Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Zadowolona jesteś z samej technologii? Bo z ekipy widzę nie bardzo ;) Drugi raz robiłabyś w tej samej technologi?
Tak, juz pierwszy chciałam wybudowac z keramzytu,a le był wtedy drogi i wybudowałam z BK. Teraz mało moge powiedzieć, bo jeszcze nie mieszkam, ale dla mnie to materiał który łaczy wszystkie zalety a jest pozbawiony wad;-)

http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif

Tak, juz pierwszy chciałam wybudowac z keramzytu,a le był wtedy drogi i wybudowałam z BK. Teraz mało moge powiedzieć, bo jeszcze nie mieszkam, ale dla mnie to materiał który łaczy wszystkie zalety a jest pozbawiony wad;-)

Z kermazytu buduje firma Szubert ze Stargardu, jakos tak, ja nie mam dobrych doswiadczen (nieterminowosc) ale dużo osób poleca

Witam po dłuższej przerwie. Budowa ruszyła, wyszliśmy z ziemi i jesteśmy na etapie murowania ścian parteru. Moje pytanie brzmi - coś ktoś z Was robił tynki i wylewki w grudniu - styczniu? SSZ ma być do końca grudnia (może uda się troszkę szybciej). Gdyby budowa była ogrzewana, nie byłoby problemu?:confused: Czytam o przerwie technologicznej ale może jednak da się budować?

Ja nie robiłam i bym nie robila, chyba ze w ogrzewanym domu. Ale ogrzewania nie zrobisz bez tynków i wylewek tak ze koło się zamyka. Chyba ze grzeją nagrzewnica:rolleyes: no i pytanie jak ciepło bedzie w grudniu

Ogrzewania jeszcze nie będzie (wiadomo, nie da się;) ) ale bierzemy pod uwagę nagrzewnice. Zastanawiam się tylko, czy budynek nie będzie jeszcze osiadać, czy nie będzie rys na tynkach - nie tyle od mrozu, co krótkiego czasu od postawiania murów:confused: Gdyby dało radę zrobić tynki, działali byśmy dalej.

Napisałam do polecanego na forum specjalisty, zobaczymy, co orzeknie.

Dzięki Gosiu

cześć

Takie jaja to tylko w naszym kraju, byłem z gościem umówiany od sierpnia na ocieplenie, miał wejść na początku pażdziernika a ten mi dziś gada że wyrobi się dopiero..... na grudzień. no tylko dupsko skopać.

Potrzebuję namiary na ociepleniowców, może uda się kogoś znaleźć jeszcze na październik? Możecie polecieś swoich?. Mam jednego awaryjnego na listopad ale mój kierownik odradza by robić elewację w listopadzie.

pozdro

Witam po dłuższej przerwie. Budowa ruszyła, wyszliśmy z ziemi i jesteśmy na etapie murowania ścian parteru. Moje pytanie brzmi - coś ktoś z Was robił tynki i wylewki w grudniu - styczniu? SSZ ma być do końca grudnia (może uda się troszkę szybciej). Gdyby budowa była ogrzewana, nie byłoby problemu?:confused: Czytam o przerwie technologicznej ale może jednak da się budować?

Nie jest ważna pora roku a temperatura na zewnątrz i wewnątrz.

Nie jest wymagana przerwa w budowie na okres zimowy - tzw. przerwa technologiczna, aczkolwiek jeśli nie trzeba się spinać to można przerwać budowę, czasami tak się dzieje z innych powodów - finansowanie, oczekiwanie na ekipę lub materiał, plan budowy itp.

W moim wypadku (budowałem bez przerw - ale zimą to najbardziej zapamiętałem dach i ścianki działowe) zawsze pozwolenie na rozpoczęcie danego etapu prac wydawał kierbud, brał za to odpowiedzialność i pieniądze...

Sporo jest tego na FM np tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186740-Tynk-wewnetrzny-a-temperatura&highlight=wylewki+grudniu

q-bis, pocieszasz mnie... Muruję parter dopiero :-/ doradźcie gdzie uderzyc w sprawie kominka bo trzeba umurować ścianę na której będzie kominek i chcę bebechy kominkowe mieć z tyłu ściany, po drugiej stronie, wkład częściwoo osadzic w dziurze w ścianie. musze teraz wiedzieć jaki wkład jaki komin..

q-bis, pocieszasz mnie... Muruję parter dopiero :-/ doradźcie gdzie uderzyc w sprawie kominka bo trzeba umurować ścianę na której będzie kominek i chcę bebechy kominkowe mieć z tyłu ściany, po drugiej stronie, wkład częściwoo osadzic w dziurze w ścianie. musze teraz wiedzieć jaki wkład jaki komin..
Najlepszy od kominków imo jest Piotr Batura i jest na forum. Ale jest z Poznania;-) w Szczecinie trudno coś powiedzieć, może spróbuj go podpytać?