gosia1719499730 04.10.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 g-bis powiedz mi jedno, bo az jestem ciekawa. U mnie juz jest afera że nie moge kłasc wełny zanim tynki nie beda suche. Tynki mam 4 tygodnie i do suchosci im daleko, jak w zimie to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.10.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 g-bis powiedz mi jedno, bo az jestem ciekawa. U mnie juz jest afera że nie moge kłasc wełny zanim tynki nie beda suche. Tynki mam 4 tygodnie i do suchosci im daleko, jak w zimie to rozwiązaliście? Co innego dach, co innego wykończenie poddasza - bo ocieplenie (raczej) robią goście od płyt a nie dekarze. Czekałem oczywiście. Kierbud nie pozwolił ocieplać dopóki nie wysłchy tynki i wylewki. Dużo wietrzyłem, pogoda dopisywała. Należy pamietać, że aby były optymalne warunki do wysychania najważniejsze jest wietrzenie lub zbieranie wilogci z powietrza (są specjalne urządzenia) a nie podgrzewanie budynku - jeśli podgrzejemy wilgoć a jej nie odprowadzimy to mamy grzyba .... Przyznam jednak, że miałem pęknięcie w garderobie i łazience (budynek lekko osiadł jakby w jednym rogu) ale to wyszło dopiero po 2 latach, więc sezonowanie i tak by nic nie dało. Zresztą naprawiłem to sam - fizeliną i gipsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 04.10.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Pęknięcia sa tak czy siak, bez wzgledu czy budujesz 1 rok, czy 8 miesiecy:-) Ja planuje wczesniej właczyc wentylacje mechaniczną, żeby wentylowala. W sumie tylko w jednym pomieszczeniu mam mokre sufity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 04.10.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 q-bis, pocieszasz mnie... Muruję parter dopiero :-/ doradźcie gdzie uderzyc w sprawie kominka bo trzeba umurować ścianę na której będzie kominek i chcę bebechy kominkowe mieć z tyłu ściany, po drugiej stronie, wkład częściwoo osadzic w dziurze w ścianie. musze teraz wiedzieć jaki wkład jaki komin.. Ja jeszcze nie jestem na etapie kominka ale ostatnio znajomi robili kominek w firmie z Mierzyna( za cholerę nie pamietam jak sie nazywa) ale mieści sie obok sklepu z oświetleniem.Sa bardzo zadowoleni facet opuścił im na wkładzie kominkowym z 12 tys na 8 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 04.10.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Czy możecie polecić jakiś sklep z płytkami gdzie doradzą, dadzą rabat i ogólnie będzie profesjonalne podejście do klienta. Przy pierwszej budowie zaopatrywałem się na ul. Europejskiej w Dekorze ale już go nie ma. Hiper jakoś do mnie nie przemawia, castorama wiadomo. My rownież nie zaufalismy Hiperowi.Jakos nie przekonali mnie do siebie.Ogolnie podejście do klienta bardzo taśmowe.Zamawialismy kafelki i armaturę w Carmen.Podejscie bardzo indywidualne pomoc architekta No i oczywiście rabaty! Przy trzech łazienkach nawet dosyć spory ten rabat wywalczylismy.Poprzednie łazienki tez u nich robiliśmy i tez byliśmy zadowoleni.Znajomi robili łazienki niedawno w Bokaro i tez zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 04.10.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 ja Hipera bardzo lubię, mam tam rabat, zbudowałam z nim kilka łazienek. Ostatnia to po prostu "przeiosłam" całą ich aranżacje do siebie (jedną z aranzacji co stoją w sklepie), żadnych problemów nie było, u nich zamówiłam wszystkie składniki, płytki, umywalke, szafke... umówiłam na poniedziałek Pana od Werra Police - kominki... poki co wrysowuję to co wstępnie wybrałam i mówcie, jaka odległość wkładu kominkowego od ściany konstrukcyjnej? jak omuruję go cegłą czerwona 12 to jeszcze jakis odstęp zostawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 04.10.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Rabat to ja tez tam mam i to dość spory nawet Chodzi o to ze oni tam jacyś tacy mało kontaktowi są.My cała armaturę chcieliśmy z Villeroya a tam tylko z katalogu na zamówienie.No sorry ale za te pieniądze to ja z katalogu zamawiać nie będę.Mało tego Villeroy robi armaturę w 3 odcieniach bieli i weź tu teraz zamów niewidząc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 05.10.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Ja jeszcze nie jestem na etapie kominka ale ostatnio znajomi robili kominek w firmie z Mierzyna( za cholerę nie pamietam jak sie nazywa) ale mieści sie obok sklepu z oświetleniem.Sa bardzo zadowoleni facet opuścił im na wkładzie kominkowym z 12 tys na 8 !!! Dla mnie już to by było podejrzane, wywindowanie ceny, zeby zejsc z rabatem:-) Ale ja mam schize cenową. Nienawidzę miętowych cwaniaczków od negocjacji. Odbieram to na zasadzie, a nóż znajdę łosia, co nie ma wystarczająco tupetu zeby się wykłócać. Nie cierpię targowania się. Uważam ze jest stawka za pewne rzeczy, a targować można delikatne niuanse na rzecz dobrej wspólpracy. Miedzy innymi, dlatego tak pokochałam stolarza. Wyliczył, podał cenę, powiedział ile ma w tym zarobku. Krótko i na temat. W ramach gratisu mam śrubki:D Sprawdziłam wyliczenie, jest bardzo uczciwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net1719510960 05.10.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Nie jest ważna pora roku a temperatura na zewnątrz i wewnątrz. Nie jest wymagana przerwa w budowie na okres zimowy - tzw. przerwa technologiczna, aczkolwiek jeśli nie trzeba się spinać to można przerwać budowę, czasami tak się dzieje z innych powodów - finansowanie, oczekiwanie na ekipę lub materiał, plan budowy itp. W moim wypadku (budowałem bez przerw - ale zimą to najbardziej zapamiętałem dach i ścianki działowe) zawsze pozwolenie na rozpoczęcie danego etapu prac wydawał kierbud, brał za to odpowiedzialność i pieniądze... Sporo jest tego na FM np tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186740-Tynk-wewnetrzny-a-temperatura&highlight=wylewki+grudniu Dziękuję za głos w tej sprawie. Zobaczymy, kiedy przyjdzie zima (i czy sprawdzą się przewidywania Amerykanów, czy - odpukać Rosjan;)) Będę pamiętać o wilgoci - ciekawe, czy firmy dysponują takimi maszynami? Pozdrawiam, A. Ps. Z jakim wyprzedzeniem czasowym umawialiście elektryka i tynkarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 05.10.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Kolega akurat jest z tych co sie mocno targują wszędzie.Czasem dochodzi do obciachowych sytuacji jak gdzieś razem z nim jesteśmy ale co zrobić...taki charakter.Kominek akurat był z wystawy wiec moze dlatego tyle mu aż opuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 05.10.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Kolega akurat jest z tych co sie mocno targują wszędzie.Czasem dochodzi do obciachowych sytuacji jak gdzieś razem z nim jesteśmy ale co zrobić...taki charakter.Kominek akurat był z wystawy wiec moze dlatego tyle mu aż opuścił.Tiaa, mam kolege który jest tak wytrenowany w negocjacjach, że negocjuje kiecki Max Mary w salonie. Odmowiłam wchodzenia z kumpelą, bo mi zwyczajnie wstyd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 05.10.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 U mnie juz jest afera że nie moge kłasc wełny zanim tynki nie beda suche. Tynki mam 4 tygodnie i do suchosci im daleko, jak w zimie to rozwiązaliście?Martwisz mnie bo ma już położoną wełnę pomiędzy krokwie, a za dwa tygodnie wchodzą tynkarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 05.10.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 q-bis, pocieszasz mnie... Muruję parter dopiero :-/ doradźcie gdzie uderzyc w sprawie kominka bo trzeba umurować ścianę na której będzie kominek i chcę bebechy kominkowe mieć z tyłu ściany, po drugiej stronie, wkład częściwoo osadzic w dziurze w ścianie. musze teraz wiedzieć jaki wkład jaki komin.. a jaki kominek planujesz powietrzny czy wodny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 05.10.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Martwisz mnie bo ma już położoną wełnę pomiędzy krokwie, a za dwa tygodnie wchodzą tynkarze.Hm, dziwnie trochę, a kto Ci tak wymyslił? Ja miałam tynki robione jak było naprawde ciepło i schną jak rew z nosa. Wełna wchłonie wilgoc, zostanie zakryta płyta karton-gips. Nie wiem,s erio, a co kierownik budowy na to? bo u mnie i wykonawca się zbiesił ze mowy nie ma jak nie beda suche i kierownik mu wtóruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 06.10.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Dla mnie już to by było podejrzane, wywindowanie ceny, zeby zejsc z rabatem:-) Ale ja mam schize cenową. Nienawidzę miętowych cwaniaczków od negocjacji. Odbieram to na zasadzie, a nóż znajdę łosia, co nie ma wystarczająco tupetu zeby się wykłócać. Nie cierpię targowania się. Uważam ze jest stawka za pewne rzeczy, a targować można delikatne niuanse na rzecz dobrej wspólpracy. Miedzy innymi, dlatego tak pokochałam stolarza. Wyliczył, podał cenę, powiedział ile ma w tym zarobku. Krótko i na temat. W ramach gratisu mam śrubki:D Sprawdziłam wyliczenie, jest bardzo uczciwe Czy mogłabyś się podzielić namiarami na tego stolarza? Właśnie poszukuję takowego na zrobienie schodów wewnętrznych i może drzwi. Czy jesteś zadowolona z efektów jego pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 06.10.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Czy mogłabyś się podzielić namiarami na tego stolarza? Właśnie poszukuję takowego na zrobienie schodów wewnętrznych i może drzwi. Czy jesteś zadowolona z efektów jego pracy?Podam Ci namiary, ale ja zamwiałam stół, lity debowy. Schody mi robi kto inny, ale jak wyszły powiem dopiero w styczniu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 07.10.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Podam Ci namiary, ale ja zamwiałam stół, lity debowy. Schody mi robi kto inny, ale jak wyszły powiem dopiero w styczniu:-) to poproszę namiary na tych dwóch stolarzy, jeśli można na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.10.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Dziękuję za głos w tej sprawie. Zobaczymy, kiedy przyjdzie zima (i czy sprawdzą się przewidywania Amerykanów, czy - odpukać Rosjan;)) Będę pamiętać o wilgoci - ciekawe, czy firmy dysponują takimi maszynami? Pozdrawiam, A. Ps. Z jakim wyprzedzeniem czasowym umawialiście elektryka i tynkarzy? Wydaje mi się, że ja akuat nie jestem dobrym przykładem...umawiałem wszystkich z dużym zapasem czasu - okna to negocjowałem i wybierałem 1,5 roku przed montażem - jeszcze łopaty nie było wbitej... A tynkarzy i elektryka to tak ze 3 miesiące przed pracami - ale potem ich pilnowałem i im bliżej tym cześciej się do nich odzywałem, żeby mnie nie wykręcili - jak już kogoś trochę lepiej poznasz (czyli oni mnie) to trochę trudniej zrobić go w wała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net1719510960 07.10.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Wydaje mi się, że ja akuat nie jestem dobrym przykładem...umawiałem wszystkich z dużym zapasem czasu - okna to negocjowałem i wybierałem 1,5 roku przed montażem - jeszcze łopaty nie było wbitej... A tynkarzy i elektryka to tak ze 3 miesiące przed pracami - ale potem ich pilnowałem i im bliżej tym cześciej się do nich odzywałem, żeby mnie nie wykręcili - jak już kogoś trochę lepiej poznasz (czyli oni mnie) to trochę trudniej zrobić go w wała... Q-bis - wyczuwam pokrewieństwo dusz - okna załatwiam od czerwca (budowę zaczęliśmy we wrześniu), także rozumiem Cię doskonale;) Co do okien, jestem umówiona na pomiary 2 etapowo (jak zalejemy strop nad parterem, panowie pomierzą okna na dole - na dużą witrynę czeka się o 2 tygodnie dłużej, stąd taki zabieg) Czyli w zasadzie mogę się już rozglądać za elektrykiem i tynkarzami.. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
online 07.10.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 q-bis, pocieszasz mnie... Muruję parter dopiero :-/ doradźcie gdzie uderzyc w sprawie kominka bo trzeba umurować ścianę na której będzie kominek i chcę bebechy kominkowe mieć z tyłu ściany, po drugiej stronie, wkład częściwoo osadzic w dziurze w ścianie. musze teraz wiedzieć jaki wkład jaki komin.. Myślę, że możesz skontaktować się ze zdunem, ktorego polecał Tomek - pan Jacek 503 475 145 U nas robił tylko obudowę kominka, ale u Tomka chyba cały montaż. Ta firma z Meirzyna, o której ktoś pisze (pewnie Arysto) spokojnie mogła zchodzić z 12 tys, bo to b. wysoka cena. Za wkład z płaszczem wodnym daliśmy nieco ponad 6 tys. Forma Inotec. http://www.inotec.pl/oferta.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts