Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Szanowni Państwo mam pozwolenie!!! Powoli zabieram się do pracy, działeczkę ogrodziłam, wyrównałam teren pod garaż blaszany (obiekt dla celów budowlanych) i tak zastanawiam się czy może podpowie ktoś ile styropianu położyć na gruncie na parterze, wiecie chcę stworzyć dom energooszczędny!

Ja mam 20 cm -założenia podobne :)

Szanowni Państwo mam pozwolenie!!! Powoli zabieram się do pracy, działeczkę ogrodziłam, wyrównałam teren pod garaż blaszany (obiekt dla celów budowlanych) i tak zastanawiam się czy może podpowie ktoś ile styropianu położyć na gruncie na parterze, wiecie chcę stworzyć dom energooszczędny!

Tutaj możesz poczytać:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-Mój-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-już-go-użytkuję&highlight=3litrowy

a może tutaj bardziej ambitnie:)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciepły-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&highlight=litrowy

albo tu mniej ambitnie:) (chodzi o ilości stron do przeczytania...)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?123642-Czy-mam-dom-3-litrowy&highlight=litrowy

Witajcie.

Muszę sie sprostować co do internetu Pan chyba zreflektował sie ze jednak o klienta nalezy dbać i wystarczy wymienić antenę i juz internet idzie mi całkiem dobrze wiec chyba niepotrzenie tak od razu tu sie poskarżyłam, ale wydaje mi sie ze jeśli ktoś prowadzi działalnosć gospodarczą 7 dni w ytg. 24h na dobę to jesnak serwis tez tego wymaga. Bo niby kiedy amm zgłaszać usterke iternetu - wtedy kiedy on działa?. Ale jak na razie mam nadzieję konflikt zoatał zarzegnany. ja mam internet a Pan klienta.

Witajcie.

Możecie powiedzieć mi z jakiego internetu korzystacie na terenie Dobrej i czy działa ok. Ja do tej pory korzystałam z firmy DobryNet ale niestety Dobry net stał sie kiepskim netem - po prostu nie działa, a Pan mało przejmuje sie naprawami usterek, i generalnie robi tz. "łachę" że odbierze telefon w niedzielę i zwala winę na krzaki.

ja mam z 2morrow - kiedys beznadziejni na dzien dzisiejszy z obsługa klienta lepiej, internet narezkac nie moge jedynie cena:( mam 5mgb i co miesiac 69 zł.

gdyby ktoś reflektował ....

mam do sprzedania centralkę i dwa mainipulatory Satel CA10 ( jeden manipulator z wyświetlaczem lcd) można powiedzieć nowe bez pudełek. po prostu nieużywane tylko odkurzane.

cena tych wszystkich urządzeń nowych w pudełkach brutto 1100 zł - moja cena 500 zł. jak coś to poproszę na maila [email protected]

Witam

Ile płaciliście za gładź - materiał + robocizna?

15 PLN za gładzenie i 5 PLN za przecieranie tynków (m.in. garaż, pom.gospodarcze, spiżarka) polegające na wyrównaniu dziur i przetarciu żeby było gładko.

Materiał po mojej stronie, kilka worków gładzi i finiszu (przy tych wszystkich kosztach jakie ponieśliśmy do tej pory to była jakaś groszowa sprawa ;) )

Witajcie.

Muszę sie sprostować co do internetu Pan chyba zreflektował sie ze jednak o klienta nalezy dbać i wystarczy wymienić antenę i juz internet idzie mi całkiem dobrze wiec chyba niepotrzenie tak od razu tu sie poskarżyłam, ale wydaje mi sie ze jeśli ktoś prowadzi działalnosć gospodarczą 7 dni w ytg. 24h na dobę to jesnak serwis tez tego wymaga. Bo niby kiedy amm zgłaszać usterke iternetu - wtedy kiedy on działa?. Ale jak na razie mam nadzieję konflikt zoatał zarzegnany. ja mam internet a Pan klienta.

