Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

jak nie masz podziału geodezyjnego, tzn wyznaczonegj działki pod dom i rolnej, to z klucza po inwentaryzacji całośc staje sie budowlaną.

no i tak się chyba stało.....

podział geodezyjny to po prostu podział na 2 osobne działki czy jakiś inny twór?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Podział geodezyjny działki to podział na 2 działki:-) ale, jak masz zapis w planie zagospodarowania ze na terenie jest zakaz podziału działki, to tego nie zrobisz. Masz 2 działki wtedy jedna budowlana i druga rolną Trudno, mleko juz wylane:-( Ludzie odbieraja budynki bo nie chca płacic ubezpieczenia od kredytu;-) do czasu ustanowienia hipoteki i wola prad na taryfie zwykłej, a nie budowlanej

co masz na myśli wydzielić geodezyjnie??? podzielić na 2 działki??

nic takiego nie robiłem raczej, na pewno nie było przy tym geodety....

po prostu złożyłem papierem o odrolnienie 200m2 pod budowę domu jeśli dobrze pamiętam

Też odralniałem pod budowę domu. A po inwentaryzacji okazało się że całość jest odrolniona. Kontaktowałem się z geodetą i urzędem i jakoś każdy się wymijał od konkretnej odpowiedzi czemu "tak wyszło".

ile płaciliście dekarzowi? za dach dachówka i więzba?

cześć

Witam po dłuższej nieobecności na forum. Na razie mamy przerwę w budowie. Skońszyliśmy SSO i dom czeka na wykończeniówkę. Ma osiąść, wyschnąś i wymroziś się. Podobno to "zdrowo" dla konstrukcji budynku :) a nam się nie spieszy. Wracając do dachu. Osobno brałem cieśle (30 złm2) i dekarza (40zł m2) gdyż uważam że każy na budowie musi robić to co umie najlepie,j a fachowiec do wszystkiego jest moim zdaniem do niczego. Dach mam prosty, dwu spadowy ale wymagający, kryty płaską dachówką a na takim dachu widać każde niedociągnięcia i błędy wykonawcze. Chłopaki dach wybudowali bardzo dobrze.

pozdro

a tak przy okazji, znacie kogos ze Szczecina kto budował na micropalach?

Witam, też miałem stawiać na mikropale. Są rozne technologie. W jednej wielka wiertarka wierci długi otwór, do którego wtłacza się cement. W innej wwierca sie rury, do środka zbrojenie i znowu cement. W sumie droga zabawa.

Podaję link do firmy, gdzie o mały włos nie zamówiłem tych mikropali:

http://www.mikropale.pl/index.php

Przy powierzchni zabudowy rzędu 100 m^2 krzykneli 35 tys. zł. W sumie niedrogo. Inna firma wołała 75 tys. Spore rozbieżności. I warto dobrze poszukać. Koszt jak pamiętam to 100 zł za mb. pala, np 4 m. głebokości, 1 pal = 400 zł. Przemnóż sobie i będziesz wiedziała. Bardzo wazne jest precyzyjne wykonanie, pomiary geodeta!! Jak cos zawalą, to umarł w butach. Potrzeba 3,4 pale na metr bieżacy fundamentów. Potrzebny szacunek i wyliczenia specjalisty, zależnie od warunków terenowych.

W końcu zrezygnowałem z mikropali, bowiem jeden fachowiec orzekł, że można na płycie. I tak zrobiłem.

Radziłbym sprawdzić, czy nie możesz budowac na płycie fundamentowej. Poradzić się dobrego fachowca. Na płycie można dom postawić nawet na torfowisku.