Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

ja jestem na etapie szukania działki, najchętniej, gdzieś w Tanowie/Trzeszczynie itp, miedzy Policami a Szczecinem, jak ktoś ma dobry namiar to poproszę o info ;]

Budował ktoś w okolicy może dom szkieletowy? Coraz bardziej nad tym się zastanawiam

W Kościnie na Gołębiej forma stawiała dom szkieletowy ....postawili w mgnieniu oka dosłownie( firma chyba byla z niemiec - nr rej aut)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam .Proszę o informację gdzie można kupić okna PCV takie w normalnej cenie .

Nie interesują mnie super ciepłe i z bajerami .Mają być solidne .

Pozdrawiam Wszystkich budujących.

Spytaj tutaj, na pewno coś doradzą.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-OKNA-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie/page1193&highlight=szukam+dobrych+okien

Witam .Proszę o informację gdzie można kupić okna PCV takie w normalnej cenie .

Nie interesują mnie super ciepłe i z bajerami .Mają być solidne .

Pozdrawiam Wszystkich budujących.

agat na batalionów chł. ma dobre ceny profile forisa tel 603 592 567

ja do siebie na budowe brałem veki na swierczewskiej bo tych tak troche sie bałem

kilka miesiecy po zakupie moi rodzice tez chcieli wymienic tez jak najtansze ciepłe bez bajerów i powiem ze wcale nie ustapuja jakoscia a sa jednak 20% tansze

pozdrawiam

agat na batalionów chł. ma dobre ceny profile forisa tel 603 592 567

ja do siebie na budowe brałem veki na swierczewskiej bo tych tak troche sie bałem

kilka miesiecy po zakupie moi rodzice tez chcieli wymienic tez jak najtansze ciepłe bez bajerów i powiem ze wcale nie ustapuja jakoscia a sa jednak 20% tansze

pozdrawiam

Wielkie dzięki hubi2000 .O taką odpowiedź mi chodziło.

Witam

Mam pytanie czy ktoś z Was użytkuje i może coś napisać o kotle gazowym Saunier Duval Duval Thema condens F AS 18 A. Jakieś plusy/minusy? Czy drugi raz też byście kupowali go. Myślałem nad junkersem ale hydraulik poleca właśnie ten o który pytam. Z góry dziękuje za wszystkie opinie.

Witam generalnie ten piec jeżeli chodzi o wnętrze to klon Vallianta należy do jednej grupy z Valliantem a w porównaniu motoryzacyjnym taka skoda koncernu Volkswagen.Jako praktyk i wykonawca systemów grzewczych polecał bym raczej DE DITRICHA link: http://ths.pl/product-pol-7674-De-Dietrich-Gazowy-nascienny-kociol-kondensacyjny-MCR3-24S-.html posiada 7 letnią gwarancję na wymiennik kotła a to już o czymś świadczy

Witam generalnie ten piec jeżeli chodzi o wnętrze to klon Vallianta należy do jednej grupy z Valliantem a w porównaniu motoryzacyjnym taka skoda koncernu Volkswagen.Jako praktyk i wykonawca systemów grzewczych polecał bym raczej DE DITRICHA link: http://ths.pl/product-pol-7674-De-Dietrich-Gazowy-nascienny-kociol-kondensacyjny-MCR3-24S-.html posiada 7 letnią gwarancję na wymiennik kotła a to już o czymś świadczy

mariobros35 dzięki z info

Z tymi piecami to jest tak ze każda sroczka swój ogonem chwali. My mieliśmy kosztorys 4 firm wod- kan i każda proponowała inny kocioł.Kiedy pytaliśmy dlaczego ten a nie inny słyszeliśmy ze ten który on proponuje jest najlepszy.I bądź tu mądry...

mariobros35 dzięki z info

niema za co nie to żebym miał jakieś profity za polecenie konkretnej marki jestem wykonawcą już od 20 lat w zawodzie i trochę pieców zainstalowałem moja opinia jest obiektywna choć ten model akurat mcr 3 jest niedawno na rynku natomiast jego poprzednik ma opinię niezawodnego.Alien01 czy w nowym domu też będziesz instalował kominek byrskiego czy może nastawiasz się na inną markę producenta pamiętasz zaprosiłeś mnie do swojego domu na oględziny instalacji ażebym ocenił co można by było usprawnić.Jeżeli będziesz miał pytania techniczne to wal jak w dym mam spore doświadczenie w instalacjach hybrydowych gdzie występuje kilka źródeł ciepła a może będziesz chciał zlecić wykonanie instalacji to ja oczywiście też chętnie wycenię pozdrawiam i życzę słusznych wyborów budowlanych

Witam. Czy można wiedzieć ile biorą ekipy budowlane za postawienie domu w SSZ w Szczecinie i okolicach? Czy 56 tys za dom parterowy o pow. uzyt. 130 m to dobra cena czy za dużo lub za mało? Prosze o informacje.

Nie da się tego określić od tak wszystko zależy od projektu, ile scian konstrukcyjnych, jaki dach - na pierwszy rzut oka cena wydaje sie przecietna, jak chcesz to podeslij mi projekt i zrobie swoja wycene

Pozdrawiam

Płaskowicki Dariusz

niema za co nie to żebym miał jakieś profity za polecenie konkretnej marki jestem wykonawcą już od 20 lat w zawodzie i trochę pieców zainstalowałem moja opinia jest obiektywna choć ten model akurat mcr 3 jest niedawno na rynku natomiast jego poprzednik ma opinię niezawodnego.Alien01 czy w nowym domu też będziesz instalował kominek byrskiego czy może nastawiasz się na inną markę producenta pamiętasz zaprosiłeś mnie do swojego domu na oględziny instalacji ażebym ocenił co można by było usprawnić.Jeżeli będziesz miał pytania techniczne to wal jak w dym mam spore doświadczenie w instalacjach hybrydowych gdzie występuje kilka źródeł ciepła a może będziesz chciał zlecić wykonanie instalacji to ja oczywiście też chętnie wycenię pozdrawiam i życzę słusznych wyborów budowlanych

Z Byrskiego byłem zadowolony czy go ponownie kupię tego nie wiem. Jedyny minus to wygląd mógłby lepiej wyglądać :) Jeśli chodzi o jakość/wydajność to wielu hydraulików z którymi rozmawiałem mówiło, że to dobry wybór

Z Byrskiego byłem zadowolony czy go ponownie kupię tego nie wiem. Jedyny minus to wygląd mógłby lepiej wyglądać :) Jeśli chodzi o jakość/wydajność to wielu hydraulików z którymi rozmawiałem mówiło, że to dobry wybór

Rozważ też kominek Westa firmy Lazar dzięki pewnym rozwiązaniom technicznym szamot w palenisku deflektor spalin nad komorą spalania czy też podwójna szyba w drzwiczkach paleniska czy choćby fakt że jest to palenisko bez rusztowe powoduje że temperatura spalania w palenisku jest wysoka drewno lepiej się dopala przez co nie ma sadzy w palenisku jak i na szybie a i wygląd dużo lepszy.Ważna jest też instalacja z którą współpracuje kominek (najlepiej jak jest podłogówka po całości domu) oraz same rozwiązania techniczne w kotłowni takie jak bufor ciepła czy grupy pompowe i sprzęgło hydrauliczne oraz odpowiednia automatyka dzięki temu można uzyskać efekt taki że palimy w kominku przez 3 godziny a przez 12 godzin odbieramy ciepło zgromadzone podczas 3 godzinnego palenia i w tym czasie piec gazowy nam nie pracuje dopiero załącza się po 12 godzinach no chyba że powtórnie napalimy w kominku z płaszczem.Sprawność takiego rozwiązania jest bardzo wysoka bo im wyższa temperatura płaszcza wodnego tym wyższa sprawność odbioru ciepła przez płaszcz wodny od paleniska.A poprzez akumulację uzyskujemy mniejszą upierdliwość palenia w kominku bo palimy tylko 3 godziny na wysokich parametrach a nie przez dajmy na to 6 godzin na 40 stopniach uważając ażeby przypadkiem nie zagotować wody w kominku bo nie ma odbioru ciepła po stronie instalacji nie mówiąc już o zasyfionym sadzą palenisku czy szybą z tond wiele niezadowolonych z kominka z płaszczem bo jeżeli nie ma widoku ognia w kominku to po co komu taki kominek równie dobrze mógłby stać w kotłowni jako piec na paliwo stałe a przecież nie o to chodzi.A kombinacja bufora np 1000 l grzanego wysoko do 80 -90 stopni i podłogówki która odbiera 25 stopni z bufora pozwala nam na odbiór przez 12 godzin.Nie każdy instalator potrafi wykonać instalację w/g powyższych założeń głównie chodzi tu o automatykę ale nie tylko stąd wiele postów na forum typu a miało być tak pięknie a wyszło jak wyszło ja osobiście nie stosuję półśrodków i jak powiem że będzie tak funkcjonować to będzie tak funkcjonować.

Witam! Wszystkich ziomków :)

Zapisuję się do tej grupy i liczę na pomoc w wielu, jeśli nie wszystkich tematach. Postanowiliśmy się wybudować. Załatwiliśmy sprawę działki, obecnie ją uzbrajamy. Dokładnie to czekamy na ruch ze strony ENEA. Liczymy każdy grosz, bo tak na prawdę nie mamy odłożonej większej gotówki, a samą budowę chcielibyśmy oprzeć na kredycie maksymalnie wynoszącym 300 000 zł. Co o tym myślicie Szanowni Państwo? Czy ktoś w naszym regionie wybudował się za te pieniądze?

Projekty domu mamy ... upatrzone aż 3 :) Ale jak je tu podam, to zorientujecie się jaki styl domu preferujemy.

http://projekty.muratordom.pl/projekt_w-blasku-ksiezyca,1096,0,0.htm

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-z-kominkiem,61,0,0.htm

http://projekty.muratordom.pl/projekt_spokojna-rzeka-wariant-i,1281,0,0.htm

Dom, mały, parterowy. Ale w perspektywie mieszczący czteroosobową rodzinę.

Działka jest w gm. Nowe Warpno.

Proszę o rady.

Zapisuję się do tej grupy i liczę na pomoc w wielu, jeśli nie wszystkich tematach. Postanowiliśmy się wybudować. Załatwiliśmy sprawę działki, obecnie ją uzbrajamy. Dokładnie to czekamy na ruch ze strony ENEA. Liczymy każdy grosz, bo tak na prawdę nie mamy odłożonej większej gotówki, a samą budowę chcielibyśmy oprzeć na kredycie maksymalnie wynoszącym 300 000 zł. Co o tym myślicie Szanowni Państwo? Czy ktoś w naszym regionie wybudował się za te pieniądze?

Projekty domu mamy ... upatrzone aż 3 :) Ale jak je tu podam, to zorientujecie się jaki styl domu preferujemy.

Proszę o rady.

Domy nie są za duże tak więc szansa jest trzymając w ryzach koszty i zachcianki może nie starczyć na zagospodarowanie terenu: płot, polbruk, ogród. Trochę pracy własnej i działajcie.

Proszę o rady.

Witam.

Ja uważam że jeżeli nie będziesz chciał użyć do budowy najdroższych materiałów to w tej cenie spokojnie wybudujesz taki domek.

Jeżeli Cię interesują ceny to w moim dzienniku jest podana każda złotówka wydana na budowę.

Ja buduję bez kredytu .Budowę finansuję z bieżących wypłat oraz odłożonych 100 tys.zł ze sprzedaży starego domku.

Pozdrawiam

Proszę o rady.

Jako w miarę bliskiego sąsiada witam na forum. Faktycznie projekty-domki małe i dość proste, może się udać ale trzeba mocno skalkulować wszystko i trzymać się założeń. Na początek udaj się do kilku dużych hurtowni budowlanych by zrobili Ci wycenę materiału. To da Ci jakieś wyobrażenie o kosztach. Jako, że budowa jest dość daleko od jakichkolwiek hurtowni, najbliżej masz Domlux w Policach (ja tam kupiłem sporo materiału w dobrych cenach), musisz dość mocno patrzyć również na koszty dostawy towaru bo z reguły nie liczy się tego a jak ostatnio robiłem podsumowanie to z tych 300-400 PLN robi się spora sumka.

Powodzenia.

Cieszę się, że jesteśmy tacy w regionie aktywni :) Przynajmniej na tym forum.

kogut73 - dzięki za dobre słowo - patrzę na Twój profil i... nie widzę twojego dziennika. Tzn, są komentarze, ale nie widzę kosztów, o których wspomniałeś. Nawiasem mówiąc, ładny dom! Z tego co widzę na projekcie.

Tomek_Police - bardzo dziękuję za cenne wskazówki; na pewno będę się konsultował z Tobą, gdy już zacznę wszystko organizować po PnB.

A póki co to jest wszystko przede mną. Jak już mówiłem czekam, aż mi ENEA skrzynkę zamontuję. O wodzie myślałem, że podepnę się do... obory moich rodziców. W moim przekonaniu będzie to tańsze niż gdyby zrobił to tutejszy zakład gospodarki komunalnej, władający wodociągami. Dobrze myślę?

Kanaliza w tym roku będzie robiona od podstaw w naszej miejscowości. I gdy architekt projektował sieć kanalizacyjną, moją działkę ominął, nie zaznaczając koło niej przyłącza. No ale, skąd on mógł to wiedzieć wtedy, skoro wtedy i ja nie miałem planu szalonego budowania się :) Na szczęście po mojej interwencji z najwyższą władzą w gminie, udało się sprawę załatwić.

A póki co to jest wszystko przede mną. Jak już mówiłem czekam, aż mi ENEA skrzynkę zamontuję. O wodzie myślałem, że podepnę się do... obory moich rodziców. W moim przekonaniu będzie to tańsze niż gdyby zrobił to tutejszy zakład gospodarki komunalnej, władający wodociągami. Dobrze myślę?

Kanaliza w tym roku będzie robiona od podstaw w naszej miejscowości. I gdy architekt projektował sieć kanalizacyjną, moją działkę ominął, nie zaznaczając koło niej przyłącza. No ale, skąd on mógł to wiedzieć wtedy, skoro wtedy i ja nie miałem planu szalonego budowania się :) Na szczęście po mojej interwencji z najwyższą władzą w gminie, udało się sprawę załatwić.

Wszystko zależy co będziesz miał w PnB. Do budowy wystarczy woda nawet z rzeki ale do odbiorów budynku będziesz musiał mieć już wodę np. z wodociągów lub z własnej studni. Więc tutaj co jest tańsze nie ma znaczenia, bo i tak jakiś koszt będziesz musiał ponieść. A to kiedy będzie on miał miejsce to już inna bajka. Jak teraz sobie na to patrzę to dobrze, że poniosłem ten koszt na początku. Przy końcu budowy jest taki natłok innych wydatków (głównie wykończenie) więc każda wydana złotówka "boli" ;)