Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki, agi - zaraz wejdę sobie w link od Ciebie i pooglądam.

Z wykończeniówką tak bywa, że człowiek chciałby z reguły kupić więcej niż może, bo kasa topnieje z dnia na dzień. :) Pamiętam jak robiliśmy przed przeprowadzką remont naszego mieszkania - plany były wielkie, a na finiszu lecieliśmy po bandzie i wybraliśmy drzwi wewnętrzne - ładne, ale prawie z papieru - najtańsze jakie były w OBI :D Nie raz i nie dwa śmialiśmy się z tego, ale grunt, że spełniają swoją rolę. Twoje też będą, więc się nie przejmuj - jak Cię drzwi będą wkurzały, to za jakiś czas kupisz sobie wymarzone :)

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lidia, nasze drzwi nie są najgorsze :) Gdyby tak zupełnie mi się nie podobały, to byśmy ich nie kupili. Najgorsze jest to, że w dalszym ciągu nie mogę ich sobie dokładnie obejrzeć, bo folia mi w tym przeszkadza. Ale aby do końca maja :) wtedy będzie można zdjąć folię z zewnątrz.
Dzięki Dziewczyny za obrazki i linki. Zawsze to dodatkowe źródło inspiracji. Agi, drzwi udało Wam się atrakcyjnie kupić i właśnie mi uzmysłowiłaś, że też potrzeby dwie pary, a ja też chciałąm robić drewniane u stolarza, no nic zobaczymy jeszcze, mi zależy na drzwiach jak najprostszych, bez wielu ozdobników itp. nawet się waham czy dawać jakiekolwiek szklenie, świetna brama, oj ten temat jeszcze daleko przed nami, z planów o budowie garażu w tym roku zrobi się nastepny, ale tak to już jest z wydatkami. Pozdrawiam i czekam na dalsze fotki. dorben , wrzucaj tu swoje z kołatką:) - są niezwykłe. papa

Ola pewnie chodzi Ci o to zdjęcie

http://img208.imageshack.us/img208/5190/drzwiy.jpg

Niestety to nie są MOJE drzwi, choć moje wymarzone to na pewno, hehe. Pomysł został odrzucony raz ze względu na cenę, dwa - odległość. Ale temat drzwiowy u nas jak najbardziej aktualny - właśnie wczoraj bylismy w salonie i trochę nam miny zrzedły... Na wejściowe chyba jestesmy zdecydowani: firma lupol, model L2004, o taki:

http://img31.imageshack.us/img31/4527/lupoldrzwi.jpg

tylko klamka inna i będą szerokie - 110cm, bo taką mamy dziurę. Oczywiście z tymi dziurami jak zwykle kłopot - w sumie z przedziału cenowego 4500 lub taniej to tylko kilka modeli do wyboru...

A najbardziej mnie przybiła kwestia bramy - oczywicie mamy niewymiarową dziurę - 3/2.1m - wycenili nam na prawie 6000 (5000 bez automatu) - mega duzo!!! Będę jeszcze szukac gdzie indziej, moze jakis polski producent..

Do tego jeszcze drugie drzwi do garazu i wychodzi kwota prawie jak za wszystkie okna - normalnie masakra!!

Czy u Was podobnie? Moze macie namiar na tą bramę jakos taniej? Agi gdzie kupiłas swoje drzwi do garażu? Nam stalowe zewnętrzne wycenili na 1500..

dorben, ja wiedziałam, że to Twoja inspiracja:), ale dobrze ją było mieć tutaj, drzwi wybrałaś fantastyczne, bardzo mi się podobają - proste i wdzięczne. Bramy to my jeszcze nie mamy, nawet fundamentu pod garaż:), będzie wolnostojący. Ale ceny faktycznie zabójcze, no ale trzeba chyba się z takimi liczyć. Agi, napisz ile Wasza brama Was wyniosła?Pozdrawiam
No tak, drzwi to poważny juz zakup ;) My szukaliśmy całą zimę. Chcieliśmy stalowe, ale najlepiej obłożone płytą hdf i fornirowane drewnem, do tego em chciał, aby miały przynajmniej 70 mm grubości, no i żeby cena nas nie zabiła, bo niestety musieliśmy włączyć system oszczednościowy.

Jeszcze zanim zaczęliśmy budować, to byłam pewna, że drzwi będę miała z tej firmy: http://www.dorn.pl widziałam ich mnóstwo na żywo, i wiem że są naprawdę dobrej jakości, no i na żywo wyglądają świetnie. Do tego duży wybór paneli hdf :) Niestety w grudniu okazało się, że finansowo byśmy nie wyrobili:( Cena takich drzwi, które mi się podobają to około 3 tysiace, a ja potrzebowałam dwóch par ;)

Troche czasu mi zajęło znalezienie, tych co mamy :) Zmieściliśmy sie w 2 tyciącach za 2 pary drzwi (te drugie to najtańsza wersja stalowa)

A ja mam 3 pary drzwi jedne do domu drugie z kotłowni na dwór ,3 z garażu do domu stalowe a jeszcze takie zwykłe stalowe z garażu do kotłowni .

Marzeniem moim były drzwi drewniane i prawie zamówiliśmy ale podobno nie wstawia się przed tynkami i wylewkami bo wchłaniają wodę więc odpadły bo chcieliśmy ,żeby je obrobili tynkarze plus zamknąć domek bo trwały prace hydrauliczne ,elektryczne .

Ola pewnie chodzi Ci o to zdjęcie

http://img208.imageshack.us/img208/5190/drzwiy.jpg

Niestety to nie są MOJE drzwi, choć moje wymarzone to na pewno, hehe. Pomysł został odrzucony raz ze względu na cenę, dwa - odległość. Ale temat drzwiowy u nas jak najbardziej aktualny - właśnie wczoraj bylismy w salonie i trochę nam miny zrzedły... Na wejściowe chyba jestesmy zdecydowani: firma lupol, model L2004, o taki:

http://img31.imageshack.us/img31/4527/lupoldrzwi.jpg

tylko klamka inna i będą szerokie - 110cm, bo taką mamy dziurę. Oczywiście z tymi dziurami jak zwykle kłopot - w sumie z przedziału cenowego 4500 lub taniej to tylko kilka modeli do wyboru...

A najbardziej mnie przybiła kwestia bramy - oczywicie mamy niewymiarową dziurę - 3/2.1m - wycenili nam na prawie 6000 (5000 bez automatu) - mega duzo!!! Będę jeszcze szukac gdzie indziej, moze jakis polski producent..

Do tego jeszcze drugie drzwi do garazu i wychodzi kwota prawie jak za wszystkie okna - normalnie masakra!!

Czy u Was podobnie? Moze macie namiar na tą bramę jakos taniej? Agi gdzie kupiłas swoje drzwi do garażu? Nam stalowe zewnętrzne wycenili na 1500..

Bramę garażową kupowałam w sosnowcu z allegro koszt 2100 wtedy brama fajna martusia nasza ma taką samą ja i Ona też chyba poleca z tym ,że sami musicie ją złożyć i zamątować .

dorbenka - "Twoje" drzwi mnie powaliły! Są super! Uwielbiam takie klimaty, żałuję, że do naszego domu raczej by nie pasowały stylem...

Niestety za bramy trzeba wybulić mnóstwo kasy - my mamy przerąbane, bo nasz garaż jest w piwnicy i ze względu na gruby słup na środku garażu musimy mieć szerszy otwór - prawie 6 metrów - to nietypowa szerokość, więc za indywidualne zamówienie musielibyśmy wybulić ok. 8 - 10 kawałków. Zdecydujemy się więc raczej na 2 bramy pojedyncze zamiast jednej takiej szerokiej.

Hey :)

Brame garażowa kupowalismy tutaj: http://allegro.pl/bramy-garazowe-brama-zloty-dab-producent-i1600993173.html , za wymiar 2,2 x 2,2, zapłaciliśmy 1600 zł wraz z montażem. Brama ma 3 cm ocieplenia. Nasz kolor to orzech, malowana na zwykły brązowy byłaby jeszcze tańsza.

Drzwi wejściowe mamy stalowe, ale z panelem HDF w fornirze. Wygladają bardzo fajnie, o wiele łądniej niż stalowe malowane. Zapłacilismy za nie ok. 1400 zł.

Renatamama Obejrzałam sobie drzwi wewnętrzne, które planujesz kupić. I mam prosbę, napisz potem, czy je bierzecie, czy nie, a jesli nie to dlaczego. I czy sprzedawca godny zaufania :) Myslę też nad drzwiami od tego sprzedawcy, ale o innym modelu :) No i załóż dziennik budowy w końcu :)

Mam jeszcze jedno pytanie do Was :) tynki wewnętrzne - czy przy obliczaniu powierzchni odlicza sie otwory okienne/drzwiowe? Czy tak samo jak z zewnetrznymi podaje sie je razem do wyceny? Druga sprawa, ile średnio płaciliście za m2 robocizny, a ile wychodzi materiału na m2?

Nam kierbud odradza kartongips na parterze, i teraz musimy na szybko skalkulowac i znalesc ekipe do tynkow...

Renatamama Obejrzałam sobie drzwi wewnętrzne, które planujesz kupić. I mam prosbę, napisz potem, czy je bierzecie, czy nie, a jesli nie to dlaczego. I czy sprzedawca godny zaufania :) Myslę też nad drzwiami od tego sprzedawcy, ale o innym modelu :) No i załóż dziennik budowy w końcu :)

Aga dam znać będę do pana jechała zobaczyć na żywo ,ale już dzwoniłam przez tel wydawał się ok do mnie miałabym trnsport Gratis .Chemy np szersze futryny i jeszcze kilka zmian a tego przez telefon nie chcę załatwiać ,żeby nie było pani nie mówiła .

Mam jeszcze jedno pytanie do Was :) tynki wewnętrzne - czy przy obliczaniu powierzchni odlicza sie otwory okienne/drzwiowe? Czy tak samo jak z zewnetrznymi podaje sie je razem do wyceny? Druga sprawa, ile średnio płaciliście za m2 robocizny, a ile wychodzi materiału na m2?

Nam kierbud odradza kartongips na parterze, i teraz musimy na szybko skalkulowac i znalesc ekipe do tynkow...

Aga tak jak przy zewnętrznych ja płaciłam 13 zł metr na górze na dole 16 bo były krzywe ściany .

tynki u mnie 24 złote z materiałem, wylewki 11 zł ( bez materiału)

Agi daj jakąś fotę z tej bramy i drzwi pozdrawiam

wyzej wklejalam zdjecie. Niestety drzwi jeszcze oklejowne folią, wiec nie mam zadnej porządnej foty. Dopiero na koniec maja po tynkach zewnetrznych bede mogla zdjac folie :)