Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest tu ktoś, kto zaczyna budowę LATEM 2010?

Recommended Posts

Witam to i ja podbiję:). Dziś miałam dużo jeżdzenia po składach, najpierw mąż, później ja, ojej:), ale jak potrzebny ,materiał to i praca wre. Na szczęście coś się dzieje na budowie i nawet efekty widać, ale wybaczcie na nic nie mam czasu, a na budowę dosłownie wpadam ja albo mąż przed pracą a po pracy to już często ciemno i mało widać, co dopiero na zdjęciach. Tak czy inaczej muszę coś powklejać nowego, pochwalić się więźbą - może nawet dziś się uda, bo ja dziś jadę popołudniu. Ale nie obiecuję. Pozdrawiam Was dziewczyny!!!

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej hej, u nas przerwa (czekamy na drewno) to tez nic nie piszę - w tzw. międzyczasie dumam nad oknami połaciowymi (mamy aż 4:) ) po krótkim przeglądzie forum wybieram między firmami ROTO i FAKRO, tylko nie wiem czy brać obrotowe czy uchylnoobrotowe, z iloma uszczelkami itp. A słyszałam jeszcze o oknach połaciowych z plastiku (początkowo myślałam ze są tylko drewniane i aluminiowe)... Moze cos doradzicie? zwłaszcza WY- szczęśliwi POSIADACZE DACHÓW!

Gratulacje, dziewczyny :D Super, że tyle się u Was dzieje.

Ola, pokaż nam swój daszek. Piorunem urósł ten Wasz dom. :)

Dorben , czy Wy od razu będziecie kłaść dachówkę na dach, że już zastanawiasz się nad oknami dachowymi? My dawaliśmy na razie tylko papę - dachówka wiosną, więc i okna dopiero wtedy.

Ilonka, super, że już lada chwila wjedzie do Was więźba. Co do otworów, to można je przecież poprawić. Jeśli murarz mówiłby Ci, że nie, to w to nie wierz - niech poprawia i to migiem, teraz jeszcze jest na to czas. :)

Lidzia tak - od razu dachówka, tzn. łaty kontrłaty, folia i dachówka - jakoś tak (w tym orientuje sie nasz szwagier-konstruktor-samozwańczy kierownik budowy) - sobie tak myślę, ze zeby papować to trzeba chyba najpierw odeskowac?? ? a że kazda dodatkowa deseczka=dodatkowy pieniążek... pozostaje nam mocno ściskać kciuki w nadziei za dłuugą piękną polską jesień!

TomBor Lidka dobrze mówi - jak jesteś niezadowolona to poprawiaj póki się da! U nas też było trochę rozbierania pustaków, jak się ekipa rozpędziła i nie było z tym problemu... swoją drogą strasznie mnie zaciekawił ten wasz imresjoinzm okienny! Czy to taki impresjonizm widoczny gołym okiem, czy zauważalny dopiero po dokładnym przestudiowaniu projektu?

dorben u mnie fuszerka była wykryta przez moją mamę która jest na stałe na "polu boju"i nic nie przepuści.Od razu na 2 dzień było poprawione , bez szemrania. a chodziło o łukowe okno balkonowe, mamy je od frontu i od ogrodu i jedno byłoby 1 m, a drugie 1,2. mam nadzieję że moja ekipa dachowców będzie sprawna i zrobią mi ten dach raz, dwa. pozdrawiam .ilona

Cześć, Kochane :)

dorben, masz rację, pod papą muszą być deski, a te trochę (a nawet znacznie więcej niż trochę kosztują, bo też są impregnowane).

Ilonka, super mama - lepsza niż detektyw - upieszczaj ją ile wlezie, to budowę możesz przespać - mama poradzi sobie doskonale :D

U nas dziś już chyba murarze dobiegali do finału - piszę "chyba", bo dziś nie byłam na budowie, a z mężem widziałam się kilkanaście minut, bo byłam w rozjazdach - dopiero jak A. wróci z treningu, to się dowiem co tam słychać w naszym domu...

Witajcie, moja mama to SKARB, nic im nie przepuści, o wszystko pyta i zagląda. może nawet ich to denerwuje, ale ja mogę być spokojna siedząc w pracy. Dzisiaj u mnie stawiali ścianki działowe na parterze i obsmarowali fundamenty mazią ( wcześniej było za mokro a później gonił czas z murami). więźba dojechała zieloniutka , jutro przyjechać ma cieśla na oglądanie domu i dogadanie szczegółów, a 8 mają zacząć stawiać drewienko. żeby tylko ta pogoda wytrzymała. pozdrawiam wszystkich słonecznie.ilona

Hej, Ilonka - witam się tylko z tobą, bo widzę, że tylko my ostatnio tu rozrabiamy - nikogo więcej nie widać ani nie słychać - szkoda...

Fajnie, że będziesz miała dach - pogoda podobno ma być w listopadzie ładna - jeśli byłoby tak, jak 1. listopada, to byłoby naprawdę genialnie! Długoterminowe prognozy "wieszczą" nam naprawdę świetną aurę jak na tę porę - nie wierzę w takie odległe przepowiednie, ale wolę się tego trzymać - ot takie desperackie zaklinanie rzeczywistości...:D

Mój mąż dziś od rana ugania się po budowie - to nieczęsty widok, bo na codzień jest strasznie zapracowany -jak się jednak chce mieć prąd, to trzeba z braciszkiem i tatusiem pomachać łopatką - my prąd mieć chcemy, więc A. macha szpadelkiem, aż miło :)

Hej, Ilonka :)

ja jestem - jak dyżurna albo babcia klozetowa - zawsze na straży :D

Podobno pogoda ma się utrzymać - ale to tylko "podobno" :) Zaklinajmy rzeczywistość, a będzie tak, jak chcemy...

Zazdroszczę ci tych cisów - ja właśnie wczoraj rano atakowałam firmy ogrodnicze - jeszcze nie dostałam odpowiedzi...

Co do prądu, to nam się nie spieszyło, bo skrzynkę mamy, więc tylko trzeba dociągnąć instalację do chałupki i zrobić wsio w środku - środek jednak dopiero wiosną, bo nie mamy okien. Na szczęście mamy fajnych sąsiadów, którzy na czas budowy pozwolili nam się do siebie podpinać.

Przeprowadzka - hmmm.... chcielibyśmy może w przyszłym roku, bo przy dobrych wiatrach (czytaj : kredycie) jest na to duża szansa, a bez pinionszkóf bankowych to pewnie za 2 lata... Nie wiem jeszcze jak to będzie, bo z jednej strony fajnie byłoby wziąć kredyt i polecieć ostro z robotą, ale pakować się znowu w tę pajęczynę bankową... - mamy zimę na zastanowienie i ew. załatwienie bankowej kasy... :)

A Wy kiedy zmienicie adres?

Hej Wam!! dzis jestem super szczęśliwa, bo:

a) w moim dzienniku pojawiło się sporo komentarzy - DZIĘKUJĘ!! - to normalnie mega kop od Was zeby cos w nim skrobnąć!!

b) własnie dotarła do nas jakas konkretna informacja - od 8 listopada budowa znów ruszy, bo przyjedzie drewno - wreszcie...

Ilonka - u Was też cieśle od 8?? normalnie idziemy łeb w łeb!!

Co do przeprowadzki - ja marzę o wigilii 2011 juz u siebie...ale co z tego wyjdzie to się zobaczy..Czy będziecie czekac z przeprowadzką az wszystko będzie dopięte na ostatni guzik, czy wręcz odwrotnie?

Dziewczyny ja buduję "bankowo" więc zależy mi na czasie. chciałabym ubrać choinkę w nowym domu na zimę 2011.

Dorben, wolałabym wprowadzić się po zakończeniu prac bo niestety prowizorki są "wieczne" ale zobaczymy co życie ( czy kasy wystarczy) pokaże. no to startujemy razem 8 z daszkiem, super!http://emotikona.pl/emotikony/pic/0slonce.gif

Gratulacje, Dorbenka :)

My też jak dobrze pójdzie, to jeszcze w 2011 wylądujemy w nowym domu, ale spinać się nie będziemy, bo mamy gdzie mieszkać, więc nic na siłę.... Dorben, trafiłaś z pytaniem o stan domu w momencie przeprowadzki - właśnie dziś o tym z mężem rozmawialiśmy :D Powiedziałam, że tym razem wprowadzam się po dokręceniu ostatniej śrubki wewnątrz! Na zewnątrz może być trochę nieskończone, ale środek ma być na tip-top! Już do mieszkania przeprowadziłam się w pośpiechu ulegając namowom męża - efekt jest taki, że do dziś nie mam półki w łazience, która miała być założona max w tydzień po przeprowadzce... że o innych obiecanych przez znajomego fachowca rzeczach nie wspomnę... Racja, że prowizorki są wieczne, bo teraz mając w perspektywie dość rychłą przeprowadzkę, pewnych rzeczy zdecydowaliśmy się nie robić, żeby nie produkować sobie dodatkowych kosztów... :D

Cześć laseczki!

No to zapowiada się że większość z nas za rok w Święta Bożego Narodzenia będzię bardzo ale to bardzo szczęśliwa.

Również chcemy znaleść się w gronie szczęśliwców na nowiutkich włościach. A w szystko na to wskazuje,że w okolicach września będzie parapetówa.

W takim razie powodzenia. Byle do przodu.