Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Dzięki, na pewno zadzwonie. Jeśli chodzi o adaptacje to czy moglibyście mi podpowiedzieć co trzeba zmieniać koniecznie przez projektanta? Chcemy poszerzyć dom o 50 cm, zmienić strop terive na monolit, zastanawiam się jeszcze nad betonowymi schodami - są drewniane, no i dachówką na dachu zamiast blachą. To wszystko pewnie musi architekt, bo zmiany konstrukcyjne. Ale co z takimi zmianami jak: połączenie wc z kotłownią, wstawienie okna w dolej łazience, umieszczene wc pod schodami?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki, na pewno zadzwonie. Jeśli chodzi o adaptacje to czy moglibyście mi podpowiedzieć co trzeba zmieniać koniecznie przez projektanta? Chcemy poszerzyć dom o 50 cm, zmienić strop terive na monolit, zastanawiam się jeszcze nad betonowymi schodami - są drewniane, no i dachówką na dachu zamiast blachą. To wszystko pewnie musi architekt, bo zmiany konstrukcyjne. Ale co z takimi zmianami jak: połączenie wc z kotłownią, wstawienie okna w dolej łazience, umieszczene wc pod schodami?

Właściwie prawie wszystkie załtwiłby porządny kierbud... nie wiem tylko co z poszerzeniem domu ?

Ale możesz się zorientować jak będziesz rozmawiał z kierbudem/ami, może akurat ?

Ktoś tu na forum pisał, że ta adaptacja to w zasadzie nie zawsze jest potrzebna a i tak wszyscy ją robią...a przy tych cenach to już warto się zastanowić.

W 2007 płaciłem 2,5K to tak nie bolało...

Witam wszystkich:)):):): Mam PnB. Czekalam tylko albo aż 1mc..licząc od dnia złożenia przez architekta.Za jakieś dwa tyg. zaczynamy. Chyba..Ekipa wybrana. Cena wynegocjowana. W zasadzie wszystko od zera.do prawie* wprowadzenia się. Domek malutki więc mam nadzieję ,że i z terminem zdązą. Ech..pewnie wszystkie jeszcze schody (nie tylko te do domku) przede mną Będę zaglądać tu i popowiadam..jak to jest w realu:))::):) Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Właściwie prawie wszystkie załtwiłby porządny kierbud... nie wiem tylko co z poszerzeniem domu ?

Ale możesz się zorientować jak będziesz rozmawiał z kierbudem/ami, może akurat ?

Ktoś tu na forum pisał, że ta adaptacja to w zasadzie nie zawsze jest potrzebna a i tak wszyscy ją robią...a przy tych cenach to już warto się zastanowić.

W 2007 płaciłem 2,5K to tak nie bolało...

No właśnie pamiętam dyskusje na ten temat, dlatego też zastanawiam się co robić. Przecież jak zapytam się architekta to powie, że wszystko musi on:) A no własnie dobry kierbud poszukiwany...

Witam wszystkich:)):):): Mam PnB. Czekalam tylko albo aż 1mc..licząc od dnia złożenia przez architekta.Za jakieś dwa tyg. zaczynamy. Chyba..Ekipa wybrana. Cena wynegocjowana. W zasadzie wszystko od zera.do prawie* wprowadzenia się. Domek malutki więc mam nadzieję ,że i z terminem zdązą. Ech..pewnie wszystkie jeszcze schody (nie tylko te do domku) przede mną Będę zaglądać tu i popowiadam..jak to jest w realu:))::):) Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Gratuluje. Pochwalisz się namiarem na architekta?

Brzuska, poszerzenie domu, to istotna zmiana, kier budowy nie załatwi, to istotne odstepstwo od projektu.

Groszka, pamietasz o zgłoszeniu rozpoczęcia prac 7 dni przed? i rejestracji dziennika budowy?

Zgadzam się.Do tego z całą pewnością musisz mieć architekta. Tak na dobra sprawę pozostałe zmiany konstrukcyjne też powinien robić ktoś z uprawnieniami i mądrą głową. Mam znajomą,której tak zmieniono więźbę w trakcie adaptacji (właśnie przez kogoś tam) że trzeba ją było rozbierać bo dach groził zawaleniem. No i tak zaoszczędziła że musiała praktycznie zamówić nową.

To jak tak wycenia to bym od razu podziękował... oferta to oferta, musi być konkret ile za co. A nie potem się okaże że jeszcze za to trzeba dopłacić i za inne rzeczy. Pogadaj z moim elektrykiem Mirosław Mąkosa, tel kilka postów wyżej.

Tomek jeśli to nie problem napisz mi na priv coś o tym elektryku. Robił nam pewien drobiazg i byliśmy zadowoleni, ale wolałabym sprawdzić gdy chodzi o cały dom.

Gratulacje.

Z ekipą ustal kto odpowiada za wywóz śmieci, niech postawią tojtoja, pamiętaj o tablicy - takiej żóóółtej :)

Drobiazg, ale istotny w pozwoleniu na budowę masz nakaz udokumentowania wywozu odpadów z budowy. Jeśli zrobi to wykonawca to faktury pewnie nie dostaniesz więc corpus delicti zniknie ale tylko dla ciebie a nie dla urzedu ;)

Tomek jeśli to nie problem napisz mi na priv coś o tym elektryku. Robił nam pewien drobiazg i byliśmy zadowoleni, ale wolałabym sprawdzić gdy chodzi o cały dom.

Nie dostałaś odpowiedzi? Wysłałem już dawno jak dostałem od Ciebie priv. Polecam z czystym sumieniem. Robi za normalne pieniądze (stawki jak u innych), a czasami nawet więcej i nie liczy za to dodatkowej kasy. Zrobił u nas też alarm i wiele ciekawych rozwiązań elektrycznych.

Drobiazg, ale istotny w pozwoleniu na budowę masz nakaz udokumentowania wywozu odpadów z budowy. Jeśli zrobi to wykonawca to faktury pewnie nie dostaniesz więc corpus delicti zniknie ale tylko dla ciebie a nie dla urzedu ;)

W swoim pozwoleniu na budowę takiego wpisu wprost nie mam, ale może się on kryć pod pojęciem "ochrony środowiska". Tak czy inaczej, zdroworozsądkowo, raz na jakiś czas -> przyczepka -> śmieci do jumaru -> kwitek do segregatora.

Dziękuję..za gratulacje. Ten papierek wrt jest uśmiechu:):):):):):) Architekt Pan Lorek..

Gosi@ pamiętam o dzienniku i o zgłoszeniu. Gorzej , że muszę też zgłoscić na 7 dni przed Konserwatorowi ,że zaczynamy wykopy. W PNB jest mowa o zawiadomieniu. Czy ktoś mial z czymś takim do czynienia?

O śmieciach bęę pamiętała. Dzziękuję...

Nie wiem jakie teraz ceny chodzą za adaptację, my w 2009 płaciliśmy coś koło 5k PLN. Jeśli chodzi o Police to polecam Agnieszkę Szczygielską (ma dobre wejścia w urzędach i nie ma problemów z otrzymaniem PnB) 605 538 187.

Mogę Ci podesłaś na priv . Robił mi adaptację a teraz jest kierownikiem budowy . Jestem zadowolona z jednego i drugiego. PnB w ok 6 tygodni, naprawdę pełen wypas obsługi na budowie.