Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Nie rozumien całej dyskusji o płycie fundamentowej - jest to dla mnie śmieszne bo tak naprawde żadna różnica czy to ławy fundamentowe, czy płyta - cenowo wychodzi niewielka różnica - płyta droższa. A co do ekip - jacie traktowk nie potrafią zrobić płyty to jak chcą sobie ze stropem poradzić :-) Pozdrawiam i przestańcie traktować płytę fundamentową jako jakiś cud natury - jest to po prostu jeden ze sposobów fundamentowania.

Pozdrawiam

Nie są to równoważne rozwiązania. W trudnych warunkach gruntowych płyta sprawdzi sie o wiele lepiej. Płyta może też przy grzaniu prądem w drugiej taryfie stanowić akumulator ciepła. Płyta nie jest droższa, to popularny ale nieprawdziwy pogląd. Równoważne płycie będą fundamenty plus podłogi na gruncie. Raczej taniej nie wyjdą, do tego płytę średnio rozgarnięta ekipa zrobi bez problemu w tydzień. Nijak sie to ma do ław plus podłogi na gruncie. Niestety taką płytę trzeba na czymś położyć. Z izolacji ktore sie do tego nadają zaufałbym tylko granulatowi szkła piankowego lub keramzytowi. Wszystkie te plastikowe EPS i XPS to patenty ktore omijałbym z daleka. Płyta to szybkie, proste i stosunkowo tanie rozwiązanie. Trudno się dziwić że coraz więcej domów na niej powstaje.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Nie rozumien całej dyskusji o płycie fundamentowej - jest to dla mnie śmieszne bo tak naprawde żadna różnica czy to ławy fundamentowe, czy płyta - cenowo wychodzi niewielka różnica - płyta droższa. A co do ekip - jacie traktowk nie potrafią zrobić płyty to jak chcą sobie ze stropem poradzić :-) Pozdrawiam i przestańcie traktować płytę fundamentową jako jakiś cud natury - jest to po prostu jeden ze sposobów fundamentowania.

Pozdrawiam

Zawsze będzie dyskusja, bo zawsze jedni będą uważać, że lepsza jest płyta a inni będą uważać, że tradycyjne fundamenty są lepsze. Jeden woli córkę a drugi woli matkę. Ja wolę córkę. Dyskusje nie są śmieszne, śmieszni są ci którzy mają klapki na oczach i jeden utrwalony przez lata koncept, technologie idą do przodu, ewoluują, pojawiają się nowe rozwiązania. Niech każdy posadawia jak ma ochotę i na ile go stać i dyskutować na forum też łaskawie pozwól.

Zawsze będzie dyskusja, bo zawsze jedni będą uważać, że lepsza jest płyta a inni będą uważać, że tradycyjne fundamenty są lepsze. Jeden woli córkę a drugi woli matkę. Ja wolę córkę. Dyskusje nie są śmieszne, śmieszni są ci którzy mają klapki na oczach i jeden utrwalony przez lata koncept, technologie idą do przodu, ewoluują, pojawiają się nowe rozwiązania. Niech każdy posadawia jak ma ochotę i na ile go stać i dyskutować na forum też łaskawie pozwól.

Nie chodziło mi o dyskusje co jest lepsze bo to zależy po pierwsze od warunków gruntowych po drugie od indywidualnych opinii - wiec tu dyskusja jak najbardziej wskazana. Śmieszne dla mnie jest dyskusja nad tym czy są ekipy które robią płyte fundamentową. Jeśli "fachowcy" nie potrafią zrobić płyty fundamentowej to po cholere wogóle biorą się za budowlankę, jeśli chcą niewiadomo jakie pieniądze za to to są naciągaczami. Proste. A dla mnie osobiscie płyta jest fajnym rozwiazaniem szczególnie przy złych warunkach gruntowych.

Pozdrawiam

Nie chodziło mi o dyskusje co jest lepsze bo to zależy po pierwsze od warunków gruntowych po drugie od indywidualnych opinii - wiec tu dyskusja jak najbardziej wskazana. Śmieszne dla mnie jest dyskusja nad tym czy są ekipy które robią płyte fundamentową. Jeśli "fachowcy" nie potrafią zrobić płyty fundamentowej to po cholere wogóle biorą się za budowlankę, jeśli chcą niewiadomo jakie pieniądze za to to są naciągaczami. Proste. A dla mnie osobiscie płyta jest fajnym rozwiazaniem szczególnie przy złych warunkach gruntowych.

