fajna kobieta 30.03.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 To ja moze z innej beczki.Doradzcie kochani czym mozna sie odgrodzic od upierdliwych sasiadow ?Zanim zaczniemy sie budowac postanowilismy sie zagrodzic i teraz klopot jak,czym?Murem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 30.03.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 chodzi mi o obmurowanie cegłą pełną klinkierową dwa kominy systemowe ponad dachem.interesuje mnie cena robocizny normalna cena to ok 2 - 2,5 za cegłe z zafugowaniem czyli 108-130 za m2 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 30.03.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 To ja moze z innej beczki.Doradzcie kochani czym mozna sie odgrodzic od upierdliwych sasiadow ?Zanim zaczniemy sie budowac postanowilismy sie zagrodzic i teraz klopot jak,czym?Murem? To zależy czy ma to już być ogrodzenie docelowe czy tymczasowe - jak pierwsze to można z cegły lubi pustaków fundamentowych które po zakonczeniu budowy obrabia się strukturą, jak tymczasowe a ma zaslonic to paliki i dechy lub płyta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 30.03.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 normalna cena to ok 2 - 2,5 za cegłe z zafugowaniem czyli 108-130 za m2 Pozdrawiam dzieki za odpowiedzi.kominy obłoze styropianem lub wełna i wykoncze tynkiem .takie tansze rozwiazanie a pdobno dopuszczalne.jAK KTOS TAK ROBIŁ TO ŁADNIE POPROSZE O OPINIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 30.03.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Dzieki za odpowiedz.Wlasnie najbardziej sklaniamy sie ku cegle a scislej cegle rozbiurkowej bo ma to byc ogrodzenie docelowe wiec niech juz wyglada jakos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 30.03.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Tańsze dużo. Nie obkładaj styropianem - to jest materiał topliwy.Połóż np. 5cm wełny, na to siatka, klej, tynk i można farbę. U nas ludki mówią, że mamy ładniejsze od sąsiada, bo mu fuga już po krótkim okresie na klinkierówce zaczyna kwitnąć.A jakie będą w użytkowaniu - czas pokaże.Na Bezrzeczu przy ul. Żniwnej jest hurtownia, w której doradzą Ci co i jak w tej kwestii. dzieki za odpowiedzi.kominy obłoze styropianem lub wełna i wykoncze tynkiem .takie tansze rozwiazanie a pdobno dopuszczalne.jAK KTOS TAK ROBIŁ TO ŁADNIE POPROSZE O OPINIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina1001 30.03.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Ile kosztowało Was naniesienie budynku przez geodetę? Czy cena 800 zł jest OK? Geodeta zgodnie z ustaleniami ma być na budowie/działce 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 31.03.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ponawiam prośbę o namiary do dobrych tynkarzy i hydraulików.Mozna na priv Mi całą instalacje zakładał ŚP Krzysztof Pańka, teraz po nim formę przejął jego syn Hubert - HYDROPAN 2, ale nadal pracują ci sami pracownicy. Byłam z nich bardzo zadowolona, co roku ich biorę do serwisu pieca. Polecam gorąco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 31.03.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Szczukot - może będziesz miał mi za złe to co robię, ale sądze że nie, bo zamiast się wymieniać doświadczeniami to obrzucamy się błotem - proszę oto OSTATNIA ZAKTUALIZOWANA LISTA WYKONAWCÓW JAKĄ JA KIEDYŚ DOSTAŁEM DO POBRANIA ZA DARMO Z MOJEGO SERWERA ftp://agencjawest.homeftp.net/ Pobierajcie, czytajcie i powodzenia na budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 31.03.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Mi całą instalacje zakładał ŚP Krzysztof Pańka, teraz po nim formę przejął jego syn Hubert - HYDROPAN 2, ale nadal pracują ci sami pracownicy. Byłam z nich bardzo zadowolona, co roku ich biorę do serwisu pieca. Polecam gorąco! Również polecam. U nas też robili całość instalacji C.O. + kominek z PW. Od początku współpracowaliśmy z p. Hubertem. Do dziś dnia służy pomocą lub informacją. Miło i solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 31.03.