Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hahaha, ja tak samo! a żeby znaleźć szybko swój dziennik, poprosiłam męża, żeby przysłał mi link :D

wczoraj napisałam maila do szanownego admina forum i o ile kilka dni temu odpowiedź dostałam w ciągu pół godziny, to teraz cicho i głucho! wrrrrr!!! niepokoi mnie to, że inne grupy mają komplet swoich postów, a u nas czarna d...

trzeba jeszcze przeszukac tematy forum, bo może gdzieś jest np. jakaś instrukcja od admina, jak przywrócić sygnatury itp...

my tu narzekamy na to nowe forum a tymczasem pogoda bez naszego zaklinania znowu do d.... - u mnie juz 2 dzień leje i budowa stoi :( A tak z ciekawości mam pytanie: jak wysoko macie 'dziury' na okna w swoich domkach? własnie się zorientowałam ze u nas zaledwie - 86cm.. nad planowanym poz. podłogi czy to jest bardzo nisko czy mi sie tylko wydaje?

O, kurka, dorben, aleś mi haka zabiła - jutro rano lecę sprawdzić, bo jak coś nie tak, to będę murarzy na widłach nosić ;)

To by był epopei z oknami u nas już chyba czwarty odcinek :D

ja jak pojadę w sobotę też muszę sprawdzić. dzięki za zwrócenie uwagi. pozdrawiam słonecznie bo u mnie słonko dziś świeci ale budowlańcy się zwolnili na 1 dzień jutro zacznie lać i..znów nie przyjdą.ciężkie życie inwestora w tym roku.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0girl_cray2.gif

Hejka ;)

sprawdziłam dziś wysokość tych naszych okien na budowie. Teraz od gołej betonowej posadzki do dołu otworu okiennego jest 100 cm. Murarz mówił, że po zrobieniu podłóg będzie ok. 16 cm mniej - wychodzi mi więc mniej więcej 84 cm. Mierzyłam dziś u siebie w mieszkaniu w bloku - parapet na wys. 75 - 76 cm + 2,5 cm grubość parapetu, to daje nam okna na wys. 77,5 i 78,5 cm - różne wartości, bo inaczej jest w kuchni, a inaczej w pokoju - inne podłogi albo "dokładność" murarzy budujących kiedyś z wielkiej płyty :)

Dorben, kobieto, nie przybliżaj siebie i nas biednych, sfrustrowanych inwestorów i inwestorek do zawału. Jeśli to 86 cm jest liczone od planowanego poziomu podłóg, to chyba jest OK - moje okna w bloku są niżej niż 86 cm i nie przeszkadzają nam w życiu..., a biurko też się pod to podstawi. :D Głowa do góry - okna masz w porządku.

Cześć, napisałam dziś o naszych problemach do admina - jest taki temat na forum i można tam zgłaszać sprawy beznadziejne :)

Najdziwniejsze, co dziś zauważyłam to to, ze jak tam wkleiłam swój post, to wskoczył z sygnaturką kierującą do mojego dziennika budowy, a gdy przed chwilą pisałam cos w grupie wiosennej, to znowu post bez sygnatury - diabli nadali! nie wiem co o tym mysleć!

Idę znowu na skargę :)

A na budowie robota się kręci - ściany poddasza rosną sobie jak na drożdżach, tyle, że przez te komplikacje na forum to mi się nawet nie chce dziennika ruszać, bo a nuż coś znowu wyskoczy albo nie wskoczy...?

Jak u Was budowa?

no przepraszam wszystkim za ten okienny alarm - u mnie w bloku okna są na wys.1m, toteż nasza domkowa wysokosc wydała mi się dziwna.. Dzis mogliśmy pierwszy raz podziwiac dół domku z sufitem - wprawdzie z płyt OSB (szalunek pod strop), ale zawsze.. Moje wrażenie takie ze domek strasznie zmalał! Teraz czekamy na zbrojenie i wylewke - i teraz nam bardzo potrzeba kilku bezdeszczowych dni... kto moze niech trzyma kciuki pozdrawiam

Hej, dorben, nie przepraszaj - sprawdziłaś naszą czujność ;) To dobrze - dzięki temu wiemy jak się ma sytuacja z oknami w naszych chałupkach.

Co do zmian optycznych gdy pojawia się sufit, to ja miałam całkiem odwrotnie niż Ty - po położeniu stropów wreszcie dom wydał mi się całkiem spory, bo wcześniej gdy patrzyłam na ściany i kontrastującą z nimi niczym nieograniczoną przestrzeń, to pomieszczenia wydawały mi się maleńkie - gdy zasłoniliśmy tę przestrzeń sufitami i już jej nie widzę, to dom odzyskał właściwe proporcje. :)

Kochani - doczekałam się odpowiedzi od admina forum i obiecał (na piśmie!!! :D), że w poniedziałek zajmą się tematem naszych zaginionych postów. Chciałabym napisać "hurra!!!", ale może jeszcze się wstrzymam i poczekam na efekty tego "zajmowania" :)

Monituję do admina jeszcze cały czas o stracone odnośniki w sygnaturze - przestały nam się ukazywać sygnatury pod postami - nie ma odnośników do dzienników budowy. Ciekawe czy to też poprawią. Najdziwniejsze jednak jest to, że jak piszę posty w temacie "naprawy", to tam moja sygnatura pojawia się jak dawniej - po staremu.

Pozdrawiam Was niedzielnie,

Lidka

No i wreszcie mamy pogodę :wiggle:

Dzięki temu dziś czuję każdą swoją kosteczkę, każy mięsień... oj napracowałam się w weekend.

Usunęliśmy jeziorko, które powstało w miejscu naszego przyszłego domu, wypucowaliśmy i wysuszyliśmy ławy fundamentowe. Pomalowaliśmy takim dziwnym czarnym czymś no i zaczęliśmy przyklejać papę termoprzylepną...

Musimy skończyć te fundamenty przed zimą, oj musimy.

A szczególy w dzienniku budowy, nawet foty udało mi się wkleić.

No i wreszcie mamy pogodę :wiggle:

Dzięki temu dziś czuję każdą swoją kosteczkę, każy mięsień... oj napracowałam się w weekend.

Usunęliśmy jeziorko, które powstało w miejscu naszego przyszłego domu, wypucowaliśmy i wysuszyliśmy ławy fundamentowe. Pomalowaliśmy takim dziwnym czarnym czymś no i zaczęliśmy przyklejać papę termoprzylepną...

Musimy skończyć te fundamenty przed zimą, oj musimy.

A szczególy w dzienniku budowy, nawet foty udało mi się wkleić.

a u mnie znów "padaczka" na budowie tylko majster i pomocnik, bo reszta na innej budowie, jeden zapił a drugi wziął wolne na grzyby. majster wściekły na 102 ale ludzi to on ma zdyscyplinowanych że ho ho i tra la la. czapkę to założę domkowi ale chyba w wigilię lub nowy rok. szał pal mówiąc poetycko.

Hej, ludziska :)

Ilona, jaką Wy macie super kadrę - wymiatają jak ta lala! Nic tylko kamieniami za nimi rzucać! Turlałam się ze śmiechu z tego "wolnego na grzyby" :D Zamiast się denerwować, spójrz na to tak: przynajmniej nie jest nudno. Wiem, że łatwo powiedzieć, ale poczytaj sobie w grupie wiosennej, jakie oni mają ekipy - wszędzie to samo!

No, dziś mieli nam spróbować "oddać" nasze posty - cisza na morzu na razie...

U mnie na budowie zalali dziś wieniec na poddaszu i ogrodzili nam prowizorycznie działkę siatką leśną - widoczek na miarę Hiltona :) Wstawię dziś wieczorkiem zdjęcia, to będzie można pooglądać - o ile mąż nie zapomni sfotografować wszystkiego, co mu "zleciłam", ha ha ha.

Kurczę, nasza ekipa dla odmiany, zamiast się opóźniać z robotę, to gna jak szalona i przez ich nadgorliwość, musimy czekać na więźbę aż do 5. października! :) Tak pognali z pracami, że skończyli ściany wcześniej niż zakładali, że skończą... Teraz będą więc robić inne rzeczy, a na dach czekamy do 5.

Cześć Wszystkim, jakoś mnie ostatnio nie było, bo po pierwsze się troszkę na te zmiany wkurzyałam :), a po drugie mam wolne i całymi dniami przesiaduję na budwie, jeździmy po firmach, robimy wyceny, itp. i wracamy późno, stąd nei zawsze jest czas, ale tymi zmianami na muratorze się nie przejmujmy chociaż jakoś się tak spokojniej porobiło w moim mniemaniu. Pozdrawiam

Hej laseczki!!!

Szukałam, szukałam naszej grupy i dopiero dziś znalazłam. Chyba jestem d.... skoro Wy znalazłyście wcześniej.

Jeśli chodzi o wysokość okien to u mnie na górze w pokojach i łazience też mam 86cm ale juz w kuchni na 95cm, bo w planch szafki maja mieć 91cm.. Teraz mam niżej i przy zmywaniu garów to garba dostaję a ręce jak u szympansa wydłużam.

Lidka molestuj admina dalej bo ogólnie na razie te zmiany są do jednej wielkiej D......

U mnie na budowie cisza. Wkrótce robimy przyłącze wody, kładziemy dach.

Do miłego, następnego!

Hejka :)

Wiiiitaaaaj, Oleńko! dawno tu nie zaglądałaś...

lili i Mooska, ja już nawet nie próbuję szukać naszej grupy na liście - niech ją sobie wsadzą do kieszeni! Wchodzę tu przez opcję "twoje posty" - to chyba najkrótsza droga.

Dziewczyny, jeśli chodzi o książkę skarg i zażaleń, gdzie można molestować szanownych adminów, to najlepiej w tym miejscu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163735-ZG%C5%81OSZONE-PROBLEMY-do-rozwi%C4%85zania-naprawy&p=4308287#post4308287

Może jak ich hurtem napadniemy, to coś z tym zrobią...?

Według mnie najważniejsze jest odzyskanie naszych postów, szybkie wyszukiwanie grupy - bo teraz jest do d...y i linki w sygnaturach przekierowujące do naszych dzienników - niech nam przywrócą tę opcję. (najlepsze, że jak napiszecie jakiś post w tych "zażaleniach", to tam się nasze linki do dzienników ukazują pod naszymi postami jak dawniej).

Innych usterek nie znalazłam, bo na razie tylko wpadam na chwilkę, pisze post i zmykam. Dziś zamierzam wypróbować czy w dzienniku wszystko OK i czy zdjęcia da się wklejać bez problemu.

Wchodźcie na te :gorzkie żale" i je tam wylewajcie, to może coś się wreszcie ruszy z tymi naprawami, bo na razie to tylko obiecanki cacanki....

Pogoda fajna, więc miłego budowania życzę :)