Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ile może kosztować zawór trójdrogowy do pieca vaillant

Podczas przeglądu pieca wykryto usterkę, woda nie szła do obiegu centralnego ogrzewania. Pan od zwykłego przeglądu nie był w stanie tego naprawić ( nie wiedział,) zapłaciłam więc za przegląd i konserwację wg cennika. Musiałam jednak wezwać innego "fachowca" (z tej samej firmy)który długo nie mógł ustalić przyczyny , w końcu powiedział żeby wymienić naczynie przeponowe kompensacyjne oraz zawór kulowy i powinno być dobrze. Zainkasował i poszedł. Z wymianą naczynia wstrzymałam się , zawór wymieniłam wzywając dwóch hydraulików( serwisant nie robi hydrauliki, pierwszy hydraulik nie miał narzędzi bo rurkę trzeba było przeciąć - plastikowa i gwintu nie da się odkręcić.) Przyszły chłody i chciałam włączyć ogrzewanie a tu nie działa. Po wielu bojach ( brak ludzi) udało mi się sprowadzić fachowca a nie serwisanta,(serwisant tego nie robi) Pan podjął się zadania chociaż chociaż zaklinał się że jest od innego typu pieców. Był z firmy która zakładała mi ten piecyk. Udało się, wymienił silniczek krokowy zawór trójdrogowy i zainkasował 400 zł ( chciał 420 ale nie miałam tyle więc przyjął i to. Czemu tak drogo? Bo to jest droga część. )

Okazało się, że naczynie przeponowe jest dobre i nie trzeba go wymieniać. Moje wątpliwości dotyczą, czy nie przepłaciłam za usługę ( oczywiście bez jakiegokolwiek rachunku czy wyceny) oraz czy jest na terenie Szczecina jakaś solidna firma posiadająca pracownika,który zna się na tych piecach i bez błagania o naprawę zrobi to fachowo, solidnie i za rozsądną cenę.

A poniżej udalo mi się załączyć zdjęcie wymienionej części.

http://images.krajoweogloszenia.pl/nlarge/vaillant_silniczek_krokowy_zaw_r_tr_jdrogowy_329235.jpg

Domwmiodokwiqtach napisał:
polecicie firme do kompleksowego załozonie trawnika ( przygotowanie terenu , nawadnianie)

Ja od kilku lat korzystam z pomocy Zielonego Lisa . Wprawdzie nie trawnik ale przycinanie żywopłotu i inne drobne prace ( przesadzanie,ścieżki) i jestem zadowolona. Uprosiłąm żeby zajął się moim ogródkiem bo wiem, że woli większe przedsięwzięcia , trawnik pewnie też założy.

http://www.zielonylis.pl/

Ceny zupełnie do przyjęcia.:yes:

Domwmiodokwiqtach napisał:
polecicie firme do kompleksowego załozonie trawnika ( przygotowanie terenu , nawadnianie)

tak na wszelki wypadek omijaj szerokim łukiem formę trawlis...porażka, niesolidnie, zakłada trawnik a nie zna się zupełnie na ziemi...

Anna Broc napisał:
Ile może kosztować zawór trójdrogowy do pieca vaillant?

może dużo, bo części do vaillanta w oficjalnej sprzedaży są drogie. Można poszukać w sieci, po numerze części - jest na nalepce, częstozwłaszcza w UK są dużo tańsze niż u nas.

A kogo miałaś za serwisanta? Mój serwisant od Vailanta robi przy kotle wszystko, i po jego naprawach działa :)

• 3 weeks później...
  szydas napisał:
może dużo, bo części do vaillanta w oficjalnej sprzedaży są drogie. Można poszukać w sieci, po numerze części - jest na nalepce, częstozwłaszcza w UK są dużo tańsze niż u nas.

A kogo miałaś za serwisanta? Mój serwisant od Vailanta robi przy kotle wszystko, i po jego naprawach działa :)

Dziękuję i przepraszam że tak długo nie odpisywałam.

Nie chcę podawać nazwisk ale serwis z ul.Kwiatowej a potem kołatałam do firmy zdaje się pro-ogrzewanie . W obydwu firmach pracuje ten sam pan który naprawia czy też serwisuje vaillanty. Gdy dzwoniąc do tej drugiej firmy zaproponowano mi pana, który nie pomógł mi gdy był wysłany z firmy na Kwiatowej to poprosiłam kogoś innego. Był wymieniony jako znawca od vaillanta ale jak przyszedł to mówił, że nie jest fachowcem od nich ale spróbuje. No i udało się. O cenę części pytam bo w internecie znalazłam wiele o podobnej nazwie ale jest taka różnorodność w wyglądzie a ceny od poniżej 100 do 200 zł. Zdjęcie które załączyłam wzięłam z internetu i moja część była dokładnie taka sama ale nie mogłam doszukać się ceny.

Na razie mam spokój z piecem ale jeśli można prosić o namiary na dobrego serwisanta to będę wdzięczna, pewnie wkrótce znowu coś się popsuje znając życie i urządzenia.

Anna Broc napisał:

Nie chcę podawać nazwisk ale serwis z ul.Kwiatowej a potem kołatałam do firmy zdaje się pro-ogrzewanie . W obydwu firmach pracuje ten sam pan który naprawia czy też serwisuje vaillanty.

No to ten mój współpracuje z pro-ogrzewanie, ale nie mam powodu, żeby narzekać. Na pewno nie jest typem naciągacza, który przy każdym problemie próbuje sprzedać kolejną część.

szydas napisał:
No to ten mój współpracuje z pro-ogrzewanie, ale nie mam powodu, żeby narzekać. Na pewno nie jest typem naciągacza, który przy każdym problemie próbuje sprzedać kolejną część.

No to ciesze się jeśli mamy tego samego serwisanta i masz o nim dobrą opinię. Mnie też wydał się w porządku tylko zastanowiła mnie cena ale pewnie rzeczywiście jest ta czesc jest droga. Dzięki za rozmowę :bye:

• 2 weeks później...
  Teska napisał:
Czy mozecie polecić dobrego fachowca od tynku zewnętrznego>>>

Firma Pana Marka Domiana. Mnie ją również polecono. Na razie wykonał mi łaty na styku dachu z elewacją. Całość skończy wiosną, to potwierdzę tę opinię. Jednak jest to firma, jak wspomniałam z polecenia i sprawdzona przez znajomego.