Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Nie znam twoich geologow. Zwroc uwage tylko jak bede warunki złozone, to oczekiwanie na pozwolenie przeciagnie CI sie ok 6 mesiecy. Weszły nowe przepisy. Badania gruntu robimy przed zakupem a nie po;-) no ale mleko sie wylalo już. Zrób 5 odwiertów, a nie 3 jak proponują i jak pojawi sie torf do to konca torfu a nie do 4m

Dzięki Gosia, wpis bardzo pomocny, na pewno skorzystam.

blekowca

Witam grupę i kłaniam się pięknie.:welcome:

Jak dobrze pójdzie to w maju zacznę budowę w Bezrzeczu, w rejonie ul .Parkowej, obecnie mam złożony wniosek o warunki zabudowy, obiecaną wodę i prąd. Architekt najęty, koncepcja projektowa jest, teraz chcę jeszcze przed zimą zrobić badanie gruntu.

Architekt polecił mi dwoje geologów:

• Maciej Piotrowski
  • Barbara Bryl

I tu pytanie, czy ktoś korzystał z ich usług, solidni są? drodzy?

A może ktoś poleca jeszcze innych?

Z góry dzięĸi za pomoc

blekowca

Witam, w zeszłym miesiącu robiłam badanie w Petrusie. Moim zdaniem było szybko i solidnie, ciagły kontakt telefoniczny. 1,5 tyg i miałam wszystko na biurku w pracy. Pani Architekt też jest zadowolona. Zrobili 3 odwierty,chociaż moim zdaniem na działce jest ich więcej. Dodatkowo było wykonywane sondowanie. Ja zamawiałam ich przez http://www.extradom.pl, koszt 749zł + sondowanie 79zł. Jak dzwoniłam chyba po wszystkich firmach w Szczecinie to ceny zaczynały się od 1000 w górę (+ ewentualnie kilometrówka). Powiem jeszcze, że jak dzwoniłam do Petrusa sama - cena jaką zaproponali to 1100zł.

Witam grupę i kłaniam się pięknie.:welcome:

Jak dobrze pójdzie to w maju zacznę budowę w Bezrzeczu, w rejonie ul .Parkowej, obecnie mam złożony wniosek o warunki zabudowy, obiecaną wodę i prąd. Architekt najęty, koncepcja projektowa jest, teraz chcę jeszcze przed zimą zrobić badanie gruntu.

Architekt polecił mi dwoje geologów:

• Maciej Piotrowski
  • Barbara Bryl

I tu pytanie, czy ktoś korzystał z ich usług, solidni są? drodzy?

A może ktoś poleca jeszcze innych?

Z góry dzięĸi za pomoc

blekowca

Petrus bracia Piotrowscy.

Robiłem badania w lutym tego roku, przyjechali do Goleniowa w cenie badań, 3 odwierty + sondowanie, próbki urobku zabrane do laboratorium. Po 2 tygodniach wyniki. Kontakt b.dobry, współpracowali z konstruktorem i wykonawcą płyty fundamentowej. Koszt 700 pln.Polecam

Pytanko do posiadających wentylację mechaniczną z reku. Czy połaciówki kupiliście bez nawiewników czy macie z nawiewnikami, a po prostu pozostają zamknięte - no bo chyba można je zamknąć tak sobie po prostu bez konsekwencji dla ciepłoty okna i skutecznie?:) Zastanawiam się nad oknami Fakro, a za "nie mienie" nawiewników trzeba dopłacić. To tak swoją drogą ciekawe - dopłacać, by czegoś nie mieć :)

Niestety ja antytechniczna jestem.Mnie trzeba jak krowie na rowie.

Jeśli problem wciąż aktualny...

W poście napisanym przez osobę, której chcesz wysłać wiadomość (w ramach portalu muratora) najedź na jej nick, nad awatarem i kliknij lewym klawiszem myszy. Pojawią się różne opcje w tym "prywatna wiadomość". Kilikasz i automatycznie przechodzisz gdzie trzeba.

Albo wchodzisz na Wiadomości (na pasku u góry ) --> Wyślij nową prywatną wiadomość, wpisujesz odpowiedni nick adresata. I @ idzie do kogo trzeba trzeba.

Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne :)

Jeśli chodzi o równość, to nie mam zastrzeżeń. Nawet mógłbym ich polecać. Natomiast podejście pana Roberta do poprawek jest olewackie. W kilku miejscach mam odparzenia. Poprawki wykonano w pośpiechu i niechętnie. Po czym nadal są odparzenia, tynk kruszy się przy naciśnięciu palcami. Szef ekipy wskazane odparzenia kwituje zdaniem, że skoro tynk nie odpadł to jest OK. Przed przyjęciem zlecenia nie było problemów z kontaktem telefonicznym. Teraz już jest.

Moje ogólne wrażenie: liczy się tylko kasa i następna robota, bo szkoda czasu, bo pieniądz ucieka...

Założyłem konto, bo nie mogę się zgodzić z tą opinią. Zlecałem u p. Roberta (góral-bud) pracę ocieplenie i tynki i byłem bardzo zadowolony. wziąłem z polecenia od kolegi. Naprawdę fajnie i dobry kontakt z tego co wiem urodził mu się syn, może trafiłeś akurat w ten okres i z kontaktem było gorzej. Albo po prostu sam nie byłeś fair np. przy rozliczeniach i się nie dogadaliście, a potem jakaś niechęć. w każdym razie ja polecam, chociaż przyjemniej czyta się negatywne opinie, ale to już nasza polska bezinteresowna zawiść ;)

marcinp jak nie maiłes konta, to jak czytałeś? tylko ta jedna opinia Cie zaintrygowała? tak pytam, z ciekawosci;-)

Czesc, watek widac bez logowania. Szukalem w google bo zasialem numer wpisalem robert goral szczecin i zobaczylem wpis cos w rdzaju 'ale ktory bo sa dwaj police i szczecin' zaczalem czytac i postanowilem tez sie odezwac. Generalnie mam wszystko na gotowo nie uczestniczylem w forum. Kiedys kupowalem muratora (gazete) polubilem chlopaka bo naprawde bylem zadowolony z pracy jego i jego pracownikow to postanowilem sie odzewac zeby byl plus i minus. Jakbym byl niezadowolony to potwierdzilbym slowa alter ego. Pozdrawiam Marcin

Założyłem konto, bo nie mogę się zgodzić z tą opinią. Zlecałem u p. Roberta (góral-bud) pracę ocieplenie i tynki i byłem bardzo zadowolony. wziąłem z polecenia od kolegi. Naprawdę fajnie i dobry kontakt z tego co wiem urodził mu się syn, może trafiłeś akurat w ten okres i z kontaktem było gorzej. Albo po prostu sam nie byłeś fair np. przy rozliczeniach i się nie dogadaliście, a potem jakaś niechęć. w każdym razie ja polecam, chociaż przyjemniej czyta się negatywne opinie, ale to już nasza polska bezinteresowna zawiść ;)

Skoro zostałem wywołany do tablicy, to odpowiem...

Panie Marcinie P. widzę, że dość głęboko zna Pan mój temat i sytuację rodzinną opisywanego Pana tynkarza, więc żeby inni też mieli pełny obraz sytuacji opiszę mój punkt widzenia.

Umówiłem się z wykonawcą na wykonanie robót w konkretnym terminie oraz dokończenie obróbki jednego okna w terminie późniejszym. Za roboty zapłaciłem ponad 20tys. zł, zostawiając sobie końcówkę 600zł (sześćset) na rozliczenie końcowe. I rzeczywiście, obróbka okna oraz poprawki odparzeń, które w międzyczasie wychwyciłem zostały zrobione, ale moim zdaniem w pośpiechu i niedobrze (tynk w tych miejscach popękał, kruszy się i można go wydłubać palcami...) Poprawione odparzenia nadal są odparzone. Do wykonawcy próbowałem się dodzwonić, ale nie odbierał. Może faktycznie urodziło mu się dziecko, więc rzeczywiście był zajęty. Szkoda tylko, że o ile wcześniej nie miał problemu z oddzwonieniem, tak teraz przypomniał sobie o mnie dopiero po "publikacji" mojego niekorzystnego wpisu. I nawet się ze mną umawiał, że przyjedzie obejrzeć, ale znów zapomniał. Albo się obraził. Niezapłacone 600zł, przeznaczę więc na zapłatę komuś, kto będzie musiał to poprawić. I pewnie wyniesie mnie to więcej niż powyższa kwota.

Tak więc, takie są moje doświadczenia z opisywaną firmą. Mnie one zniechęciły. Jest mi też niemiło, że muszę temat ciągnąć na forum, bo myślałem, że telefonicznie sobie problem wyjaśniliśmy i miałem nadzieję, że swoją opinię będę mógł publicznie sprostować. Nie neguję, że inni mogą być zadowoleni z robót tej firmy. U mnie nie wyszło, więc nie polecam.

Przy okazji mogę napisać, że mam też wykonawców, którzy prace zakończyli i z których prac jestem zadowolony, więc mogę ich polecać:

- wykonawca stanu surowego i dachu - góral,

- elektryk - Krzysztof Bergiel i jego wspólnik Pan Piotr,

- posadzkarz - Arek Przybylski,

Natomiast co do naszej "polskiej bezinteresownej zawiści" to proszę zauważyć Panie Marcinie P., że na forum są opisywane również firmy, które są polecane przez forumowiczów. I nie jest to robione z chęci zysku ("interesownie").

P.S.

Taka refleksja mnie przy okazji naszła... Jeden z wykonawców, który u mnie wykonywał prace, mówił, że robi tak, jakby chciał by było zrobione, gdyby sam miał w tym domu zamieszkać. I nawet jeżeli była to kurtuazyjna samoreklama, to fajnie by było gdyby takie podejście w (szeroko pojętym, nie tylko budowlanym) biznesie było codziennością. A parafrazując "w naszej polskiej rzeczywistości" jeszcze nie wszyscy mają takie podejście...

Ale cisza... pochwalę się że u mnie końcówka, mieszkamy i codziennie jeszcze coś tam dłubiemy. W weekend dokończyliśmy pokój dziecka. Jesteśmy z tego dumni jak nie wiem co :) Niestety cierpimy jeszcze na brak garażu i kotłowni gdzie rezydują wykonawcy od elewacji, ale jakoś sobie radzimy. Poza tym staramy się polubić z podłogówką co w przypadku niektórych pomieszczeń jeszcze nam nie wychodzi :)

Ale cisza... pochwalę się że u mnie końcówka, mieszkamy i codziennie jeszcze coś tam dłubiemy. W weekend dokończyliśmy pokój dziecka. Jesteśmy z tego dumni jak nie wiem co :) Niestety cierpimy jeszcze na brak garażu i kotłowni gdzie rezydują wykonawcy od elewacji, ale jakoś sobie radzimy. Poza tym staramy się polubić z podłogówką co w przypadku niektórych pomieszczeń jeszcze nam nie wychodzi :)

A ja po 3 latach dokończyłem ogrodzenie tymczasowe :)

Musiałem zrobić bramę, bo sąsiadów przybywa (już 3 mieszka a 4 w drodze) i trzeba psa trzymać za ogrodzeniem :(... czy też przed, zależy jak patrzeć :)

Alter ego - pocieszam się, że nie wszyscy wykonawcy, których polecałem dają ciała... w ogóle po 3 latach od budowy to już jestem ostrożniejszy w tym temacie, bo jednak to już mogą być inne ekipy i inna jakość...

Pozdrawiam

[...]Z podłogówką trzeba się dograć

Ja się porozumiałem z nią momentalnie i żałuję, że nie mam też na piętrze, tyle że musiałbym z desek zrezygnować...ale przy okazji mam pytanie do podłogowców. Czy ktoś z Was stosował środki uszczelniające instalację? Mam mały wyciek gdzieś...nie wiem gdzie ale gdzieś w środku. Chce uniknąć odłączania po kolei obwodów i dalszej walki z tym i chyba zdecyduję się na użycie takiego uszczelniacza.

Czy ktoś ma doświadczenie z takim środkiem, może polecić konkretny produkt?

Alter ego - pocieszam się, że nie wszyscy wykonawcy, których polecałem dają ciała... w ogóle po 3 latach od budowy to już jestem ostrożniejszy w tym temacie, bo jednak to już mogą być inne ekipy i inna jakość...

Pozdrawiam

O! Cieszę się, że mnie pamiętasz :)

Ja absolutnie nie mam żadnych pretensji o to, że polecałeś. Tak jak napisałeś - ekipy się zmieniają, a i oczekiwania (wymagania) różnych osób odnośnie tych samych prac mogą być różne. Z tym się zawsze liczę, biorąc wykonawców z polecenia. A w tym przypadku to nawet nie chodzi o subiektywny odbiór, bo usterki o których pisałem są bezdyskusyjne.

Zazdroszczę tym, którzy temat budowy mają już za sobą, lub pozostały im takie drobiazgi do dokończenia jak Tobie. Mój entuzjazm już trochę przygasł, na szczęście końcówka niedaleko. Przynajmniej tak mi się wydaje ;)

Również pozdrawiam!

Ja się porozumiałem z nią momentalnie i żałuję, że nie mam też na piętrze, tyle że musiałbym z desek zrezygnować...ale przy okazji mam pytanie do podłogowców. Czy ktoś z Was stosował środki uszczelniające instalację? Mam mały wyciek gdzieś...nie wiem gdzie ale gdzieś w środku. Chce uniknąć odłączania po kolei obwodów i dalszej walki z tym i chyba zdecyduję się na użycie takiego uszczelniacza.

Czy ktoś ma doświadczenie z takim środkiem, może polecić konkretny produkt?

To w ogóle jest możliwe ?

Dobrze wiedzieć... muszę poszperać na FM