Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Czy po wyrównaniu terenu a przed wysianiem trawy stosowaliście chemię na chwasty? Na mojej działeczce są chwasty po pas i wyżej. Za kilka dni wjeżdża koparka do równania.

Polecam najpierw skosić wszystko do zera, będzie łatwiej dla koparkowego by wyrównać teren. Potem pozbierać kamienie, resztki pobudowlane itp. zebraną trawę wrzucić do dołu i zakopać, rozłoży się i będzie lepsza ziemia. Chwasty i tak będą jeszcze rosnąć ale wtedy to już tylko ręczna robota, jak małe łatwiej będzie odróżnić od wyrastającej trawy. Zakładanie trawnika trudne nie jest, choć długotrwałe by uzyskać piękny efekt, polecam poczytać trochę tematów na FM w odpowiednim dziale. Dużo zależy także od ziemi, choć trawa rośnie prawie na wszystkim.

EDIT: Zgadzam się z gosia@, jak nie zrobiłeś tego z rok-dwa temu to teraz już żadnej chemii nie używaj.

Czy po wyrównaniu terenu a przed wysianiem trawy stosowaliście chemię na chwasty? Na mojej działeczce są chwasty po pas i wyżej. Za kilka dni wjeżdża koparka do równania.

Ja wpierw wszystkie chwasty pryskałem randapem żeby wyschły zabieg wykonałem 2 razy po ok 10 dniach wszystkie wyschły wtedy zacząłem dopiero równać grunt, efekt jest taki że mam bardzo ładną trawę bez chwastów. Ziemie dodatkowo przed wysianiem trawy mocno zasiliłem potasem i inną chemią wspomagającą.

pzdr

Na potrzeby budowy kupiłem mini ciężarówkę dzięki której zaoszczędziłem sporo $ a także moja osobówka została zoszczędzona. Samochód to seat inca z hakiem od zakończenian budowy stoi nie użytkowany może ktoś ma ochotę na takiego pomagiera, naprawdę niedrogo sprzedam. dodatkowo mam też super przyczepkę. pozdrawiam.

To jeszcze inaczej spytam o internet. Już temat był poruszany ale teraz ciężko znaleźć kiedy. Czy podłączaliście w domach internet drogą radiową? Czy to się sprawdza?

wszystko zależy od firmy - jaką ma infrastrukturę itp. itd. Przyznać trzeba, że na dzień dzisiejszy jest to dość dobre rozwiązanie, stabilne, dużo lepsze niż w czasch kiedy miałem okazje testować takie łącza po raz pierwszy, czyli jakieś 15 lat temu :-) to nie żart, później nie miałem do czynienia z radiówką, byłem fanem neostrady 20 Mb, z której byłem b. zadowolony. Teraz mam radiówkę prawie od roku, pierwsze miesiące z problemami, od kilku miesięcy bez problemów. Jedyny mankament to to, że przekaźniki, z którymi łączą się anteny użykowników, nie mają swojego awaryjnego zasilania i jeśli zdarzają się kilkuminutowe zaniki prądu (jak np. w Dobrej kiedy zaczyna bardzo silnie wiać), to mimo, że mam UPS, który wytrzymuje 15 minut i do którego mam podpięte także zasilanie mojej anteny, to internetu nie ma, wtedy jak mam coś bardzo pilnego podłączam komórkę jako modem.

Acha - ważna kwestia, bo zdarzyło sie to u mnie, może też ktoś z Was ma taki problem. Antena siatkowa zakłóca mi kilka kanałów TV. Jak odłączę zasilanie anteny obraz jest żyleta, jak jest podłączone (a jest cały czas), to delikatnie zakłóca, jak jest komp włączony i trwa transfer danych to tych kilku kanałów nie da się oglądać. Podobnoe jestem wyjątkiem jak twierdzi Pan z firmy DobryNet, jednak w internecie czytałem, że problem jest dość znany. Za słaby jestem technicznie, żeby to wytłumaczyć. W planie mam przeniesienie anteny od internetu na drugi komin i sprawdzenie.

Czołem,

moglibyscie sie podzielic gdzie kupowaliście tynk na elewację?

Dzieki i pozdrawiam:)

Materiał będzie zakupiony w lokalnej hurtowni, a jakie macie ceny za wykonanie elewacji za metr. Dostaliśmy ofertę robocizny 50zł/metr i dodatkowo obróbki 25zł/metr. Co o tym sądzicie? Wykonawca jest sporawdzony. Obecnie wykonuje u nas parę innych robót i tak naprawdę chciałabym sprawdzić jak się kształtuje cena bez wołania kolejnych speców na budowę....