Nina1001 26.01.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 2,5-4 z fakturą taki co pilnuje budowy - zależy też od ilości wizyt. Mniej taki co tylko stawia pieczątki. Są podobno tacy za 1500. Mówimy tu o SSO. Co do stawek: ile kosztuje aktualnie zabudowa poddasza - od położenia wełny do malowania. Pytam o samą robociznę. Czy ktoś mógłby mi polecić na priv jakąś sprawdzoną ekipę? Z góry dzięki. Będę wdzięczna za polecenie kierownika budowy ze Szczecina, niekoniecznie takiego co stawia pieczątki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaTomek 26.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Teraz my poszukujemy dobrego kafelkarza - możecie nam kogoś polecić albo przypomnieć wcześniej polecane namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro-szczecin 26.01.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 WITAM!Jestem tu nowy. Kolega mi polecił tę stronę. Podobno można tu pozyskac wiele cennych informacji. Jestem w trakcie budowy, a konkretnie mury już stoją, kończę zakładac dach. Pod koniec lutego ekipa miała zaczynac elektrykę, ale niestety nie wiem dlaczego odmówili mi. Pilnie poszukuję dobrych fachowców. Proszę o polecenie, numer telefonu. Z góry serdecznie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.01.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 WITAM! Jestem tu nowy. Kolega mi polecił tę stronę. Podobno można tu pozyskac wiele cennych informacji. Jestem w trakcie budowy, a konkretnie mury już stoją, kończę zakładac dach. Pod koniec lutego ekipa miała zaczynac elektrykę, ale niestety nie wiem dlaczego odmówili mi. Pilnie poszukuję dobrych fachowców. Proszę o polecenie, numer telefonu. Z góry serdecznie dziękuję! Witam, gdzie budujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 27.01.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 mam zestawienie materiałowe do budowy, wytłumaczcie mi proszę, dlaczego potrzeba bloczków betonowych 1883 szt 380x250x140 i pustaków porotherm 3444 szt 250x375x238 ? Które do czego służą? Jest jeszcze pustak ścienny 744 szt 80x500x230... Próbuję jakoś to ogarnąć i rozejrzeć się za materiałami na początek budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 27.01.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 mam zestawienie materiałowe do budowy, wytłumaczcie mi proszę, dlaczego potrzeba bloczków betonowych 1883 szt 380x250x140 i pustaków porotherm 3444 szt 250x375x238 ? Które do czego służą? Jest jeszcze pustak ścienny 744 szt 80x500x230... Próbuję jakoś to ogarnąć i rozejrzeć się za materiałami na początek budowy Prawdopodobnie: bloczki betonowe 380x250x140 - ściany fundamentowe pustaki porotherm 250x375x238 - ściany nośne pustak ścienny 80x500x230 - ściany działowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.01.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dla tych w rozterce czego ile i jakie - całe mnóstwo kalkulatorów od budowlanych po ogrodnicze... http://budowlane-materialy.com/pl/kalkulatory-budowlane/kalkulatory-budowlane-link.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 27.01.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam,Uffff... Złożyłem zawiadomienia o zakończeniu budowy. Chyba wszystko złożyłem ok, ale nadgorliwy urzędnik może coś znaleźć w papierach. Miał ktoś z was jakieś przykre doświadczenia z formalnym zakończeniem budowy w powiecie polickim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 27.01.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Prawdopodobnie: bloczki betonowe 380x250x140 - ściany fundamentowe pustaki porotherm 250x375x238 - ściany nośne pustak ścienny 80x500x230 - ściany działowe to oznacza ściany z pustaka porothermu, to dobrze czy źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolędnicy 27.01.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Powodzenia ! A gdzie budujecie ? Kobylanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 27.01.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Kobylanka a z której strony? Bo ja zaczynam budowę w Bielkowie zaraz na początku za laskiem więc witam wsiowych sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro-szczecin 27.01.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Szukam sprawdzonych instalatorów!możecie coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 27.01.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 to oznacza ściany z pustaka porothermu, to dobrze czy źle? Porotherm, beton komórkowy czy silikaty - każdy materiał można spier... przy murowaniu. Pytanie co lepsze przypomina dyskusje na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy.:) Najłatwiej i najszybciej murują z porothermu - a tak z ciekawości: bloczków na fundament i pustakow na ściany działowe miałem podobne ilości. Za to porothermu 25 tylko 2/3 twoich - jaki to projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 27.01.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witajcie, a ja jestem już po elektryce , a wczoraj wyszedł tynkarzco dziennie zagladam pale w kozie zeby spokojnie dochodziły do siebie...c zekam na oferty hydraulików i ogrzewania... mozecie polecic jakies ekipy od podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro-szczecin 27.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam, gdzie budujesz ? Szczecin -Gumience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 27.01.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 mam zestawienie materiałowe do budowy, wytłumaczcie mi proszę, dlaczego potrzeba bloczków betonowych 1883 szt 380x250x140 i pustaków porotherm 3444 szt 250x375x238 ? Które do czego służą? Jest jeszcze pustak ścienny 744 szt 80x500x230... Próbuję jakoś to ogarnąć i rozejrzeć się za materiałami na początek budowy Witam.jaki masz projekt? na zamówienie robiłeś czy kupiłes gotowy. jak kupiłes gotowy to go dobrze przeanalizuj.wszystko ładnie powinienes miec opisane. ja w swoim miałem. czy robiłes badanie gruntu?jak tak to bedziesz miał opisana głebokośc posadowienia budynku.moze wyjsc wiecej bloczków betonowych albo mniej. W projekcie masz napewno opisane z czego maja byc sciany konstrukcyjne. jak porotherm to taka cegła ceramiczna taka dziurawka. Musisz usiasc i sobie wszystko poprzeliczac. licz tylko na siebie, chyba ,ze masz fajnego kierownika budowy. ja materiały sobie sam wyliczam. dzieki firmie która mi buduje juz jestem w plecy pare stówek. tak mi wyliczyli beton na ławy i chudziak.przede wszystkim poczytaj sobie,kup jakis poradnik zeby cie firma nie nacigła. jak masz czas i ochote to sam kupuj materiały z wiekszosci mozesz odliczyc vat 15%. Powodzenia. a i jeszcze pytaj na forum napewno ci ktos podpowie, doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 27.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam.jaki masz projekt? na zamówienie robiłeś czy kupiłes gotowy. jak kupiłes gotowy to go dobrze przeanalizuj.wszystko ładnie powinienes miec opisane. ja w swoim miałem. czy robiłes badanie gruntu?jak tak to bedziesz miał opisana głebokośc posadowienia budynku.moze wyjsc wiecej bloczków betonowych albo mniej. W projekcie masz napewno opisane z czego maja byc sciany konstrukcyjne. jak porotherm to taka cegła ceramiczna taka dziurawka. Musisz usiasc i sobie wszystko poprzeliczac. licz tylko na siebie, chyba ,ze masz fajnego kierownika budowy. ja materiały sobie sam wyliczam. dzieki firmie która mi buduje juz jestem w plecy pare stówek. tak mi wyliczyli beton na ławy i chudziak.przede wszystkim poczytaj sobie,kup jakis poradnik zeby cie firma nie nacigła. jak masz czas i ochote to sam kupuj materiały z wiekszosci mozesz odliczyc vat 15%. Powodzenia. a i jeszcze pytaj na forum napewno ci ktos podpowie, doradzi. projekt kupiłam gotowy, jest dość dobrze opracowany, po prostu byłam zaskoczona ilością betonu,wydaje mi się ze jest go za dużo, przeliczyłam ile go potrzeba na fundamenty, i cos mi tu nie pasuje. Mam fajną kierowniczkę i na pewno przeliczymy ilość materiałów. Materiały będę kupować sama, mam dość dobre dojścia, więc mam nadzieję na jakieś oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro-szczecin 27.01.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 za to Ty na pewno jesteś facetem, choć znalazłabym na Twoje okreslenie wiele trafnych epitetów, nie chcesz to nie odpowiadaj, i nie drwij, bo to nie jest miejsce tego typu, i uwierz mi, wystarczy tylko odrobina kultury, naprawdę... owszem, jestem kobietą, a wszystkim kobietom w Twoim otoczeniu szczerze wspólczuję I bardzo dobrze!!!!!!! Juz sam miałem zwrócic uwagę, za ten wpis!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 27.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Porotherm, beton komórkowy czy silikaty - każdy materiał można spier... przy murowaniu. Pytanie co lepsze przypomina dyskusje na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy.:) Najłatwiej i najszybciej murują z porothermu - a tak z ciekawości: bloczków na fundament i pustakow na ściany działowe miałem podobne ilości. Za to porothermu 25 tylko 2/3 twoich - jaki to projekt? Azalia 3 z ArchDomu, jeszcze w zeszłym roku na stronie internetowej wisiały zestawy materiałów i robocizny i kosztorys, dziś trzeba za to zapłacić, na szczęście wydrukowałam wszystko a Ty jaki masz projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 27.01.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Azalia 3 z ArchDomu, jeszcze w zeszłym roku na stronie internetowej wisiały zestawy materiałów i robocizny i kosztorys, dziś trzeba za to zapłacić, na szczęście wydrukowałam wszystko a Ty jaki masz projekt? Ja buduję Dom w Rododendronach 6 G2 (troche rozciągnięty - ponad 2 metry dłuższy niż w projekcie) Zestawienie, które podałaś jest z oficjanego kosztorysu http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/1591/wersje/azalia_3_2077_a_-_z_garazem_2st..pdf Co do bloczków fundamentowych może byż różnie w zależności od ukształtowania i gruntu na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts