Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Chyba najlepszy srodek do impregnacji kominów tylko dosc drogi bo i bańka starczy na 20 kominów - a na zasmarowanie czapki stosuje "roof cement" do dostania w ciastoramie - tu dysperbit nie podoła raczej rzeczy rozpuszczalnikowe

Pozdrawiam

Budszczecin

cześć

dzięki z aodpowiedź. Czekam na deszcze by mogła komisja przyjechać i sprawdzić co jest przyczyną cieknięcia. I kto by pomyślał że człowiek czaka aż popada :)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Mam prośbę, gdzieś kilka/kilkanaście stron temu śmignęły mi namiary na gościa (górala?) od podbitki. Generalnie poproszę o namiary i przybliżoną cenę za m (z materiałem, i bez) obecny wykonawca podesłał nam swojego ale ja już mam dośc tej "mafii"..

Generalnie opinie na temat wykonawców mam moooooocno do zweryfikowania, a że nie wypada mi tu dziś jobami rzucać ( aż ciśnie się na język) to obiecuje że dopisze i opisze swoje spostrzeżenia niedługo.

z drewnem tak samo jak z piaskiem, wywrotka wywali i nie wiecie, czy naprawdę jest co do tony tyle ile zamawialiście. Ja kupiłem dzisiaj ten dąb w skrzyniopaletach, wg oferty 1,7 m3 po 340 zł. Jak na złośc nie miałem ze sobą wilgotnościomierza do drewna, ale że miałem akurat duże auto pożyczone to już się zdecydowałem na 2 opakowania, na rozruch próbny kominka w tym sezonie może wystarczy ;-) Na wiosnę postawię drewutnię, wtedy kupię więcej i niech sobie leżakuje...

1,7 m3 czy 1,7 mp ???

bo jesli to cena za m3 czyli 1,7m3 = 2,61 mp to znaczy że kupiłeś dąb za 130 zł za metr przestrzenny a to bardzo dobra cena - jesli tak jest sam chętnie dokupię drewna - napisz gdzie kupiłeś

co do ilości drewna zawsze trzeba zmierzyć to co jest ułożone na samochodzie przed rozładunkiem - czasami można się mocno zdziwić

płaci się za metr przestrzenny a dostaje metr nasypowy czyli mniej bo ułożony jest pierwszy rząd a dalej już jak leci

nigdy nie da się wyliczyć tego na 100% dokładnie ale trzeba patrzeć im na ręce i minimalizowac ryzyko

1,7 m3 czy 1,7 mp ???

bo jesli to cena za m3 czyli 1,7m3 = 2,61 mp to znaczy że kupiłeś dąb za 130 zł za metr przestrzenny a to bardzo dobra cena - jesli tak jest sam chętnie dokupię drewna - napisz gdzie kupiłeś

co do ilości drewna zawsze trzeba zmierzyć to co jest ułożone na samochodzie przed rozładunkiem - czasami można się mocno zdziwić

płaci się za metr przestrzenny a dostaje metr nasypowy czyli mniej bo ułożony jest pierwszy rząd a dalej już jak leci

nigdy nie da się wyliczyć tego na 100% dokładnie ale trzeba patrzeć im na ręce i minimalizowac ryzyko

na wywieszce było 1,7 m3, musiałbym zmierzyć też tą skrzynię. Kupiłem w Dobrej, na Sportowej, zaraz po lewej stronie za stacją Bobryka, facet kiedyś nie mial kominkowego a teraz ma. A wracając do wymiarów i objętości - ja drewno z tych skrzyń wyrzuciłem na zewnątrz, a potem postawiłem sobie skrzynię (bo nie mam drewutni jeszcze) i poukładałem sam z powrotem. Mając możliwość dokładniejszego układania wyszła mi jedna elegancko pełna i druga niepełna skrzynia, ale to chyba nic dziwnego.

Mam prośbę, gdzieś kilka/kilkanaście stron temu śmignęły mi namiary na gościa (górala?) od podbitki. Generalnie poproszę o namiary i przybliżoną cenę za m (z materiałem, i bez) obecny wykonawca podesłał nam swojego ale ja już mam dośc tej "mafii"..

