Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

g-bis powiedz mi jedno, bo az jestem ciekawa. U mnie juz jest afera że nie moge kłasc wełny zanim tynki nie beda suche. Tynki mam 4 tygodnie i do suchosci im daleko, jak w zimie to rozwiązaliście?

Co innego dach, co innego wykończenie poddasza - bo ocieplenie (raczej) robią goście od płyt a nie dekarze.

Czekałem oczywiście. Kierbud nie pozwolił ocieplać dopóki nie wysłchy tynki i wylewki. Dużo wietrzyłem, pogoda dopisywała. Należy pamietać, że aby były optymalne warunki do wysychania najważniejsze jest wietrzenie lub zbieranie wilogci z powietrza (są specjalne urządzenia) a nie podgrzewanie budynku - jeśli podgrzejemy wilgoć a jej nie odprowadzimy to mamy grzyba ....

Przyznam jednak, że miałem pęknięcie w garderobie i łazience (budynek lekko osiadł jakby w jednym rogu) ale to wyszło dopiero po 2 latach, więc sezonowanie i tak by nic nie dało. Zresztą naprawiłem to sam - fizeliną i gipsem. :)

q-bis, pocieszasz mnie... Muruję parter dopiero :-/ doradźcie gdzie uderzyc w sprawie kominka bo trzeba umurować ścianę na której będzie kominek i chcę bebechy kominkowe mieć z tyłu ściany, po drugiej stronie, wkład częściwoo osadzic w dziurze w ścianie. musze teraz wiedzieć jaki wkład jaki komin..

Ja jeszcze nie jestem na etapie kominka ale ostatnio znajomi robili kominek w firmie z Mierzyna( za cholerę nie pamietam jak sie nazywa) ale mieści sie obok sklepu z oświetleniem.Sa bardzo zadowoleni facet opuścił im na wkładzie kominkowym z 12 tys na 8 !!!

Czy możecie polecić jakiś sklep z płytkami gdzie doradzą, dadzą rabat :) i ogólnie będzie profesjonalne podejście do klienta. Przy pierwszej budowie zaopatrywałem się na ul. Europejskiej w Dekorze ale już go nie ma. Hiper jakoś do mnie nie przemawia, castorama wiadomo.

My rownież nie zaufalismy Hiperowi.Jakos nie przekonali mnie do siebie.Ogolnie podejście do klienta bardzo taśmowe.Zamawialismy kafelki i armaturę w Carmen.Podejscie bardzo indywidualne pomoc architekta No i oczywiście rabaty! Przy trzech łazienkach nawet dosyć spory ten rabat wywalczylismy.Poprzednie łazienki tez u nich robiliśmy i tez byliśmy zadowoleni.Znajomi robili łazienki niedawno w Bokaro i tez zadowoleni.:)

ja Hipera bardzo lubię, mam tam rabat, zbudowałam z nim kilka łazienek. Ostatnia to po prostu "przeiosłam" całą ich aranżacje do siebie (jedną z aranzacji co stoją w sklepie), żadnych problemów nie było, u nich zamówiłam wszystkie składniki, płytki, umywalke, szafke... :)

umówiłam na poniedziałek Pana od Werra Police - kominki... poki co wrysowuję to co wstępnie wybrałam i mówcie, jaka odległość wkładu kominkowego od ściany konstrukcyjnej? jak omuruję go cegłą czerwona 12 to jeszcze jakis odstęp zostawic?

Rabat to ja tez tam mam i to dość spory nawet Chodzi o to ze oni tam jacyś tacy mało kontaktowi są.My cała armaturę chcieliśmy z Villeroya a tam tylko z katalogu na zamówienie.No sorry ale za te pieniądze to ja z katalogu zamawiać nie będę.Mało tego Villeroy robi armaturę w 3 odcieniach bieli i weź tu teraz zamów niewidząc?

Ja jeszcze nie jestem na etapie kominka ale ostatnio znajomi robili kominek w firmie z Mierzyna( za cholerę nie pamietam jak sie nazywa) ale mieści sie obok sklepu z oświetleniem.Sa bardzo zadowoleni facet opuścił im na wkładzie kominkowym z 12 tys na 8 !!!

Dla mnie już to by było podejrzane, wywindowanie ceny, zeby zejsc z rabatem:-) Ale ja mam schize cenową. Nienawidzę miętowych cwaniaczków od negocjacji. Odbieram to na zasadzie, a nóż znajdę łosia, co nie ma wystarczająco tupetu zeby się wykłócać. Nie cierpię targowania się. Uważam ze jest stawka za pewne rzeczy, a targować można delikatne niuanse na rzecz dobrej wspólpracy. Miedzy innymi, dlatego tak pokochałam stolarza. Wyliczył, podał cenę, powiedział ile ma w tym zarobku. Krótko i na temat. W ramach gratisu mam śrubki:D Sprawdziłam wyliczenie, jest bardzo uczciwe

Nie jest ważna pora roku a temperatura na zewnątrz i wewnątrz.

Nie jest wymagana przerwa w budowie na okres zimowy - tzw. przerwa technologiczna, aczkolwiek jeśli nie trzeba się spinać to można przerwać budowę, czasami tak się dzieje z innych powodów - finansowanie, oczekiwanie na ekipę lub materiał, plan budowy itp.

W moim wypadku (budowałem bez przerw - ale zimą to najbardziej zapamiętałem dach i ścianki działowe) zawsze pozwolenie na rozpoczęcie danego etapu prac wydawał kierbud, brał za to odpowiedzialność i pieniądze...