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Szczukot - może będziesz miał mi za złe to co robię, ale sądze że nie, bo zamiast się wymieniać doświadczeniami to obrzucamy się błotem - proszę oto OSTATNIA ZAKTUALIZOWANA LISTA WYKONAWCÓW JAKĄ JA KIEDYŚ DOSTAŁEM DO POBRANIA ZA DARMO Z MOJEGO SERWERA ftp://agencjawest.homeftp.net/ Pobierajcie, czytajcie i powodzenia na budowie! Z sentymentem przejrzałem listę i ... powiem że tylko do tego się nadaje by powspominać. Większość opinii i kontaktów pochodzi z okresu 2007 - 2009 czyli z okresu gdy działała tu mocna grupa pozdrawiam wszystkich. Miło wspominam ten okres, zarówno udział na forum przed rozpoczęciem budowy, jaki i potem już w trakcie realizacji. Niestety po liście można by się "przejechać" i kamień na kamieniu by się nie ostał z niej. Ale na pocieszenie zdradzę "nowym" (użyję tego określenia, choć jestem przeciwny dzieleniu na nowych i starych) pewien sekret - będzie to moja opinia ale co tam - sukces forum w tamtych czasach i użyteczność porad jak i samej listy wynikały w mojej ocenie w znacznej części z tego, że wiele osób udzielających się na tym forum, nie ograniczały swoich kontaktów tylko do formy wirtualnej, były wzajemne odwiedziny na budowach, słynne forumowe ogniska, na których przy piwie i kiełbasce można było pogadać, niekoniecznie tylko na tematy budowlane. Kontakt osobisty scalał grupę, jakąś jej część, która potem stanowiła motor napędowy inicjatyw typu lista. Niestety "wirtualność" kontaktów przekłada się często na ich "nijakość". A od tego tylko krok do "pyskówek" o byle co. Myślę, że nic nie zastąpi bezpośrednich kontaktów grupy. Ale się rozpisałem. Pozdrawiam wszystkich, w szczególności forumowych budowniczych i budowniczki z lat 2007 - 2009. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.04.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Z sentymentem przejrzałem listę i ... powiem że tylko do tego się nadaje by powspominać. Większość opinii i kontaktów pochodzi z okresu 2007 - 2009 czyli z okresu gdy działała tu mocna grupa pozdrawiam wszystkich. Miło wspominam ten okres, zarówno udział na forum przed rozpoczęciem budowy, jaki i potem już w trakcie realizacji. Niestety po liście można by się "przejechać" i kamień na kamieniu by się nie ostał z niej. Ale na pocieszenie zdradzę "nowym" (użyję tego określenia, choć jestem przeciwny dzieleniu na nowych i starych) pewien sekret - będzie to moja opinia ale co tam - sukces forum w tamtych czasach i użyteczność porad jak i samej listy wynikały w mojej ocenie w znacznej części z tego, że wiele osób udzielających się na tym forum, nie ograniczały swoich kontaktów tylko do formy wirtualnej, były wzajemne odwiedziny na budowach, słynne forumowe ogniska, na których przy piwie i kiełbasce można było pogadać, niekoniecznie tylko na tematy budowlane. Kontakt osobisty scalał grupę, jakąś jej część, która potem stanowiła motor napędowy inicjatyw typu lista. Niestety "wirtualność" kontaktów przekłada się często na ich "nijakość". A od tego tylko krok do "pyskówek" o byle co. Myślę, że nic nie zastąpi bezpośrednich kontaktów grupy. Ale się rozpisałem. Pozdrawiam wszystkich, w szczególności forumowych budowniczych i budowniczki z lat 2007 - 2009. Robert Bezpośredni kontakt czasem bywa fajny ale czasem nie. Zawsze jest ryzyko że trafi się na kogoś z kim nie warto wogóle rozmawiać a co dopiero zawrzeć jakiąś bliższą znajomość. Niektórzy nie rozumią że znajomość nie musi od razu oznaczać zażyłości. No i jest lista. Zupełnie bezwartościowa także moim zdaniem. Równie dobrze można sobie wyszukać wykonawcę w kiążce telefonicznej. Taka sama czyli praktycznie zerowa jest gwarancja że się sprawdzi. Nie wiadomo czy wszystkie komentarze są obiektywne i to te pozytywne jak i negatywne. Jeszcze raz to powtórzę: chcesz miec jakąś pewność że wykonawca się sprawdził zapytaj na forum. Opinii sprzed dwóch lat nie powinno sie wogóle brać pod uwagę, może z wyłączeniem geologów i geodetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 01.04.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Z sentymentem przejrzałem listę i ... powiem że tylko do tego się nadaje by powspominać. Większość opinii i kontaktów pochodzi z okresu 2007 - 2009 czyli z okresu gdy działała tu mocna grupa pozdrawiam wszystkich. Miło wspominam ten okres, zarówno udział na forum przed rozpoczęciem budowy, jaki i potem już w trakcie realizacji. Niestety po liście można by się "przejechać" i kamień na kamieniu by się nie ostał z niej. Ale na pocieszenie zdradzę "nowym" (użyję tego określenia, choć jestem przeciwny dzieleniu na nowych i starych) pewien sekret - będzie to moja opinia ale co tam - sukces forum w tamtych czasach i użyteczność porad jak i samej listy wynikały w mojej ocenie w znacznej części z tego, że wiele osób udzielających się na tym forum, nie ograniczały swoich kontaktów tylko do formy wirtualnej, były wzajemne odwiedziny na budowach, słynne forumowe ogniska, na których przy piwie i kiełbasce można było pogadać, niekoniecznie tylko na tematy budowlane. Kontakt osobisty scalał grupę, jakąś jej część, która potem stanowiła motor napędowy inicjatyw typu lista. Niestety "wirtualność" kontaktów przekłada się często na ich "nijakość". A od tego tylko krok do "pyskówek" o byle co. Lepiej bym nie napisał. Ostatnie ognisko jakie pamiętam to u Tomadyny. Późniejsze zachęty jakoś nie wypalały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 01.04.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Bezpośredni kontakt czasem bywa fajny ale czasem nie. Zawsze jest ryzyko że trafi się na kogoś z kim nie warto wogóle rozmawiać a co dopiero zawrzeć jakiąś bliższą znajomość. Niektórzy nie rozumią że znajomość nie musi od razu oznaczać zażyłości. Wśród orzeszków tez czasami trafi się gorzki ale nie zamierzam z tego powodu z nich rezygnować:) No i jest lista. Zupełnie bezwartościowa także moim zdaniem. Równie dobrze można sobie wyszukać wykonawcę w kiążce telefonicznej. Taka sama czyli praktycznie zerowa jest gwarancja że się sprawdzi. Nie wiadomo czy wszystkie komentarze są obiektywne i to te pozytywne jak i negatywne. Moiom zdanie są same subiektywne:yes:, jak to z komentarzami bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariodobra 01.04.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 To ja już czegoś nie rozumiem. Z jednej strony skoro nie dostaje listy bo ktoś chce mnie "chronić" (czego naprawdę nie potrzebuję) przed nieaktualnymi i często drogimi wykonawcami którzy swój sukces i duże ceny zawdzięczają właśnie w dużej mierze liście to tym bardziej powinna być ona niemal udostępniona publicznie. Przecież każdy zbiera zawsze kilka - kilkanaście ofert wiec szybko i wykonawcy z listy zaczęli by obniżać ceny i bardziej sie starać co dla nas było by korzystniejsze. Natomiast jak każdy się stara udzielać na forum później po długim czasie w końcu udaje mu się ją zdobyć co przecież do teraz łatwe nie było sam jestem tego przykładem, to faktycznie może błędnie pomyśleć, że ma coś naprawdę cennego i wartościowego w myśl zasady, że coś trudno dostępne musi być wartościowe. Wiec udostępnijcie ją w najświeższej wersji jaką macie wszystkim i będzie po sprawie, przecież wydaje mi się, ża każdy jest odpowiedzialny za siebie i nie wybierze wykonawcy tylko dlatego, bo był na jakieś liście. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 01.04.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nareszcie jest sławna lista. Może wykonawcy z niej skorzystają i zechcą poprawić swoje notowania. Prawda jest taka, że każdego trzeba polnować zgodnie z powiedzeniem ''pańskie oko konia tuczy'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 01.04.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam Jeśli to nie tajemnica to ile wyniosła Cię płyta? Z podłogówką czy bez? Narazie Megatherm wycenił mi energooszczędną grzewczą z 20 cm ociepleniem z kanalizą i podłogówką i wyprowadzeniami poza płytę na ponad 55 tysi za 119m^ płyty wydaje mi się drogo, 464 zł/m^ Nie podobają mi się n/w punkty 6. zapewnienie bezpłatnej dostawy energii elektrycznej oraz sugerowana możliwość dostępu do wody, 7. zapewnienie podsypki żwirowo-piaskowej i koparko-ładowarki, Prądu narazie nie mam i nie zamierzam mieć długo, to samo z ujęciem wody a i materiały do budowy mogliby też zabezpieczyć oprócz styropianu, xps-a i betonu także podsypkę i koparkę. Kiedyś jeden wykonawca żądał nawet noclegów, paranoja jakaś może jeszcze piwo i panienki. Oczywiście podeślij mi namiary. Dzięki. Przepraszam, że dopiero odpowidadam, ale czytam liste raz w tygodniu, i akurat dziś na to trafiło. Moja płyta to 170 m^2, koszt to około 300 zł/m2. Płyta robiona przez ekipe budowlana. Ale ponisłem straty. Pierwsza ekpia była do niczego, druga musiała poprawiać, drugi raz lałem beton. Słowem myślę, ze to kosztowalo z 5 - 8 tys ekstra, jakies 40 zł/m^2. Ale płyta płycie nie rówan. Ja mam trudne warunki gruntowe, wysoki poziom wód gruntowych, w związku z tym moja płyta było kosztowna: 1. podbudowa (piach, żwir) 2. wylewka betonowa z ostrogami (dużo betonu B10) 3. 2 x papa, 4. izolacja termiczna 20 cm twardego styropianu 5. folia 6. właściwa płyta. Wcześniej wszystkie instalacje. W waszym przypadku taka konstrukcja chyba nie jest konieczna. Megatherm żąda 464 zł/m^ plus dodatkowe koszty, wasza płyta wyniesie co najmniej 500 zł/m^2. Moim zdaniem to o wiele za drogo. Zastanawiałem się nad ociepelniem płyty. Ale z tego zrezygnowałem. Na płycie mam 10 cm styro, a na tym wylewkę betonowa z ociepleniem wodnym. W ten sposób będe grzał tylko pomieszczenia a nie cały dom. Tak powinno być taniej. Płyta to prosta rzecz. Zrobi to każda ekipa. Moim zdaniem koszt 300 zł/m^2 to maksimum. Szczególnie jak sie ma dobre warunki terenowe. Z tego około połowa to robocizna a połowa materiały. Ja też szukałem firmy, w koncu płytę zrobiła zwykła ekipa. Firmy są drogie, ekipa to około połowy ceny. Warunek, ekipa musio być fachowa, np. musi mieć wibrator:) ale taki do betonu. Wibrowanie betonu jest to niezbędne by beton dokładnie pokrył zbrojenie. Warto się spytać, czy to mają. No i dokładnośc, ale taka sam jest wymagana przy murowaniu fundamentów. Radze poszukac porządnej ekipy ona zrobi to samo, co firm,a za połowę tej kwoty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 01.04.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Przepraszam, że dopiero odpowidadam, ale czytam liste raz w tygodniu, i akurat dziś na to trafiło..... No i dokładnośc, ale taka sam jest wymagana przy murowaniu fundamentów. Radze poszukac porządnej ekipy ona zrobi to samo, co firm,a za połowę tej kwoty. Pozdrawiam Witam Tak, firmy są zdecydowanie za drogie. Zlecę wykonanie projektu płyty oraz podłogówki i wykonam zwykłą ekipą od murowania ale będę przy nich stał i patrzył na ręcę specjalnie będę brał urlop. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 02.04.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Ile kosztowało Was naniesienie budynku przez geodetę? Czy cena 800 zł jest OK? Geodeta zgodnie z ustaleniami ma być na budowie/działce 2 razy. To dobra cena. Pierwszy raz nabije paliki, drugi raz powinien sprawdzić albo łaty drutowe albo skorygować na fundamentach posadowienie pierwszych bloczków. U mnie był 3 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 02.04.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 no i jak sami widzicie lista okazała się wielkim rozczarowaniem. może to i dobrze, przestaniemy się na jej temat kłócić a szczukot będzie miał jeden kłopot z głowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts