Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

dotyczy Hydropan 2 - Hubert Pańka

odpowiedziałem na priva

na ogólnym na tą chwilę napiszę tylko, że mam problem wywołany wadliwym montażem dokonanym przez pracowników Hydropan 2

niestety mam również od miesiąca problem z kontaktem z właścicielem

zobaczymy jak się sprawa zakończy

pozostaje mi tylko przeprosić wszystkich, którym przez ostatnie 4 lata polecałem Hydropan 2 i Pana Huberta - mam nadzieję, że unikną problemów podobnych do moich

na dzień dzisiejszy "żółta kartka" - zobaczymy jak sprawa się rozwinie i potoczy dalej

cierpliwość już mi się skończyła

nie omieszkam poinformować na ogólnym o wszystkim - jak widać z podaniem nazwy firmy i nazwiska właściciela ;-)

- zobaczymy jak zadba o dobre imię firmy

Ja tego robił za niego nie będę.

Dzięki za info. Mam nadzieję,że Hydropan2 jednak odzyska nasze zaufanie wywiązując się wobec Ciebie ze zobowiązań. Jak nie to ich nie weźmiemy. Zależy nam jednak na kotle Budreus. Może ktoś zna w Szczecinie firmę ,która ma te kotły w swojej ofercie i oferuje solidny serwis?

Dzięki za info. Mam nadzieję,że Hydropan2 jednak odzyska nasze zaufanie wywiązując się wobec Ciebie ze zobowiązań. Jak nie to ich nie weźmiemy. Zależy nam jednak na kotle Budreus. Może ktoś zna w Szczecinie firmę ,która ma te kotły w swojej ofercie i oferuje solidny serwis?

Czemu Buderus? Też chciałem kocioł tej marki, ale jak się naczytałem na FM oraz podforach to się okazało, że nie warto płacić za znaczek. Są tańsze i wcale nie gorsze kotły. Sami zdecydowaliśmy się na Immergasa.

Może to chwilowe zaćmienie w firmie Hydropan 2? Zobaczymy. Jak na razie sytuacja bez zmian 20 telefonów i nikt nie odbiera.

Poproszę na wszelki wypadek namiary na kogoś solidnego, kto poprawi błędy w montażu zrobione przez Hydropan 2.

Czekam też na pisemną odpowiedź producenta zbiornika firmy Galmet - niezależnie od pisemnego anulowania gwarancji przez serwisanta tej firmy.

Papier + zdjęcia i zobaczymy co z tym dalej będzie.

Agama, ja po takim numerze juz bym im nie zaufała. Po co brnac w firme, ktora juz raz wycieła taki numer?Masz pro-ogzewanie i Ciepła Chata, plu moj Hydraulik mistrz, nad mistrzami;-)

I zgadzam się z Tobą ,

że zaufanie zawiedli, więc tak jak napisałam jeśli nie wyprostują sprawy u Roberta nie robią u nas i pewnie też u wielu forumowiczów szczecińskich , którzy czytali jak wyżej. Szkoda tylko ,że dobra firma nie trzyma klasy. Dlaczego Budreus(to do Tomka), bo mam ten kocioł obecnie, ma go moja rodzina- super ekonomika przy nadzwyczajnie prostej obsłudze. Niestety versus znana francuska firma ,którą dość mocno promuje Pro-ogrzewanie. Piec tej firmy mam w pracy:(. Ciekawa jestem Ciepłej Chaty i Tego Twojego hydraulika, napisz coś na priv.

No i jakieś pytanie o te gładzie , wszyscy piszecie o gładziach gipsowych , ale jeśli chodzi o wapienne czy c-w to cisza a to jest prawdziwy problem , właściwie nikt w regionie ich nie robi. Stoję przed wyborem : gładzić czy nie gładzić -oto jest pytanie? Tynki oczywiście cementowo-wapienne. Jak obejrzałam tych najlepszych ciągle wraca pytanie. No bo cóż mogą się zmobilizować, jednak jak oglądam to trochę mam stracha , bo zazwyczaj jakaś kompilacja tu dobrze a tam źle? Jak wezmą gładż i ktoś mi ją połozy nie tak jak trzeba-to jeszcze większa lipa niż bez gładzi. Może jakieś doświadczenia własne?

I zgadzam się z Tobą ,

że zaufanie zawiedli, więc tak jak napisałam jeśli nie wyprostują sprawy u Roberta nie robią u nas i pewnie też u wielu forumowiczów szczecińskich , którzy czytali jak wyżej. Szkoda tylko ,że dobra firma nie trzyma klasy. Dlaczego Budreus(to do Tomka), bo mam ten kocioł obecnie, ma go moja rodzina- super ekonomika przy nadzwyczajnie prostej obsłudze. Niestety versus znana francuska firma ,którą dość mocno promuje Pro-ogrzewanie. Piec tej firmy mam w pracy:(. Ciekawa jestem Ciepłej Chaty i Tego Twojego hydraulika, napisz coś na priv.

Pro Ogrzewanie promuje Sounier Duval bo mają pewnie na tym największą marżę, nie dziwię się jako sprzedawca też bym tak robił. Co nie znaczy ze nie możesz u nich kupić i zamontowac innego kotła. Wiem że mi robili wycenę na Vailanta ale pewnie i Buderusa mogą zaontować. Ja z tą firmą współpracowałem przy okazji rekuperatora i nie mogę narzekać. W przypadku CO i wod-kan + kotłownia, wykonywałem w Ciepłej Chacie i również polecam współpracę. Zapewne równiez mogą ściągnąć i zamontować inny kocioł. Jeżeli chodzi o hydraulika którego poleca Gosia to o ile pamietam chodzi o Zacharusia, to człowiek pracujący na chwilę obecną w Ciepłej Chacie.

Agama, ja polecam Ireneusza Mruża? Mroża? kurcze nie pamietam nazwiska, ale ja mam dopiero projekt. Tak ze jestem przed wykonaniem, ale patrzac na zaangazowanie, przyjazd na moja prosbe i kontrolę wykonania kanalizy w fundamencie, zmiana projektu ( pan Irek jest po politechnice i rzeczywiscie jest pasjonatem swojej roboty. Mysli i ma doświadczenie. MOntuje kazdy piec jaki sobie zazyczysz, nas polecił akurat viessamana, ale mam specyficzne potrzeby. Obsługa 3 i 1/2 łazienki itd.

No i jakieś pytanie o te gładzie , wszyscy piszecie o gładziach gipsowych , ale jeśli chodzi o wapienne czy c-w to cisza a to jest prawdziwy problem , właściwie nikt w regionie ich nie robi. Stoję przed wyborem : gładzić czy nie gładzić -oto jest pytanie? Tynki oczywiście cementowo-wapienne. Jak obejrzałam tych najlepszych ciągle wraca pytanie. No bo cóż mogą się zmobilizować, jednak jak oglądam to trochę mam stracha , bo zazwyczaj jakaś kompilacja tu dobrze a tam źle? Jak wezmą gładż i ktoś mi ją połozy nie tak jak trzeba-to jeszcze większa lipa niż bez gładzi. Może jakieś doświadczenia własne?

Nie bardzo rozumiem, chodzi Ci o gładzie czy tynki, bo gładzie są zawsze gipsowe nie ma cw. Praktycznie oba rodzaje tynków trzeba gładzić chyba że lubisz nierówności. My mamy gipsowe tynki i nie gładziłem tylko w garażu, pomieszczeniu gospodarczym, spiżarce i garderobie, choć człowiek od gładzi przeszlifował i zrobił zaprawki, a na koniec zagruntował do malowania. Oczywiście że możesz trafić na papraka który moze sknocić gładzie i zrobi krzywo dlatego bierz takich których ktoś poleca lub widziałaś jego robotę. Pomimo iż lubie strukturę tynku c-w to w salonie nie wyobrażam sobie takiego wykończenia ścian. Ale są gusta i guściki i o tym czy decydować się na gładzenie czy nie powinnaś przejść się na jakąś budowę gdzie ściany są wygładzone (czasami wykonawcy dają namiar gdzie można zobaczyć ich robotę) i wtedy się zdecydujesz lub nie.

Agama, ja polecam Ireneusza Mruża? Mroża? kurcze nie pamietam nazwiska, ale ja mam dopiero projekt. Tak ze jestem przed wykonaniem, ale patrzac na zaangazowanie, przyjazd na moja prosbe i kontrolę wykonania kanalizy w fundamencie, zmiana projektu ( pan Irek jest po politechnice i rzeczywiscie jest pasjonatem swojej roboty. Mysli i ma doświadczenie. MOntuje kazdy piec jaki sobie zazyczysz, nas polecił akurat viessamana, ale mam specyficzne potrzeby. Obsługa 3 i 1/2 łazienki itd.

Nie to żebym odradzał Viessmana ale w Szczecinie jest tylko jedna firma, czyt przedstawiciel gdzie można to kupić. Cenowo niestety kosmos (robiłem wycenę), a jakosciowo... polecam poczytać na podforum o ogrzewaniu, niewielu tam zachwala ten kocioł. Chyba Sławek z naszej grupy go montował może jest w stanie powiedzieć coś więcej na temat tej firmy. 3 i 1/2 łazienki to nie są żadne specyficzne potrzeby, wystarczy odpowiedni zasobnik wody. Ile razy w tym samym czasie będziesz wykorzystywać wszystkie na raz?

Tomek, mam 3 dzieci, w tym 2 panny:-) Miałam vaillanta eco compakt, to była najwieksza porazka z jaka miałam do czynienia. Wycenę mam na poziomie pieca innego z pro-ogrzewania, tak że nie jest maskara. Pan Irek jest tez serwisantem vissmana, co dla mnie ma ogromne znaczenia. Zreszta jest serwisantem innych, tak że opieram się na jego doświadczeniu i awaryjnosc jezeli chodzi o piec.

Czy stawial ktos moze dom na plycie fundamentowej?Odebralam dzisiaj wycene stali na plyte i rece mi opadly....40 tys.Zalamka....Moze ktos podpowie gdzie jeszcze mozna porownac cene tej stali ja bylam w Dabiu w Hurtostalu.

Pytanie czy musisz robić ławę. Wiem ,że zaraz zwalą się na moja głowę gromy , ale opowiem jedną historię.Zaznaczam ,że jest to doświadczenie empiryczne i nie należy go powtarzać bez konsultacji z architektem i kierownikiem budowy:D A mianowicie jeden z inwestorów konkretnie ja przed budowa swojego pierwszego domu szumnie i dumnie zrobiłam dokładne badanie gruntu.-sporo odwiertów , już teraz nie pamiętam ile ale na pewno sporo więcej niż standardowe 6. Wyszło z badania( oczywiście dobra firma geo, naprawdę pierwszej klasy rekomendacja )-dobre warunki glebowe, woda poniżej -generalnie ok. Kopaliśmy i kopaliśmy i jakoś tych właściwych gruntów do posadowienia było brak(wody na szczęście też nie). Zaznaczam ,że nie była to gleba torfowa , bo w takim przypadku nie mają zastosowania żadne przytoczone przykłady:D Propozycja płyta lub fundament lany schodkowy. Koszty ogromne ,środków brak. Decyzja kierownika po ponownej konsultacji z architektem sadowimy na 2 metrach fundament, ale z podlewką 10-15 cm z chudziaka pod spodem (ten chudziak to obecnie standard na który uczulam , bo z niego ludzie lekkomyślnie rezygnują). Po 6 latach użytkowania (a to najwłaściwsza rekomendacja) brak najdrobniejszych pęknięć (oczywiście za wyjątkiem drobnych rys, szerokości włosa w regipsach i gładziach przed pierwszym remontem-malowaniem to standard , którym nie należy się przejmować.). Jedna jest też rzecz ważna w całej historii stan surowy stał 2 lat zanim zaczęliśmy wykończeniówkę. Myślę ,że to być może konkluzja z całej historii, trzeba rozłożyć jednak budowę na 2-3 lata, bo bajer o osadzaniu się budynku moim zdaniem jest prawdą. Oczywiście to ma się nijak do pośpiechu we współczesnym budowaniu:))))))))))))))))