Pozdrawiam

Jest sporo ekip mających w składzie przyuczonych do budowlanki osob. Mają często duże doświadczenie, ale w tym co robią, a płyt nie robią.

Niezmiennie będę polecał taki sposób:

<budowa od czego zacząć> site:forum.muratordom.pl

To forum (nie tylko nasza Grupa :) jest kopalnią wiedzy, tylko trzeba je umiejętnie przeszukiwać...

Ja akurat wpisałem frazę budowa od czego zacząć ale można i trzeba kombinować np kolejność budowy itd itp.

Znalazłem np taki topik

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158581-W-maju-kupuje-dzialk%C4%99-od-czego-zaczac-najlepiej/page2&highlight=czego+zacz%C4%85%C4%87

Oczywiście to też wymaga czasu, ale umówmy się - jak budujesz dom, to rok, dwa lata masz wyjęte...albo więcej jeśli wiele rzeczy robisz własnymi silami...

Dziękuję. Korzystam z każdej rady:)): Forum czytam namiętnie..i uczę się małymi kroczkami. Na poswiętach umówilam się z dwoma wykonawcami( nie jednocześnie:):):)) zobaczę jak się temat budowy rozwinie. Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych świąt

Pozdrawiam

Słuszna uwaga. Budowlancy, którzy nie potrafią zrobić płyty powinni zmienić zawód. Taki strop monolityczny to też płyta, tyle że trudniejsza bo na stemplach. Albo schody betonowe, tu dopiero rośnie skala trudności. Cena płyt jest zbliżona albo niższa os ceny fundament + podłoga na gruncie. Jedyny problem, to ten, że piwnica jest wykluczona. Jeśli to problem. Dla mnie nie. Płyta jest szybka, tania, a ewentualne błędy trudniej ukryć, są dobrze widoczne. Może dlatego nasi budowlańcy płyt nie lubia. Sknocą fundamenty, ale zasypią ziemią, i nic nie widać. Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Polecam płyte również na dobrych warunkach. Jest to prosty, szybki i tani sposób fundamentowania budynków. Elektrownie atomową z w Żarnowcu również zbudowano na płycie. Ale o grubości 5 m. Niestety, że na płycie skończyli budowę.

Mam pytanie do wykanczajacych - macie kogos poleconego do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ?

Jeśli wciąż aktualne, to proszę sprawdzić firmę pana Walczaka z ulicy Gdańskiej. Wziąłem od nich i co prawdza jeszcze za wcześnie na polecanie , ale jestem bardzo zadowolony ze współpracy i profesionalizmu

A, jeszcze jedno. Jak się dogadujecie z sąsiadami odnośnie płota. Generalnie sprawa chyba prosta, na granicy działek, fifty - fifty do podziału i koniec tematu. Tylko u mnie to trochę tak na dziko wyszko bo najpiew sąsiad siatkę zamonował a potem " fifty - fifty". Tylko, że ja planuję normalne ogrodzenie postawić, murek i te sprawy. Coś mi się zdaje, że przespałem temat. Jak to u was wygląda?

Witam. Do tych co uporali się już z podbitką w swoich domach, jakie są wasze doświadczenia w tym temacie. Gdzie kupić dobre dechy i na co zwrócić uwagę przy kupnie i samym wykonaniu. Z góry dzięki i pozdrawiam aktywnych.

Ja kupowałem w Mierzynie w Elgeronie ale na forum chwalono również Kudrę i innych, myślę, że to bez znaczenia gdzie bo w większości to nie oni ją produkują - deskę boazeryjną - bo to w sumie się kładzie...

Kładłem sam, (trochę pomagał szwagier, ale z doskoku) wcześniej jednokrotnie zaimpregnowałem obustronnie i drugi raz tylko stronę widoczną. Robiłem po "aptekarsku" docinając każdą klepkę osobno (kilka razy zdarzył się taki sam rozmiar dla kilku klepek) z tego powodu,że deska czołowa nie była w całej swej długości w tej samej odległości od ściany. Ruszt robiłem z kontrłaty a wieszaki z łaty. Ruszt mocowałem na wkręty, a deski na gwoździe boazeryjne czarne. Choć tak na prawdę są epoksydowe - takie szare. Po położeniu impregnowałem jeszcze raz. Dach mam udziwniony - miałem dużo pracy przy szczytach - do 9 m wysokości, przy lukarnie - musiałem ściągać trochę dachówek, itp. Efekt mnie zadowala.

Witam,

Podajcie mi proszę namiary na sprawdzonych kierowników budowy, współpraca z moim obecnym coś się nie układa najlepiej :( a dopiero zacząłem budowę.

Napiszcie proszę jak często powinien być na budowie i czego od niego wymagać.

Jak najlepiej rozliczać się? gdzieś tutaj czytałem, że najlepiej za całość bądź pewnie za etap np. SSO.

jako że początkujący jestem wszelkie rady mile widziane.

Witam,

Podajcie mi proszę namiary na sprawdzonych kierowników budowy, współpraca z moim obecnym coś się nie układa najlepiej :( a dopiero zacząłem budowę.

Napiszcie proszę jak często powinien być na budowie i czego od niego wymagać.

Jak najlepiej rozliczać się? gdzieś tutaj czytałem, że najlepiej za całość bądź pewnie za etap np. SSO.

jako że początkujący jestem wszelkie rady mile widziane.

Namiaru nie podam, bo jest tak "zarobiony" że już nawala czasowo osobie której go poleciłem...

Większość z nas umawia się z kierbudem właśnie na SSO. Kwestia co się za tym kryje ile wizyt, jak płatnych, itp. Powinien być na budowie kiedy wymaga tego technologia i w zasadzie inwestor ( w rozsądnych granicach) ale jak jest to niech każdy napisze...

Mój był dobrą inwestycją. I pracował rzetelnie. Bronił moich interesów i weryfikował każdy etap (podetap) budowy, wykop, chudziak, fundamenty, sposób położenia rur pod chudziakiem(przed zasypaniem piaskiem zasypowym - nie pozwolił na zasypanie dopóki nie sprawdził, i dobrze bo wykrył przysypane dla ukrycia , nieodpowiednie złącze) itd. itp. jest tego mnóstwo na budowie. Im bardziej się nie znasz tym kierbud powinien być "bardziejszy"...

Nie są to równoważne rozwiązania. W trudnych warunkach gruntowych płyta sprawdzi sie o wiele lepiej. Płyta może też przy grzaniu prądem w drugiej taryfie stanowić akumulator ciepła. Płyta nie jest droższa, to popularny ale nieprawdziwy pogląd. Równoważne płycie będą fundamenty plus podłogi na gruncie. Raczej taniej nie wyjdą, do tego płytę średnio rozgarnięta ekipa zrobi bez problemu w tydzień. Nijak sie to ma do ław plus podłogi na gruncie. Niestety taką płytę trzeba na czymś położyć. Z izolacji ktore sie do tego nadają zaufałbym tylko granulatowi szkła piankowego lub keramzytowi. Wszystkie te plastikowe EPS i XPS to patenty ktore omijałbym z daleka. Płyta to szybkie, proste i stosunkowo tanie rozwiązanie. Trudno się dziwić że coraz więcej domów na niej powstaje.

Kolega chyba dużo mądrych książek się naczytał o drogim choć modnym budowaniu energooszczędnym. Gdyby płyta była takim rewelacyjnym i tanim fundamentowaniem to każdy by tak budował. W mojej okolicy wszyscy mają tradycyjne ławy.

Generalnie wykonawcy nie robią płyt, bo są uważane za coś niewiadomo jak trudnego i boją się jej.Myślę, że tradycyjne fundamentowanie jest jeszcze większym polem do zrobienia błędu.Konstruktorzy też niechętnie projektują płyty, bo to wciąż u nas mało popularne. Jednak znam wykonawcę, który woli stawiać na płycie -raz zrobił i wie, że to jest wygodniejsze.A to, że wszyscy mają ławy - z całym szacunkiem - o niczym nie świadczy.To, że np. większość domów powstaje z porothermu - nie oznacza,że to najlepszy pod słońcem materiał budowlany, bo każdy ma swoje wady i zalety - podobnie z fundamentowaniem.

Kolega chyba dużo mądrych książek się naczytał o drogim choć modnym budowaniu energooszczędnym. Gdyby płyta była takim rewelacyjnym i tanim fundamentowaniem to każdy by tak budował. W mojej okolicy wszyscy mają tradycyjne ławy.

A, jeszcze jedno. Jak się dogadujecie z sąsiadami odnośnie płota. Generalnie sprawa chyba prosta, na granicy działek, fifty - fifty do podziału i koniec tematu. Tylko u mnie to trochę tak na dziko wyszko bo najpiew sąsiad siatkę zamonował a potem " fifty - fifty". Tylko, że ja planuję normalne ogrodzenie postawić, murek i te sprawy. Coś mi się zdaje, że przespałem temat. Jak to u was wygląda?

ja mam fragment ogrodzenia wspólnego z sąsiadem, które jest od frontu i chciałem je jak cały front z klinkieru i przęsła. Bok zdecydowaliśmy na siatkę z podmurówką systemową Betafence. Dogadaliśmy się w ten sposób, że:

- całą część boczną wspólną zrobiliśmy fifty fifty

- ja część frontową wspólną robię sobie tak jak ja chcę, a on oddaje mi połowę kwoty, jaką kosztowałoby to ogrodzenie z siatki i podmurówki.

chyba jasno wytłumaczyłem ? ;-)

ja mam fragment ogrodzenia wspólnego z sąsiadem, które jest od frontu i chciałem je jak cały front z klinkieru i przęsła. Bok zdecydowaliśmy na siatkę z podmurówką systemową Betafence. Dogadaliśmy się w ten sposób, że:

- całą część boczną wspólną zrobiliśmy fifty fifty

- ja część frontową wspólną robię sobie tak jak ja chcę, a on oddaje mi połowę kwoty, jaką kosztowałoby to ogrodzenie z siatki i podmurówki.

chyba jasno wytłumaczyłem ? ;-)

Niby jasno...

Tylko nie mogę za cholerę sobie wyobrazić wspólnej części frontowej.... :confused:

No bo jak ta boczna dochodzi do frontowej to już dzieli ją na Twoją i sąsiada...

Niby jasno...

Tylko nie mogę za cholerę sobie wyobrazić wspólnej części frontowej.... :confused:

No bo jak ta boczna dochodzi do frontowej to już dzieli ją na Twoją i sąsiada...

hmmm... powiedz mi jak się tu wkleja fotki to wstawię mapkę... działka moja i sąsaida są na końcu drogi, sąsiada jest po mojej pawej stronie patrząc od frontu, on dojeżdża do swojej przejeżdżając kawałek wzdłuż mojego ogrodzenia frontowego

Witam wszystkich forumowiczów jakże zacnej Grupy:),

jak widać jestem "świeżakiem" i potrzebuję odrobiny pomocy, zwłaszcza z namiarami na pewne usługi. Otóż zakupiłem dom w Dobrej, stoi i da się już mieszkać. Jednak trochę rzeczy wymaga dokończenia, tudzież całkowitego wykonania, stąd też prośba o pomoc. Na początek chciałem zająć się elementami zewnętrznymi, a zwłaszcza po dzisiejszej wizycie stadka 7 (słownie - siedmiu) dzików w ogrodzie - ogrodzeniem. Czy ktoś z Was może polecić wykonawce ogrodzeń jakby to nazwać - kombinowanych, a więc z 3 stron siatka na podmurówce, a od frontu solidniejsze ogrodzenie metalowe również na podmurówce i cokołach z bramą automatyczną.

Kolejne elementy, to podjazd do garażu (różnica między gruntem, a progiem około 40cm) oraz malowanie elewacji (dom już ocieplony i otynkowany) i chyba najlepiej przy okazji tego ostatniego dokończenie podbitki.

Jeżeli ktoś z Was forumowicze może polecić wykonawcę dowolnego z tych elementów, bądź kogoś kto wykona więcej niż jeden proszę o pw bądź też odpowiedź w temacie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam wszystkich

Krzysiek

P.S. Próbowałem sam znaleźć odpowiedzi, jednak ciężko przebić się przez taką liczbę wiadomości...

Cześć,

ja ani z zacnych ani z zasłużonych ale, jeśli pytanie o fachowca od podbitki i malowania elewacji jest aktualne, mogę podać namiary na gościa który robił u mnie elewację (ocieplenie + tynk barwiony) i podbitkę. Gość z gatunku fachowców myślących. Nie do przecenienia.

Daj znać na tutaj lub na priv jeśli jeśli jesteś zainteresowany.

pozdrawiam

PS

A dziki, może udałoby się przerobić na pieczyste? ;)

Co do zdjęć to jest to banalne - kliknięcie na ikonkę z obrazkiem umożliwia dodanie zdjęcia z sieci lub kompa. Ale na innych stronach forum !!! Na Grupie to nie działa - przynajmniej u mnie, pokazuje się komunikat o wyborze linku z netu-tylko i wyłącznie. Nie mam też wielu innych możliwości - cytowania lub edycji postów (co dziwne mogę to zrobić raz - przed zalogowaniem ).

Nie tylko ja mam takie problemy - zgłaszaliśmy je u adminów - nasz Moderator nie może nic zrobić- ale mają to w ......

Tak, że nie pomogę ...