Sporo jest tego na FM np tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186740-Tynk-wewnetrzny-a-temperatura&highlight=wylewki+grudniu

Dziękuję za głos w tej sprawie. Zobaczymy, kiedy przyjdzie zima (i czy sprawdzą się przewidywania Amerykanów, czy - odpukać Rosjan;))

Będę pamiętać o wilgoci - ciekawe, czy firmy dysponują takimi maszynami?

Pozdrawiam,

A.

Ps. Z jakim wyprzedzeniem czasowym umawialiście elektryka i tynkarzy?

Kolega akurat jest z tych co sie mocno targują wszędzie.Czasem dochodzi do obciachowych sytuacji jak gdzieś razem z nim jesteśmy ale co zrobić...taki charakter.Kominek akurat był z wystawy wiec moze dlatego tyle mu aż opuścił.
Tiaa, mam kolege który jest tak wytrenowany w negocjacjach, że negocjuje kiecki Max Mary w salonie. Odmowiłam wchodzenia z kumpelą, bo mi zwyczajnie wstyd.

q-bis, pocieszasz mnie... Muruję parter dopiero :-/ doradźcie gdzie uderzyc w sprawie kominka bo trzeba umurować ścianę na której będzie kominek i chcę bebechy kominkowe mieć z tyłu ściany, po drugiej stronie, wkład częściwoo osadzic w dziurze w ścianie. musze teraz wiedzieć jaki wkład jaki komin..

a jaki kominek planujesz powietrzny czy wodny?

Martwisz mnie bo ma już położoną wełnę pomiędzy krokwie, a za dwa tygodnie wchodzą tynkarze.
Hm, dziwnie trochę, a kto Ci tak wymyslił? Ja miałam tynki robione jak było naprawde ciepło i schną jak rew z nosa. Wełna wchłonie wilgoc, zostanie zakryta płyta karton-gips. ;) Nie wiem,s erio, a co kierownik budowy na to? bo u mnie i wykonawca się zbiesił ze mowy nie ma jak nie beda suche i kierownik mu wtóruje

Dla mnie już to by było podejrzane, wywindowanie ceny, zeby zejsc z rabatem:-) Ale ja mam schize cenową. Nienawidzę miętowych cwaniaczków od negocjacji. Odbieram to na zasadzie, a nóż znajdę łosia, co nie ma wystarczająco tupetu zeby się wykłócać. Nie cierpię targowania się. Uważam ze jest stawka za pewne rzeczy, a targować można delikatne niuanse na rzecz dobrej wspólpracy. Miedzy innymi, dlatego tak pokochałam stolarza. Wyliczył, podał cenę, powiedział ile ma w tym zarobku. Krótko i na temat. W ramach gratisu mam śrubki:D Sprawdziłam wyliczenie, jest bardzo uczciwe

Czy mogłabyś się podzielić namiarami na tego stolarza? Właśnie poszukuję takowego na zrobienie schodów wewnętrznych i może drzwi. Czy jesteś zadowolona z efektów jego pracy?

Czy mogłabyś się podzielić namiarami na tego stolarza? Właśnie poszukuję takowego na zrobienie schodów wewnętrznych i może drzwi. Czy jesteś zadowolona z efektów jego pracy?
Podam Ci namiary, ale ja zamwiałam stół, lity debowy. Schody mi robi kto inny, ale jak wyszły powiem dopiero w styczniu:-)

Dziękuję za głos w tej sprawie. Zobaczymy, kiedy przyjdzie zima (i czy sprawdzą się przewidywania Amerykanów, czy - odpukać Rosjan;))

Będę pamiętać o wilgoci - ciekawe, czy firmy dysponują takimi maszynami?

Pozdrawiam,

A.

Ps. Z jakim wyprzedzeniem czasowym umawialiście elektryka i tynkarzy?

Wydaje mi się, że ja akuat nie jestem dobrym przykładem...umawiałem wszystkich z dużym zapasem czasu - okna to negocjowałem i wybierałem 1,5 roku przed montażem - jeszcze łopaty nie było wbitej...:rolleyes:

A tynkarzy i elektryka to tak ze 3 miesiące przed pracami - ale potem ich pilnowałem i im bliżej tym cześciej się do nich odzywałem, żeby mnie nie wykręcili - jak już kogoś trochę lepiej poznasz (czyli oni mnie) to trochę trudniej zrobić go w wała...

Wydaje mi się, że ja akuat nie jestem dobrym przykładem...umawiałem wszystkich z dużym zapasem czasu - okna to negocjowałem i wybierałem 1,5 roku przed montażem - jeszcze łopaty nie było wbitej...:rolleyes:

A tynkarzy i elektryka to tak ze 3 miesiące przed pracami - ale potem ich pilnowałem i im bliżej tym cześciej się do nich odzywałem, żeby mnie nie wykręcili - jak już kogoś trochę lepiej poznasz (czyli oni mnie) to trochę trudniej zrobić go w wała...

Q-bis - wyczuwam pokrewieństwo dusz - okna załatwiam od czerwca (budowę zaczęliśmy we wrześniu), także rozumiem Cię doskonale;)

Co do okien, jestem umówiona na pomiary 2 etapowo (jak zalejemy strop nad parterem, panowie pomierzą okna na dole - na dużą witrynę czeka się o 2 tygodnie dłużej, stąd taki zabieg)

Czyli w zasadzie mogę się już rozglądać za elektrykiem i tynkarzami.. Dzięki

Myślę, że możesz skontaktować się ze zdunem, ktorego polecał Tomek - pan Jacek 503 475 145

U nas robił tylko obudowę kominka, ale u Tomka chyba cały montaż.

Ta firma z Meirzyna, o której ktoś pisze (pewnie Arysto) spokojnie mogła zchodzić z 12 tys, bo to b. wysoka cena. Za wkład z płaszczem wodnym daliśmy nieco ponad 6 tys. Forma Inotec. http://www.inotec.pl/oferta.html