Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

czy ktoś w Was robił sobie zdjęcia domu kamerą termowizyjną? trochę mnie to kusi dla czystej ciekawości, z drgiej strony obawiam się, że jak zobaczę coś, czego się nie spodziewałem (np. jakieś mostki termiczne powstałe przez niedbałą pracę wykonawców), to będę się zadręczał... jeśli ktoś z Was to robił to jakie to kwoty i czy jest sens?

Witam. Czy możecie -na priv albo na grupie - polecić mi rzetelnego kominiarza :)

Właśnie jestem na tym etapie. Z ciekawości ile Ci zaśpiewali za opinię dla gazowni i rewizytę do inwentaryzacji powykonawczej? W Policach jest kilku kominiarzy i wołają od 180 do 250 PLN za opinię dla gazowni i za rewizytę od 50 do 150.

Niestety, na razie nie pomogę, bo chcę kominiarza na razie tylko po to, żeby sprawdził co i jak dla mej spokojności -chce tam coś podziałać i chcę to zrobić prawidłowo.Przy okazji pewnie wypada ten przegląd zrobić pod kątem odbioru bud., co by sobie kosztów nie generować podwójnych -ale jeszcze nie wiem, co i jak.Stawki szczecińskie za przegląd - to jakoś 250-350:( Trza szukać dalej.

Właśnie jestem na tym etapie. Z ciekawości ile Ci zaśpiewali za opinię dla gazowni i rewizytę do inwentaryzacji powykonawczej? W Policach jest kilku kominiarzy i wołają od 180 do 250 PLN za opinię dla gazowni i za rewizytę od 50 do 150.

To dobra cena. Pierwszy raz nabije paliki, drugi raz powinien sprawdzić albo łaty drutowe albo skorygować na fundamentach posadowienie pierwszych bloczków. U mnie był 3 razy :)

u mnie był raz. wytyczył budynek i przyłacza.teraz przyjdzie drugi raz zeby zrobic inwetaryzacje. za wytyczenie przyłaczy i budynku 1100

Projekt caly czas się adaptuje, a ja chyba powinna zacząć szukać wykonawców. Chcialabym mieć takiego od zera do prawie wprowadzenia się. Jestem zdana też prawie na siebie, dlatego liczę ,że forumowicze pomogą. Przejrzalam listę wykonawców , zapisalam kilka telefonów ale wątpliwości mam ogromnie dużo. Wogóle to szczerze mówiąc nie wiem od czego zacząć. Jaki pierwszy krok..zanim to PnB będzie?

Projekt caly czas się adaptuje, a ja chyba powinna zacząć szukać wykonawców. Chcialabym mieć takiego od zera do prawie wprowadzenia się. Jestem zdana też prawie na siebie, dlatego liczę ,że forumowicze pomogą. Przejrzalam listę wykonawców , zapisalam kilka telefonów ale wątpliwości mam ogromnie dużo. Wogóle to szczerze mówiąc nie wiem od czego zacząć. Jaki pierwszy krok..zanim to PnB będzie?

Najlepiej zaczac od poczatku. jak masz projekt domku to umów sie z kilkoma wykonawcami niech wycenia budowe.musisz sie zastanowic czy bedziesz chciała tylko robocizne czy budowe razem z materiałami.z materiałem jest tak ze mozna przyoszczedzic jak sam inwestor zamawia bo czasami firmy przycinaja strasznie a obiecuja wielkie rabaty.załatwianie materiaów jest troche kłopotliwe ale ja jakos daje rade.czasem zdaza sie ze firma załatwia materiał a faktura jest na inwestora. Pamietaj ze mozesz sobie odliczyc od wiekszosci materiałow 15 % vat.jak nie masz kierownika budowy to juz mozna robic casting.Z kierownikiem najlepiej umówic sie na zapłate za całośc a nie za miesiac bo budowa moze sie przeciagnacic ekstra.jescze cie pociesze ze wpadek nie unikniesz chyba ze budujesz juz kolejny domek.Bedziesz miała watpliwosci to pytaj na forum napewno pomozemy.pozdrawiam

ja jak zaczynałem budowę i nie odróżniałem cementu od betonu to zdecydowałem się na wykonawcę z materiałem i brałem od niego FV z VAT 7% (potem 8%). Nie znam się i nie miałem czasu na załatwianie materiałów, a w rabaty od wykonawcy i tak nie wierzyłem, chociaż bywało tak, że ja sobie sam zamawiałem gdzieś coś po wynegocjowanej cenie a wykonawca płacił i mnie refakturował na VAt z robocizną (np. dachówka, okna połaciowe). Moim zdaniem wykonawca jak będzie chciał to sobie zawsze znajdzie powód, żeby coś naciągnąć/doliczyć.

