Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Kochani mam dylemat, o który wczoraj mało co się nie pobiłam z bratem:) Wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Kto ma? Kto jest przeciwnikiem? Gosia ty cos kiedyś pisałaś? Zdecydowałaś się czy nie? Mój brat ma WM w bloku i ma jakieś nawiewniki w salonie na oknie zamontowane, twierdzi że piżdziawa z tego niesamowita... Ja twierdze, że musieli coś skopać przy montażu... Powiedźcie co o niej myślicie... Pozdrawiam weekendowo. Kasia

Będę robił w swoim domu. Przy WM musisz mieć szczelny dom w tym również okna, nawiewniki w nich zakłócają przepływy powietrza i nie są wskazane wręcz szkodzą, również kanały wentylacyjne wentylacji grawitacyjnej murowane często razem z kominami szkodzą i muszą być zaślepione. Wentylacja grawitacyjna tylko w kotłowni i w garażu. WM ma kanały nawiewne do pomieszczeń tzw czystych czyli salon, sypialnie itp i wywiewne z pomieszczeń tzw brudnych czyli kuchnia, łazienki. Rekeperator jest opcją w WM, jest to moduł do odzysku ciepła z powietrza usuwanego z domu przez kanały wywiewne. Sama WM załatwia sprawę dostarczania do domu świeżego powietrza bez otwierania okien i drzwi i usuwania z domu powietrza zużytego, a reku odzyskuje trochę ciepła z powietrza wywiewanego i przekazuje to ciepło swieżemu powietrzu nawiewanemu do domu. WM w nowych domach to najlepsza wentylacja a rekuperacja to jak często bywa ma zwolenników i przeciwników, że to się niby nie opłaca, bo zyski nie zrównoważą straty jaką jest koszt zakupu rekuperatora. Ja chcę mieć z rekuperatorem choćby z tego powodu żeby zimą przy ujemnych temp. na zewnątrz nie wiało mrozem z nawiewników. Sąsiadka ma i poleca i cały system WM z reku jak i wykonawcę (ze względu na rozsądną wycenę i jakość wykonania, i nie jest ze Szczecina gdzie ceny są z kosmosu), z którym jestem w kontakcie od jesieni zeszłego roku i jak tylko będę miał działówki za około 2 tygodnie, wzywam wykonawcę i zaczynam działać.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Kochani mam dylemat, o który wczoraj mało co się nie pobiłam z bratem:) Wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Kto ma? Kto jest przeciwnikiem? Gosia ty cos kiedyś pisałaś? Zdecydowałaś się czy nie? Mój brat ma WM w bloku i ma jakieś nawiewniki w salonie na oknie zamontowane, twierdzi że piżdziawa z tego niesamowita... Ja twierdze, że musieli coś skopać przy montażu... Powiedźcie co o niej myślicie... Pozdrawiam weekendowo. Kasia

Hej,

ja mam WM z odzyskiem ciepła już założoną i działającą. Jest tak jak pisali jeżeli chodzi o rozmieszczenie anemostatów - jedyne dylematy to zawsze spiżarnia, garaż, wiatrołap i odzysk z kominka jeżeli ktoś robi. Najlepiej robić na sztywnych rurach spiro - mniejsze straty - niestety wiekszy hałas - trzeba wtedy przeliczyć i tłumiki lub skrzynki rozprężne zastosować. Jeżeli będzie to robiła łebska firma nie będzie problemów. Oczywiście nawiewników przy oknach nie powinno się stosować przy WM.

Coś chyba brat pomieszał Wentylację Mechaniczną z wentylatorkami w łazienkach/kuchniach/ubikacjach wmontowanymi w kanały wentylacji grawitacyjnej. Ja jeszcze nie spotkałem się z WM w blokach wielorodzinnych, no ale może już teraz lepsi developerzy tak budują.

Domy buduje się teraz szczelne. Przy WM tak jest jak najbardziej ok, a przy grawitacyjnej trzeba dom szczelny troszkę podziurawić (nawiewniki w oknach)

Ja mam WM z rekuperatorem, która działa od 2 miesięcy choć jeszcze nie mieszkamy.

Wpisz fraze w google kruszywa szczecin i wyskoczy Ci namiar do firmy. Ceny maja takie sobie, jednakze nie ma problemu z transportem jsli od nich bierzesz idzie sie dogadac.

Sprawdz jaki masz dojazd do posesji w statucie dzialki, czy jest to np. droga publiczna. Jesli tak to masz prawo do pobrania bezplatnego tlucznia na utwardzenie drogi do posesji z dabia. Ja tak zrobilem i dali mi 70 ton na ok 20 metrow. Jedyne co musisz sobie zalatwic we wlasnym zakresie to transport z szczecin dabia.

Mam na działce do wydania beton rozbiórkowy bez prętów, bloczki betonowe...gruz nadający się jak najbardziej na podbudowę drogi...trzeba go jedynie poddać zmieleniu...nawet mam na to jakąś ofertę...no i transport....ja się chcę tego pozbyć ( ok. 15 m3) ktoś potrzebuje możemy jakoś podzielić koszta tego przedsięwzięcia....

I jeszcze ja....dla poszukujących ekipy na SSO....testuje od 2 mieś. i polecam ( czekam na jakąś wpadkę....a tu co wizyta na budowie to pełne zadowolenie....i nawet zadziwienie...po 8 latach to nasza druga budowa... inna rzeczywistość)

Władysław Pieronek ( góral ) 601435478

( nie wujek, kuzyn,ojciec,ja sama pod pseudonimem, nie reklamowy zleceniodawca:)

P.S. Z każdego wyjazdu do domu ( przerwa regeneracyjna- przywozi oscypki w podarunku):yes:

gosia - jak Ci śmierdzi to nie wąchaj :-)

Znam z autopsji te firmy i wiem, że jedna jest bardziej rzetelna od drugiej - w sensie np. terminowości.

Ostatnie okna z Profilu kupowałem kilka lat temu. Nie wiem jaki teraz mają profil - tu nie pomogę.

Znając dwie wymienione firmy uważam, że mam prawo do wypowiedzenia swojej prywatnej opinii na ich temat.

Nie miałem nigdy okien z M&S-u czy Drutexu i na ich temat się nie wypowiem.

Proste - więc niby na co mam sobie nie pozwalać ?

No i na koniec - nie mam nic wspólnego z branżą budowlaną - o oknach nie wspomnę - więc pudło :-)

Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie adaptacji projektu.

Czy ktoś z Was korzystał z usług Zachodniopomorskiego Studia Adaptacji Projektów. Wiem jakie mają ceny bo to jest na ich stronie podane. Bardziej chodzi mi o podejście do klienta, czy wywiązują się z podanych terminów np gdy mówią że coś będzie przez nich zrobione za np 2 tygodnie itp sprawy. Czy projekty WM przez późniejszych instalatorów są odbierane pozytywnie znaczy się czy nie mają zastrzeżeń, czy projekty instalacji np ogrzewania podłogowego są dostosowane do OZC itp

Wszelkie informacje mile widziane jak również na temat innych firm które prowadzą adaptacje od A do Z włącznie z uzyskaniem PNB taki Full Service.

Pozdrawiam

Drodzy forumowicze, wiem , że gdzieś te cenne informacje są w przestrzeni forumowej...ale teraz takie urwanie d....z budową,że na przeszukiwanie zwyczajnie brak czasu

Pytanie skąd braliście okna?...polecony dostawca wraz z montażem.

Pozdrawiam:)

ja drewniane z urzędowskiego (BT STYL), ale naczekałem się ponad 3 miesiące...

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie adaptacji projektu.

Czy ktoś z Was korzystał z usług Zachodniopomorskiego Studia Adaptacji Projektów. Wiem jakie mają ceny bo to jest na ich stronie podane. Bardziej chodzi mi o podejście do klienta, czy wywiązują się z podanych terminów np gdy mówią że coś będzie przez nich zrobione za np 2 tygodnie itp sprawy. Czy projekty WM przez późniejszych instalatorów są odbierane pozytywnie znaczy się czy nie mają zastrzeżeń, czy projekty instalacji np ogrzewania podłogowego są dostosowane do OZC itp

Wszelkie informacje mile widziane jak również na temat innych firm które prowadzą adaptacje od A do Z włącznie z uzyskaniem PNB taki Full Service.

Pozdrawiam

jak dalece idąca jest ta adaptacja w stosunku oryginału? jeśli to niewielkie poprawki (np. bez zmian konstrukcji dachu czy przesuwania ścian nośnych) to bierz najtańszego architekta, żeby tylko załatwił PNB i zainwestuj w dobrego kierownika budowy, on Ci na bieżąco wprowadzi wszystkie zmiany. Ja swojemu architektowi zapłaciłem 6.500 zł (prawie trzy lata temu), a głupot w projekcie było co nie miara, bo on sam wszystkiego nie robi tylko podzleca (np. projekty instalacji). Dzięki Kierbudowi mam dom a nie stodołę. Na przykład po adaptacji projektu miałem wodomierze i skrzynkę elektryczną w wiatrołapie, instalację gazową ciągniętą przez cały dom do kuchni (podczas gdy "wpięcie" było możliwe z trójnika tuż prze oknem w kuchni), czy też 2 piony kanalizacyjne na cały dom. Na szczęście kierbud przypilnował co trzeba, chociaż to też człowiek i 100% bezbłędnych ludzi nie ma...

Co do okien to w 75-80% domów które robiłem inwestorzy zamawiali okna właśnie z MS - nie wszyscy na gdańskiej ale podobno właśnie tam są najlepsze. Co do okien uważam że 3 szybówki z m&s są rewelacja - w zimie u znajomego inwestora okno z zewnątrz pokryło się szronem co świadczy o ich szczelności. Nie wiem jak cena ale jakosc jak najbardziej polecam

Pozdrawiam

Płaskowicki Dariusz

jak dalece idąca jest ta adaptacja w stosunku oryginału? ...

U mnie trochę zmian planuje. Jak wysuniecie jednej ściany nośnej i zlikwidowanie loggii nad garażem, podniesienie ścianki kolankowej, likwidacja kominów wentylacyjnych ( zostanie tylko do kominka) Przez to za pewne potrzebować będę projektu wentylacji mechanicznej. Oprócz tego również przeprojektowanie ław na płytę fundamentową.

Ze względu na to ze nie mam zbytnio czasu na bieganie po urzędach i załatwianie wszystkich formalności szukam usługi całościowej. A niewiele w googlu wyskakuje takich firm co kompleksowo to prowadzą, chyba że ja nie potrafię szukać:confused:

U mnie trochę zmian planuje. Jak wysuniecie jednej ściany nośnej i zlikwidowanie loggii nad garażem, podniesienie ścianki kolankowej, likwidacja kominów wentylacyjnych ( zostanie tylko do kominka) Przez to za pewne potrzebować będę projektu wentylacji mechanicznej. Oprócz tego również przeprojektowanie ław na płytę fundamentową.

Ze względu na to ze nie mam zbytnio czasu na bieganie po urzędach i załatwianie wszystkich formalności szukam usługi całościowej. A niewiele w googlu wyskakuje takich firm co kompleksowo to prowadzą, chyba że ja nie potrafię szukać:confused:

Wydaje mi się, że każdy lokalny Architekt wykonuje usługi całościowe jak mu je zlecisz. No chyba, że poprosisz o samą adaptację i tylko za nią zapłacisz, no to po Urzędach pobiegasz sam. Ja także brałam całość. Nie miałam rozbitego, że za to tyle a za to tyle. Usługa kompleksowa kosztowała 8200 - zmiany konstrukcyjne. Ostatnio słyszałam, że w jednym z biur w Szczecinie np. adaptacja kosztuje od 6 tys. w górę a uzyskanie PnB to stała cena 1 800. Co do terminów to hmmm u mnie było grubo po terminach...