jako ze komin mokry dookoła a jednak deszcz to przeważnie zacina z którejs strony - no ale kto wie - zaimpregnować i tak trzeba porządnie i czapke posmarować jakim lepszym czarnym mazidłem

Pozdrawiam

Budszczecin

A jakie "czarne mazidło" masz na myśli? Dysperbit czy raczej coś z rozpuszczalnikiem np abizol? Czapę mam z Ceresit'u X5, tak polecał kierownik.

pozdro

tak nie tylko gdy wystaje, zbroisz gdy chcesz wykonać podstawę pod obmurowanie końcówki cegłą np. klinkierem.

Witam grupę

Pilnie poszukuję:

1. fachowca (brukarza), który potrafi fugować kostkę brukową specjalnymi zaprawami do fugowania. Brukarze których mam są tradycyjni i boją się zapraw.

2. Kogoś do postawienia drewutni

Ciąg pieszo-rowerowy powinien znajdować się w granicach pasa drogowego (działki oznaczonej na mapie "dr"). W 99% tak jest, czasami tylko czasowo ciąg jest na własnej wydzielonej działce ale i tak ta działka jest w zarządzie władającego drogą lub gminy, starostwa, i.t.p. Czyli nie interesuje Cię odległość od ciągu tylko od granicy działki drogowej zapisana w planie zagospodarowania lub nieprzekraczalna linia zabudowy o ile taka jest wyznaczona w tym planie.

Slawek_K - linie rozgraniczające to nie to samo co granice działki drogowej

akurat ten mój ciąg pieszo-rowerowy jest prostopadły do dr

Leży między moją dzaiłką a działką sąsiednią ( to taka droga polna w głąb terenu - docelowo ścieżka rowerowa)

A nieprzekraczalnej linii zabudowy nie mam wyznaczonej

Leży między moją dzaiłką a działką sąsiednią ( to taka droga polna w głąb terenu - docelowo ścieżka rowerowa)

nawiazujac do tego mam takie pytanie - jestem wspolwlasicielem dzialki - drogi, ale na mapach nie ma statusu "dr", w jaki sposob moge naprawic to niedopatrzenie? (do starostwa? geodety? gminy?)

pozdrawiam

Droga polna czy nie powinna być w wydzielonym pasie czyli na osobnej działce a jeżeli tak nie jest to właściwie tej drogi nie ma -jest tylko wyjeżdżona trasa. A skąd wiesz, że tam ma być docelowo ścieżka rowerowa? Jeżeli z planu zagospodarowania to powinny tam być również zapisy jakiej szerokości pas terenu ma być przeznaczony pod tą planowaną ścieżkę rowerową - o ile wiem nie ma żadnych normowych min. szerokości pasa terenu pod ścieżki rowerowe, natomiast ktoś musi tą ścieżkę wybudować a później (teoretycznie) ją utrzymywać (zarządzać) czyli jakiś pas musi zostać wydzielony.

nawiazujac do tego mam takie pytanie - jestem wspolwlasicielem dzialki - drogi, ale na mapach nie ma statusu "dr", w jaki sposob moge naprawic to niedopatrzenie? (do starostwa? geodety? gminy?)

pozdrawiam

Jakieś oznaczenie terenu na tej działce musi być. Geodeta powinien wiedzieć czy jest konieczność zmiany tzw. sposobu użytkowania i on to załatwia. Ale jeżeli to np. działka rolna to i tak bez takiego przekształcenia nie wolno drogi wybudować.

Witam

Jestem tutaj nowa i mam pytanie czy moglibyście polecić mi dobrego i w miarę taniego Geodetę i Architekta. Wiem , że Wy żyjecie już innymi sprawami związanymi z budową , ale ja jestem na początku drogi , a dzieckiem przy piersi:) trudno znaleźć cokolwiek.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Forumowiczów

Witam,

może ktoś ma albo wie gdzie można kupić garaż blaszany 3x6 z transportem i montazem? Chyba, że używany to inna sprawa :)

605 931 911

Kupiłem w zeszłym roku 3x5 na allegro i było najtaniej. Panowie przyjechali i złożyli, ja tylko zamocowałem przy pomocy kotew z LM. Po budowie przerobię na drewutnie ściągając ścianki żeby był przewiew dla drewna i montując drewnianą (ażurową) ściankę w celu upiększenia, a na dach pójdzie OSB i papa żeby nie dźwięczało podczas deszczu.

Witam,

może ktoś ma albo wie gdzie można kupić garaż blaszany 3x6 z transportem i montazem? Chyba, że używany to inna sprawa :)

605 931 911

Witam. Latem kupiłem garaż blaszany z int. od producenta "blaszanygaraż" o wym 3X6 za 1350 z montażem i z transportem, był w II gatunku tzw na budowę, plecy zrobione z kilku kawałków blachy różnych kolorów ale na budowę OK, musiałem tylko zrobić posadowienie z bloczków betonowych i wypoziomować je. Garaż przyjechał chyba w ciągu tygodnia, monterzy uwineli się sprawnie i szopa na narzędzia stoi. Nie wiem czy wszyscy to wiedzą ale takie budowle jak to powiedziała pani urzędniczka podlegają zgłoszeniu i ja w swojej gminie -Goleniów musiałem zgłosić zamiar postawienia tejże szopy (nie garażu, bo na niego trzeba mieć pozwolenie na budowę, nawet na blaszak- tyle przepisy), musiałem też zgłosić zamiar postawienia ogrodzenia budowlanego i altanki drewnianej 2,5X3 która pozostanie już z nami na zawsze. W przypadku mania już PnB szopę i płot chyba można postawić bez zgłoszenia, ja PnB nie miałem.

Witam

Jestem tutaj nowa i mam pytanie czy moglibyście polecić mi dobrego i w miarę taniego Geodetę i Architekta. Wiem , że Wy żyjecie już innymi sprawami związanymi z budową , ale ja jestem na początku drogi , a dzieckiem przy piersi:) trudno znaleźć cokolwiek.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Forumowiczów

tak... i uwielbiamy sformułowania "dobrego i taniego" - zaczynasz budowę to już na początku radzę Ci wybić sobie to z głowy - te dwa przymiotniki nie korelują ze sobą w żadnym przypadku! :-) musisz pytać albo o dobrego albo o taniego....

przede wszystkim napisz gdzie budujesz, geodeta miejscowy byłby dobrym rozwiązaniem, architekt także, będzie miał z pewnością przetarte ścieżki w urzędach a to wazne przy załatwianiu PNB

OSTRZEŻENIE - słuchajcie - ostrzeżenie mam dla Was, uważajcie na faceta od zabudowy GK i poddasza co się zowie MARCIN NAJMAN. Dostałem jego namiar od jednego z forumowiczów (chociaż teraz mam wątpliwości, czy tym forumowiczem nie był on sam, raptem 5 postów i to samo imię co nick), gościu zrobil u mnie 1/3 roboty i z dnia na dzień zniknął. Przyjechał na budowę o świcie, zostawił klucze, pilota od bram, zabrał narzędzia (na szczęście tylko swoje) i słuch o nim zaginął. Po dwóch dniach i prób kontaktu dostałem smsa, że jest za granicą. Nie miał nawet cywilnej odwagi o tym powiedzieć... szok, dorosły facet, żona, dziecko a zachował się jak ostatni gówniarz!

No niestety ostatnio obrodziło w takich fachowców.

Nawet Ci polecani wcześniej na forum chyba zostali rozpieszczeni i to przez nas. Znikają, nie odbierają telefonów, wymigują się od kontaktu mimo , że coś tam obiecali. Słowo niektórych jest g... warte. Szkoda czasami bo wydawało się że to solidny fachowiec, dostawał dobrą opinię polecało się go innym. Pisze ogólnie bez nazwisk. Ale przyjdzie czas by zweryfikować opinie na naszej liście.