Odnośnie wykonawców na SSO - nie chcę nikomu robić reklamy, ale koło mnie buduje firma "Andrzej Strącze"k i muszę przyznać, że z zewnątrz praca ich wygląda na bardzo schludną i staranną. Inwestora poznałem, ale od tamtej pory nie widziałem, nie wiem, czy firma jest droga. Ale sposób budowania robi wrażenie, nawet miałem wrażenie, że budują ładniej niż u mnie. Tyle, że swojej budowy nie mogłem obserwować codziennie, stąd może takie wrażenie :-)

Niezmiennie będę polecał taki sposób:

<budowa od czego zacząć> site:forum.muratordom.pl

To forum (nie tylko nasza Grupa :) jest kopalnią wiedzy, tylko trzeba je umiejętnie przeszukiwać...

Ja akurat wpisałem frazę budowa od czego zacząć ale można i trzeba kombinować np kolejność budowy itd itp.

Znalazłem np taki topik

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158581-W-maju-kupuje-dzialk%C4%99-od-czego-zaczac-najlepiej/page2&highlight=czego+zacz%C4%85%C4%87

Oczywiście to też wymaga czasu, ale umówmy się - jak budujesz dom, to rok, dwa lata masz wyjęte...albo więcej jeśli wiele rzeczy robisz własnymi silami...

Powoli zaczynamy rozgladac sie za firma budowlana i z listy wybralismy firme Andrzeja Zabickiego opinie z 2008 roku sa pozytywne ale czy to sie nie zmienilo?Cena jaka nam podal na wstepie za SSO troche nas porazila ale chcemy poddac wycenie jeszcze kilku firmom z listy.Moze ktos cos napisze na temat w/w firmy?

Powoli zaczynamy rozgladac sie za firma budowlana i z listy wybralismy firme Andrzeja Zabickiego opinie z 2008 roku sa pozytywne ale czy to sie nie zmienilo?Cena jaka nam podal na wstepie za SSO troche nas porazila ale chcemy poddac wycenie jeszcze kilku firmom z listy.Moze ktos cos napisze na temat w/w firmy?

napisałem na poprzedniej stronie o firmie Pana Strączka, zapytaj! Ładnie buduje koło mnie... Poza tym zobaczysz, że rozrzut cenowy będzie w wycenach ogromny, u mnie za SSO (200 m2 pow. mieszkalnej) ceny były (z materiałem) od 85.000 (praca chyba za miskę ryżu i materiały kradzione), do 285.000.

Nie rozumien całej dyskusji o płycie fundamentowej - jest to dla mnie śmieszne bo tak naprawde żadna różnica czy to ławy fundamentowe, czy płyta - cenowo wychodzi niewielka różnica - płyta droższa. A co do ekip - jacie traktowk nie potrafią zrobić płyty to jak chcą sobie ze stropem poradzić :-) Pozdrawiam i przestańcie traktować płytę fundamentową jako jakiś cud natury - jest to po prostu jeden ze sposobów fundamentowania.

Pozdrawiam

Budowali dom w moim sąsiedztwie. Szybko i sprawnie, po budowie posprzątali. Właściciel domu na razie nie narzeka.:)

Budowali dom w moim sąsiedztwie. Szybko i sprawnie, po budowie posprzątali. Właściciel domu na razie nie narzeka.:)

Budowali 5 domów w Twoim sąsiedztwie :)

Generalnie wykonawca ok. Ma ekipy murarzy, dekarzy. Póki co od czerwca 2009 widzę mniej więcej te same twarze w ekipie, więc nie jest to jakaś łapanka. Gwarancja 2 lata i jak trzeba było to przyjechał (fakt, że po kilku telefonach).

Budowali 5 domów w Twoim sąsiedztwie :)

Generalnie wykonawca ok. Ma ekipy murarzy, dekarzy. Póki co od czerwca 2009 widzę mniej więcej te same twarze w ekipie, więc nie jest to jakaś łapanka. Gwarancja 2 lata i jak trzeba było to przyjechał (fakt, że po kilku telefonach).

Wiem :) ale tylko przy tym ostatnim oglądałem na bieżąco postępy prac.