Generalnie opinie na temat wykonawców mam moooooocno do zweryfikowania, a że nie wypada mi tu dziś jobami rzucać ( aż ciśnie się na język) to obiecuje że dopisze i opisze swoje spostrzeżenia niedługo.

ja podawałem jego namiary - Andrzej Wojtyczka (886) 162 028, powiedz mu, że masz namiar od Sławka z Dobrej z Paproci. Z tego co wiem jest mocno zarobiony, najbliższe wolne terminy to chyba dopiero rok 2012...

na wywieszce było 1,7 m3, musiałbym zmierzyć też tą skrzynię. Kupiłem w Dobrej, na Sportowej, zaraz po lewej stronie za stacją Bobryka, facet kiedyś nie mial kominkowego a teraz ma. A wracając do wymiarów i objętości - ja drewno z tych skrzyń wyrzuciłem na zewnątrz, a potem postawiłem sobie skrzynię (bo nie mam drewutni jeszcze) i poukładałem sam z powrotem. Mając możliwość dokładniejszego układania wyszła mi jedna elegancko pełna i druga niepełna skrzynia, ale to chyba nic dziwnego.

Przyznam że jestem ciekaw - czekam na info o wynikach pomiarów.

Co do ułożenia to zazwyczaj jak układam w wiacie to oczywiście jest lepiej ułożone niż na samochodzie i zajmuje mi mniej miejsca.

Nie wiem jak to było w tej Twojej skrzyni, czy drzewo było poukładane czy nasypane tak jak w skrzyni ze zdjęcia poniżej:

http://www.swiatdrzewa.pl/page2.php?view=preview&category=37&image=405

Witam,

Stoimy przed kupnem wiezby i dachowki.

Pierwsze pytanie: gdzie w Szczecinie moge kupic dobrej jakosci drewno na wiezbe? Kiedys na forum pisaliscie o tartaku Kudry w Mierzynie, ale nie pamietam czy bylo to w pozytywnym, czy w negatywnym kontekscie. :) Probuje znalezc te posty, ale cos mi nie wychodzi. Prosze o tartak z polecenia.

Co do dachowki. Dostalam wycene z Extradachu. Pytanie do Was: jak wysoki rabat udalo Wam sie uzyskac w tym skladzie? Bede kupowala dachowke (ceramiczna), wraz z akcesoriami (gasiory itp.) i kompletem orynnowania. Zastanawiam sie rowniez nad kupnem okien polaciowych u nich.

Z gory dziekuje za odpowiedzi!

P.S. Moze macie jeszcze jakis ciesli i dekarzy, ktorzych moglibyscie polecic?

Przyznam że jestem ciekaw - czekam na info o wynikach pomiarów.

Co do ułożenia to zazwyczaj jak układam w wiacie to oczywiście jest lepiej ułożone niż na samochodzie i zajmuje mi mniej miejsca.

Nie wiem jak to było w tej Twojej skrzyni, czy drzewo było poukładane czy nasypane tak jak w skrzyni ze zdjęcia poniżej:

http://www.swiatdrzewa.pl/page2.php?view=preview&category=37&image=405

nie, tak nie było...!

Witam,

Pierwsze pytanie: gdzie w Szczecinie moge kupic dobrej jakosci drewno na wiezbe? Kiedys na forum pisaliscie o tartaku Kudry w Mierzynie, ale nie pamietam czy bylo to w pozytywnym, czy w negatywnym kontekscie. :) Probuje znalezc te posty, ale cos mi nie wychodzi. Prosze o tartak z polecenia.

Co do dachowki. Dostalam wycene z Extradachu. Pytanie do Was: jak wysoki rabat udalo Wam sie uzyskac w tym skladzie? Bede kupowala dachowke (ceramiczna), wraz z akcesoriami (gasiory itp.) i kompletem orynnowania. Zastanawiam sie rowniez nad kupnem okien polaciowych u nich.

wysokość rabatu nie jest czynnikiem bezwzględnym, gdyż jak sądzę marże od producentów są różne a i w ramach jednego producenta marże na różne produkty mogą i pewnie są inne. Nie podejrzewam, żeby procentowo taki sam rabat był na dachówkę podstawową zwykłą nieglazurowaną i glazurowaną z wyższej półki cenowej. Zresztą na wycenach z Extra Dachu zawsze była kwota końcowa a nie wysokość rabatu. Ja u nich brałem dachówkę i okna połaciowe Veluxa, przy czym ceny wynegcjowałem sobie bezpośrednio z nimi a zakupu dokonał mój wykonawca, który potem wystawił mi na to wszystko FV na 8% VAT (materiał z montażem, w ten sposób miałem 15% taniej). Brałem membranę, dachówkę, wszystkie akcesoria (ławy, dachówki kominkowe itp.) rynny i właśnie okna połaciowe. Domyślam się, że rabat był raczej od wartości zamówienia niż od każdego asortymentu osobno.

Witam,

Odnośnie więźby mi bardzo dobrze pracowało się ze Sławlandem.

Jeżeli chodzi o dachówkę, sprawdź takie same ilości we wszystkich firmach budowlanych w Szczecinie. Mi najtaniej wyszło w Extradachu i przy ostatecznych negocjacjach jeszcze nieco utargowaliśmy cenę (oprócz dachówki podstawowej były wszystkie gąsiory, spinki, kominki wentylacyjne, rynny, ławy kominiarskie, wyłazy dachowe, obróbki blacharskie, wakaflex i membrana).

wysokość rabatu nie jest czynnikiem bezwzględnym, gdyż jak sądzę marże od producentów są różne a i w ramach jednego producenta marże na różne produkty mogą i pewnie są inne. Nie podejrzewam, żeby procentowo taki sam rabat był na dachówkę podstawową zwykłą nieglazurowaną i glazurowaną z wyższej półki cenowej. Zresztą na wycenach z Extra Dachu zawsze była kwota końcowa a nie wysokość rabatu. Ja u nich brałem dachówkę i okna połaciowe Veluxa, przy czym ceny wynegcjowałem sobie bezpośrednio z nimi a zakupu dokonał mój wykonawca, który potem wystawił mi na to wszystko FV na 8% VAT (materiał z montażem, w ten sposób miałem 15% taniej). Brałem membranę, dachówkę, wszystkie akcesoria (ławy, dachówki kominkowe itp.) rynny i właśnie okna połaciowe. Domyślam się, że rabat był raczej od wartości zamówienia niż od każdego asortymentu osobno.

Zdaje sobie sprawe, ze marze sa rozne, ze kazdy zaczyna negocjacje z roznego pulapu cenowego i z roznym zestawem zakupowanych materialow budowlanych. Jednak pytam o wysokosc rabatu, ktory udalo sie Wam uzyskac, bo juz sama nie wiem o ile moge sie starac. Nie umiem sie targowac, a wszedzie mowia zeby sie o rabat upomniec. I rzeczywiscie glupio tego nie zrobic, skoro jest to ogolnie przyjete. :) Zastanawia mnie ile udalo Wam sie jeszcze zbic z tej ceny koncowej podanej na ofercie. Jednak rozumiem o co Ci chodzi i zdaje sobie sprawe, ze zadane przeze mnie pytanie jest typu: mam projekt na dom 180m2. Ile bedzie kosztowalo jego wybudowanie? ;)

A co do zakupu, to tez chcemy kupowac przez naszego wykonawce ze wzgledu na VAT.

Odnośnie więźby mi bardzo dobrze pracowało się ze Sławlandem.

Jeżeli chodzi o dachówkę, sprawdź takie same ilości we wszystkich firmach budowlanych w Szczecinie. Mi najtaniej wyszło w Extradachu i przy ostatecznych negocjacjach jeszcze nieco utargowaliśmy cenę (oprócz dachówki podstawowej były wszystkie gąsiory, spinki, kominki wentylacyjne, rynny, ławy kominiarskie, wyłazy dachowe, obróbki blacharskie, wakaflex i membrana).

Ad Slawland -> Dobrze wiedziec. Juz zrobilam u nich wycene (dobra oferta) i zastanawialam sie nad jakoscia drewna, ktore sprzedaja. (jeszcze u nich nie bylam, wyslalam tylko zapotrzebowanie i dostalam mailowa odpowiedz). Na liscie wykonawcow ktos na Slawland narzeka, ze sprzedaja slabe drewno, co to jeszcze wczoraj w lesie roslo...Ale i kto inny chwali, wiec sama nie wiem. Bylam tez u Kudry i wycena jest ok. Drewno tez dobrze wyglada.

Tak wlasnie chce zrobic. :) Ja wlasnie pytalam o wysokosc tego "nieco". Ile % od calej sumy udalo sie zbic z ceny. Tez kupowalabym caly dach z akcesoriami.

My zamówiliśmy ostatecznie u u Kudry (byliśmy też u innych, o których była mowa na forum), więc dam znać później jak sprawy się mają. Odnośnie opinii tak to jest - jednemu się podpasuje, drugiemu nie.Zanim wystawi się opinię trzeba przemyśleć -żeby nikogo nie skrzywdzić niechcący, ale z drugiej strony "zbieram" sobie plusy i minusy różnych dostawców usług itp. i już widzę, że zdarzają się tacy, przed którymi wypadałoby po prostu ostrzec (na szczęście odpukać odosobnione przypadki). Nie mam takich zwyczajów i nigdy tego nie robiłam, ale jak ktoś okaże się do końca nieuczciwy to chyba nie będzie wyjścia.

A nasza lista działa w ogole?

Ad Slawland -> Dobrze wiedziec. Juz zrobilam u nich wycene (dobra oferta) i zastanawialam sie nad jakoscia drewna, ktore sprzedaja. (jeszcze u nich nie bylam, wyslalam tylko zapotrzebowanie i dostalam mailowa odpowiedz). Na liscie wykonawcow ktos na Slawland narzeka, ze sprzedaja slabe drewno, co to jeszcze wczoraj w lesie roslo...Ale i kto inny chwali, wiec sama nie wiem. Bylam tez u Kudry i wycena jest ok. Drewno tez dobrze wyglada.

Tak wlasnie chce zrobic. :) Ja wlasnie pytalam o wysokosc tego "nieco". Ile % od calej sumy udalo sie zbic z ceny. Tez kupowalabym caly dach z akcesoriami.

My zamówiliśmy ostatecznie u u Kudry (byliśmy też u innych, o których była mowa na forum), więc dam znać później jak sprawy się mają. Odnośnie opinii tak to jest - jednemu się podpasuje, drugiemu nie.

A nasza lista działa w ogole? Zbieram plusy i minusy różnych dostawców usług itp. i już widzę, że zdarzają się tacy, przed którymi wypadałoby po prostu ostrzec. Nie mam takich zwyczajów i nigdy tego nie robiłam, ale jak ktoś okaże się do końca nieuczciwy (a niestety bywa) to chyba nie będzie wyjścia.

W moim przypadku Kudra nie był specjalnie skory do negocjacji ;) Ale chyba wszystko jest uzależnione od dnia/fazy księżyca/wstania którąś nogą/wyspania itp.

Odnośnie listy, dodam opinie ale tylko o tych z którymi współpracowałem. Ci których zaprosiłem na budowę, a nie przeszli kwalifikacji, nie zawsze wynikało z niefachowości, a książki po obrazku oceniać nie chcę. To że mi ktoś nie podpasował, nie oznacza że innemu nie podpasuje i na odwrót, ten z kim się dogadałem i świetnie się rozmawiało może z kimś innym totalnie nie znaleźć kontaktu.

Nie wiem czy lista polecanych fachowców działa więc pisze tutaj bo czuję potrzebe podzielenia się namiarami na dobrego fachowca od drobiazgów, czyli tzw. złota rączka http://www.zlotaraczka.szczecin.pl/. Dość długo potrzebowałam właśnie kogoś takiego ale poszperałam w internecie i znalazłam a co więcej, nie zawiodłam się.Gdy fachowcy poszli to pozostało trochę małych poprawek(np.z powodu nieszczelnego dachu był zalany sufit w łazience i trzeba było na nowo położyć gładź i pomalować a do tego żaden fachowiec nie przyjedzie) , zawieszenie żyrandoli, uzupełnienie tynku i pomalowanie wokół drzwi wejściowych po ich wymianie, poprawne zamontowanie dodatkowego zamka do drzwi ( poprzedni fachowiec założył go jakoś tak że nie źle funkcjonował), złożenie mebli. Te wszystkie czynności pan Tomek zrobił super, cena umiarkowana ale najważniejsze że zrobił to dobrze. Moja informacja będzie na pewno przydatna wszystkim tym dla których takie czynności są zmorą, jak w naszym przypadku ( trochę też przeszkadza kręgosłup w gimnastykowaniu się np. przy skręcaniu mebli)

Ostatnio miałam serię że co fachowiec to partacz dlatego kontakt z tym panem wprawił mnie w euforię, wszystkie drobne ale dokuczliwe bolączki znikły, czego innym w podobnej sytuacji życzę.:yes: