maksiu 02.10.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Jasiu: no właśnie... ja też nie bardzo wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.10.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Chłopaki - dzięki za objaśnienie. Fajne słowo, chyba zacznę używać - jak nazwisko ha,ha, lamerski Księgowa - a ile płacisz za ocieplenie - tylko za robociznę? Ocieplasz styropianem czy wełną? Jak wełną, to podaj namiar i cenę na system. Aleś ty się posunęła z robotami! Jestem pod wrażeniem! Chcesz się w tym roku wprowadzić? Pozdrawiam! Ivette Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 02.10.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ivette Za ocieplenie płacę 25 zł i 30 zł m.kw. - bonie. W robociznę wchodzi całość od styropianu do tynku. U mnie jest duża chałupa - pow. elewacji z oknami coś ok. 400 m.kw. z tego połowa to bonie. Za całość domku płacę ryczałt 11 tys. w tym jeszcze położenie parapetów (płytki klinkierowe), podbitki (PCV) i zrobienie cokołu z tynku mozaikowego. Ja płacę dodatkowo za rusztowania. Może i dużo ale ekipa robi dokładnie i oszczędnie. Zużycie tynku wyszło coś ok. 1,5-1,8 kg. na m.kw. (akryl, baranek 1,5 mm). Na budowie siedzą 3-4 osoby od 7 do 19 - ostatnio nawet w niedzielę. Ekipa na poziomie i posprzątają po sobie i doradzą. Co do przeprowadzki - nie wiem, ale ponieważ jestem w gorącej wodzie kąpana to raczej zamieszkam jeszcze w tym roku - choćbym miała to później odchorować . A i jeszcze jedno - nie stosuję żadnego systemu, biorę to co w każdym jest najlepsze. Ponieważ budynek jest świeży to zainwestowałam trochę kasy w lepszy klej do siatki - z włóknami, zbrojony Knaufa. Ponoć najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 02.10.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ale wam fajnie. Wy tu sobie od rana gadu gadu a ja mam ferwor walki akademickiej. Gwar się zrobił i ruch. Ale fajnie jest. Miłego dnia i budowania. Bikosa uściskaj dzidziusia, życzę ci dużo spokoju i przespanych nocy, co nie jest takie oczywiste gdy posiada sie niemowlaczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.10.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Księgowa - co to te bonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 02.10.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Bonie - nie wiem jak to fachowo wytłumaczyć, wygląda to jak takie rowki poziome w elewacji. Często stosowane były na starych kamienicach. U mnie mają optycznie obniżać budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 02.10.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Stanowią też element izolacji akustycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 02.10.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 S.P. - ta izolacja akustyczna - no nie wiem. To jest po prostu większa grubość styropianu - do 10 cm doklejasz 2 cm w odstępach pionowych. Te odstępy dają właśnie bonie. Czy daje to efekt lepszej izolacji akustycznej niż np. całość ściany ocieplonej 12 cm - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 02.10.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ależ się rozkręciło towarzystwo Wiesz co, Maksiu... ja to sobie chyba firewall'a postawię zamiast fajermurów (wykończę sobie skos płytą gk i bedzie git U mnie teoretycznie jest kąt 45st. Dom i tak jest stosunkowo wysoki, więc wolałbym już nic nie podwyższać... tym bardziej, że nad garażem będzie dwadzieściaparę stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.10.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Stasiek - miałeś mi o tych drzwiach CAL-owych powiedzieć, jaki macie model? Jak nie wiesz, to mi powiesz po oględzinach sobotnich Księgowa - już skumałam, co to to bonie (może być imię, nie?) Z dzisiejszych pogaduszek wyszło mi pełne imię i nazwisko: BONIE LAMERSKI (czytaj: Boni Lamerski) - fajne, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 02.10.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Staszek: ja bym te fajermury zostawil na pozniej... zastosowanie zawsze mozna znalezc, a i wykonczyc pozniej moznapozdrawiamps. jaka masz scianke kolankową ? (wysokość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 02.10.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ivette: widzisz jaki owocny dzień, tyle nowych wrażeń, no i wygrałaś konkurs pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 02.10.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 No i grupa zrobiła się typowo budująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 02.10.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 A co powiecie na białe okna PCV do domu z ciemnobrązowym dachem?... Chyba mnie to czeka... niestety... jaki tynk wybrać? Miała być jasna kawa albo załamany beż... a teraz to pewnie biały został... a ja chciałem mieć okiennice... to sie pewnie z nimi pozegnam... buuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 02.10.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 ivette, ja o CAL-owych drzwiach? Ale ja nic nie wiem... ja właśnie dopiero szukam drzwi... już nic nie rozumiem... chyba polecę na budowę, może jakieś już stoją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.10.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Stasiek! Zrób do tego jasnowaniliową elewację (kolor jak lody waniliowe - jasny) i naokoło okien taką oblamówkę w bałym kolorze. Super to wygląda głównie z grafitowym dachem ale myślę, że z brązowym też będzie ekstra. Pooglądaj domy z archona - www. archon.com.pl - tam jest dużo takich propozycji. Myślę, że Ci się moja propozycja spodoba. Pozdrawiam! Ivette Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 02.10.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ivette: pomyliłaś staska z bedim, to bedi ma te drzwi...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.10.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Dzięki Maksiu! Właśnie przeleciałam całą poprzednią stronę, żeby znaleźć post Bediego. BEDI - odezwij się o tych CAL-owych drzwiach! Stasiek - sorry! Jeśli jeszcze nie masz dachu to mógłbyś wziąć grafitowy z NELSKAMPA - byłoby super z białym plastikami i jasnowaniliową elewacją i białymi oblamówkami wokół okien. Aha! Dom nie powinien być zbyt mały, bo ciemny dach pomniejsza go znacznie optycznie. Koniecznie obejrzyj projekty archona, to sam zobaczysz. Mi się ta kombinacja bardzo podoba, ale: 1. mamy mały dom 116 m2 z użytkowym poodaszem 2. zawsze chcieliśmy mieć ceglastą dachówkę 3. zawsze chcieliśmy mieć drewniane okna Wobec tego zostaje tylko moja waniliowa elewacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 02.10.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ivette: a ja do mojego ceglastego dachu wymyslilem sobie ze zrobie elewacje w kolorze piasek pustyni.. cos takiego jak jest u Joasi i Jasia, tylko lekkko jasniejpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.10.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Maksiu - też będzie bardzo ładna kombinacja. To jest głównie kwestia Twoich wyobrażeń o domu, które miałeś w głowie "od zawsze". My kilka razy przerabialiśmy kwestię zmiany koloru dachu, okien, elewacji i zawsze wracało do pierwotnej wersji; więc tak już musi zostać! najgorzej, że mój sąsiad właśnie pomalował elewację i jest to mój kolor, tylko odcień intensywniejszy I co robić? Chciałabym, żeby nasz dom miał indywidualny charakter - taki tylko nasz. Ale mój Tadeusz mówi, że trzeba robić swoje i nie oglądać się na sąsiadów, gdyż ktoś zawsze zrobi coś tak jak ty - jak nie wcześniej, to później (nawet może zgapi?). Zobaczymy, jak dojdzie co czego zwłaszcza, że u nas osiedle 60 domów - i każdy zrobi indywidualnie... Takie są moje przemyślenia na ten temat. A co myślą inni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts