e_tomi 23.03.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 witam.juz czas zeby zaczac rozgladac sie za oknami.co mozecie polecic.bede szukał okna pcv z okleina okna zamówiłem w MS na Gdańskiej, na dniach będzie montaż, także coś więcej będę mógł napisać o montażu. Pakiety 3 szybowe. Przy wyborze rozpatrywałem jeszcze Avante i Schucko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 23.03.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Witam, Mam kilka pytań odnośnie instalacji zewnętrznych. W projekcie zagospodarowania mam dosyć dużą plątaninę: gaz, woda (studnia głębinowa), kanalizacja (oczyszczalnia biologiczna), deszczówka, prąd. Do tego dwa budynki. 1. Powiedzcie jakie czynności po kolei należy zrobić aby wykonać te instalacje. 2. Czy robiła wam to jedna firma (może jakieś namiary)? 3. Jakie mniej więcej koszty? 4. Na co zwrócić uwagę aby nie mieć problemów? Z góry dziękuję za rady Jako pierwsze woda i prąd, bez tego ciężko będzie działać na budowie (można ciągnąć od sąsiada, ale jak swoje to swoje ) Gaz dopiero jak już będziesz robić coś w kotłowni, no może z miesiąc przed tymi pracami. Kanaliza przy fundamentach jak już wyprowadzą z domu (pod chudziakiem) a nawet później tylko pamiętaj gdzie jest wyjście kanalizy z domu, żeby wiedzieć gdzie przyłączyć . Jeśli chodzi o deszczówkę to w zależności jaki masz grunt. Jak glina to zaraz po dachu żeby woda nie stała przy domu jak spłynie rynnami, jak piasek to śmiało możesz temat zostawić na sam koniec. Przy robieniu deszczówki i rynien spustowych pamiętaj, że tam będzie jeszcze elewacja (styro) U mnie wszystko robią inne firmy, część prac ja sam tymi ręcyma, odnośnie cen, to wszystko zależy od materiału jaki zastosujesz, firm które wynajmiesz, pracy samodzielnej. Jeżeli chodzi o instalacje zewnętrzne to prąd jak robiłem to ZK kosztowała coś koło 2,5k + elektryk ok 1k, woda z sieci ok 3k (głównie koszt studzienki), gaz 1,6 k, kanaliza (sieć) 12k, deszczówki jeszcze nie zrobiłem ale u mnie rozsączanie będzie coś koło 10k Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er--ka 23.03.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Jako pierwsze woda i prąd, bez tego ciężko będzie działać na budowie (można ciągnąć od sąsiada, ale jak swoje to swoje ) Gaz dopiero jak już będziesz robić coś w kotłowni, no może z miesiąc przed tymi pracami. Kanaliza przy fundamentach jak już wyprowadzą z domu (pod chudziakiem) a nawet później tylko pamiętaj gdzie jest wyjście kanalizy z domu, żeby wiedzieć gdzie przyłączyć . Jeśli chodzi o deszczówkę to w zależności jaki masz grunt. Jak glina to zaraz po dachu żeby woda nie stała przy domu jak spłynie rynnami, jak piasek to śmiało możesz temat zostawić na sam koniec. Przy robieniu deszczówki i rynien spustowych pamiętaj, że tam będzie jeszcze elewacja (styro) U mnie wszystko robią inne firmy, część prac ja sam tymi ręcyma, odnośnie cen, to wszystko zależy od materiału jaki zastosujesz, firm które wynajmiesz, pracy samodzielnej. Jeżeli chodzi o instalacje zewnętrzne to prąd jak robiłem to ZK kosztowała coś koło 2,5k + elektryk ok 1k, woda z sieci ok 3k (głównie koszt studzienki), gaz 1,6 k, kanaliza (sieć) 12k, deszczówki jeszcze nie zrobiłem ale u mnie rozsączanie będzie coś koło 10k Powodzenia! Dzieki za garść cennych informacji. Jeżeli chodzi o prąd, to póki co mam rozdzielnię budowlaną postawioną w pobliżu miejsca gdzie będzie dom. Studnia niebawem. Moje pytania dotyczyły również formalności np. kiedy goedeta, kto i w którym momencie odbiera daną instalację (czy np przed zasypaniem), uprawnienia aby ją wykonać, kto wpisy do dziennika, itp.? Instalacje w kilku miejscach będą się krzyżowały, czy warto zaczynać od tych najgłębszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 23.03.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Dzieki za garść cennych informacji. Jeżeli chodzi o prąd, to póki co mam rozdzielnię budowlaną postawioną w pobliżu miejsca gdzie będzie dom. Studnia niebawem. Moje pytania dotyczyły również formalności np. kiedy goedeta, kto i w którym momencie odbiera daną instalację (czy np przed zasypaniem), uprawnienia aby ją wykonać, kto wpisy do dziennika, itp.? Instalacje w kilku miejscach będą się krzyżowały, czy warto zaczynać od tych najgłębszych? Oczywiście geodeta musi być przed zasypaniem (oficjalnie mam nadzieje że zrozumiesz). Musisz pogadać z geodetą, wpisy kierbud. Ale po instalacjach jak to są niesieciowe to IMO włączasz od razu. Jak ja miałem sieciowe to odbiór był oficjalnie, protokół spisany i dopiero wtedy włączanie. Odnośnie krzyżowania, jak zrobisz/zrobią Ci poprawnie, czyli dadzą taśmę informującą o instalacji na wysokość szpadla od instalacji, dodatkowo kabel zasilający w arocie(peszlu) to nie ma żadnych przeciwwskazań by robić w kolejności jak potrzebujesz. U mnie idzie kabel telefoniczny który jest opisany ale chłopaki z TEPSY wogóle go nie zabezpieczyli niczym. Na szczęście jak przechodziłem z wodą i kanalizą to wspomniałem że tam jest kabel i chłopaki uważali, gdybym nie dał cynku pewnie musieliby łatać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark01 23.03.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 witam wszystkich, potrzebuje jakis namiar na geologa - kogos do badania gruntu. Tylko takiego kto to porzadnie zrobi... z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 23.03.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 witam wszystkich, potrzebuje jakis namiar na geologa - kogos do badania gruntu. Tylko takiego kto to porzadnie zrobi... z gory dzieki strona 3654 mój post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1010 24.03.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Witampilnie poszukuję wykonawcy od ogrodzenia z klinkieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 24.03.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 okna zamówiłem w MS na Gdańskiej, na dniach będzie montaż, także coś więcej będę mógł napisać o montażu. Pakiety 3 szybowe. Przy wyborze rozpatrywałem jeszcze Avante i Schucko. tez tam zamówiliśmy - montaż z końcem maja Ciekawa jestem Twojej opinii. A jakie wybieraliście okna dachowe? Zastanawiamy się nad Roto albo Velux - co polecacie? Dzisiaj byłam w Euroklinkierze i sprzedawca powiedział, że przez przypadek okazało się, że na magazynie znaleźli okna dachowe Roto, które przeleżały tam przez około 2 lata, bo jakiś pracownik ich nie wprowadzil do systemu czy coś podobnego. Chcą je sprzedać za pół ceny - co o tym myślicie? Oczywiście gwarancja itd jak przy kupnie nowo wyprodukowanych okien. Jeden problem jest taki, że z zewnątrz mają obudowę koloru brązowego a dachowki mamy czarne, więc antracyt będzie lepiej pasował- chyba, że się je przemaluje Doradzcie prosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 24.03.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 A czy moze ma ktos namiar na cegle rozbiorkowa?Za cholere nie wiem gdzie tego szukac a zaczynamy budowe od postawienia muru z takiej wlasnie cegly.Jak myslicie czy takie rozwiazanie sie sprawdza jesli chodzi o odgrodzenie sie od sasiadow(nie sa zbyt sympatyczni)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.03.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 A czy moze ma ktos namiar na cegle rozbiorkowa?Za cholere nie wiem gdzie tego szukac a zaczynamy budowe od postawienia muru z takiej wlasnie cegly.Jak myslicie czy takie rozwiazanie sie sprawdza jesli chodzi o odgrodzenie sie od sasiadow(nie sa zbyt sympatyczni)? sprawdz na ul Uni Lubelskiej przy Wojska Polskiego teren dawnego polmo przy stacji BP teren ogrodzony chałdy cegieł z zbużonej hali dawnego polmo i ogłoszenie na temat cegły rozbiórkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 24.03.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Gdzie kupowaliście materiały na instalację pod odkurzacz centralny? Chodzi mi o gniazda, rury i kolanka. Czy gniazda są standardowe do wszystkich systemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 25.03.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Szkoda, że nikt z grupy szczecińskiej nie budował lub nie buduje na płycie fundamentowej i nie podzieli się namiarami na konstruktora i ekipę do wykonania płyty. Szkoda, wielka szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 25.03.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Szkoda, że nikt z grupy szczecińskiej nie budował lub nie buduje na płycie fundamentowej i nie podzieli się namiarami na konstruktora i ekipę do wykonania płyty. Szkoda, wielka szkoda. Zbudowałem dom na płycie fundamentowej. Ogólnie to nic trudnego, każda ekipa da sobie radę, jest to dla nich nawet latwiej i szybiej niż tradycyjne fundamenty. Jeśli ekipa nie poradzi sobie z płytą, to z czym sobie nie poradzi. Główne praca to "kręcenie" zbrojenia. Zatem z wykonawcami nie powinno byc problemów. Aczkolwiek, pewnie są i tacy, którzy za płytę wezmą więcej... No bo czemu nie? Nie dajcie się nabrać, ze to niezwykłe, trudne, że musi kosztować. Płyta jest łatwiejsza dla ekipy niż tradycyjne fundamenty. Na zachodzie większośc domów budują na płytach. Z projektem moga być większe kłopoty, choć dla dobrego konstruktora zaprojektowanie płyty pod domek jednorodzinny to zaden wysiłek. Gorzej, gdyby to miała być elektrownia atomowa. Uczą się tego na studiach, ale może nie wszyscy pilnie uczęszczali na wykłady:) Ważne: musza byc badania geotechniczne gruntu. Projektanci mają skłonność do przeprojektowywania płyt. Walą tam tyle cementu i stali, ile się da, w końcu nie oni za to płacą. Moja płyta ma 30 cm grubości, i podwójne zbrojenie dolne i górne. Moim zdaniem projektant przesadził rozmiarami i ilością prętów (podwójne zbrojenie musi być). Mam płyte jak na schron atomowy. Ale zrobiłem jak jest w projekcie. Tu lepiej nie oszczędzać. Architekt - dusza artystyczna - płyte obchodzi z daleka jak jeża. Bo tu trzeba coś policzyć a nie malować piórkiem po papierze. Ale i on zatrudni konstruktora. Słowem: płyta to łatwizna. Jeśli chcecie, to na priv wyślę namiary na moją ekipę. Ogólnie jestem z nich umiarkowanie zadowolony, ale płyte zbudowli dobrze. Nie pękła, jeszcze:) Koszt płyty nie powinien przekroczyć kosztu tradycyjnych fundamentów i stanu zerowego. Po płycie ma się stan Zero. Trzeba zrobić przedtem wyprowadzenia i rozprowadzenia instalacji (woda kanaliza), bo po będzie za późno. Czas dla sprawnej ekipy to dwa, trzy tygodnie. Znacznie szybciej niż tradycyjnie. Polecam płytę. Jedna wada: nie da sie zrobić piwnicy. Ale czy wilgotna, stęchła piwnica jest tak naprawę pniezbędna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 26.03.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Gdzie kupowaliście materiały na instalację pod odkurzacz centralny? Chodzi mi o gniazda, rury i kolanka. Czy gniazda są standardowe do wszystkich systemów? Kupiłem na Allegro zestaw. Przyszło następnego dnia. Najtaniej, a montaż banalnie prosty. Gniazda są standardowe do wszystkich systemów. Jak poszukasz trochę stron wcześniej pisałem o tym, nawet zdjęcie zamieściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 26.03.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Sprzedam Wam "sposoba" na najtańszą wełnę mineralną w Szczecinie. Ostatnio była promocja na Supermatę w LM po 23 PLN/m2, hurtownie dały mi oferty zaczynające się od 25 PLN/m2. Poszedłem więc do LM i zakupiłem Supermatę oraz założyłem kartę dom uzyskując dodatkowy rabat 5% (za przyłączenie do programu)... czyli m2 wełny za 21.85 PLN brutto !!! W ten sposób mam też już na koncie ponad tysiąc punktów (5 PLN = 1 punkt) i znów mogę kupić towar z LM z 10% rabatem Szukajcie okazji. Teraz przydałaby mi się promocja na płyty karton gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 26.03.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Zbudowałem dom na płycie fundamentowej.... Witam Jeśli to nie tajemnica to ile wyniosła Cię płyta? Z podłogówką czy bez? Narazie Megatherm wycenił mi energooszczędną grzewczą z 20 cm ociepleniem z kanalizą i podłogówką i wyprowadzeniami poza płytę na ponad 55 tysi za 119m^ płyty wydaje mi się drogo, 464 zł/m^ Nie podobają mi się n/w punkty 6. zapewnienie bezpłatnej dostawy energii elektrycznej oraz sugerowana możliwość dostępu do wody, 7. zapewnienie podsypki żwirowo-piaskowej i koparko-ładowarki, Prądu narazie nie mam i nie zamierzam mieć długo, to samo z ujęciem wody a i materiały do budowy mogliby też zabezpieczyć oprócz styropianu, xps-a i betonu także podsypkę i koparkę. Kiedyś jeden wykonawca żądał nawet noclegów, paranoja jakaś może jeszcze piwo i panienki. Oczywiście podeślij mi namiary. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrad 26.03.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Czesc Czy moze ktos polecic dobrego i niedrogiego elektryka. Poszukuje takze ekipy do wod-kan i CO (gazowe) z naszych okolic, wiec jak mozecie kogos polecic to bardzo prosze z gory dzieki JR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 26.03.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Kupiłem na Allegro zestaw. Przyszło następnego dnia. Najtaniej, a montaż banalnie prosty. Gniazda są standardowe do wszystkich systemów. Jak poszukasz trochę stron wcześniej pisałem o tym, nawet zdjęcie zamieściłem Czy do szufelki czy vrooma też montuje się w ścianie płytkę montażową podtynkową, a później rurą giętką się to łączy? Montowałeś przed tynkami czy po? Ja przed tynkami zamierzam zamontować płytki z podejściami, a rury na posadzce zamontować po tynkach. Boję się, ze tynkarze mi uszkodzą rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micmisio 26.03.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Sprzedam Wam "sposoba" na najtańszą wełnę mineralną w Szczecinie. Ostatnio była promocja na Supermatę w LM po 23 PLN/m2, hurtownie dały mi oferty zaczynające się od 25 PLN/m2. Poszedłem więc do LM i zakupiłem Supermatę oraz założyłem kartę dom uzyskując dodatkowy rabat 5% (za przyłączenie do programu)... czyli m2 wełny za 21.85 PLN brutto !!! W ten sposób mam też już na koncie ponad tysiąc punktów (5 PLN = 1 punkt) i znów mogę kupić towar z LM z 10% rabatem Szukajcie okazji. Teraz przydałaby mi się promocja na płyty karton gips Było wziąć ulotkę z targów to byś dostał 10% od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micmisio 26.03.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Czesc Czy moze ktos polecic dobrego i niedrogiego elektryka. Poszukuje takze ekipy do wod-kan i CO (gazowe) z naszych okolic, wiec jak mozecie kogos polecic to bardzo prosze z gory dzieki JR P. Krzysztof 602-289-329 - mi robił tylko elektrykę, ale wod-kan i CO też potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts