Slawek_K 23.11.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 No 1500 na zakonczenie to duzo. Chyba, ze na start wzial z 500 zl. Ja za calosc jakos placilem razem 2000. A jakbym wczesniej inaczej to zalatwil to z 1700-1800 by mnie to kosztowalo. Fantom mój wziął do tej pory 700 za wytyczenia na rozpoczęciu budowy i 250 zł za wytyczeni agranic działki bo mój poj....y sąsiad z metrówką latał jak ogrodzenie robiłem, więc dla świętego spokoju to zrobiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 23.11.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 mam do sprzedania 20 rolek SUPER-MATY ISOVER lambda 0,33, grubość 10 cm... była na drugą warstwę, ale zdecydowałem na podaszu nad garażem nie dawać tej drugiej warstwy. Przechowywana na suchej i ciepłej podłodze, kupiona w Extra Dachu... zainteresowanych prosze na priv, podam cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 23.11.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 hmmm. Na jakim zebraniu ?. Witam ja na zebraniu nie byłam ale się do grupy zapisałam. Mam pytanie i prośbę zarazem na namiary na adaptację gotowego projektu. Jak narzie dostałam dwie oferty. Można powiedzeć, że biura sobie hasaja ile wlezie na niezorientowanych klientach. Za adaptację bez zmian w architekturze i konstrukcji ale z branżami wod-kan na działce i prądem ze skrzynki do domku jedno biuro zażyczyło sobie 5900 drugie za to samo 3600. I może byłabym skłonna wydać te 3600 ale na gotowy projekt z archonu poszło 2300. Jeżeli ktoś mógłby polecić biuro, które w ramach sensownych kosztów wykona adaprację to bardzo proszę. Pozdrawiam. olej adaptację i weź dobrego kierownika budowy. adaptacja to pieniądze wywalone w błoto, bierz najtańszą wersję, wszystko na bieżąco będzie poprawiał kierbud. Moje biuro wzięło ode mnie 6.000 zł netto (zresztą takie stawki płaciła chyba wiekszość z nas zaczynająca 1-1,5 roku temu) i za te pieniądze miałem wodomierze i rozdzielnicę elektryczną w wiatrołapie i cała masę różnych "kwiatków" wyprostowanych zawczasu przez kierbuda. Na projekt wydałem 2500 więc razem poszło 8500. Jak masz ofertę za 3600 to bierz w ciemno, chociaż sądzę, że koledzy i koleżanki potwierdzą, że ważniejsza jest nie cena lecz to, żeby dane biuro miało "wydeptane ścieżki" w gminie, w której starasz sie o PnB. Bo ja co prawda zapłaciłem 6000, ale PnB dostałem w 7 dni po złożeniu kompletu dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 24.11.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 olej adaptację i weź dobrego kierownika budowy. adaptacja to pieniądze wywalone w błoto, bierz najtańszą wersję, wszystko na bieżąco będzie poprawiał kierbud.... Może nie do końca olej adaptację, bo jednak to architekt ustawia dom na działce nie kierbud. I to również architekt nanosi wszystkie instalacje zewnętrzne oraz okna na dachu (zawsze możesz potem dać mniej ale dodać okno to już zmiana PnB). Potwierdzam że wszystkie zmiany wewnątrz zarówno działówek jak i instalacji możesz robić po swojemu bez konieczności adaptacji oraz to, że bierz tego architekta za 3600 jeśli w cenie zrobi wszystko aż do uzyskania PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 24.11.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 hmmm. Na jakim zebraniu ?. Witam ja na zebraniu nie byłam ale się do grupy zapisałam. Mam pytanie i prośbę zarazem na namiary na adaptację gotowego projektu. Jak narzie dostałam dwie oferty. Można powiedzeć, że biura sobie hasaja ile wlezie na niezorientowanych klientach. Za adaptację bez zmian w architekturze i konstrukcji ale z branżami wod-kan na działce i prądem ze skrzynki do domku jedno biuro zażyczyło sobie 5900 drugie za to samo 3600. I może byłabym skłonna wydać te 3600 ale na gotowy projekt z archonu poszło 2300. Jeżeli ktoś mógłby polecić biuro, które w ramach sensownych kosztów wykona adaprację to bardzo proszę. Pozdrawiam. 3600 to wcale nie jest drogo. Próbowałem sam przejść 3 lata temu tą drogę i koszty są następujące: Mapa u geodety 600 Proj przyłączy 4 branże x 400 = 1600 Geolog 800 To już 3000, a przecież jeszcze architekt musi pozbierać papierki, uzgodnienia w teczkę i coś zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 24.11.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 3600 to wcale nie jest drogo. Próbowałem sam przejść 3 lata temu tą drogę i koszty są następujące: Mapa u geodety 600 Proj przyłączy 4 branże x 400 = 1600 Geolog 800 To już 3000, a przecież jeszcze architekt musi pozbierać papierki, uzgodnienia w teczkę i coś zarobić. a wręcz podejrzanie tanio, sytuacja w której architekt podejmuje się wszystkiego za małe pieniądze, a potem zwodzi przez rok zrzucając całą winę na urzędników to nieodosobniony przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 24.11.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Może nie do końca olej adaptację, bo jednak to architekt ustawia dom na działce nie kierbud. I to również architekt nanosi wszystkie instalacje zewnętrzne oraz okna na dachu (zawsze możesz potem dać mniej ale dodać okno to już zmiana PnB). noooo... instalacje zewnętrzne - wodomierze w wiatrołapie, gaz w wiatrołapie, elektryczna skrzynka w wiatrołapie - to są instalacje zewnętrzne wprowadzone do domu, bo po co do garażu! Okna połaciowe co jeden rzut na planie to w innym miejscu, okno w salonie raz do samej podłogi raz nie, dostawione w garażu okienka o wymiarze 0 x 0 cm, taras przedłużony, ale Panu się rzuty w pewnym momencie pomyliły i dorysował mi taras na wejściu do budynku... wymieniać dalej? taka oto farsa za nieco ponad 6000 zł (i wytargowane, żeby netto było brutto bez FV). Przez ostatni rok to słyszałem tutaj na forum, że tylko Barnich był ze swojego architeklta zadowolony i nie wiem, czemu go nie posłuchałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 25.11.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 noooo... instalacje zewnętrzne - wodomierze w wiatrołapie, gaz w wiatrołapie, elektryczna skrzynka w wiatrołapie - to są instalacje zewnętrzne wprowadzone do domu, bo po co do garażu! Okna połaciowe co jeden rzut na planie to w innym miejscu, okno w salonie raz do samej podłogi raz nie, dostawione w garażu okienka o wymiarze 0 x 0 cm, taras przedłużony, ale Panu się rzuty w pewnym momencie pomyliły i dorysował mi taras na wejściu do budynku... wymieniać dalej? taka oto farsa za nieco ponad 6000 zł (i wytargowane, żeby netto było brutto bez FV). Przez ostatni rok to słyszałem tutaj na forum, że tylko Barnich był ze swojego architeklta zadowolony i nie wiem, czemu go nie posłuchałem Bo architekta, tak jak budowlańca też trzeba sprawdzać... zdecydowałeś się na samodzielną budowę nie od dewelopera więc nie narzekaj ;P Poza tym nie rozumiem czemu nie kazałeś mu poprawić baboli. Ja ze swoim architektem miałem kilka spotkań na których powiedziałem wszystko jak to widzę i ze wszystkich rzeczy jakie mi wykonał mam tylko jeden element, który mi się nie podoba, czyli usytuowanie płotu, ale to jak czytam Twojego posta jest drobnostką i najwyraźniej trafiłem zdecydowanie lepiej i tak na dobrą sprawę to jestem ze swojego zadowolony. Wszystkie skrzynko-instalacje mam w kotłowni lub pomieszczeniu gospodarczym. Architekt podpowiedział mi kilka ciekawych propozycji (m.in. ścieżka do domu po łuku nie na wprost, tak abym mógł w przyszłości zdecydować się w którą stronę chcę bramę wjazdową, bez konieczności blokowania furtki, bo mam garaż wbudowany w bryłę domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 25.11.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 a wręcz podejrzanie tanio, sytuacja w której architekt podejmuje się wszystkiego za małe pieniądze, a potem zwodzi przez rok zrzucając całą winę na urzędników to nieodosobniony przypadek. Właśnie takie podejście podbija ceny. Ja dałem za całą adaptację 4000zł (zmiany w projekcie, wszystkie projekty branżowe aż do pozwolenia na budowę). Jak dzwoniłem do architektów w Szczecinie to wołali od 6000tys w górę. Oczywiście w czasie budowy wychodzą różne problemy które architekt mógłby przewidzieć lub wykonać inaczej. Zresztą to samo tyczy kierowników budowy wołają po 5000tys i nie oznacza wcale, że Ci drożsi mają większe doświadczenie. Ja za kierownika zapłaciłem 3000zł i jestem zadowolony i wszyscy którym go polecili również. Sam zresztą dostałem namiary na niego z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 25.11.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 a wręcz podejrzanie tanio, sytuacja w której architekt podejmuje się wszystkiego za małe pieniądze, a potem zwodzi przez rok zrzucając całą winę na urzędników to nieodosobniony przypadek. No niestety można trafić i na droższego co potem zwodzi i/lub zapomina o podstawowych rzeczach lub trzeba samemu pilnować i po 10 razy przypominać. Ja tam nikomu nie polecę naszej Pani "architekt" - no chyba, że mi ktoś mocno podpadnie ale to by musiał poważnie podpaść A zasadniczo kogo mogę to ostrzegam przed jej usługami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsunami 25.11.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Architekta jak kazdego fachowca którego bierzemy trzeba sprawdzać. I kontrolować. Cóż - ja tez jestem z grona osób, które wykazały się zbyt dużym zaufaniem. Na usprawiedliwienie dodam, że to początki budowania były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 26.11.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Architekta jak kazdego fachowca którego bierzemy trzeba sprawdzać. I kontrolować. Cóż - ja tez jestem z grona osób, które wykazały się zbyt dużym zaufaniem. Na usprawiedliwienie dodam, że to początki budowania były Witam po przerwie Kontrola to podstawa:) Ale pomimo tego i tak błędów się nie ustrzeżemy, bo przy pierwszym domu nie wszystko się wie, a nawet jak się wie, to tak mogą nas zakręcić, że się zgłupieje:). Już teraz wiem, czego następnym razem nie popuściłabym. Mądry Polak ...A ufać zdecydowanie nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 26.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 No niestety można trafić i na droższego co potem zwodzi i/lub zapomina o podstawowych rzeczach lub trzeba samemu pilnować i po 10 razy przypominać. Ja tam nikomu nie polecę naszej Pani "architekt" - no chyba, że mi ktoś mocno podpadnie ale to by musiał poważnie podpaść A zasadniczo kogo mogę to ostrzegam przed jej usługami . Potwierdzam, że droższy nie znaczy lepszy. Niektórzy są nastawieni na kasę, bo im rynek na to pozwolił - cenią się, a od siebie nie dają za wiele, ba - nawet potrafią dać się we znaki z różnych względów. Nie mam na myśli tylko architektów, ale też i innych uczestników procesu budowlanego. Nie mowię o wykonawcy, bo akurat nie mieliśmy najdroższego - a czy to z kolei się opłaciło - czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsunami 27.11.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Czy ktoś może mi polecić wykonawcę szklanych balustrad (tafla szkła) na schody? Zabieram się właśnie do szukania i ciężko mi idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 27.11.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 witam.idzie zima. mam zrobiony stan 0,wylany chudziak.czy ktos z was konczył na tym etapie przed zima.czy zabezpieczaliscie w jakis sposób podłoge na gruncie przed sniegiem i mrozem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 27.11.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Czy ktoś może mi polecić wykonawcę szklanych balustrad (tafla szkła) na schody? Zabieram się właśnie do szukania i ciężko mi idzie najprawdobniej spełni Twoje oczekiwania szklarz na ul. kwiatowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 27.11.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 witam.idzie zima. mam zrobiony stan 0,wylany chudziak.czy ktos z was konczył na tym etapie przed zima.czy zabezpieczaliscie w jakis sposób podłoge na gruncie przed sniegiem i mrozem ja zabezpieczyłem tylko rury kanalizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 27.11.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 witam.idzie zima. mam zrobiony stan 0,wylany chudziak.czy ktos z was konczył na tym etapie przed zima.czy zabezpieczaliscie w jakis sposób podłoge na gruncie przed sniegiem i mrozem W zeszlym roku tak skonczylismy na zime. Fundamenty byly ocieplone i zasmarowane dysperbitem, rury kanalizacyjne tylko zakryte denkami. Dopiero na wiosne szla papa i dalej juz sciany. O chudziak sie nie boj, na to i tak idzie styropian i posadzka wlasciwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 27.11.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 martwie sie zeby chudziak nie popekał jak mrozy scisna. wiadomo snieg czy deszcz i mróz woda podejdzie i wysadzi ten chudziak.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 27.11.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 martwie sie zeby chudziak nie popekał jak mrozy scisna. wiadomo snieg czy deszcz i mróz woda podejdzie i wysadzi ten chudziak.pozdrawiam Jak masz tak jak to opisał Tomek, to się nie martw, ja też tak miałem i wszystko było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts