Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

A tu znowu sypialnia...

Zabieram sie za wycenę materiałówki na SSO. Zamierzam zrobić kosztorys, dzięki czemu będzie duża szansa na bieżącą dyscyplinę w wydatkach. Możecie polecić kosztorysanta? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Najlepszym kosztorysantem będziesz Ty sam. Pójdź dzo kilku hurtowni i poproś o wyliczenie materiałów na podstawie projektu. Do tego dolicz 10-15% i wiesz czego się trzymać. Jak będziesz na wykończeniówce to doliczaj przynajmniej 20%. Jak robisz dla siebie nie na sprzedaż to praktycznie zawsze będiesz przekraczał budżet, byleby w miare racjonalnie i przycinać tam gdzie trzeba, nie na wszystkim.

A tu znowu sypialnia...

Zabieram sie za wycenę materiałówki na SSO. Zamierzam zrobić kosztorys, dzięki czemu będzie duża szansa na bieżącą dyscyplinę w wydatkach. Możecie polecić kosztorysanta? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Kosztorysant który w życiu na oczy budowy nie widział w życiu nie policzy prawidłowo kosztów materiałów - chcesz miec dyscypline w wydatkach - dogadaj się z wykonawcą na budowę sso z materiałem - dokładnie sprecyzuj jakie masz wymogi jakosci materiałów - robi się wycene i nic cię wiecej nie interesuje oprócz zapewnienia finansowania i ewentualnej kontroli użytych materiałów - ten sposób polecam jesli chcesz miec kontrole kosztów, inaczej zawsze przekroczysz założony budżet.

Pozdrawiam

Płaskowicki Dariusz

To moja pierwsza budowa i ostatnia.:no: Nie polecam nikogo. Podkreślam NIKOGO.:no: Partactwo, złodziejstwo, niechlujstwo i lenistwo wynikające z upadku wartości moralnych ludzi, którzy powinni sobie zdawać sprawę, że budowa domu to czasami oszczędności całego życia drugiego człowieka. Nie inwestora, tylko człowieka.

Tymczasem standardów żadnych. O minimalną jakość, zgodność z normami budowlanymi czy projektem (dot. materiałów i robocizny) trzeba się wykłucać i przepychać. Ekipy na każdym kroku próbują oszukać i naciągnąć.

Co ciekawe koszty robocizny w Szczecinie są podobne jak Krakowie, ale ceny oferowane za usługi budowlane dwu-trzy krotnie większe. W głowach się poprzewracało panom budowlańcom i tyle. Ale poczekamy, poczekamy. Banki coraz mniej chętnie udzielają kredytów i niedługo eldorado się skończy.:p

niedługo koncze budowe.popieram w 100%.partactwo, złodziejstwo,naciagarstwo.nowo budujacy zanim zatrudnicie kogos to pytajcie, zbierajcie referencje.badzcie twardzi i nie popuszczajcie.płaccie po wykonanej pracy i co wazne tylko za solidne wykonanie.nie dajcie nabrac sie na obiecanki, ze sie poprawi.Najpierw robota,solidny ,szcegółowy-bardzo szczególowy odbiór i dopiero pieniazki.pozdrawiam

witam.przestrzegam przed firma IWE Mackiewicz.partacze niesamowici

Witam Wszystkich

Przeglądam forum od roku. Mamy już SSO na obrzeżach Szczecina. Dostaliśmy z polecenia namiary na wykonawcę SSO - Pan Siergiej z Dołuj tel. 664 435 788. Możemy polecić następnym. Uczciwy solidny i bardzo szybki. Nam postawił dom w ciągu 2 miesięcy łącznie z dachówka. Obecnie jesteśmy na etapie castingu na hydraulika i elektryka. Okna i garaż zamówione.

Pozdrawiam:D

Budował ktoś z Was dom z bloczków H+H http://www.hplush.pl przy drugim domu zastanawiam się nad tym materiałem.

Moim zdaniem jeżeli zdecydowałeś się na beton komórkowy to H+H będzie dobry jak każdy inny "suporeks". Też budowałem z betonu komórkowego tyle, że Ytong a ścianki działowe robiłem częściowo z Solbetu i wielkiej różnicy nie zauważyłem. Chyba, że H+H wprowadziło jakąś inną technologię.

Moim zdaniem jeżeli zdecydowałeś się na beton komórkowy to H+H będzie dobry jak każdy inny "suporeks". Też budowałem z betonu komórkowego tyle, że Ytong a ścianki działowe robiłem częściowo z Solbetu i wielkiej różnicy nie zauważyłem. Chyba, że H+H wprowadziło jakąś inną technologię.

Beton komórkowy i Silikaty może i mają taki sam skład ale kompletnie inne właściwości. Nie można ich porównywać tak swobodnie. Proponuję poczytać choćby http://www.nndom.pl/poradnik-278-beton-komorkowy-i-silikat-porownanie.html

Beton komórkowy i Silikaty może i mają taki sam skład ale kompletnie inne właściwości. Nie można ich porównywać tak swobodnie. Proponuję poczytać choćby http://www.nndom.pl/poradnik-278-beton-komorkowy-i-silikat-porownanie.html

Miałem na myśli beton komórkowy popularnie zwany "suporeksem", o silce nie wspominałem bo nie miałem nigdy z nią styczności. Solbet o którym pisałem to również beton komórkowy o podobnych parametrach.

Miałem na myśli beton komórkowy popularnie zwany "suporeksem", o silce nie wspominałem bo nie miałem nigdy z nią styczności. Solbet o którym pisałem to również beton komórkowy o podobnych parametrach.

Ach, faktycznie mój błąd. Napisałeś Ytong, a mi od razu do głowy przyszła Xella z Silcą, a oni mają zarówno to (beton komórkowy) jak i to (silikaty). Niepotrzebnie wprowadziłem zamieszanie za co przepraszam :)

Witam Wszystkich

Przeglądam forum od roku. Mamy już SSO na obrzeżach Szczecina. Dostaliśmy z polecenia namiary na wykonawcę SSO - Pan Siergiej z Dołuj tel. 664 435 788. Możemy polecić następnym. Uczciwy solidny i bardzo szybki. Nam postawił dom w ciągu 2 miesięcy łącznie z dachówka. Obecnie jesteśmy na etapie castingu na hydraulika i elektryka. Okna i garaż zamówione.

Pozdrawiam:D

Witam, też polecam Siergieja. A do hydrauliki i elektryki to Bergiela z Dobrej.

aLien ja 2 z kermazytu, nie znam twojej technologii

Gosia czemu jednak wszystko z kermazytu? Pamiętam, że sciany zewnętrzne chciałaś z czegoś innego? Ja się zastanawiam nad Ytongiem zewnętrzne, kermazyt wewnatrz. Sama nie wiem. Glupia juz jestem, a to dopiero poczatek ;) Słuchajcie potrzebuje kumatego faceta/firmy od ogrzewania.

Niestety nie mam gazu, chociaz mam napisane w pisemku od gazowni, że mi wydadzą warunki w grudniu 2013 hehe. Warunki to pewnie jedno, ciągniecie gazociagu bo odcinek 120 m - drugie. Probuje to ogarnąc bez niego i mam wiele pomyslów, ale potrzebuje kogoś kto to połaczy w całość. Polecicie kogoś?

Dzięki za odzew. Jeszcze mam chwilę na podjęcie decyzji :). Jak pogoda pozwoli start kwiecień 2013 :)

A możesz mi powiedzieć jak wyglada dostępność ekip na wiosne? Moja adaptacja przeciaga się w nieskonczoność i dopiero koniec lutego bedziemy składać wniosek o PNB. Teraz nawet nie mam szkiców aby rozmawiać z ekipami i boje się jak to bedzie w marcu :(

Firme Siergieja polecam z czystym sumieniem to moj wykonawca.Na wiosne wznawiamy wspolprace ocieplenie tynki itd.Czy ktos moze polecic firme od ogrzewania?Planujemy podlogowke na dole a na pietrze tylko w lazienkach.Chodzi zeby porzadnie to wszystko polozyc dobrac piec gazowy no i cala reszte.