ja mam ten sam problem - działalność i potrzeba internetu 24/7 - w zeszłym roku było faktycznie kiepskawo z netem z DobryNet, ale w maju tego roku wymienili podobno całą infrastrukturę i podpisali umowę z nowym dostawcą sygnału i muszę przyznać, że zarówno stabilność jak i prędkości się poprawiły. Pierwsza awaria jaka się wydarzyła była dzisiaj, nie wiem ile trwała, na szczęscie mój smarkfon ma funkcję routera więc EDGE (tylko takie mam w Dobrej) wystarczyło na odebranie maili. Z tym nieodbieraniem telefonów to prawda - też się wkurzałem, ale facet napisał na swojej stronie, że jeśli nie odbiera to nie oznacza wcale, że ma kogoś w nosie, tylko po prostu może być gdzieś na dachu albo mieć zajęte ręce i prosi o wysłanie smsa. Pamiętam jak był u mnie na montażu masztu i anteny i gdyby odkładał to co robił, by odebrać telefon to trwałaby ta praca u mnie godzinami. Ale patrząc na relację jakość-prędkość-cena to akurat w moim miejscu najlepszy wybór (bo innego nie mam :-)

15 PLN za gładzenie i 5 PLN za przecieranie tynków (m.in. garaż, pom.gospodarcze, spiżarka) polegające na wyrównaniu dziur i przetarciu żeby było gładko.

Materiał po mojej stronie, kilka worków gładzi i finiszu (przy tych wszystkich kosztach jakie ponieśliśmy do tej pory to była jakaś groszowa sprawa ;) )

z tymi gładziami to jest tak - nie wiem jak podchodzą do tego inni fachowcy ale moi mnie tak "załatwili" - po gładzeniu i szlifowaniu jest jeszcze tzw. oczkowanie, czyli te mini dziureczki które się gdzieś tam pojawią i to podobno należy już do malarza, bo zazwyczaj oczkowanie robi sie po pierwszej warstwie farby (nie zawsze wszystko da się wyłapać na białym). Ponieważ malować chciałem sam, oczkowanie spadło na mnie, płaciłem 17 zł za dwukrotnie gładzenie ze szlifowaniem (mój materiał)

Jestem na etapie kostki. Byłam w eurobriku ceny hmm takie sobie nie najgorsze ale sprawdz firmę poz-bruk na tamie pomorzańskiej mają kostkę bardzo podobnej jakości i jakieś 10-18 zł tańszą na metrze ja tam biorę.

byłem dzisiaj, katalogi wziąłem, a patrzyłaś może w necie? nie opłaca się sprowadzać? Pamiętam cegłe klinkierową jak kupowałem z CRH - w małej firemce z Polski mającej siedzibę przy ceglarni zapłaciłem za cegłę z transportem i rozładunkiem na budowie taniej niż chciał Euroklinkier za samą cegłę bez dostawy

z tymi gładziami to jest tak - nie wiem jak podchodzą do tego inni fachowcy ale moi mnie tak "załatwili" - po gładzeniu i szlifowaniu jest jeszcze tzw. oczkowanie, czyli te mini dziureczki które się gdzieś tam pojawią i to podobno należy już do malarza, bo zazwyczaj oczkowanie robi sie po pierwszej warstwie farby (nie zawsze wszystko da się wyłapać na białym). Ponieważ malować chciałem sam, oczkowanie spadło na mnie, płaciłem 17 zł za dwukrotnie gładzenie ze szlifowaniem (mój materiał)

Jakie oczkowanie, jakiego malarza.... malarz maluje nie robi poprawki po gładzeniu. Czy Twój wykonawca nie gruntował? U mnie nakładał gładź, szlifował i gruntował (odpylenie). Przychodziliśmy (a raczej żona) np. do pokoju gdzie skończył naklejaliśmy żółte karteczki/taśmę malarską i on robił poprawki/zaprawki z gładzią i szlifowaniem po raz kolejny. Kolejny odbiór i jak było ok to rozliczenie. Dopiero po gruncie (a najlepiej po malowaniu) widać gdzie są niedoróbki, gdzie trzeba ponownie przeszlifować. Przegruntowałem ponownie cały dom sam przed malowaniem i jest kilka miejsc gdzie trzeba poprawić bo pewnie nie zauważyliśmy, ale nie mam mowy o jakichś dziurkach. Przecież to jest już gładź nie tynki, nie ma mowy o jakichś falkach, ryskach czy dziurkach. Aktualnie mam pomalowany salon, korytarz i dwa pokoje i nie mam żadnych dziurek.

Jakie oczkowanie, jakiego malarza.... malarz maluje nie robi poprawki po gładzeniu. Czy Twój wykonawca nie gruntował? U mnie nakładał gładź, szlifował i gruntował (odpylenie). Przychodziliśmy (a raczej żona) np. do pokoju gdzie skończył naklejaliśmy żółte karteczki/taśmę malarską i on robił poprawki/zaprawki z gładzią i szlifowaniem po raz kolejny. Kolejny odbiór i jak było ok to rozliczenie. Dopiero po gruncie (a najlepiej po malowaniu) widać gdzie są niedoróbki, gdzie trzeba ponownie przeszlifować. Przegruntowałem ponownie cały dom sam przed malowaniem i jest kilka miejsc gdzie trzeba poprawić bo pewnie nie zauważyliśmy, ale nie mam mowy o jakichś dziurkach. Przecież to jest już gładź nie tynki, nie ma mowy o jakichś falkach, ryskach czy dziurkach. Aktualnie mam pomalowany salon, korytarz i dwa pokoje i nie mam żadnych dziurek.

nie, nie gruntowali, ja gruntowałem bo ja malowałem... każdy może mieć inaczej ustalone, jaki widzisz to Ty chodziłeś i naklejałeś im karteczki, a nie oni sami wyszukiwali swoich niedoróbek...

Witam serdecznie.Chcialam sie pochwalic ze i my pomalutku bo pomalutku ale ruszamy z budowa.Jestesmy na etapie wyboru ekipy budowlanej.Na tapecie mamy ekipe pana Siergieja polecana przez kilkoro znajomych ale chcielibysmy cos jeszcze uslyszec o owej ekipie moze ktos mial jakies doswiadczenie dobre badz zle?Drugie pytanie dotyczy stali.Gdzie w Szczecinie kupimy stal po najlepszej cenie?Pozdrawiam

A u mnie na tapecie tzn. ścianie :) są akurat tynki od Pana Siergieja. Firma konkurencyjna cenowo. Chłopaki nie piją, są szybcy (choć mi akurat na tym ostatnim nie zależy, wręcz przeciwnie - ja z tych pewnie nielicznych, którzy preferują wolniej :) - przynajmniej na tym etapie), pracują od świtu do nocy, chętnie także w weekendy, odpukać grzeczni-mam wrażenie, że o wiele bardziej niż wielu polskich pracowników budowlanych. Nie chcę chwalić, bo jak się chwali na forum - to zaraz się wykonawca psuje :) Obadam poza tym, jak troszkę wyschną tynki, no bo na świeżo to nie wiem czy można cokolwiek ocenić - gładko jest, resztę czas i kierownik oceni.

A tak ogólnie - co do ekip od stanów surowych - czy ekipa była dobra lub co najmniej poprawna -tak naprawdę można chyba będzie powiedzieć za kilka lat,jak nie wyjdą żadne usterki. Ja jeszcze nie jestem na tym etapie, więc się nie wypowiadam.

Jeszcze jedno - równie ważny, jak nie ważniejszy niz ekipa, jest kierownik. Wybieraj go sama - niezależnie. A jak ekipa, która wygra w Twym castingu, ma swojego, wyposaż się w swojego "osobnego" inspektora nadzoru.

No i zarówno kierownika, jak i ekipę można zawsze zmienić w trakcie.

Witam serdecznie.Chcialam sie pochwalic ze i my pomalutku bo pomalutku ale ruszamy z budowa.Jestesmy na etapie wyboru ekipy budowlanej.Na tapecie mamy ekipe pana Siergieja polecana przez kilkoro znajomych ale chcielibysmy cos jeszcze uslyszec o owej ekipie moze ktos mial jakies doswiadczenie dobre badz zle?Drugie pytanie dotyczy stali.Gdzie w Szczecinie kupimy stal po najlepszej cenie?Pozdrawiam

Dzięki Tomek i Sławek za odp. odnośnie gładzi. Nawet w tej kwestii widzę, że są niuanse, o którym pojęcia nie miałam :) Zgadzam się z Tobą Tomek, że malarz nie bedzie po gładziach poprawiał.

Tomku,ale chyba ten sam wykonawca co tynkował, nie robił Ci gładzi?No bo wtedy byłoby dziwne, że dolicza za wyrówanie dziur, które sam narobił:)