Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

To powiedzcie choć czy pod papę na chudziaku stosowaliście jakiś grunt, typu SBS Siplast Primer Icopal -w sumie nawet on nie powinien być uzywany wewnątrz,więc nie wiem czy warto.Sama papa nie wystarczy?Są tezy o szkodliwości mazideł, papy itp.

witam.Ja dawałem na chudziak 2 razy folie 0,3.na to 5 cm styropianu na którym hydraulik rozłozył instalacje.wszystko przykryłem styropianem 2 razy po 5 cm.na styropian folie 0.15 i siatke zbrojaca.w garazu mam podobnie tylko siatke dałem dwa razy.

W łazience na poddaszu styropian 5 cm folia pod podłogówke i wylewka z mikrowłóknami.w pokojach na poddaszu styropian folia 0.15 i siatka zbrojaca.pozdrawiam

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dostałem od elektryka propozycję 25 pln za punkt bez materiału lub 50 pln z materiałem. Co sądzicie o tych cenach?

ja płaciłem 35 zł za punkt. w cenie tych punktów mam zrobiona tablice z bezpiecznikami. za biały montaz mam dodatkowo zapłacic 5 zł za punkt.materiał dostarczałem ja

No - to przynajmniej nie mialeś zagwostek, czy coś typu papa będzie po prostu śmierdzieć potem. Bardzo dziękuję za odzew.

witam.Ja dawałem na chudziak 2 razy folie 0,3.na to 5 cm styropianu na którym hydraulik rozłozył instalacje.wszystko przykryłem styropianem 2 razy po 5 cm.na styropian folie 0.15 i siatke zbrojaca.w garazu mam podobnie tylko siatke dałem dwa razy.

W łazience na poddaszu styropian 5 cm folia pod podłogówke i wylewka z mikrowłóknami.w pokojach na poddaszu styropian folia 0.15 i siatka zbrojaca.pozdrawiam

To powiedzcie choć czy pod papę na chudziaku stosowaliście jakiś grunt, typu SBS Siplast Primer Icopal -w sumie nawet on chyba nie powinien być uzywany wewnątrz(zależy jak interpretować kartę techn.),więc nie wiem czy warto.Sama papa nie wystarczy?Są tezy o szkodliwości mazideł, papy itp.

Posmarowałem Primerem ICOPALa, potem na to papa zgrzana do chudziaka. Co do szkodliwości - nie wiem, porozmawiamy za 20-30 lat :)

Na papę rozłożyłem folię budowlaną, na to styropian.

A długo czekałeś między nałożeniem gruntu, a położeniem papy (godziny, dni)?No bo wskazane, by trochę to się "wyśmierdziało", poulatniało. Aha - i ten grunt lekko na ściany też maziałeś czy tylko podłoga? Ma się rozumieć przy uruchamianiu podłogówki i tak w ogóle nic nie czuć?:) Papa zgrzana na zakład z ta spod scian, a folia wywinięta nad styro ma się rozumieć

Posmarowałem Primerem ICOPALa, potem na to papa zgrzana do chudziaka. Co do szkodliwości - nie wiem, porozmawiamy za 20-30 lat :)

Na papę rozłożyłem folię budowlaną, na to styropian.

A długo czekałeś między nałożeniem gruntu, a położeniem papy (godziny, dni)?No bo wskazane, by trochę tam to się "wyśmierdziało", poulatniało i. Aha- i ten grunt lekko na ściany też maziałeś czy tylko podłoga? Ma się rozumieć przy uruchamianiu podłogówki i tak w ogóle nic nie czuć?:) Papa zgrzana na zakład z ta spod scian, a folia wywinięta nad styro ma się rozumieć

Papa układałem dzień po primerze. Papa oczywiście zgrzewana do tej pod ścianami. Folia wywinięta.

Podłogówk chodziła ponad miesiąc - papy nie czuję. Byłby to zreszta dość dziwne podlogówkę dzieli od papy 24 cm styro.

W sumie racja, ale ludziska piszą - no chyba, że fantazjują, że przez dylatację to to się przedziera:) No, ale ludzie różne rzeczy piszą:) W tym przypadku wolę, by to był wytwór ich fantazji.

Papa układałem dzień po primerze. Papa oczywiście zgrzewana do tej pod ścianami. Folia wywinięta.

Podłogówk chodziła ponad miesiąc - papy nie czuję. Byłby to zreszta dość dziwne podlogówkę dzieli od papy 24 cm styro.

To powiedzcie choć czy pod papę na chudziaku stosowaliście jakiś grunt, typu SBS Siplast Primer Icopal -w sumie nawet on chyba nie powinien być uzywany wewnątrz(zależy jak interpretować kartę techn.),więc nie wiem czy warto.Sama papa nie wystarczy?Są tezy o szkodliwości mazideł, papy itp.

Na fundament dawałem folię - specjalne pasy - i potem łączyłem ją z folią na chudziaku. Pod folią dawałem dwa razy (raz mocno rozwodniony, drugi bez wody) - dysperbit, też się wahałem bo ta karta techniczna nie jest jasna, dzwoniłem do producentów, handlowców, czytałem itd. Przeważyła opinia kierbuda.

Po trzech latach (podłogówka) nic nie czuć i nigdy nie było.

Gdzie braliście więźbę dachową. Czy jest sens brać od razu łaty i kłaty jednym transportem.

Brałam u Kudry. Sporo łat i kontrałat zabrakło , ale lepiej domówić niż zwracać. Takie małe transporty możesz u nich prawie zawsze połączyć z kimś z okolicy, wychodzą grosze. Jednak jeśli chodzi o jakość szczecińską i okoliczną to bardzo wzdycham za Podhalem.

Piece stawia PIotr badura z Poznania, jest na forum. U mnie bedzie robił kominek, możesz się podłaczyć ;-) w sensie zgrania robot

Hm, tez mnie interesuje temat ogrodzenia. A powiedzcie macie jakies patent na krety? kładziecie siatkę pod trawnik?

Kolejna bardzo wazna sprawa, macie, albo znacie kogos z zaluzjami fasadowymi zewnetrznymi?

Z siatką sobie odpuść , krety i nornice jakoś sobie z nią radzą. Jeśli chodzi o najlepsze odgrodzenie od kretów to konstrukcja ogrodzenia- na metr w ziemię beton. Oczywiście nie musisz robić takiej głębokiej wylewki pod płot, wysatrczy cienka płyta betonowa wsadzona w ziemię. Cena umiarkowana a trawnik jak makiem zasiał.

Tynki schną. Pora przymierzyć się do tematu podłóg.

Napiszcie proszę, jak okiełznaliście ten temat u siebie.

1. Czy w łazience na poddaszu dawaliście folię pod styropian wywiniętą na ściany czy tylko na wylewkę hydroizolację jakąś np. dwuskładnikową?No bo papy i folii na poddaszu się ogólnie nie daje, prawda?

2. Czy na parterze, oprócz garażu, dawaliście siatkę zbrojeniową w wylewkę czy tylko tzw. zbrojenie rozproszone?

Papy się nie daje na poddaszu ani piętrze . Hydroizolacja b. wskazana W ŁAZIENKACH . Folię jeśli ogrzewanie podłogowe na pewno tak . Garaż proponuje uzbroić, ale tak na serio ,bo jak by nie było jest to spora powierzchnia.

Rozbujałam się, bo po urlopie. Teraz pytania i prośby do Was :

1 Jaką gładź dajecie na tynki cementowo-wapienne(interesują mnie wapienne , cementowo/wapienne) , proszę COŚ GODNEGO POLECENIA . Miałam doświadczenia z Atlasem (ciepło-zimno).

2. Na szybko -malarz do pomalowania małej powierzchni ale solidny i dyspozycyjny-b. pilne

Papy się nie daje na poddaszu ani piętrze . Hydroizolacja b. wskazana W ŁAZIENKACH . Folię jeśli ogrzewanie podłogowe na pewno tak . Garaż proponuje uzbroić, ale tak na serio ,bo jak by nie było jest to spora powierzchnia.

Sorry, nie doczytałam dokładnie o zbrojeniu wylewki , bo oczywiście tu nie o garaż chodziło ale i tak wpis jest aktualny.

Sama papa wystarczy. Koncentrujcie się lepiej na ilości styropianu.